onsdag 27 januari 2010

Gäddfiske i strömmande vatten, del 2.

Vi fortsätter lite med båtfisket som för det mesta är det effektivaste sättet att komma åt platserna var Gäddan står eller kommer att ställa sig. Ett ekolod i båten gör att du ser djupet, djuphålorna och fisken och då är det lätt att placera sig på rätt ställe och fiska av sträckan. En elmotor är tyst och smidig, det skrämmer nog inte Gäddan lika lätt som en vanlig motor och det är betydligt enklare att manövra en båt på smala ställen.Driftfiske från en uppankrad båt är nog den mest använda metoden och man kan fiska av långa sträckor om man har en stum lina som exempelvis braid. Här ser du två trollingflöten som fiskar på olika djup och på lite olika avstånd från land, åarna är ofta djupa inne vid kanten och här hittar Gäddan lä för strömmen och här samlas betesfisken.
Lägg märke till att linorna på bilden är sträckta till flötena och det krävs att du har god linkontroll i strömmande vatten. En stor linbåge som ligger ute i strömmen tar tid att veva in innan du kan kroka fisken och det kan bli ett motstång stort nog för att fisken ska släppa ditt bete.
Samma flöten används till flötestrolling och i årarna kan du trolla sakta mellan fiskeplatserna, det ger ofta en del bonusfiskar som man plockar upp på vägen, så att säga. Trolla med lite olika djup och olika avstånd mellan dina flöten, den gäddan som missar första betet, kan och vill ofta ta det nästa som kommer och det bör resultera i en landad fisk. Man kan ro med båten, men den tysta elmotorn gör livet betydligt enklare för dig.

Monteringen av ditt bete för trollingfisket bör ske på detta viset, en krok i munnen och en i sidan på betesfisken. Hela tacklet och betet går med en sakta wobblande rörelse som väcker liv i Gäddan, så kan du även tackla dina livebaits under flötmetet eller sätta krokarna i ryggfenan och i munnen/bröstfenan. Rynka inte på näsan för en Sill, dem flesta av Gäddorna i Ostkuståarna lever stora delar av året på denna fisk som är fett och dofter bra jämfört med en Mört.


Denna 5 - 6 kilos Gädda föll för en större Vimma som bete i ett litet bakvatten mellan två strömmar, det gäller att hitta fisken och resten ordnar gäddan, dem brukar inte tacka nej till en välserverad middag. På samma ställe har en 17 kilos gädda landads ett antal år tillbaka i tiden, men det lär dröja innan detta vatten når upp till den nivån och sitt rykte igen.



Glöm inte att en del naturtrogna wobblare som dessa från Salmo kan vända upp och ner på en dag vid ån, oftats är det naturliga beten som funkar bäst, men jag har varit med om motsatsen var det bara var wobblare som gav fisk. Vi hade sen dagen efter en liten tävling mellan konstbeten vs livebaits och jag vann med knappa 7 - 6 så den som kan hantera ett spinnspö och kan sitt vatten kan väldigt ofta få lika mycket Gädda som metaren.
Så ett tips är att ha med ett par stycken i naturell färg samt blå och grön färg, så täcker man det mesta. Går metet trögt, så prova med att kasta runt lite och se om det kan hjälpa dig. Nästa inlägg blir kring landfisket och vad du behöver för detta intressanta fiske.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.