onsdag 19 maj 2010

Sommarfisket står för dörren och det kommer en del frågor kring detta.

Frågorna kring sommarfisket är många och det är allt från semesterfisket i mina trakter och om man kan använda Sill under sommarens gäddmete till hur man ta till varo på sina nyfångade Sillar.
Man undra även en del över termen Leapfrogging och vad ska man ha med sig för att fiska här på ostkusten. Så det är bara att sätta igång med dagens svar och jag hoppas ni blir nöjda.Dem flesta sjöar runt mina hemtrakter hyser Gädda och Abborrar och det finns chans för fina exemplar av båda arterna. Det finns både årskort, veckokort och dagskort i dem flesta av vattnen och så även båtythyrning, så det ska inte finnas några problem i detta.
Jag har fått en del frågor om bra vatten runt om i Glasriket och följande vatten hyser bra bestånd av nämnda arter: Uvasjön vid Fröseke, Orranässjön vid Orrefors, Hindsjön vid Alsterbro, Allgunnen, Derasjö, kostasjöarna mm. Vatten har vi väldigt gott om och jag rekommenderar er som kommer hit till Glasriket att besöka turistinformationen var du kan få ytterligare info och även kartor over bygden och dessa vatten.
Vanliga spinnare, skeddrag, wobblare och jiggar fungera för det mesta och så även metet. Bästa metet har du i Ljungbyåns vattensystem som är känt för sitt fina fiske av Gädda, Abborre, Sutare, Braxen, Sarv, Ål mm.

Brödrena Uno och Håkan ska i dagarna åka till Karlskrona och fiska Strömming och man undra hur man bäst bevarar sina fiskar till det kommande gäddfisket. Bästa sättet är att spola av varje Strömming och paketera dem i plastfolie och frysa ner dem styckvis. Lägg dem, så dem är raka och fina och tag bara med er vad ni behöver för dagen. Använda dem frysta när ni ska kasta ut och ha alltid era beten i en frysbag, gäddan bryr sig inte om betet är halvfryst.
Flera undrar om man kan använda Strömming under sommaren till gäddfiske, självklart kan ni det! Doften sprids bra i varmt väder och vad ni bör tänka på är att ha dem frysta som sagt och man kanske får byta beten lite oftare när det är varmt i vattnet.

Ett litet tips för flöten som ska användas nära land vid gäddfiske och bottenmete är en vanlig penna som man limmar ditt en ögla på och ger penna lite färg. Limma allt med snabblim, du kan även göra dem längre om så önskas genom att limma ihop två pennor med en bit styv plasttub i skarven. Dessa flöten lämpar sig också för mete med mask eller mindre betesfisk för Abborren, bilden viser bara lite exempel på vad man kan göra av en gammal uttjänad penna.


Leapfrogging! Detta har en del av er hängt upp sig på och jag vet inte varför det heter så, men så är det! Skulle jag försvenska detta, så skulle det nog heta hoppa över eller flytta över?
Det hela går ut på att utforska ett vatten och samtidigt söka efter fisken, låt oss säga att ni är två som fiskar med 3 spö var. Ni börjar med att lägga ut era 6 spön och efter en timme flytter ni dem 2 spön som ni först lade ut, dessa spön läggs nu ut på ett nytt område längs kanten och på det sättet flytter man sina spön under dagen.
Detta är ett effektivt sätt att hitta gäddan i ett nytt vatten och man hittar ganska snabbt områden som är mera produktiva än andra. Prova med olika beten under dagen och glöm inte att ni måste kunna höra och se era indikatorer eller flöten hela tiden, så flytta med ytrustningen också.



Familjen Ronny Johansson i Bromölla ska på semester till ostkusten och man undra vilka beten man bör ha med sig för fiske i sundet. Ta med vad ni redan har och proiva med dessa grejor, det mesta fungera, men ta med superbetet för Abboren i sundet! Rapala´s X-rap i 8 cm för Abborren och 12 cm för gäddan. Blå/silver, svart/silver och Redhead samt en färg som inte är med här Ghost, bland dem större 12 cm har jag haft bäst fiske på Redhead och svart/guld.
Tack för ditt trevliga mejl Ronny, självklart ser jag fram emot bilderna och lika självklart ska jag ta med en bild om ni får något större, Får jag välja, så vill jag ha in en bild med fisk och hela familjen samlad på bilden - glöm inte flytvästerna och dutta en liten droppe snabblim på lindningen som håller fast fjädrana på X-rap wobblarna!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.