fredag 29 januari 2010

Gäddfiske i strömmande vatten del 4.

Du behöver någon form av skydd under ditt gäddfiske och ett stort parasoll eller ett Shelter är perfekt och det tar inte många minuter innan du har det stående och får lite lä för vinden och regnet. Du behöver lite verktyg för att kanske röja undan lite vass eller en gren som är i vägen och du behöver även verktyg för att ta loss dina krokar från gäddans käft.
En gädda som har gett dig en bra och långdragen fight kan behövas en stund i en säck eller i en Pike - tunnel för att ta igen sig lite och alla har inte råd med trollingflöten och jag har lösningen till dig, så dessa saker tittar vi på denna gång.I 16 år har jag haft ett 60 tums parasoll och nu är det bara att inse att det är slut, det har varit mitt hem under gäddfiske i alla sorters väder, jag har slaggat många karpnätter under det och det har varit en kär vän.
Tyvärr så går det i graven och jag har investerad i ett Nash Profile Plus Shelter som lätt tar 2 man med stolar och utrustning under en dags gäddfiske, pegs och korta stormsticks följer med i priset som ligger på 105 £ på Tacklebox i Kent UK.
För röjning av vass behöver du en liten lie som du skruvar på ditt håvskaft och för den irriterande grenen som är i vägen för dina kast behöver du en Sekatör och köp gärna en som ha lite extra finesser som den avbildade.
Ta aldrig bort mera vass eller grenar än du behöver, gör inga idiotröjningar, det blir bara problem med markägare eller andra fiskare. Tänk på att i dem flesta rinnande vattendrag är kantarna djupa och gäddan går väldigt nära land, så du behöver bara få ut din spötopp och kunna landa gäddan med håven.

Du behöver en Peang för dina vanliga krokar som du har på dina 2 - krokstackel och en kraftig tång för dina wobblarkrokar som oftast är kraftigare. Har du råd ska du skaffa dig en uppsättning med både raka och böjda tänger och Peanger, dem kommer man åt med på besvärliga ställen i Gäddans käft.


En säck eller som visad här en Pike - tunnel är dem bästa för att lugna ner en Gädda efter en hård fight. Denna Pike - tunnel kan användas både från land och båt. Vid landfiske ställer du den i kanten som visad med två banksticks och från båt kan du ha den längs sidan av båten, du fastar bara en lina i varje D-ring som finns på ramen.
Låsningen är att du vrider yttersta ramen och clipsar fast ramen med två clips, tunnlen är 40 x 40 cm och 160 cm lång och den klara vilken gädda du än må fånga. Tänk på att placera gäddans huvud mot strömmen eller färdriktningen och ta gärna dina bilder på dina båtfångade gäddor på land, det brukar bli bättre bilder och det blir säkrare för fisken.



Du kan enkelt göra dina egna små trollingbommar till dina flöten, en 5 cm lång öronpinne värms upp lätt och böjs, montera en safe - lock hake och en bit gummitubing i ena änden. Denna bomm fungera exakt som ett trollingflöte som har en kurvad tube och du kan nu använda vilket av dina flöten och behöver inte investera i nya flöten, använd dem du redan har.
Gummiet låser flötet när linan är tight och ger du slacklina löper lina genom bommen. Trollingflöten är dyra och det finns annat du kan lägga dina pengar på t ex bra krok och lina mm. Jag kommer att avsluta denna artikelserie i morgon med lite tips, jag vill även här passa på att tacka er alla som besöker bloggerna, ni är otroliga! Kom gärna med kommentarar och frågor.




2 kommentarer:

  1. Hej jag heter Johan och testar om jag kan kommentera, det går fint att sätta en andra stoppknut under flötet som är lösare men som håller flötet uppe vid trolling.
    Fortsätter du att skriva och visa bilder från våren och öppet vatten flyttar jag snart till uk, där har dom fiskat snart 2 veckor.

    SvaraRadera
  2. Tjenare Olausson! Det var inte min mening att ta knäcken på dig! UK? Stay put in Sweden därborta får man knappt rum vid vattnen eller så kostar det vitan ur ögat att få fiska. Lugn och fin våren kommer med snygga brudar, lättklädda damar, feta Pikes och Karpar. Håll ut, snart är vi där ; -)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.