torsdag 6 maj 2010

Blandade svar på era frågor.

Tyvärr blir det lite gamla bilder som kommer med när jag ska svara på era frågor, en del av er kanske tycker att det känns lite tråkigt, men en bild säger som sagt mer än tusen ord och jag ska försöka att blanda upp bilderna med nya under tiden jag håller på.
Dem flesta av frågorna kommer från nybörjare, men även från er som har hållit på med gäddfiske ett tag och av dessa personer är det flera som nyligen har börjat besöka bloggen, vilket är ytterst roligt.Många har problem med att den nyinköpta braiden snurra runt spolaxlen och ända sättet att förhindra detta är att ha 15 - 20 meter nylonlina först och sedan knuta fast braiden i nylonlinan. Då slipper du att braiden glider, använd en handske när du lägger på din braid och veva på den stramt och helst på en aluminiumspole som klarar trycket, handsken eliminerar risken för skärsår och brändskader från den hårda braid.
Vad gör man i denna situation? Since when did I became a Doctor? Skojar bara! I detta fallet skulle jag inte göra något annat än att uppsöka en akutmottagning direkt. Kroken sitter aldeles för djupt för att kunna trycka ut och sen klippa av hullingen.
Om krokspetsen sticker ut kan man klippa av kroken och pressa ut så mycket blod man kan direkt och sen lägga på ett bandage och åka till akuten. I den flesta fallen får man en bedövningsspruta och kroken tas bort.
Såret rensas och man får en stelkrampsspruta och det är över för denna gång. Dessa skader sker dagligen i fiskesverige och läkarna är vana vid dessa incidenter och det tar inte många minuter att få bort kroken eller draget.

En fråga som dyker upp tit som tät är vad ska man bära sina grejor i under fisket. Har du långt att gå till fiskeplatsen eller om du vill vara rörlig, så rekommenderar jag helt klart en ryggsäck. Se till att den har fack för din box och att den har ett långt sidofack för dina indikatorer och flötestub, den bör även ha lite mindre fack för verktygen och mindre askar och det stora innerfacket bör kunna ta mat, dryck, ett mindre kök och extra kläder mm.
Jag gav 400 kronor för denna Ultimate på 80 liter och den har klarat 6 år nu och är fortfarande hel efter alla sammanstötningar med grenar, träd och taggtrådsstängsel. Vadderingen behöver inte vara den bästa, men den måste ha bra vaddering på remmarna, så den inte är en plåga att bära och den bör ha en förstärkt och vattentät botten.


Större Carryalls är också bra för dina gäddprylar och den är lite sämre att bära långt, men suverän på flera sätt: Dels är den bra för båtfisket, på platser var du inte behöver gå en mil för att komma fram och du har en bra översikt över dina grejor och allt är lättåtkomligt. Du behöver ett långt fack för flötestuben och tuben med dina Drop - offindikatorer, stort innerfack och en del mindre fack för askar och boxar mm. Denna är starbaits top of the range modell och smaker det, så koster det. Du behöver inte lägga ner en förmögenhet på en carryall, du får en ganske bra modell för runt 600 kronor om du letar och köp hellre en som är stor än en som är för liten.



Engelska Dougie med en 10 kilos gädda tagen på julaftonsdag 2009 i Avon river, snön vräkte ner på morgonen och runnet kom när solen tittade fram. Jag tog med bilden av den anledning att flera har frågat om det är bra fiske i snöväder och varför är fisket alltid bra på den första isen? Jag har inte märkt någon skillnad om det snöar eller inte i mitt fiske, men när det snöar blir det lite mörkare i vädret och det kanske den större gäddan använder till sin fördel genom att den kan smyga sig på betesfisken som oftast ställer sig under dessa förhållanden?
Fisket bäst på den första isen! Jag ska sticka ut hakan lite här och säga att när det är is på sjön som håller, går du då ut och lägger ner dina beten på samma plats som du fiskar på när det är öppet vatten? Tänk till - svaret är nej eller hur?
Du går till andra ställen som du har spånat på eller ställen som du tror kan vara intressanta, platser som du inte når genom kast o s v. Du får gädda och första isens fiske är bra, hade du använd en ballong som drev in på detta område i oktober eller november, så hade du fått samma resultat eller hur?
Jag personligen tror inte riktigt på detta med att fisket är bäst på dem första isarna, utan det är framkomligheten som gör att man kan komma ut till nya platser som är eller har varit ofiskade under 7 - 8 månader, det kan jo ha varit någon där med båt eller en som använda både huvudet och en ballong! Vad tog Dougie gäddan på? En vanlig Sill på bottnen, det snöade så han såg inte sitt flöte!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.