tisdag 23 mars 2010

Shaun visade pappsen vart skåpet skulle stå!

Har ni märkt att det börjar bli betydligt varmare dem senaste dagarna här i södern? Enligt väderexperterna är medeltemperaturen över det normala för årstiden och jag hoppas verkligen att detta håller i sig.
Jag vill dock inte att det går över i hög värme och att våren försvinner rakt in i sommartemperatur, vilket ofta sker efter en lång vinter, lagom är nog bäst för oss och fisken. I en del mindre vatten här omkring Nybro har faktiskt isen redan börjat att släppa sitt tag i kanterna och då kan det börja gå fort med lite sol och vind.
Man vill jo att det ska fort nu, men det bästa är nog en sakta issmältning var vattentemperaturen hålls på en hyfsad nivå, en snabb issmältning ger nollgradigt temperatur direkt och hela vattenmängden måste vända sig innan fisket börjar bli riktigt bra. Under isen är det 4 grader varmt vid bottnen, denna temperatur sjunker i takt med att isen smälter och det kan ge väldigt trögt fiske till temperaturen börjat stiga.Så här vill man ha det, öppet vatten! Men är fisket bra? Tveksamt, ett kraftigt regn har färgad vattnet i hela viken, vädret är mulet, men bra vind. Med andra ord inte det bästa, men jag fiskar så snart jag kan få ut ett bete och det finns alltid en chans till fisk.
Jag har inte tid att sitta hemma och invänta dem ultimata förhållanden - Livet är helt enkelt för kort! Dem dagarna dyker upp ändå då och då och det är då allt bara klaffar.
Sen kommer det alltid backslag i vädret, vattnet är fortfarande kallt och det räcker ofta med en natt med ett par minusgrader och en retfull ishinna sprider ut sig och hindar oss för att kunna fiska överallt. Beten som bottenmetas eller sakta driver runt ge oftast bäst resultat under dessa förhållanden och flavours kan väcka gäddans intresse och aptit, nappen är oftast försiktiga och det händer ofta att gäddan släpper betet igen.
Mindre beten och krok kan hjälpa dig, men du kan även fiska med en större krok typ en storlek 4 och en liten betesfisk, vilket gör att du kan kroka direkt, när du får nappet. Lite av en chansning, men det går förvånadsvärt bra och det beror på att små betesfiskar ofta åkar in helt i gäddans käft och krokstorleken gör att kroken oftast fastnar i käkvinklen på fisken.

Att alla kan fiska gädda och grov sådan har vi ett bra bevis på här. 11 åriga Shaun var med sin pappa vid Lough Derg och han började med lite spinnfiske som vanligt denna fina soliga dag. Efter ett par timmar gav han upp denna metod och lånade ett spö för bottenmete av pappa, betet var en liten öring. Efter en halv timmes fiske lite till höger om pappans spön, kom nappet och denna gädda på 24 lb 12 oz kunde landas, till pappans stora förvåning, ungdomar kan!


Shaun flyttar nu sitt spö en bit bort till en liten udde och lägger ut spöet igen med samma bete och sätter sig för att fika. Det tar 20 minuter innan larmet går och Shaun kan efter en hård fight landa ännu en stor gädda, denna gång väger fisken 22 lb 11 o!
Snacka om att visa vart skåpet ska stå! Gör min son så mot mig, så ska han få köpa trisslotter till mig på hemvägen! Sanslöst fiske och det visar bara att rätt vatten, rätt bete och rätt placering av betet är tre otroligt viktiga ingredienser för att lyckas, oavsett vilken art du fiskar efter.



Små Braxen och Björknor är väldigt bra beten för den större gäddan, dels så gör dem bra reklam under ett flöte genom sin silvriga färger och formen gör att dem ser stora ut. Gäddan är lite av en latmask som inte vill använda för mycket energi på att skaffa föda.
Dessa platta fiskar är även bra som deadbaits och främst i vatten var dem är gäddans huvudföda, gäddan övergår oftast till Braxendiet och dem växer snabbt på dessa byten.
Dem två största gäddorna jag vet och som är dokumenterade rätt och fångade inom Nybro komun är fiskar på 18,4 och 17,2 kilo kommer båda från vatten med kopiösa mängder braxen och dessa vatten är båda under 30 hektarer stora.
För fångst av Braxen är det bästa sättet en liten feeder och hur du går tillväga finns på annan plats här på bloggen, använd Braxen som är upp till 25 cm långa, det gör det lite enklare att kroka gäddan och flötmeta med dem med ett större flöte än vanligt.
Braxarna går hela tiden ner mot bottnen var gäddan står och dem är ganska seglivade, huggen från gäddan brukar vara väldigt snabba. Braxen är en snabb fisk på korta distanser och det vet gäddan om genom erfarenhet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.