fredag 7 maj 2010

Pissväder, Fish - in och svaren ni söker.

Puh! Vilket väder det är och i kväll ska jag på en karptävling som sträcker sig fram till söndag middag klockan 12.00! Det kunde ha varit lite bättre omständigheter och det tar bort lite av charmen kring detta, men det är lika för alla och det är bara att bita ihop. Så jag kommer inte att ha några inlägg efter detta, förrän söndag kväll eller måndag eftermiddag och jag hoppas ni hänger kvar.
Vi ska ta lite flera av era frågor denna gång och det blir som vanlig en salig, men rolig blandning. Kul att ni har så många frågor och lika kul är det att kanske kunna hjälpa er ett steg i rätt riktning.Precis som vid fiske med trekrokar, så gäller samma sak när ni ska använda enkelkrokar. Dem ska vara starka och sylvassa, krokstorleken bestäms efter gäddans beteende och betesfiskens storlek, inget annat! Jag använder och rekommenderar Gamakatsu och Tiemcos krokar, sistnämnda är avbildade här.
Använd krokar med en beaked point, som när den väl har trängt in i gäddans munn, så sitter dem oavsett om gäddan skakar sig eller hoppar besinningslöst under fighten. Jag ska inte bestämma ditt krokval, du ska använda den krok som passar dig och som du har förtroende för, jag bara rekommenderar dessa.
Nisse i Uppsala ville ha lite tips på färger för pimpelkrok för stor Abborre, detta är en kille med god framförhållning! Han ska göra sina krokar redan till den kommande vintern och här har du dem Nisse som jag använder till mitt fiske.
Pirken är en RAN - pirk i 60 mm S/S och den skär ut bra och retar Abborren till fruktansvärda hugg ibland. Krokstorleken på mina krokar är här 8 - 12 och alla limkrokar har en vit bas och sedan läggs färger över denna bas.

Ni var även många som undrade hur man fiskar över gräs mm. Flera av er hade problem med att gäddorna släppte era beten efter att ha kännd motstånd. Gäddan tycker inte om motstånd och det bästa sätter att komma kring detta är att göra några links som har en flytkropp som håller lina över gräset och samtidigt får era glidande tackel friktionsfria.
Jag använder en bit wire och har en hake i ena änden, det gör det enkelt att byta bly eller plocka bort detta vid hemfärden. I andra änden har jag en korkkula fastlimmad mot en keramisk ring från Free Spirit, men det går också bra med en vanlig run - ring i plast.


Albin och Jesper hittar inte betesfisken i Jönköpingstrakten! Har den försvunnit? Skojar bara med er! Blanda till lite vanligt ströbröd, någon billig mäsktillsats och blanda ner lite vanlig burkmajs. Gör lite bollar av det hela och kasta ut dem på en lämplig plats var det kan finnas betesfisk typ vid växtligheten eller ute på öppet vatten.
Småfisken kommer att hitta denna plats ganska snabbt och Gäddan är inte sen att följa efter. Meta upp lite småfisk under tiden och när gäddan börjar jaga på platsen är det dags med ett livebait och det rör sig oftast om sekunder innan flötet sticker under ytan.



Öppen bygel eller lös baitrunner? Plankstek eller snabbmakaroner? Mitt svar på denna fråga blir att jag helst äter Plankstek och fiskar med öppen bygel varje dag, men pengarna räcker tyvärr inte till denna lyx och vid vissa tillfällen behöver du använda en lösställd spole eller baitrunnerfunktion som typ vid fiske i strömmande vatten eller turbolent vatten.
Jag vet att många fiskar med en lösställd baitrunnerfunktion, men oftast sker följande: Är din spole eller baitrunnerfunktioner för stram, så släpper gäddan betet. Är den för lös kan du få ett skatbo som inte är av denna värld om gäddan tar betet och rusar, vilket ofta händer när man fiskar på grunt vatten nära land, så du är varnad!
Jag fiskar alltid med öppen bygel om jag kan, ingen baitrunnerfunktion är lika friktionsfri som en fritt löpande nylonlina eller braid. Vid fiske i strömmande vatten försöker jag att använda ett linclips som håller min lina och byglen är öppen, linan ska släppa direkt gäddan tar mitt bete. Men ibland får man anlita sig på en lösställda spole och hoppas att gäddan inte känner något motstånd, ibland för man käka makaroner! Ett tips för ett enkelt linclips är en avklipp knappnål som du försiktigt trycker in i foamen eller korken precis över spolen, det håller linan bra och det släpper lätt när gäddan hugger.
Jag är helt säker på en sak i dag, jag kommer att bli blöt i helgen, en sak som jag är lite osäker på är om karparna vill vara med och leka, så håll tummarna för mig! Vi syns snart igen med flera svar efter helgen. Är någon av er intresserade i att bygga en transportkärra för era grejor, så kan ni spana in hur ni gör på karpbloggen.




2 kommentarer:

  1. Hei Luis
    Hvilken modell av Tiemco krokene er det på bildet?

    SvaraRadera
  2. Hej Thomas och tack för din fråga! Dessa krokar är Tiemcos TMC 600SP. Superstarka och supervassa krokar som egentligen är gjorda för flugfiske efter Tarpon mm i söderhaven.
    Jag använder dem till Gädda och Ål i mindre storlekar och Mal i större storlekar. Hoppas du fick den hjälp du sökte.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.