måndag 31 maj 2010

Svaren på era frågor!

Jag undrar ibland hur mycket min mejlbox klarar av och jag undra om jag hinner med alla era frågor! Det kommer ibland flera i timmen och jag ska kämpa, jag lovar, det som förbryllar mig lite är att det knappast kommer några från karpmetarna i landet, i och för sig är det skönt och dem verkar lösa sina problem på ett bra sätt.
Sen är det ju flera som fiskar efter gädda mm än det finns karpmetare och där kanske vi har förklaringen? Det bästa för flötmete är en braid eller spunnen lina som det heter, den flyter och du slipper att bry dig om detta, men det finns en del som tycker att det är en lustig känsla att fiska med braid genom att man märker allt som sker i linan på grund av stumheten och dessa håller sig till den billigare nylonlinan.
Det finns ett bra medel för att få din nylonlina till att flyta och det heter Silicone Mucilin, ett ämne som innehåller en speciell typ av fett som inte skader din lina.
Den finns i burk med en trasa och allt du gör är att kasta ut och sedan vevar du lina genom trsan som är behandlad med detta ämne. Den finns även i en variant som du sätter på spöet och linan läggs i en skåre och får däregenom medlet på linan.
När du gör en Kebab - rigg ska du bara ha en trekork i lämplig storlek på din wiretafs och sedan gör du en länk som du kan koppla på en av krokarna och den ska vara av en tunn metalltråd.
Du ser den till vänster på bilden, trä på dina fiskbitar och läs fast dem med ett stort hairstopp eller en bit från en tandpetare. Kasta ut ditt bete och det är klart, att det funkar ser du på bilden till höger.

Jag får massor av mejl var ni skriver att ni förstör era flöten under transport eller dyl. På bilden ser du hur jag riggar mina flöten och på det sättet kan du alltid snabbt byta flöte och även ta bort dem innan hemfärden.
Dem små flötesstoppen förhindrar att flötet kommer i kontakt med blyhaglen under kastet, något som kan förstöra alla typer av flöten.


Man vill att jag rekommendera knuter för nylonlina och det ska jag gärna göra. En av dem bästa är Palomarknuten som du ser här på bilden. Den är enkel att göra och den är enornt stark om du gör den rätt och fuktar den rikligt inna du drar ihop den.
Lägg linan dubbelt och gör en halv kärringknut, öglan som blir ska du trä över lekandet och sedan drar du sakta samman knuten och innan du drar den hårt ska du fukta den.



En av dem bästa knuterna för braids (spunnen lina) är en 5 - turn Grinner knut som du ser här på bilden. Jag använder oftast denna och Palomarknuten till det mesta av mitt fiske, jag litar på dessa knuter och än har dem inte gjord mig ledsen, dem håller! Öva på knuterna tills du kan dem och dem håller.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.