torsdag 31 mars 2011

Lite vårbilder.

Är det bara jag som tycker att det går sakta, väldigt sakta? Det känns verkligen segt just nu. Ena dagen sol och andra dagen kryper frosten fram i gräsmattan och det tar sin lilla tid, innan det verkligen släpper och värmen kommer. Så jag tänker ta lite bilder vår solen är framme eller åtminstone, finns bakom lite tunna moln och det är nog det vi alla längtar efter och så öppna vatten förstås.Dave McCullen var en sväng på den gröna ön Irland och flötestrollade i en större sjö, som ligger i River Shannons flöde mot havet. Segt fiske med ett par jacks, var allt morgonen gav. Men på eftermiddagen, var det dags för en ny personbästa i form av denna vackra madamm, som tyngde ner vågen till 26 Lb och dagen och den långa resan från södra England var räddad. En liten Regnbåge, var Daves bete och det fungerade jo bra, precis som i alla vatten, skulle jag vilja tillägga, öring är ett kanonbete för gäddor i alla storlekar.
Det har börjat att röra på sig ute i Kalmar sund och det börjar komma en del fina Gäddor och öven större Abborrar, vad jag vet än så länge, så har Savagear´s 4 Play varit enastående och flera fina fiskar har fallit för detta bete i skrikiga färger. Längre fram kommer det att hugga på det mesta som serveras och det gäller som alltid att lokalisera fisken och följa dem.
Det räcker med två flötmeten och lite solsken, för att man ska må bra, alla tankar om en stökig industri är borta och man bara njutar av tillvaron. Detta passet hände det inget och det gör inget, det kommer, det kommer kanske redan nästa pass och det är just dessa faktorer som driver mig. Just att man inte riktigt vet, att det plötsligt kan hända och att sen ha solen över sig en tidig vårdag, gör jo inte saken sämre.
Jag längtar efter den första grönskan, som kommer smygande. Ordet smygande, kanske är fel ord, jag tycker nämligen att det går väldigt fort, när först värmen sätter in eller är det för att man ser en del och sen är man borta en vecka på kneget och väl tillbaka bakom spöna, märker man den stora skillnaden i naturen? Jag fick denna bild av Phil, en engelskman som kör gäddfiske lite a la Chris Yates, så det är splitcanespön och hemmabyggda håvar av bambu som gäller, lite av en livstil, kan jag tänka mig och en trevlig sådan.
Svarte göl våren 2009, dagen var den 13 april och jag tog bilden under ett gäddfiske. Gäddfisket var trögt, men jag lyckades dock att klämma upp en 5:a på ett litet livebaits. Innan jag stack hem, passade jag på att mäska lite efter karpen, som finns i gölen. Dagen efter var jag på plats med tre karpspön, vid 9 - tiden kom Mark ner med sitt karpspö och undrade om jag kunde hjälpa honom med att tackla upp det för stalking, ett fiskesätt han aldrig hade bedrivit. Han hade med sig lite gammalt torrt bröd och jag lärde ut en liten snabblektion i detta. Vi lade ut lite bröd och det försvann lika snabbt i dem flygande råttornas näbbar, senare lade jag ut lite i en av dammarna bakom oss och efter en stund, såg jag en ryggfena till min stora förvåning. - Där har du en, sa jag till Mark - Oh no! You show me how to do it, sa han på svenegenlska, han var från UK. - Are you sure? Yeah, show me och jag lade ut brödet. Karpen simmade under brödbiten och sen kom den tillbaka och efter 10 minuter och en dyngsur Mark, hade jag ett nytt sjörekord på 8,5 kilo i håven. Vart Mark tog vägen efter detta vet jag faktiskt inte, han var en trevligt prick på kartan och vi hade roligt under den korta stund var vi träffades.

onsdag 30 mars 2011

Wychwood Solace XL Carryall.

Letar du efter en ny carryall, som tar det mest och har det mesta, så behöver du inte leta längre, här är den! Wychwood har i alla tider levererad enormt fina grejor bland luggage, spöfodral och holdalls mm. Man var nog lite borta från markneden ett tag med lite annan kvalité, men nu är man definitivt tillbaka på banan igen och det med besked. Jag blev faktiskt väldigt imponerad och det ska till en hel del för jag blir det, man har jo sett ganska mycket grejor genom årens lopp.Wychwood Solace XL Carryall är 80 cm lång, 30 cm bredd och 30 cm hög, om siffrorna stämmer i beskrivningen. Jag har sett Bengts (den på bilderna) och det är något av det bästa jag har sett för 59 £ som den kostar i England, Metebolaget har den i Sverige och jag vet inte deras pris tyvärr.
Vadderad och justerbar axelrem, bärhantag med foam och hela överdelen är styv, så du kan ha det som bord eller avställningsplats för dina småsaker mm. Det finns både dragkedja och även två clips över dragkedjan, som bilden här viser.
Alla sidor i väskan är styva och det gör att, din väska inte fallar ihop, om du tömmar den, det finns 4 utanpåliggande fickor och dem två på fronten har meshpockets. Alla fickor är försedda med dragkedjor.
Wychwood Solace XL Carryall är en stor väska, som du kan använda som axelväska och även som Barrowbag, om du så önskar och det finns två bärhantag på varje sida. Axelremmen är avtagbar.
Färgen är Carpy eller Pikey Green och den är vattentät, här ser du det styva locket och foamhantaget som gör väskan väldigt skön att bära. Denna carryall finns i mindre storlekr och alla har en bas som är vattentät och väldigt slitstark mot grus, sten och annat vasst.

En väldigt fin väska till ett bra pris och jag skulle gärna skaffa mig en, men jag har annat som måste slitas först. Ta en titt på denna om du går i tankarna att skaffa dig en ny Carryall av större modell.

tisdag 29 mars 2011

Venture Recovery Sling.

Engelska Venture Recovery Sling, är en weigh sling med 4 stycken flytkroppar på varje sida om hantaget, dessa gör att hela slingen flyter och håller fisken uppe från bottnen, under tiden den tar igen sig och du fixar till kamera.Ventures Recovery sling finns i två storlekar, Standard som är 100 x 50 cm och Extra large som är 120 x 60 cm och den sistnämnda, är perfekt för dina gäddor.
Här ses flytkropparna på ena sidan av bärremmen och du har ytterligare två kortare bärhantag i varje sida.
Dragkedja i båda sidorna och gott om Meshnet, som gör att genomströmningen av vatten, ger fisken friskt syre, under tiden den hålls i denna Weighsling.
Två kraftiga ringar som du hänger slingen i, när du väger fisken och det finns flera kardborrelåsningar, längs dem två aluminiumrören och fisken kan inte rymma ut.
Venture har tänkt till lite och monterad en lina med en säkerhetshake och en gängad tapp som passar i alla standardgängor, som finns på dem flesta banksticks.

Priset är dyrare än vanligt, standard kostar 35.99 £ och Extra large kostar 39.99 £. Kanske ett högt pris, men du får en gedigen weighsling med en massa bra features och lite lyx kostar och din firre mår bra.

måndag 28 mars 2011

Snart börjar leken på riktigt.

Allt eftersom dagarna blir längre och isarna försvinner, jo närmre kommer vi stunden, var leken brakar loss bland gräs, gammal vass och annat, var gäddhona kan lägga sina ägg. Det har nog troligen redan börjat, i vissa vatten i dem södra delarna av landet. Sakta kryper detta skådespel upp över landet i takt med det blir varmare, fisket kan vara bra, men det kan också vara väldigt knepigt, eftersom att dem kärlekskranka gäddorna, har lite annat i huvudet än just dina fina beten, vad dem än må vara.Stilla står hon där och inväntar dem mindre hanfiskarna, dem är hjärtlig välkomna för en stund av kärlek, men bara för ett tag. När hon väl har lagt rommen, är det dags för hannerna att dra sig undan, eller så kan kärleksakten sluta väldigt illa för dem. Det finns nog ingen annan plats, var det råder en så grym kanabalism, som bland våra krokodiler.
En typisk översvämmad lekplats med vass, buskar och träd, här ska du söka henne, du vet den stora feta och tjocka madammen.

Hon är på gång eller så står hon ute på närmsta branten och väntar på rätt temperatur på det grunda vattnet och hannerna är aldrig långt borta.

Hon går in, när solen värmar upp grundvattnet och söker sig ut igen under kalla dagar, spridd ut dina beten lite och variera dem, det är mitt tips.

Men fisket kan vara svårt, ena dagen har du solsken och det kan ge fisk, den kommande natten blir svinkall och lekpostyret avtar, tills det blir lite varmare igen. Livebaits eller som här ett deadbait fiskat på en lekplats, kan och vill ge fisk, men var beredd på att det kommer inte att gå som på räls, men du har chansen på en riktig stor hona, om allt vill sig väl.

Jag vill poängtera, att om du lyckas med en stor romstin hona, så var väldigt försiktig med henne. Hon har buken full av rom och ska så fort som möjligt tillbaka igen och det bör gå fort, egentligen är jag lite emot fiske efter lekgäddor och vi borde har en fredningstid, som man har i Danmark. Pressa inte magen vid fotograferingen, utan låt henne vara lodrätt och stödja hennes kropp, annars kan du skada romsäckarna och det ger ingen bra framtid för verken henne eller vattnet i fråga.
Prova gärna lite exotiske beten! Betet här på bilden är min gamla Guldfisk eller Slörstjärt som gick hädan vinter - 09.

Jag tog med honom till Rismåla göl för "Thee last farewell" och han slutade sin absolut sista dagar med att hamna i magen på en snipa.

Liljequisten och jag gjorde korset tecken innan vi sänkte ner honom i djupet och 10 senare var han ett minne blott! En tuff dag med ett tufft avsked....R.I.P Gunnar!

En låda med blandad shit, vad vill jag säga med den? Jo, du ser en blandning av olika flöten som är hemmagjorda och ihopknådade av vanliga billiga röd/vita flöten som du hittar överallt. Vitmålade med lång pinne, dessa monterar jag ett litet plastsegel och dem driver fint över ytan och letar upp gäddan åt mig. Det stora har jag för floatledgering med stora hela Makrillar i hårt väder och dessa syns på långt håll och mellan vågorna.

Den danske fiskeline är en 0,50 mm nylon i clear och den använder jag vid fiske över växtlighet. En ledger stem som glider på min huvudlina och 1 meter av denna lina och sedan mitt 2 - krokstackel, allt jag gör är att kasta ut och fjädra av kastet precis innan betet slår i ytan och sen får allt sjunka på en stram lina.

På grund av nylonbiten, kan man strama/rätta upp det hela lite och allt ligger över växtligheten och min betesfisk ligger antingen uppe på växtligheten eller så poppar jag upp den och den står 15 - 20 cm över växtligheten.

söndag 27 mars 2011

Det börjar röra på sig!

Jag såg dem första gäddorna leka igår under ett karpfiske, det var inte många och leken blev nog avbruten av den kalla nordanvinden. Men dem var i gång direkt, när solen kröp upp över trädtopparna och spred lite värme mot några buskar och vasskantar. Morgonen var riktigt kall och vi hade runt 7 minusgrader runt Kalmar och Nybrotrakten. Det går ändå fort nu i naturen, isarna smältar och livet kommer tillbaka till ett lite mer normalt läge, den lilla ishinnan, som bildas under nätterna, bryts snabbt ner av solen under dagarna. De engelska gäddorna har inte lekt färdigt och det beviset, ser vi här med Rob Nixons 30 Lb Pike, som föll för ett livebaits. En mycket vacker gädda från en Gravel pit i södra England.
Tre dagar senare fick Rob ett run och landade en tjock gäddhona och i håvningen följde det med en liten hanfisk. Kärleken är så vacker och så trollbundet i dessa tider, damen på bilden vägde 9,2 kilo och dem fick fortsätta med sin kärlek efter ett par bilder. Igen var det flötmete med livebaits, som fick gäddan och hennes kortvariga kärlek på fall.
Dick Culpin bottenmetade egentligen efter Gös i dem berömda Norfolk Drains och fick en glad överraskning med denna fina gädda, som tog en liten död Mört. Den bastanta gäddan drog ner vågen till 22 lb, så nära man kan komma 10 kilossträcket.


Snart kommer både gäddorna och abborrarna att gå upp för lek i våra åar och leken kommer att gå otroligt fort i år, med tanken på den sena våren.

Mete ger bra fiske, likaså långsamt jiggfiske och längre fram även fisket med wobblare och mindre jerkbaits, som dessa på bilden. Salmo Slider i mindre storlekar har visat sig vara ett ypperligt bete för den stora abborren.
Här en randig rovriddare från Kalmar sund, som föll för just en Salmo Slider, jag vet inte hur läget är ute i sundet. Jag hoppas bara att vi med tiden kan få tillbaka det enormt fina fisket som en gång i tiden fanns.

Men det krävs mycket för att detta ska ske, vi sportfiskare måste sköta oss och alla nätfiskare, som fiskar olagligt i sundet ska bort och här har Kustbevakningen ett tufft arbete framför sig - Är det bara jag som ser flera arbetstillfällen här?

lördag 26 mars 2011

Ett par enkla tips...

Det blir bara ett par enkla tips i dag, tips som förlänger livet på din rulle, om du gör rätt, vi tittar även på lite gör - det - själv och hur du får din nylonlina flytande, samt vad du bör skriva upp i din noteringsbok, för en sådan har du väl? Enkla tips, men ack, så viktiga för dig. Jag har servad 100 - tals rullar, båda mina egna och kompisarnas genom årens lopp. På bilden ser du Daiwas blåa rullfett, som innehåller grafit och silicone och detta fett, är det absolut bästa du kan använda i dina rullar.
Fettet stelnar inte och det håller upp till 2 år vid normalt fiske. ABU´s Silicote Reel Oil är en av dem bästa oljor för dina rullar och den finns att köpa i dem flesta butiker, som är kund hos Pure Fishing och det är ganska många i vårt avlånga land.
Väldigt många gör felet, att skruva isär hela rullen och när man ska sätta ihop rullen, blir det fel och spångskissen har man slängt med kartongen - Great fun och så ringer min telefon!
Om du ska serva din rulle, så ta av spolen och spola av rullen i varmt vatten, så allt damm och skräp lossnar, därefter tvättar du rullen med lite varmt vatten och med en tandborste som kommer in lite överallt.
Du ska inte skruva isär hela rullen, om det inte absolut behövs och är du osäker, så skicka den på service hos tillverkaren. Du behöver bara ta bort veven och på sin höjd, ena sidan och inne i dreven, ska du ta bort gammalt fett och ersätta det med nytt. Där veven går genom rullen, ska du lägga lite fett och därefter skruvar du fast veven ingen. Nästa ställe som ska ha fett, är var spolaxeln går upp och ner under invevning, en liten ring med fett runt denna axel och du är klar med fettet.
Olja, och här pratar vi om en droppe eller två, ska endast appliceras på följande ställen på din rulle: På varje sida vid bygelfästet, i vevhantaget, vid on - off knappen till din bakspärr, vid bromsen bak eller i fronten av rullen och en pytteliten droppe vid lintrissan på byglen. Torka alltid bort oljan efter smörjningen och veva in fett och ojlan, en stund efter servicen.

Det är inte bara din rulle som ska ha fett, ska du flötmeta med en nylonlina, så är det viktigt att du fettar in din lina, så den flyter. Det finns flera olika fett för detta och den bästa är en burk med Muculin, som läggs på linan genom att först kasta ut och sedan veva in linan genom en liten bit trasa med Muculin.
Det finns även dessa Line greasers, som man kan sätta direkt på spöklingan och veva linan genom efter första kastet och man slipper flåtiga fingrar. Jag tror att denna är köpt någonstans i England, troligen hos Mullarkey and Sons, men jag tror att Darts i Malmö, har något liknande i sitt sortiment och du kan höra med din redskapshandlare kring detta.

Vad fan! Jamän du ser helt rätt, det är en penna, just det en vanlig penna, som har gjort sitt! Skruva av toppen och limma fast en liten mässingögla i denna del, lägg en droppe snabblimm på gängan och skruva fast toppen igen och den sitter där, resten av flötets livstid.
I andra änden gör du ett litet hål, var du limmar fast en tunn plastpinne och i toppen av pinnen limmar du fast en 8 mm pärla. Du behöver inte ha denna pinne och pärla om du inte vill, men det gör att flötet syns bättre. Måla nu flötet i önskad färg och det är klart för floatledgering på avstånd upp till 15 - 20 meter i lugnt väder.
Priset? Ja, vad ska jag säga, jag tror du får 10 pennor för 15 kronor eller kanske billigare och ett par små mässingringar kostar det samma. Jag använder även dessa flöten vid fiske med glidande bly och ingen gädda märker något motstånd från dessa tunna, men ändå välsynliga närhållsflöten.


Ledger Stems för fiske över växtligheten, gräset eller en mjuk botten. Du gör dem av ett kulbly var du limma fast en vanlig blompinne med Epoxylimm och i andra änden fäster du en Run - ring med en bit ståltråd som du lindar fast och sedan limmar med antingen Epoxy eller snabblimm.
Du kan även göra några med en korkboll som får denna Ledger Stem till att stå lodrätt, men denna ställar sig sig ganska rakt ändå och din lina hålls över växtligheten och på mjuka bottnar sjunker blyet, ner en bit och din lina ligger inte nerdragen i dy och hindra gäddan från att ta ditt bete, som på mjuka bottnar, bör vara ett upp poppat deadbaits. Glöm inte att måla eller lacka pinnen med båtfernissa, annars ruttnar blompinnen.



Du köpte dig väl en noteringsbok, senast jag nämnde detta? Inte! Då är det på hög tid och passa på nu, var allt det roliga börjar och var med från starten. I denna fiskedagbok, ska du skriva ner allt av intresse och lite till och jag ska ge dig lite exempel på vad, jag själv har i min egen.
Platser, vad jag tog gäddan på, vikt, väder, vind, metod, livebaits, deadbaits eller Seabaits, djup, avstånd från land, karta över platsen, missad efiskar, var jag ser dem jaga, vad andra fånger som jag ser med mina egna ögon, rykten skrivs ner, huggperioderna är viktiga, klockslag för napp mm.
Allt som jag finner intressant, hamnar i svarta boken och du kan alltid gå tillbaka och kolla, om du sparar dem från år till år. Missa inte detta! Ha även en liten telefonlista, så du kan få hjälp med bilder ,OM den där du vet, skulle ta just ditt bete.




fredag 25 mars 2011

Megaflöten, behövs dem?

Jag har tidigare nämnd, att gäddan inte tycker om motstånd från dina grejor typ bly, clips mm och det gäller även dina flöten. Man ska inte använda större flöten än vad som krävs av situationen, dock har jag märkt att stora flöten behövs ibland. Det kan vara för fiske i turbolenta vatten och trolling eller mete med riktigt stora betesfiskar - Dem har sin plats.Jag vet inte hur stora flöten, vi har på marknaden, men dem flesta större flöten tar ungefär 28 gram och vill man ha större, får man leta bland flöten, för Malfisket och igen är dessa dyra. Ett bättre sätt, är att göra dem själv genom att köpa dem stora modellerna av frigolitägg, som jag nämnde i gårdagens inlägg.
Dessa kostar mellan 5 - 10 kronor och bland dessa hittar du rätt storlek och det blir betydligt billigare. Stick en virknål genom äggets centrum försiktigt och därefter limmar du fast en tube i hålet med Epoxylimm. Värm en fläns i varje ände av tuben och limma lite extra vid tuben, därefter målar du ditt flöte i önskad färg och det är klart för fiske.
Enkelt, billigt och du får den storlek som du önskar. Flötet på bilden klarar 45 gram bly och en 500 grams betesfisk eller mer om du minskar blyet, längden på flötet är 70 mm och diametern är 50 mm.

Mina tackel för dessa stora flöten ser ut på detta sätt, en overtrace med ett 45 grams inline bly och ett 2 - krokstackel som snabbt kan bytas ut genom mitt beteslås som sitter mellan dessa wirer.
Vid trollingfiske går det hela nästan rakt i vattnet och jag kan trolla med en betesfisk på varje krok, jag monterar alltid kroken i betesfiskens mun, så den går med huvudet mot båten.

En stark och stum braid är det bästa för trollingfisket och du får lättare att sätta krokarna i mothugget. Det stora flötet fiskas glidande på huvudlinan och du ska aldrig ha mera bly, än att betesfisken hålls uppe av flötet och att du hela tiden, ser flötet på ytan.
Vid fiske i turbolent vatten, kan du minska lite på blyet och på det sättet ligger flötet lite högre i ytan och du ser det bättre. Det gör inget om ditt bete drar ner flötet då och då, men ha koll på flötet hela tiden och är flötet nere mera än 10 sekunder, så har en gädda tagit ditt bete.
Det finns alltid en stor risk med fiske med stora betesfiskar, man vet inte riktigt hur lång tid, man ska ge gäddan innan mothugget och många väntar alldeles för länge och gäddan har svalt betet.
Från flötet försvinner till mothugget bör ske inom 20 sekunder, missar du gäddan är det oftast en snipa, som har varit framme och det gör inget om du missar den. Är det en stor gädda, så krokar du den, inom det nämnda tidsperspektivet.


Det är en väsentligt skillnad på bärkraften mellan det nyss nämnda hemmagjorda flötet och dem köpta, det avbildade trollingflötet här, klarar sammanlagt 28 gram och det är ibland för lite om du ska fiska med riktigt stora beten.
Jag föredrar att göra mina egna, det blir så mycket billigare och många gånger bättre. Det är även ett ganska roligt tidfördriv i väntan på öppna vatten.



Här ett par trollingtackel i olika längder. 28 lb Drennan Seven Strand wire, Kamasan B 990 krok tror jag det är och jag har här en rödgul flytkropp fastsatt över wirelåset och direkt på wiren sitter en mindre spinnare monterad. Lite shrinktube på den styrande kroken, gör det lättare att kroka gäddan, även på större avstånd.
Betet monteras alltid med huvudet i färdriktningen och ett litet tips om du trollingfiskar med deadbaits, så böjar du betet lite, innan du sätter den nedersta kroken i sidan på fisken. Detta gör att betesfisken wobblare under resans gång och det retar gäddan till hugg.




torsdag 24 mars 2011

Gör - det - själv.

Självgjort är välgjort, den strofen har du nog hört förut och det stämmar faktiskt väldigt bra in på det mesta man gör. Man får det som man vill och man tycker det blir bra och det viktigaste av allt, det blir lite billigare.
Därmed inte sagt att jag är snål, men det finns annat att spendera pengarna på inom fisket, typ det vi inte kan göra själv som, krokar, wire och annat. Vi ska ta en liten titt på vad du kan göra för en billig peng och en god portion fantasi och arbetsgläde. Tiden går och när du är klar, så stunder gäddfisket i öppna vatten, åtminstone i dem södra delarna av landet.Jag ska börja med att säga, att dina flöten behöver inte vara supersnygga och se ut som fabrikstillverkade, allt mina flöten ska göra är, att hålla uppe mitt bete, vara välsynliga och helst av allt, så ska dem försvinna! Du bestämmer själv din finish, men du skall vara noga med lackeringen av dem, använd båtferissa, som är stark och väldigt hållbar.
Dessa små tjocka flöten har jag till mindre betesfiskar och för fiske nära land, du ser att dem har ett lekande i botten och dem flesta av mina vanliga flöten görs av Balsaträd. Detta material är lätt att arbeta i och lätt att slipa. För att få fast ett lekande, borrar du in ett hål i botten av flötet, borret bör vara 3 mm och du ska borra in lite mer, än halva längden av dina lekanden.
Efter att du har borrat hålet, sticker du in en bit mässingtråd från ena sidan av flötet, så du ser änden inne i hålet. Nu sticker du in lekandet och ser till att mässingstråden kommer genom lekandets översta ögla, detta kan vara lite knepigt. Väl genom lekandets ögla, sticker du mässingstråden rakt genom flötet och klipper av så nära flötet det går. Fyll försiktigt hålet runt lekandet med 2 - komponentslimm typ Epoxy eller Araldit och fixera lekandet, som det sitter rakt och rätt.
Måla toppen av flötet vit och sedan i önskat fluorfärg över det vita och sedan resten av flötet i grön, brunt eller som här svart. Avsluta det hela med 4 - 6 lager med båtfernissa och du har ett superstarkt flöte, som klara väldigt lång tids fiske, jag har fortfarande flöten under användning och dem gjordes för 12 år sedan!

Baitpoppers gör du genom att köpa dem minsta frigolitäggen, som finns i hobbyaffären och du sticker genom en synål med en bit tunn lina och knuter fast denna. Linan bör var 15 - 20 cm lång och här har jag använd en bit Fireline i 0,10 mm.
Måla dem i olika färger, svarta, gröna eller bruna för vatten var gäddorna fiskas hårt och gula, oranga eller röda för normala vatten, färgerna lockar också, och du bör prova dig fram till vad som är bäst för dagen, i respektive vattentyp.
Vad en baitpopper gör, är att den hela tiden dra din levande betesfisk upp mot ytan under bottenmete och betesfisken vill ner till bottnen, så det blir ganska mycket liv och rörelse som gäddan upptäcker.
Metoden kallas The black ball - rig i England och det är en metod som skördar stora framgånger överallt och helst var det är lite bottenväxtlighet. Du knuter fast linan i ditt 2 - krokstackel vid den översta kroken med en vanlig kärringknut (överhandsknut)


Sunk floats för ditt Sunken paternoster tackel, gör du av samma frigolitägg, fast dessa ska vara större. Dessa på bilden är 40 mm långa och dem klarar att hålla en levande mört på 12 - 15 cm. Färgen på dessa måste vara svart, grön eller brun, så inte gäddan hugger på flötet!
Du trycker en virknål rakt genom äggets centrum och därefter en ihålig tub, typ en pinne från en klubba eller liknande och den limmar du fast den med epoxylimm och sedan målar du flöte och det är klart


Man hitta ibland dem röd/vita skitflöten för en väldigt billig peng och då ska du passa på att hamstra lite, för dessa flöten har flera fördelar. Ett sätt att använda dem på, är att ha dem som sunkfloats för större betesfiskar och allt du behöver göra är att limma fast en tub i hålet, var den svarta plastpinnen, ska sitta och därefter målar du allt i en dunkel färg, som tidigare nämnd och det är klart för fiske.
Ett tips, är att montera en bit ventilgummi längst ner på tuben, denna gummibit håller fast flötet i ditt beteslås och du har flötet på linan permanent under fisket och transporten. Nu är det bara att koppla på din overtrace och ditt 2 - krokstackel, därefter en bit nylonlina i den längd, du vill ha ditt bete över bottnen och ett bly som håller fast det hela, så det inte flytter sig.



Samma typ av flöten, kan du göra till sakta drivande flöten, genom att limma fast en dartpilsvinge av plast och därefter målar du allt det röda och vingen vit och sedan i en orangefluorfärg, som syns på 3 kilometer och det är klart för ditt driftande med dina beten.
För större betesfiskar, kan du skaffa samma typ av flöten i en mindre storlek och trä genom en ståltråd eller liknande och montera ihop dessa två flöten som visad. Du måste limma fast dem med epoxylimm och se till att du får en ögla i botten med ett lekandet. Mycket bra flöten för att fiskar med stora feta Sillar och Makrillar, samt levande Mört i 200 - 400 grams klassen.
Så lägg lite pengar på Balsastavar, frigolitägg och dem billiga röd/vita flöten. Lite limm, båtfernissa, penslar och mindre burkar med färg typ Humbrol och du sparar en massa pengar som du kan lägga på annat i ditt fiske. Jag kommer med mera inom det närmsta och det är ett större trollingflöte, ledgerstems och ledgerfloats av olika typer och det blir billigt!




onsdag 23 mars 2011

Vårtips.

Jag rensar ut lite bland frågorna från er i dag och en del har varit uppe förut. Längre fram kommer jag att ta upp en del gör - det - själv och det är främst dem dyra flöten som ni är ute efter. Jag förstår det, med tanke på att ett vanligt gäddflöte numera ligger på över 60 kronor i inköp, det är helt klart ett pris som jag inte kommer att betala. Man lägger en liten klumpsumma och sen kan man tillverka sina egna flöten, för dem närmsta 10 årens förbrukning och det blir betydligt billigare styckpris, men det kommer senare. Bland många frågor är det vilken håv man bör köpa och jag rekommendera dig en, som är 42 tum eller rent av 50 tum, ett netfloat är bra och det gör att håven håller sig på ytan under drillningen eller om du skulle råka tappa den från båten.
När det gäller båtfiske, så är det en fördel om du kan dela hävskaftet på mitten. Detta gör det enklare att många gånger håva fisken från båten eller på väldigt trånga platser, samtidigt så kanske, det är enklare att transpoterar den i bilen mm.
Köp kvalité och inget billigt skräp, dem flesta håvar på marknaden är bra och du bör köpa en håv, som har en Bowframe eller ett snabbfäste till den långa armarna. Se även till att det finns reservnät till din håv, det finns nog inget som sliter mera på en håv, än gäddfisket med alla krokar, tänder och annat, som kan och vill med tiden skada nätet.
En del av er tappar gäddan efter ett tag vid fiske med Makrill och ett bra sätt att eliminera detta är ett 2 - krokstackel med 2 enkelkrokar, som bara fästs lätt i det sega skinnet och sen använder ni ett deadbaitclip som Fox säljer.
Man tar en bit nylonlina, som man fäster runt betets stjärtfena och sedan har man en större ögla runt detta clips. Nylonlinan tar hela tyngden i kaset och öglan hoppar av clipset, när betet träffar vattenytan och allt ligger fritt. Mothuggen med Makrill som bete, bör vara lite hårdare än vid fiske med mjukare beten som har ett tunnare skinn.

Snart är det isfritt får vi hoppas och då anser många, att nu ska det bli lätt att ta sina gäddor och så kan det vara. Men och ett stort men, är att vattnet är väldigt kallt, vattentemperarturen ligger nära nolgradigt, jämfört med dem 4 graderna vi hade under isfisket.
Smältvattnet från isen blandas upp och kyler ner det hela väsentligt och jag rekommendera er att fiska på dem ställen, var solen ligger på, här blir det lite varmare och gäddan drar sig in på grundvattnet som värms upp först.
Det är även på dessa soliga platser, var dem har sina dates och sedan sina kärleksakter. Låt inte vattentemperaturen förstöra ditt fiske, fiska på rätt plats och titta efter dem första lekfiskarna.


Floatledgerring med deadbaits och flötmete med livebaits, är några av dem bästa metoderna för vårfisket. Ett dött bete ger gäddan tid att bestämma sig på en lekplats, var dem har annat i huvudet och ett livebaits letar hela tiden förföriskt upp gäddan åt dig och är den inte hungrig, så kanske huggreflexen sätts igång.
Variera ditt fiske och prova olika metoder och beten under dagen, glöm inte ett par feta Sillar i din betesbag, dem kan vara din räddning, likaså en halv Makrill.
Tröga dagar ska du jobba hårt för att få dina hugg, sitt inte stilla bakom spöna och tro att det löser sig, det funkar inte. Jobba och du får tillbaka för ditt arbete och du slipper den där känslan att ha blankat en hel dag vid vattnet.
Gäddan är en rovfisk, ganska smart ibland, men man ska inte bli utan fisk under ett gäddfiske, det finns relativt gott om gädda i våra vatten och det finns alltid en som är hungrig - Hitta den!



Jag får otroligt många frågor angående oljor och flavours för gäddfisket och jag ska bara snabbt ge er vad jag har i min betesbag och det fungera alltid med något av dessa saker. Först och främst har jag tre sprutor, en tunn nål och en 10 ml för luft, som poppar upp mina beten, en tunn nål och en 5 ml spruta för ren flavours och en större 20 ml spruta för luft och oljorna och denna har en tjockare nål med en större innerdiameter.
Jag har min Mainlinekombination som ni känner till vid detta läget och dessa på bilden som är Nutrabaits Winterised Pilchard Oil och Starbaits Sardine Oil, i bagen finns även alltid den berömda Ming Oil. Utöver dessa så har jag ett par pikeflavours från Richworth, Dynamite baits och E.T (Eddie Turner).
Detta räcker till att fånga gäddan överallt och jag ber dig om att kolla upp dessa och skaffa dig vad du behöver, köp inte allt på en gång, utan prova dig fram eller dela på det med din polare. Många gånger räcker det med, att du sticker lite hål i betesfiskens skinn eller skär lite i dem så så dem naturliga dofterna sprids.
Men jag kan dock säga, att med denna uppsättning av oljor och flavours, så kommer du att kunna fänga gäddor överallt från 40 graders värme och ner till temperaturar, som man inte ens känner till i Sibirien!




tisdag 22 mars 2011

Nu är det bara att vänta på att det ska öppna sig.

Jag packade ner isfisket för gott igår, det blir inget mera av den sorten för i år och under dagen, ska jag ta fram min Holdall, som redan står klar med 5 olika upptacklade gäddspön. Carryallen är klar, men lite extra tackel ska jag knåpa ihop under väntetiden och se över alla deadbaits som ligger i frysen, det börjar bli en hel del där och det känns bra. Deadbaits fungera väldigt bra under våren och man kan fiska dem med Sink and Draw under ett flöte, man kan drifta dem i strömmande vatten eller under ett driftflöte i stilla vatten, samt ha dem till bottenmete. Det sistnämnda ger en trög gädda möjligheten, att ta ett bete utan större engeriförlust, en energi dem har sparat upp inför leken.Med andra ord, så är jag som vanligt ute i god tid och så ska det vara. Mitt första gäddfiske kommer nog att ske i något rinnande vatten, då dessa öppnar sig först. Jag såg att det var tjabb om tjuvfiske och Alsterån på en hemsida, jag fiskar också i Alsterån som denna bild visar, men jag är 9 mil fågelvägen från det infekterade området, som sticker så många anonyma djupingar eller ska vi kallar dem stjärnor, i ögonen.
Det finns personer, som har ett giltigt tillstånd att fiska därnere och får dem ta med sig en person, så är det okay, jag personligen skiter i om folk tjuvfiskar, jag räknar inte deras fångster för något annat än typ en regndroppe, dem kan vara kungar bland sina egna och dem lider nog mest av deras missgärningar.
Tillbaka till mina beten. En del av dem är naturella och en del har fått flavours och en del har fått en skvätt olja av olika slag, allt för att locka fram gäddan till just mina beten.
Allt som var dåligt, sönderbiten eller på annat sätt, odugligt som ett helt bete har skurits i mindre bitar och är uppdelade i påsar, med texten naturellt eller vilken marinad de befinner sig i. Som sagt tidigare i det Danska köket går inget till spillo!

En bild säger mer än tusen ord, sägs det! Jag skulle vilja säger att en flavourkombination ger mer än tusen gäddor! Denna bild har gett mig mer än hundrade olika frågor och allt du behöva göra, är att köpa dessa två flaskor och hälla den lilla flaskan i den stora och skaka den ordentligt och du har enligt min mening, en av dem bästa dofter du kan uppbringa för dina deadbaits!
Det finns inte ett vatten, var denna kombination inte har fungerad, vi har fiskat 3 man med 9 - 12 spön ute en trög dag, 1 ml av denna smörjelse och det är där runnet kommer, så enkelt och effektivt, är det bara och jag tycker att du ska prova detta.
Du får 300 ml doft och det räcker till 300 deadbaits, med andra ord flera års fiske med en effektiv doft, som ALLTID ger fisk, även under dem värsta förhållanden och hur trög gäddan än är, så funkar detta. Buy it, they love it!


Ska du har en olja med samma eller nästan samma effektivitet, så ska du prova Lee Jacksons Ming Oil, igen 1 ml per deadbaits och det kommer att pipa i dina larm eller flötet börjar röra på sig eller försvinna under ytan, var det hör hemma.
Jag har aldrig haft en bättre olja för gädda och dem älskar denna svaga doft av rökt Lax, Ming Oil stelnar lite i väldigt kallt väder, men den sprider ändå ut sitt budskap, tillräckligt för att gäddan ska känna av denna doft på långt håll. Stå inte utan denna olja, nu var det snart blir fiskbart överallt!



En fråga som jag har fått många gånger sedan jag delade ut tipset med skedarna, är om jag ska använda dem till mitt vanliga fiske? Är Solen rund? Självklart ska jag det, jag har gjord det under flera år och det bästa är, att ha den under ett flöte med live eller deadbaits. Driftflötet skapar rörelser vid betet och skeden blänkar, i strömmande vatten likaså och framför allt under flötestrolling eller fiske med deadbaits och Sink and Drawmetoden.
Skedan kanske inte räcker till för att ställa ditt flöte rätt, men det kan man alltid rätta till med ett litet kulbly eller ett par större blyhagel. Testa nästa gång du flötestrolla med din kompis, låt honom sitter med ett par propellerar och du kör med skedar, jag lovar att nästa helg, har han skedar han också!
Jag läste på Fiskpinnens hemsida, att allt fiske i Läckebyån är förbjudet under 2011 och jag lider med alla er, som hade planer på stora Idar från detta vatten, men så ligger det till. Peter Söderling har gjort allt i sin makt för att lösa detta, men ej lyckats och man får tyvärr acceptera detta. (Ibland räcker inte EU - bidraget till för vissa bönder) Detta innebär att gäddan som stiger upp från Kalmar sund, nu kan leka i lugn och ro och det är bra, det samma gäller Abborren och andra arter.
Men det kommer att skapa hårdare och kraftigare fisketryck i Snärjebäcken och Hossmoån, efter detta lite löjliga beslut och vi får se vad det innebär för framtiden, jag om någon hoppas att det löser sig för Läckebyån under nästa år.
Jag såg att hastighetsmätaren, nu är uppe i över 90 000 och det tycker jag om, det finns inget bättre, än när det går fort och det får mig till att tänka på, när jag för hundrade år sedan fick provköra Frankie Hunolds riskokare från bron i Hossmo. Nio sekunder senare var jag i Ljungbyholm och 9 sekunder senare, var det motoriska jävelskapet tillbaka i ägarens händer, Frankie Boy såg ut som en fåglholk i fejan och stammade, att jag var galen, kanske det?
Samma år testade jag Mattias Mangotssons Yamaha 350 RD på Strandvägen vid Linnéasjön och lyckades att få denna leksak upp i 165 på sträckan grönvägen och ner till P - platsen vid badplatsen. Jag fiskade karp vid hemmet och blankade....kanske försvann karparna av tryckvågen från Easy rider :-) Kanske därför att man har en sliten look?