onsdag 12 maj 2010

Nappalarm, nya eller begagnade?

Jag vet att många ungdomar inte har gott om cash och jag får många frågor kring nappalarm till gäddfisket. Ska man köpa nya eller duger det med begagnade? Måste man ha värstinglarm eller det nyaste på marknaden? Vad rekommenderar jag?
Detta är en ganska så enkel fråga för mig och du får svaren här. Vi ska också titta lite på hur du kan reparera ditt shelter och det går en söm under en stormig dag.Först och främst vill jag säga att du behöver inga larm med en massa finesser till ditt gäddfiske, ett högt ljud, en volumeknapp och larmet ska vara pålitligt och vattentät. Du kan via internet hitta massor av begagnade larm till bra priser, men se upp så du inte blir lurad!
Till vänster ser du en del larm som du kan leta efter via netet, jag skulle dock rekommendera att du köper dig nya Fox Micron M som du ser till höger, dem kostar ca 400 kronor och har ett bra ljud, röd diodlampa och fungerar i alla väder.
Spara ihop pengar från sommarjobb, födelsesdagen, julafton mm och skaffa dig dessa larm och du har en garanti på 1 år och dem funkar. 3 stycken Fox Micron M med covers och batterier går på 1600 kronor utan frakt och du har dem till annat fiske också. Skulle du ha råd med larm som har en reciever, så är det det bästa, men då drar det i väg på prislappen.
Det händer oss alla som är ute i alla väder, sömmarna får stryk under blåsiga dagar och du bör kolla ditt shelter med jämna mellanrum. Jag fick själv renovera mitt JRC STI- brolly efter helgens karpfiske var det blåste något fruktansvärt. Troligen gick det sönder innan jag hann att få på mitt Overwrap!

Peta in duken var den ska sitta och nåla fast biterna i varann med små knappnålar som visad, det måste in riktigt, så du har något att sy ihop. Får du bara ihop det på rätt sätt är det inga problem att sy det själv.
Man kan skicka hela sheltret på renovering i England, men då står man utan sitt skydd ett par veckor och det kostar en förmögenhet i frakt mm. Kan du inte sy det själv, så kanske en sadelmakare kan hjälpa dig eller frugan?


Den bästa tråden du kan använda är en dubbel Björntråd som du vaxar innan du syr, jag hade bara svart Björntråd hemma och det funjar det med, fast det hade blivit lite snyggare och mera osynligt med en grön tråd.
Om du syr genom själva tejpningen, så ska du lägga på ett extra lager tejp, det finns att beställa från England och från Tacklebox i Kent får du det på ett par dagar, denna tejp är självhäftande. Självklart ska du försöka att sy i den redan befintliga hålen och inte utanför.
Som avslut kan du stryka hela syningen/reparationen med Fabsil, ett medel som både skyddar mot smuts och vattenintrång.



Sågdammen i Orrefors en vacker höstdag, jag tappade en stor gädda där i höstas och jag är bara tvungen att återkomma till hösten igen. Jag vill så gärna se denna fisk på min matta och jag hoppas att få uppleva det.
Tyvärr har vi fortfarande en del matfiskare kvar som tar hem allt dem fånger och det ända jag kan hoppas på är att hon klarar sommarens spinnfiskare.
Vattensystemet Sågdammen och Vapnebäcksån ingår i Ljungbyåns vattensystem och jag var med om att göra dessa vatten på tidligt 90 - tal med fångster av större Sutare.
Jag ska nog prova och se om det fortfarande hyser en stor Sutare under sommaren och kanske tar jag med mig ett gäddspö och ni vet nu vem jag har i tankarna.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.