fredag 14 maj 2010

Viktiga saker och lite gör - det - själv grejor!

Vi fortsätter med era frågor, det kommer hela tiden frågor på saker som redan har varit med på bloggen och jag måste be er om att leta lite själva. Bloggen är full av tips mm, som ni enkelt kan hitta om ni bara ta er tid och söker lite efter det, det blir annars bara en massa äldre bilder som redan har varit uppe. Jag gör mitt bästa för att ge er ett bra svar och det tar lite tid att beta av alla frågor som ni skickar till mig.Martin i Höllviken undrar om man fortfarande kan få tag på Steade-fast´s Piketunnel. Jag vet inte om den finns kvar på marknaden, men Fox och E.T Tackle har likvärdiga som du kan använda både från båt och från land.
Dessa är dock mera utformade som en lång påse och man hänger dem över relingen på båten, dem har inte dessa ramar som Steade-fast har, vilket gör det lite svårare att bara ställa ut dem i vattnet under landfiske.
En del tycker det är besvärligt att ställa in sitt spö rätt efter att betet har lagts ut. Placera spöet på dina banksticks, så att din Drop - off indikator räcker fram till rullen. Din indikator skall sitta direkt under rullen och vid den öppna byglen, den ska inte hänga halvvägs och dingla i vinden eller ligga på backen.
Din lina skall vara uppstramad till betet eller blyet och clipset skall släppa när gäddan går ut med betet och din indikator ska ramla sakta ner om gäddan går emot dig med betet. Om dina krokar sitter djupt i gäddans hals, så gör du ett stort fel och jag ber dig om att göra något år det. Vi måste värna om fisken!

Många frågor kommer kring vad jag menar med uptrace och downtrace! Titta noga på bilden, så ser du att den delen av wiren var jag har mina krokar är kortare än den var blyhaglet är monterad, den är 15 - 20 cm längre. Jag använder alltid detta vid bottenmete och igenär det en säkerhetsåtgärd för fiskens välbefinnande.
När du kastar ut ditt deadbait, så vet du aldrig hur det landar på bottnen, det kan faktiskt falla och lägga sig över den långa wiredelen. Hade det varit min huvudlina och en gädda tar betet, så hade lina gått av i krokningen och fisken hade gått med 2 krokar fastsatta i munnen. Det sker inte om du har en uptrace! Likaså är det om du fiskar med en betesfik som står en bit över bottnen, den kan sjunka med tiden och lägga sig fel så att säga.
Jag använder även en upptrace vid en del flötmete med livebaits, betet simmar ibland upp mot ytan och är då i närheten av min huvudlina,skulle en gädda hugga över min huvudlina så är det kört, men en uptrace förhindrar att gäddan kommer åt min huvudlina med sin vassa gaddar.


Rodbands gör du enklast genomatt köpa en 5 cm bredd kardborre och klipper till önskad längd så det passar dina spön. Sy sedan ett par raka sömmar som visad på bilden och det är klart.
Dessa håller ihop spöna betydligt bättre än något annat och dem håller i många år, Kardborrebanden hittar du i syaffären och den finns i flera färger, smala och breda, dem är en metervara, så du bestämmer längden allt efter hur många du ska göra.



Det absolut enklaste och bästa lineclips du kan hatill ditt gäddmete är en vanlig knappnål med plasthuvud. Klipp av knappnålen så den låser din lina, men inte går mot klingan eller tryck in den lite snett, så den inte träffar klingan.
Ett annat sätt att göra bra lineclips är att använda ett större buntband och här ska du bara använda den yttersta delen, den som du sticker genom låsningen. Gör denna bit ca 4 cm lång och tejpa fast den med en tejpbit, den ska sitta fast, men den ska kunna släppa din lina ganska lätt - Gäddan tycker inte om motstånd!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.