lördag 29 maj 2010

Ha koll på grejorna!

Jag tänkte gå genom lite kring vad du bör koll på hela tiden i din gäddutrustning och andra utrustningar för den delens skuld. Det sker tyvärr olyckor i fisket och vi kan bara göra vårt bästa för att det inte ska ske, men det händer ändå.
Jag vill dock påstår att du som fiskare kan eliminera många risker genom att du har koll på dina grejor, allt är inte med här, men en del av det viktigaste. Fiskjar man från land slår man ibland i träden eller närmsta buske, fiskar man från båt kan man även här skada sina spöringar och sen är det bilen var dem flesta olyckor sker. Kolla med jämna mellanrum dina spön och framför allt spönas öglor.
En liten bit som har skadads kan få stora följder för ditt fiske och du bör byta ut öglan med en ny. Jag vet att detta kan vara besvärligt, men det går att lossna den trasiga ringen och ersätta den med en i samma yttermått som sedan monteras och limmas fast med en tunn sträng snabblim på både sidorna av ringen.
Se även över din lina ocsett om du fiskar som här med mono eller med braid, båda linorna kan få skador dels genom solens UV - strålning, men också av det du fiskar över och som ligger på bottnen.
Byt lina med jämna mellanrum och knut om dina knuter efter varannat fiskapass och dra dina knuter hårt, så du vet att dem håller och inte glider. Det finns ingen ursäkt för att ha dåliga linor eller knuter och den dagen du upptäcker det, är det lite för sent att gnälla.

Alla marknaden swirar änder ibland så här, man får en kink på dem och det är en svaghet och du måste byta ut den. Det går inte att rätta till och du byter bara till en ny och rak wire, klipper av dem komponenter som du kan använda till en ny.


Bite - offs sker faktiskt oftare än vi vill erkänna! Gäddans sylvassa tänder träffar ibland mitt bland alla tråderna i din wire och katastrofen är ett faktum, gäddan går med dina krokar och kan om dem sitter illa, gå en säker död till mötes.
Det finns inte så mycket vi kan göra åt detta stora problem, jag har provat alla möjliga wirar som finns allt ifrån hårtspunna 49 trådiga till Seven Strands och det händer. Ett sätt är entrådiga wirar, men dem är oftast alldeles för styva och kinkar sig väldigt lätt, så jag vet inte hur man kan lösa detta problem?



Oavsett om du knuter, lindar eller crimpar dina wirar, så skall du provpressa dem hårt hemma innan du använder dem. Dra så hårt du bara kan och då vet du allt dem håller för den stora damen som du är ute efter.
Detta ger en bra känsla under ditt fiske, kan du inte dra sönder dina wiretackel, så kan inte gäddan göra det heller och du har stor chans att landa fisken.
Jag vet att detta är en upprepning av tidiga inlägg, men det skader aldrig att ta det en gång till, jag vet hur det är där ute och hur folk behandlar sina grejor. Jag har fiskat i snart 46 år och jag har sett en hel del, jag har själv som liten, burit mig dumt åt med mina grejor, något som har lärt mig att sköta dem.
Hur många av er kastar lite och sen åker spöet rakt in i bagageluckan utan skydd? Hur många spön slås emot varann och går av under båtfiske? När bytte du linan senast? Det finns till och med dem som fiskar utan den keramiska ringen i toppöglan och dem fattar inte varför linan går av i kastet - Det värsta är att dem fortsätter att kasta drag och wobblare i sjön för tusentals kronor, när man kunde ha bytt toppöglan för en 50 - lapp! Ha koll på dina grejor och få ett bättre och mer givande fiske!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.