tisdag 4 maj 2010

Lite svar på era frågor.

Jag har nu gått genom den digra mejllistan med era frågor och benat upp det hela lite. Vem som frågade om vad skriver jag inte, det skulle ta för lång tid, så ni får hålla koll på bloggen. Alla frågor kommer dock att besvaras så gott jag kan. Denna gång är det frågor kring avkrokningsmattor, shelters, flavours typ vilka är mina favoriter, stoppknuten och mina berömda bollar på min gäddsäck.Den mattan du ska köpa bör vara stor och lång, gäddan är en långsträckt fisk och den måste få rum på mattan med hela sin längd. Mattan bör ha en dragkedja så du kan stänga den och den bör ha bärhandtag, så du dels kan väga gäddan i den och även kunna bära gäddan på ett säkert sätt tillbaka till vattenkanten för att återutsätta den.
Min matta som du ser på bilden har bärrhandtag, dragkedja, 85 cm bredd och 160 cm lång. Den klarar alltså alla kreterier och även den största gäddan om jag skulle bli den lyckliga en dag. Mattan kan du söka på www.evia.es den kommer från Evia´s karpsortiment och ligger under namnet CarpCorp. Den finns tyvärr inte längre i Sverige, men den låg på ca 600 kronor och jag anser den vara en av dem bästa för just gäddfiskaren.
Flera av er vill veta vilka mina favoriter är bland flavours till gäddmetet, så här kommer listan.
1. Ming Oil från Tacklebox, UK.
2. Mainlines Medeterrainian shelfish 50 ml mixad med 200 ml Mainline Savoury fish Enhancer.
3. Starbaits Sardine Oil.
4. Nutrabaits Winterized Pilchard Oil.
5. E.T (Eddie Turner) Eel, Lamprey och Smelt, alla 3 är likvärdiga, men från vatten till vatten!
6. Proligic Danish Delight: Salmon Oil och Mackerel Oil.
7. Richworth Sardine Oil, Freshwater mussel och Sandeel.
8. Viper baits Marine Oil.
Jag bär aldrig alla dessa med mig, utan har uppskrivit vilka som går bäst i respektiva vatten och har dessa med mig + en extra som test. Fungera inte dem tre överst nämnda, så blir det tufft!

På dem flesta av mina säckar i mitt fiske oacsett art, så har jag monterad två 70 mm frigolitkulor ihop och satt fast dem på varje sida om dragkedjan på säckarna. Som du ser på bilden så håller dessa kulor uppe säcken och fisken står rätt hela tiden.
Fördelen med dessa kulor är att säcken inte säckar ihop över fisken och säcken hålls uppe över bottnen och fisken får inte i sig en massa små dypartiklar och säcken fastnar inte i bråte på bottnen. Ganska smidigt och det kostar inte en förmögenhet att ha det så och fisken mår bra.


Något som förvånar mig lite är, hur många av er därute som inte vet hur man gör en stoppknut! Eller har ni varit lata och använd floatstopps som ni köpte? Hur eller hur så kommer stoppknuten här och det är bara att följa med efter bilderna på bilden.
Använd braid för att göra din stoppknut, klipp av en bit på 20 cm och lägg en öglan på din huvudlina och därefter lindar du 8 varv över huvudlinan och genom öglan. Dra sakta samman knuten och fukta den rikligt med saliv innan du drar den hårt. Jag skriver hårt, men den ska vara flyttbar på din lina. Trimma knuten, så det finns 3 mm tampar kvar, dessa fransas upp lite och gör att knuten glider lätt genom dina spöringar.



Ni är många ungdomar som fiskar ihop och det är glädjande att höra, man delar på glädjen, upplevelsen och man lär sig av varann. Jag fick även ett mejl från två lite äldre herrer och jag ska inte citera deras mejl, men det handlade om en skärm var man fick rum med två stolar, lite öl, grill och god mat, dessa herrar fiskade gädda i Häradsbygden! Skärmen bör vara ett shelter, ölen bör vara i mindre antal och grillen bör vara en bra bit ifrån skärmen Göran!
På bilden ser ni ett Carp - Tech oval brolly som kostar 78 £, men det finns flera aktörer på marknaden som Fox, Nash, Prologic, Chub m fl. Vad ni bör kolla är dels hur snabbt det gåtr att sätta upp, under fisket efter gädda vänder vädret snabbt!
Kolla bilder, kolla på mässor var dessa står uppställda. Köp kvalité, du får vad du betaler för. Dem flesta fungerar som ett parasoll var man har en låsskruv som man monterar efter att man har skruvat bort själva stången. Stormsticks, pegs och stormstickadaptors bör finns med i paketet.
Se till att det finns bra stormsides (små vingor på sidorna som tar en del av vinderna) och att du har ett velcroband som håller ditt spö när du ska byta bete, du ser detta på fronten av min brolly. Dem flesta är smala och får rum i en rodholdall och dem flesta är 250 cm breda och höjden är oftast 130 cm i fronten. Alla dessa klarar rätt så starka vindar, men du bör ha med dig lite extra Guy ropes i fall att det blir storm eller byiga vindar. Det händer faktiskt att man får ta ner dem ibland, jag rekommenderar dem starkt.
Jag har sett folk sitta under dessa såkallade strandparasoll, lite 6 mm glasfiberstänger, dåligt sydda i China, vanliga tunna tältpinnar o s v. Det funkar nog bra en lugn dag utan regn, men när han däruppe visslar och öppnar kranen, så ser man folket jaga dessa färggranna drakar i skogen!
I och för sig en ganska festlig syn, när man själv sitter rejält fastpeggat under ett kvalishelter, så gå inte på den niten!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.