lördag 23 januari 2010

Pike on ice del 3.

Vi fortsätter denna gång med att belysa lite viktiga saker som du bör ha med dig, när du färdas på isen och dem är viktiga både för dig och för fisken. Är du helt ny på isfiske bör du vara tillsammans med någon som har erfarenhet och som vet vad som behövs typ isvett, klädsel mm. Åk inte ut ensam om du inte har erfarenhet, du kan råka ut för saker som du inte bemästrar och jag talar av erfarenhet.
Jag har gått genom 3 gånger och jag har skadad ett knä för livet, jag har sett vad ett skärstål kan ställa till med och det är inte roligt att uppleva något av detta! Stressa inte på isen, det är ett element som inte är gjord för oss människor, men vi kan ta det lugnt och då fixar vi det. Det absoluta viktigaste är dina isdubbar, dem skall du alltid ha på dig oavsett om isen är en meter tjock! Dem är din ända livsförsäkring om du går genom isen och du behöver dem! Ha alltid med din en telefon och tala om för någon där hemma vart du/ni befinner er även om ni flytter till ett annat vatten, ha telefonen i en plastpåse som är vattentät.
Ett förstahjälpen kit är också bra att ha med sig, det blöder ymmigt i kallt väder, så lite plåster och blodstoppare är bra att ha tillgång till om olyckan inträffar. Broddar på blankis, varma kläder och stövlar, varm dryck och mat håller dig varm och ger energi och du klarar lätt en heldag på isen. Fryser du går tankarna snabbt åt ett annat håll!
Det finns lite olika sätt att sätta upp sina spön på isen, jag borrar ner små korta banksticks i isen och använder elektroniska nappalarm. En del använder små Tri - pods som är gjorda av ett litet kamerastativ med en klycka för spöet.
Det finns hur mycket lul - lul att köpa och det är bara din plånbok som bestämmer gränsen, senast såg jag spöhållare till det nätta priset av 379 kronor! Vart är vi på väg?

Det finns små spöhållare som står på isen och en del använder både bjällror och angelvippor i sitt fiske. Oavsett hur eller vad du gör, så gäller det att snabbt få veta om en fisk har tagit ditt bete, så du kan kroka så snabbt som möjligt.
Det blir lättare att få ut krokarna och mer skonsamt för fisken. Glöm inte att ha med dig dina verktyg som Peang, avbitartång och en eventuell käftöppnare, du kommer att behöva dem.


Ha alltid en avkrokningsmatta klar, så du snabbt kan ta med dig den till spöet var det har nappat. I mattan kan du ha våg, sling, säck, dina verktyg och en liten huggkrok om den stora är framme och tuggar.
Ha även tillgång till ett spann med vatten under extremt kalla dagar, fiskar frysar snabbt ögonen och fenorna och det är onödigt när man kan skydda dem med vatten och mattan.



Ut över varm mat som soppa, kan man jo grilla lite goa korvar, det piffar upp fisket. Alla andra fiskeprylar ska du ha i en väska och ha god ordning så du hitta vad du behöver. En bra stol är ett måste, rensslev till hålen, Riggarna på en rig - bin, syrepump till beteshinken och dess invånare. Det finns vindskydd som går att sätta upp på isen, men en liten brasa i skogen känns mysigare och ger bra värme.
En pulka som du inreder till ditt fiske är en stor hjälp för att få med allt ut på isen, särskilt om man har en bit att gå, du kan backa lite här på bloggen och se hur jag gjorde min. Det är inte svårt och det koster inte skjortan heller.
Nästa gång tittat vi lite på hålen, betespresentationer, krokning och drillning av fisken, en del gör fel här och det koster både fisk och en del pengar!




2 kommentarer:

  1. Halloj, ett litet tips då jag ser din stackars rulle ligga där i snö & väta är att ta en glassbytta med 2 skurna jack i på kortsidorna, skär bort skåran på ena långsidan på locket & tejpa istället så har du en lättöppnad box när du får hugg, då slipper du vätan som lätt fryser & förstör rullen (använder det här vid trolling). Vid mete då behöver du nog inte ens ha locket utan endast boxen. Enkelt & billigt sätt att hålla rullen i trim.

    SvaraRadera
  2. Det var inte mitt spö utan Bengans, jag har mina på två banksticks! Men tack för tipset, det finns nog en del som läsar detta. ;-)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.