söndag 30 maj 2010

På hur lågt vatten kan man flötmeta efter gäddan och hur gör man en Knotless knot med wire?

Jag tar upp dessa två frågor som kommer från Peter och Sören som undrar hur man ska tackla gäddor på grunt vatten och sen var det Ola som hade problem att göra en Knotless knot med den lite styva wiren. Man kan flötmeta på ganska grunt vatten, det finns flöten som är genomskinliga o s v. Men det finns lite risk för att man skrämmer gäddan och dessa genomskinliga flöten ger blänk från sig som också kan skrämma gäddan. Jag rekommenderar er att använda bottenmete och frilina om det är på nära håll ni fiskar era gäddor.
Ett vanligt 2 - krokstackel med en overtrace är det bästa och ni ska bara ha såpass mycket bly på den övre wiren att ni kan kasta till platsen och betet sjunker ner.
Bottenmetar ni med livebaits behöver ni ett större glidande bly och här kommer en baitpopper till användning, den hittar ni på bloggen.

Pierca gärna era deadbaits med en knivspets innan ni kastar ut, det sprider doften från betet betydligt snabbare och gäddan hittar snabbt betet.
Ni kan fiska med betet liggande på bottnen eller poppa upp det med hjälp av en bit foam eller liknande, har ni gräs på bottnen är den sistnämnda metoden väl värd att prova.


Ställ spöet så spöspetsen pekar mot betet och sänk spötoppen så att toppöglan nästan vidrör bottnen, detta gör att era linor ligger längs med bottnen och blåsiga dagar får ni inga falska indikationer. Sitt en bit från spöet, så ni inte skrämmer gäddan på det låga vattnet.



Nu Ola ska du titta noga på bilderna! Till vänster ser du hur du börjar knuten, lägg wiren längs krokskaftet och för änden genom kroköglan och sedan ner tillbaka längs krokskaftet som visad på bilden.
Därefter lindar du 7 - 8 varv nerifrån och upp mot kroköglan, gör detta stramt och sedan avslutar du knuten med att föra änden av wiren genom kroköglan och drar åt hårt.
Till höger har du den färdiga knuten och den håller och glider aldrig. Du kan, om du vill trä på en bit silicontub över krokskaftet, men det behövs inte.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.