tisdag 18 maj 2010

Tips och svar!

Det händer under fisket att man råkar ut för ett hällregn och ett plötsligt snöfall och då gäller det att kunna skyddar sina rullar mm. Spolar kan frysta fast, sand och dy kan stutsa upp och låsa din rulle o s v. Under transporten till och från vattnet kan dina banksticks eller pod förstöra andra saker som du har i din holdall (spöbag) och dessa saker bör skyddas. Detta råder vi bot på i dagens övning.
Ut över detta tittar vi lite på kasttafsar och lite kring vad du kan göra för att effektivisera dina drag, wobblare och spinnare, så dem attraherar fisken lite mera. En del av er har problem med att betesfisken flyger av krokarna, när ni ska kasta ut era beten. Vi löser allt detta denna gång!En bit lastbilspresening är ett bra skydd mot stänk från backen, får du sand eller dy i dina rullar kan det få katastrofala konsekvenser när du ska drilla en fisk. Lägg ut preseningsbiten under spöet/spöna och problemet är löst. Du kan som jag göra lite hål längs kanten och pegga fast den i backen och det blåser hårda vindar.
Vid snöoväder och hård frost kan du lägga en liten handduk över dina rullar, låt den hänga på ett sådant sätt att du ser din indikator och problemet med snö och isbildning är ett minne blott. När hugget kommer är det bara att ta bort handduken och fortsätta proceduren som vanligt.
Dessa rodpod cases är perfekta för att ha bevara dina banksticks och rodpod i, det finns skruvar, tommybars, spetsar mm som kan och vill förstöra andra saker som ligger emot dessa vassa saker under transporten.
Dem koster lite, men jag anser att det är en väldigt god investering i längden och ett förstört parasoll eller shelter kostar betydligt mera än dessa cases. Se till att du köper ett case i rätt längd för din pod/sticks.

Jag ser det dagligen när jag är ute, man har aldeles för korta wiretafsar och man köper dessa i redskapsaffären till dyra priser. Nackdelen med dessa förutom att dem är för korta och dyra, är att dem blir vikta efter 5 - 10 kast och blir odugliga genom att en krökt wire förstör gången på ditt bete. En annan nackdel är att dem inte håller bra och gäddan tar ofta betet bakifrån och fimpar din lina genom att wiren är för kort. Känner du igen detta?
Gör dina wire till spinnfisket själv, det blir billigare, starkare och du landar dina fiskar och dem dör inte med ditt drag i käften. Drennan Sevenstrand i 28 lb, tillsvarande wirelås, lite bra lekanden och berkley cross-locks eller liknande och du är på god väg. Gör dem minst 35 cm långa och för wiren genom wirelåsen 3 gånger innan du klämmer ihop wirelåsen, så håller det!


Om dina beten ramlar av krokarna, så kanske du kastar för hårt? prova att kasta med ett svepande kast typ i sidled, det brukar fungera om du fiska på närhåll. Ska du däremot träffa horisonten, så bör du knuta fast dina beten genom att göra det som visad på bilden.
En tunn nylonlina typ 0,15 - 0,20 mm räcker långt och gäddan märker inget. Man kan använda vattenlöslig PVA -tråd, men då måste betesfisken vara snustorr där du ska knuta fast den.



Det finns en hel del spinnare, wobblare och drag på marknaden som levereras med en fjäderkrok och dem ger bra med fisk i början, men när fjädern försvinner, så avtar betets effektivitet ganska så drastiskt. Ett exempel är Rapalas X-rap wobblare som är ett superbete för stor Abborre, men när fjädrana försvinner, så minskar effektiviteten.
Detta fick mig till att göra egna små fjäder/tinsel/ylle/lim krokar som monterades och effektiviteten kom tillbaka direkt. Vad du än använder, så lås knuten med snabblim, så det verkligen håller och sitter fast. Gör detta hemma och montera dem, ute på sjön, kan du kolla att betets rörelser inte har blivit sämre på grund av att din tofs har blivit för stor. Du kan trimma dem på plats med en bra sax och få det rätt direkt, prova olika färgkombinationen. Rött, silver, guld, orange, gult brukar vara dem mest eftertraktade färgerna för rovfiskarna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.