torsdag 13 maj 2010

Svar och födelsesdag för grabben.

Grabben fyller 11 år i dag, så man har en del att stå i just nu. Morgonpresenten blev ett Xbox 360 Elite och det ska ju kopplas in fortare än ett blixtnerslag och jag är ju bara SÅ tekniskt anlagt, när det gäller sådana saker ;-)
Men, men vi hinner med lite av era frågor i dag också innan kalaset börjar, lika bra att ta det nu och inte när det står 15 smågrabbar i vardagsrummet och spelar Guitar Hero med tårta i munngiporna och resten sittande i byxröven!Många undra varför man använder diverse krims - krams på sina tackel och man undra om det är bäst under fiske från isen. För det första, så kan ni använda dessa blinkande och skramlande effekter i alla vatten, men jag tror hårt på dem under isen och under fiska i mörka vatten.
Det både hörs och syns från långt håll och jag har märkt att tackel med spinnerblades, smileblades och ljuspärlor mm ger mera fisk under mörka förhållanden. Så det är bara att utsmycka dina tackel, damar älskar jo som sagt smycken och så även dem stora tjocka flickorna!
Det här med att ta ett gällgrepp på era gäddor verkar vara ett problem för många och det kan sluta illa för både gäddan och dig, så jag tar hela proceduren en gång till och vill säga att det krävs lite övning och en fast hand.
När du får din gädda på avkrokningsmattan, ska du lägga dig på knä över fisken med ett knä på varje sida om fisken. Vänd gäddan så den ligger på rygg, ta en titt på bilden, här ser du att gäddan har 4 gällräfsbågar och dessa är lika vassa som gäddans tänder om inte värre.
Mot gällockets insida är det fritt och det är här du ska föra in handen och hålla gäddan. Den ända rörliga delen i en gäddas käft är underkäken och det är den du lyfter upp med detta grepp och nu kan du lossna dina krokar.
Du håller fisken stadigt med fast hand och du håller gäddan i samma grepp under fotograferingen av fisken. Med handen på rätt ställe och ett knä på varje sida om fiskens kropp, kan den inte voltra sig eller vrida sig på mattan. Det kan bli lite småskråmor om man kommer åt gällräfsbågarnas små sylvassa tänder eller barder, men det hör till fisket. Öva och lär dig detta grepp, är du osäker, så lär dig greppet av någon som kan.

Mina små Pikebobs är mindre flöten som jag använder vid fiske nära land med både dead och livebaits. Jag använder samma typ av flöte, fast helsvarta som sunkenfloats eller när det gäller att hålla linan över Nate och annan växtlighet.
Du gör dem enklast själv av balsastavar som du kapar till i rätt längd, ett hål i botten för lekandet och låsningen av lekandet sker vid hjälp av en bit mässingstråd. Slipa, måla och lacka till du får önskad finish, därefter blya du dem och anger vad dem tål på flötet innan sista lackningen.


Bottombouncer - riggen är en effektiv rigg vid trolling över långa sträckor. Montera din betesfisk så den går med huvudet vänd mot båten, den svartmålade frigolitkroppen gör att betet hålls en bit över bottnen och inte fastnar i denna. detta tackel är bäst med livebaits, men kan även användas för fiske med deadbaits.
Under fisket har du en lösställd spole eller en anpassad baitrunnerfunktion, så gäddan kan ta lina efter hugget. Placera spöet i en spöhåller var du snabbt kan ta spöet och ge mothugg, dem bästa spöhållere för detta fiske är enligt min mening Down East som håller spöet säkert och dem öppnar sig när du lyfter spöet.



Hur många spötoppar som bryts varje år under tramsport till och från vattnet, vet jag inte, men jag vet att det är många. Det bästa sättet är att ha sina spön i fodral som fästs på spöbagen eller att ha dem inuti spöbagen. Man kan köpa dessa tip protections från flera redskapshandlare i landet och du kan lätt göra dem själv.
Jag gör mina själv av antingen kraftiga spännband av nylon eller av gamla bilbälten. Klipp bitar som är 40 cm långa och vik över dem på mitten, sy sedan längs varje kant och vips så har du ett skydd till dina spötoppar som är 20 cm långt. Dem sitter stadigt under transporten och dem skyddar dina tunna spötoppar på ett ganska bra sätt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.