måndag 17 maj 2010

Regnbågen som utsättningsfisk.

Jag var ute i helgen och stalkade efter karp, man hade satt ut Regnbåge i vattnet och det var fullt av förväntningsfulla fiskar från när och fjärran. Hela viken jag fiskade i kokta bokstavligen av dessa nyinsatta fiskar, som den karpfiskare jag är gällde det att hitta en lugn vrå av gölen och sen var det bara att hoppas på två saker: Att det fanns karp på platsen eller att dem kom in och att Regnbågarna skulle hålla sig borta.
Jag lyckades med detta första eftermiddagen jag var ute, men jag hörde flera klagomål som typ: Vad fan är detta och jag såg en flugfiskare med en Regnbåge som var i size med en större Sill, flera undrade varför dem var så små, många var arga över storleken o s v. Jag har inte svaret på detta och jag förstår folkets reaktion, men jag har mina synpunkter kring detta och du får dem här.Första dagen höll dem sig borta från mina floaters, men igår blev dem ett stort problem och 4 stycken hakade sig på kroken fast jag försökte att undvika dem. Ingen av dessa 4 Regnbågar var längre än 33 cm, utmärglade och i ett väldigt dåligt skick. Som vanligt var det dåligt med fenor på fiskarna och denna på bilden var faktiskt den finaste av dem!
Nu är min fråga, vem betaler 120 kronor för ett dagskort för att få fånga två av dessa fiskar? Varför är det oftast dålig kondition på fisken när den kommer från odlaren och värst av allt varför betalar man dyra pengar för detta? Jag fattar det inte!
Detta är helt okay sett med mina ögon, bra storlek, kondition och hyfsade fenor. Dessa fiskar lockar fram fiskare till vattnet och ryktet sprids. Man vill ha turister under sommaren och dem kommer om man har fina fiskar med en bra storlek och om dem är fina.

Här är en annan kvalitetsfisk med hela fenor, odlarna kan alltså skaffa fram fina fiskar med bra storlek. Så jag förstår inte varför man sen kommer med klena och små fiskar ibland, jag ser på saken genom att det är kunden som alltid bestämmer, beställer man en viss storlek och antal, så ska det kommer och inget annat. Kan man inte få fram kundens önskemål, så får kunden söka sig till andra odlare som kan leverera kvalitet och inte kvantitet.


Så här ska en Regnbåge se ut, fet och fin med hela fenor och fina färger. En sådan fisk glädjer alla oavsett om det är pimpelfiskaren eller flugfiskaren, den kan simma, hoppa och ge vem som helst en bra fight och en fin upplevelse och ingen gnäller över att ha betalad 120 kronor för att landa två såhär fina fiskar. Odlarna måste se över sina bassänger och inte ha tusentals fiskar gående ihop, jag vet att det handlar om pengar och överlevnad i branschen, men på sikt tror jag på kvalitetsfiskar om man ska överleva. Kunden måste ställa krav, det är inga fel på pengarna man betalar, så ska det inte vara fel på varan eller hur? Rätt eller fel, du fick bara mina synpunkter och jag skulle kunna ge dig betydligt mera, men jag stannar här.



Olle i Finspång ville se mina skedar som jag använder till pimpelfiske efter just Regnbåge och hur jag målar dem, så här har du dem Olle! En vanlig tesked kapas vid skaftet, ett par hål borras och sen får dem lite gul färg och lite röda prickar.
Skaftet använder jag till pimpel efter Abborre eller som drag för Regnbågen och har dem blanka för pimpelfisket och har samma färger om jag spinnfiskar med dem. Gul, rött och orange retar Regnbågen till hugg. En tafs på 20 - 30 cm i fluorocarbon och ett par Softees på kroken och det är klart för fisket under isen.
För fiske på djupare vatten typ Röding kan man använda matskedar som med en större sked ger mera reklam under isen och skaftet från dessa blir fina kustdrag som ger både Havsöring, Makrill och Näbbgädda, böj dem i en svag S - form och kanske lite färg om så önskas.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.