söndag 31 mars 2013

Hur länge ska det dröja ...

... innan våren kommer med lite värme och vi får en chans att få fiska i öppna vatten igen? Jag börjar rent ut sagt bli djävligt trött på detta nu och jag är inte ensam!

Hela den bästa tiden i Kalmar sund lär försvinna, då det snart kommer en period av fiskeförbud och någon strid ström av fiskare i våra insjöar, lär det inte bli tal om, då dessa vatten ligger täckta med ganska tjock is fortfarande.
Om detta gynnar våra fiskar, vet jag inte, en del fiskar får leka i frid och det är jo bra, men när värmen väl kommer, så blir det med största säkerhet 20 plus direkt och allt går raka vägen över i sommartemperaturer, inom ett par dagar och det gillar jag inte.

Bäst är nog, när det går sakta, så naturen hinna med alla omställningar, jag har kanske då en chans på en lekgädda, som jag får vårda ömt, nu ser det ut som att det kan bli fiske efter dem, så kallade efterleks gäddorna, smala, hungriga och tuffa fighters.

Det är inget fel i detta, det kan vara roligt, men frågan kvarstår, när kan jag fiska i öppna vatten, det går mig på nerverna mer och mer, för varje dag som går.

Sen finns det en risk att jag jag släpper detta med gäddfisket helt och ger mig på karpfisket, vi får se hur det blir, men det lär dröja, innan jag kan se ett flöte dyka eller lyfta upp en karp på mattan. Hur länge ska det dröja ...

torsdag 28 mars 2013

Glad Påsk till er alla!

Hoppas ni får en fin påskhelg med lite god mat i vänners lag och familjens närvaro, kanske även lite fiske, nu var många är lediga?
Här händer det inte så mycket, något fiske med den trögheten som råder, har jag inte lust med, så tiden går med att plocka med grejerna, ta det lugnt och bara ladda upp batterierna, så dem håller hela säsongen. Glad påsk och ha det gott!

tisdag 26 mars 2013

Tänk på vad vi slänger i sjön!

Jag fick ett mejl från Logan Nilsson med en bild och han tyckte nog att jag skulle ha med denna bild på bloggen och jag håller med, den är verkligen en tankeställare för alla som vistas vid våra underbara vatten.

Tyvärr är den på norska språket, men ni ser nog vad som bilden förmedlar och det handlar om hur lång tid det tar för naturen att bryta ner vissa saker som av en eller annan anledning hamnar i våra vatten.
Jag får inte upp bilden större än så här, men jag ska ta lite exempel på nerbrytningstiden: Bussbiljett 3 veckor, T - shirt 1 - 5 månader, mjölkpaket 3 månader, cigarettfimp 15 - 25 år, konservesburk 100 år, plastflaska 450 år, aluminiumburkar eller en stekpanna 200 - 500 år, fiskelina och fiskegarn 600 år och glasflaskor mer än 600 år.

Så tänk på vad vi slänger i sjön! Tack Logan! Bilden var både rolig och skrämmande, men samtidigt väldigt upplysande och vi får nog skärpa oss med nerskräpningen lite extra i framtiden.

söndag 24 mars 2013

Allt är upp och ner!

Igår var det ett satans liv i min trädgård, efter att jag hade matad små fåglarna och jag undrade vad som hände. Jag skulle snart få se grunden till detta liv och det var en Sparvhök, som jagade runt huset.
Den lyckades inte få sin middag och till slut tröttnade den och satte sig 25 meter bort i ett träd, jag ner i källaren och hämtade 300 mm objektivet och här har vi den trötta, men blixtsnabba flygaren.

Han var nog ringrostig efter den långa sega vinter, som fortfarande hålla oss alla i ett säkert grepp och jag hoppas han klarar sig ett tag till, för det ska hålla på med kalla nätter, ett bra tag.
Pär Slättengren har fått våryra fullständigt och hos sin kvarksalvare till läkare, skrevs det ut ett recept på frisk luft och att försöka att se ljuset på andra sidan.

Vad Pär ville se eller hade i tankarna med detta hål under sitt regnbågsfiske, det vet jag sannerligen inte, troligen trodde han att stora HUGGET skulle komma idag och han var förberedd.

Men HUGGET kom i form av denne båge, som tog stenhårt och nästan slet ner Slättengren av hinken och han hade en trevlig stund med lilla fisken i det stora hålet.

3 mörtar i mörtstugan efter ett dygn, i ett vatten med 3 miljoner mört!? Dem två andra stugorna var tomma! Vad är det som händer? Allt är trögt och jag är nästan glad, för att ligga hemma med influensan stående ur båda öronen.
Nä, det är långt kvar, väldigt långt kvar tills man kan börja vifta med spöna igen, 40 cm is ska försvinna först och det tar sin tid.

Det kan gå fort också och då står vårfloden oss upp till halsen, med allt vad det innebär, fisk hit och dit och man vet inte om vad som finns kvar här och där - Lagom är bäst!

Men vi är redan sent ute, känns det som och när väl värmen kommer, så är det sommartemperaturer som väntar oss, men vi börjar vänja oss.
Vårtecken! Har du sett några? Tänkte väl det. Man hinner inte se sig om, när det väl börjar och sen står vi med ena benet i turistsäsongen och det andra i höstrusket igen.
På denna gamla bild ser man åtminstone en liten ljusning, var det den Slättengren letade förgäves efter i dag?

Vi är inte ens så här nära, nej det ligger över 40 cm is på mina vatten och det känns som en evighet innan det överhuvudtaget börja tina - Jag går och lägger mig igen!

lördag 23 mars 2013

Deadbait Wobbling.

Deadbait wobbling, spinnfiske med död betesfisk, är en bra och effektiv metod, som kan ge dig en extra gädda. Det är bra tidsfördriv under tiden, du väntar på napp också och det är så enkelt.

Fördelen ligger i att du kastar precis, som med ett konstbete, men skillnaden är stor, dels så har du ett naturligt bete, som känns naturligt för gäddan och dels, så kan du fiska betydligt saktare med denna metod.
Du behöver ett spö och en rulle med en tunn stark braid, men nylonlina går också bra, fast du känner bättre ett försiktigt napp med en braid.
Ett 2 - krokstackel med trekrokar i storlek 6 är lagom. Montera ena kroken i nacken på betesfisken och den andra i flanken, som visat här.

För att dina betesfisk ska klara många kast, så bör du linda fast den med en tunn gummi tråd, som finns att köpa i bland havsfiske prylarna.

Denna gummi tråd håller betesfisken på ditt tackel och betesfisken håller betydligt längre och för många kast. Du har inget blyhagel, om du fiskar på grunt vatten, men ett större typ 1 - 2 SSG - hagel, om du fiskar på djupt vatten.

Du kastar ut och låter betet sjunka till bottnen, lyfter upp betet, sen vevar du in sakta en bit och låter betet sjunka ner igen, lyfter och så håller du på tills du får kasta om igen.

Variera invevningen, gör stopp ibland, knycka i betet och håll hela tiden ögonen på linan och känn efter i spöet. Nappet kommer oftast just efter att betet lyfts från bottnen!
Blir det för tråkigt efter ett tag, så kan du låta betet ligga på bottnen och lägga spöet på dina banksticks och aktivera ditt larm och hänga på din Drop - off indikator.

En enkel metod som väldigt få använder, men den ger massor av fisk och du täcker stora områden, genom att du ska fiska av platsen, genom att kasta runt i solfjäder form.
För att bottenmeta på stora avstånd, så kan en ballong vara ett bra hjälpmedel för att få ut ditt bete. Blås upp en ballong i en färg, som syns bra och montera ballongen på din huvudlina, precis över ditt beteslås.
Till detta behöver du ett gem, som håller fast linan mot ballongen, som visat här. Lägg ut det hela på ytan och vinden, som du har i ryggen driver ut ballongen och när du är över den plats, var du vill ha ditt bete, så knyckar du bara loss ballongen med spöet och ditt tackel sjunker ner till bottnen och du ställer in allt som vanligt.

Små ballonger blir även fina flöten, för stora betesfiskar och du fäster ballongen i haken, som sitter mellan två pärlor och flötesstopp, som du har sett i mina senaste inlägg om flötmete.

Haken ska endast låsas genom den tjocka kanten på ballongens munstycke och ballongen rivs av eller sprängs i hugget.
Man kan fiska med Paternoster - tackel, så att flötet syns på ytan, det krävs dock att du vet det exakta djupet på fiskeplatsen. Ibland kan det vara en fördel att fiska så här, uppe på kanten av en brant, men ibland kan det vara bättre att fiska nedanför branten.

För att snabbt kunna ändra djupet, så kan det vara en fördel, att den tunna linan mellan tacklet och ditt bly, är justerbar och det enklaste sättet är, att du gör en dubbel så lång lina mellan tacklet och blyet och knyter fast den i tacklet.

Sen trär du på blyet och därefter gör du en glidande stoppknut på denna lina, som nu har bildat en stor justerbar ögla.

Du kan nu enkelt öka djupet eller höjden din betesfisk ska stå över bottnen, genom att flytta ner din stoppknut, bra vid fiske på djupbrantar och över bottnar med högt gräs, tång eller i hål bland hög växtlighet.
Nu till lite tips! Kan du mäska med mindre fiskbitar, innan och mellan dina fiskepass, så gör det, det är så effektivt och gäddorna är tacksamma.

Gäddan är en latmask, som inte gärna förbränner energi på att jaga, utan som den asätare gäddan är, så tar den emot all föda, som är enkel att hitta och äta.
Kartlägg dina gäddvatten, det är så viktigt för framtidigt fiske, djup, vädersträcken, vegetation, djupbrantar, djuphålor, grynnor, vart står betesfisken under olika årstiden o s v.
Använd dig av en noteringsbok och skriv ner allt du bara kan om dina fångster, platser, vind, beten, tider, metoder, ståndplatser, nya idéer som kläcks underpågående fiske mm, det finns mycket, som man kan snabba upp och det får man glädje för framöver.
Ha alltid färdigt tacklade spö för olika metoder, då går det fort att komma igång en kall morgon, jag har oftast två spö för floatlegering, ett för frilina fiske/Deadbait wobbling och ett för flötmete/driftfiske.

Dessa metoder täcker oftast det mesta jag behöver och skulle det behövas någon annan metod, ja då får man väl fixa det, när det behövs.
Ha alltid dessa saker framme, innan du börjar lägga ut dina beten, så är allt klart om du får en gädda snabbt. Det är ytterst viktigt, att vi sköter om våra gäddor och vårdar dem på rätt sätt, vi vill alla ha en bra framtid med gädda och vi vill alla fånga fina oskadade fiskar i framtiden.
Ha alltid god ordning i dina grejer, har allt sin egen plats, så hittar du snabbt vad du söker och allt går fort. Se till att du varm dryck, mat, extra kläder o s v.

Fryser du eller är hungrig, så fiskar du sämre och tankarna börja gå mot hemmet och där fångar du inga gäddor. Vi är bortskämda med bra grejer, så det finns ingen ursäkter, för att inte kunna fiska, oavsett väder mm.
En bra stol och ett bra vindskydd är ett måste för gäddfiskaren, som fiskar från land och ett Shelter, som detta från Nash med måtten 300 x 250 cm, det täcker både dig och alla dina grejer.

Det skyddar dig mot regn, snö och vinden, utsikten är perfekt och du ser dina spö och hör dina larm. Ett litet kök och ett par burkar med soppa, håller en vid liv och på gott humör hela dagen och man fiskar betydligt effektivare, likaså är det med varma kläder och stövlar.

Det var lite om dem olika metoderna, det finns flera att tillgå och hur många tips som helst, jag har nog det mesta här på bloggen, så det är bara att leta eller höra av dig till mig, om det är något, som är oklart eller något du vill veta.

fredag 22 mars 2013

Bottom Bouncer - riggen.

Bottom Bouncing eller på ren svenska, Bottenstudsar metoden, är en väldig effektiv metod och den ger mycket gädda, genom att dels studsar ditt bly i bottnen, vilket ger ljud och bottensedimentet virvlars upp och ditt döda eller levande bete, befinner sig över detta moln.

Igen är det en metod för båten och du fiskar av långa sträckor i jakten på alla våra olika rovfiskar, men metoden används främst efter gäddan. 

Du behöver en braid som är stum, för att känna eller se skillnaden mellan studsar i bottnen och nappen, fiskar du med ett spö, så ha spöet i handen, med öppen bygel och pekfingret över linan. Släpp fingret, när fisken hugger och kroka fisken direkt.

Har du två spö, bör du ha dessa sittandes i spöhållare och antingen linan i spöets lineclips eller lösställda baitrunners, så fisken kan ta lina efter hugget. Spöna bör vara kraftfulla, känsliga och i en längd av 10 fot, något jag kommer till på slutet i dag.
Du kan göra dina egna Bottom Bouncer stems, men till en början, tycker jag att du kan köpa dig dessa från Savagear, som kommer i ett 2 - pack och de finns i två längder.

Jag använder den längre modellen till Bottom Bouncing och den korta modellen för bottenmete över gräsbottnar och mina lina hålls över gräset.
I varje paket kommer det som sagt två av dessa stems och de är gjorda av hård pressat skumplast, en glasfiberpinne och i toppen sitter det en större ögla och i andra änden, ett beteslås för ditt blysänke, det följer även med två stycken bufferbeads.
Montaget sker genom att du trär din braid genom öglan, därefter genom bufferbeaden och sedan knyter du fast dina tackel eller det eviga beteslåset, som jag tjatar om hela tiden.

Det är än mera viktigt att i en båt kunna koppla bort allt, utom 2 - krokstacklet, en stor sprallig gädda i en båt kan - och vill ställa till besvär på en liten yta och risken för att gäddan skadas är stor.

Lekandet på beteslåset ska tryckas in i bufferbeaden och nu fungera detta, som ett stopp mot öglan och du kan dra det hela längs bottnen.
För att hålla dina betesfisk över bottnen, behöver du ett litet frigolit ägg, som har en tunn lina på ca 15 - 20 cm, de håller betesfisken uppe från bottnen, även om du stannar båten.
Bait Savers är bra att använda, dessa ser till att din betesfisk stannar kvar på krokarna under tiden du trollar och med sina röda färger, så attraherar dem rovfiskarna lite extra.
Så här ser hela riggen ut, allt som fattas, är en levande eller död betesfiske, man kan förlänga riggen genom att  tillsätta en extra bit lina mellan stemmen och 2 - krokstacklet, det ger lite mer naturlig rörelse i betesfisken.
Din Bait poppers ska knytas fast i den översta av krokarna som visat här, jag har en tunn braid till detta eller en väldig tunn ståltråd. Du kan göra dina Bait poppers själv eller köpa dessa ...
... från Fox, som finns i 3 - 4 storlekar och i en lockande röd färg, som synes, så kommer dessa poppers i 4 - pack och 30 mm är den största Bait poppers.
Du kan köra med rena tackel eller som här, tackel med lite bling, båda typer av tackel ger fisk, men prova dig fram till vad som går bäst för dagen.
Lite tips: Använd aldrig mera bly än du absolut behöver! Använd smala bly för detta fiske, då dessa fastnar betydlig mindre i bottnen!

Vid fiske över bottnar med mycket stenar mm, rekommenderar jag dig att ha ett litet gummiband eller en ögla av tunn rutten lina, mellan blyet och beteslåset, fastnar blyet, så blir du av med detta och inte hela riggen med betesfisken, som sedan en gäddan kan svälja!

Elmotor och ett bra ekolod är två bra saker att ha tillgång till under detta fiske, dels har du koll på fisken och dels har du koll på vilken bottentyp du befinner dig över. Jag har dock lyckats bra med en vanlig gammal träeka, åror och inget lod.
Starka och vassa krokar, som dessa från Fox, tillsammans med din stumma braid, gör att du krokar betydlig flera gäddor, än han i båten bredvid, som har nylonlina och ovassa krokar.

Fisket går tillväga så här, starta båten på din fiskeplats och sänk bara ner tacklet sakta till bottnen, kolla att allt ser bra ut och släpp sedan ut 20 - 25 meter lina och sen börjar du ditt bottenstudsande.

Med fingret på linan, så känner du betets rörelser och du kommer även att känna hugget, har du spöna i spöhållare, så har du linan i linclipset eller en löst ställd baitrunnerfunktion och under tiden, kollar du dina spötoppar.

Huggen kan vara stenhårda, men även försiktiga, men då du fiskar med riktiga betesfiskar, så känns dessa naturliga och rovfiskarna hugger oftast igen, om de missade första gången.

Nu är det så med denna rigg, att du behöver inte ha betesfisk för att fånga rovfiskar, du kan, om du vill, nu presentera den där lilla smäckra miniwobblaren nere på vilket djup, du önskar, allt du behöver är flytande wobblare och ta bort din bait poppers, så dessa inte trasslar ihop sig.
Nu lite om spö för Flötestrolling och Bottom bouncing. 10 fot passar bra i en båt och det finns numera många av dessa spö typer på marknaden. Du behöver en testkurva på 2,75 - 3,0 lb och jag kan med stor glädje rekommendera Wychwoods Agitator Bait Rods till dig, som du ser här på bilden.

Dessa spö är byggda för dessa uppgifter, de har den rätt aktionen, de rätta testkurvorna, enormt starka klingor och tro mig, jag har med tre kompisars hjälp och tillstånd från metebolaget, försökt att bryta alla 10 Agitators, som såldes till Nybro med våld, men ej lyckats och beviset finns på min karpblogg!

Dessa spö är helt outstanding, obrytbara, livstidsgaranti, den rätta ringningen med öglor, som klarar den tuffa braid, håvstångseffekten, som du behöver för att pumpa upp en stor gäddmadam från djupet och allt detta till ett pris långt under tusen lappen!

Kolla dem på metebolaget.se och läs flera recensioner från eliten inom Svenskt predatorfiske! Kolla även mitt test på karpbloggen, du får svårt att hitta mera flexibla predatorspö än dessa från Wychwood!

torsdag 21 mars 2013

Flötestrolling.

Det känns lite konstigt att beskriva olika metoder för gäddan, med tanke på, hur det ser ut ute i naturen. 

Jag har inga öppna vatten i min närhet, men jag hoppas att några av er har detta privilegie och kan utöva vad jag beskriver, om inte annat, så vet ni hur ni ska gå tillväga, när det väl släpper.

Vi titta lite på flötestrolling, en effektiv metod som bedrivs från båt, antingen genom att sakta ro, driva eller vid hjälp av en elmotor. 

Man söker av stora områden, med dessa lite speciellt utformade flöten och det finns lite du ska tänka på under fisket också.
Du börjar som vanligt med en glidande stoppknut eller två silicone stopps, som håller ditt tackel på rätt djup. Därefter en pärla och sen det speciella flötet, som du ser här i två varianter från Fox, ett i crystal clear och plast och ett i en grön färg, var kroppen är gjord av hård skumplast eller balsa.
Dessa flöten har en krokig tube, som gör att din lina inte dras genom flötet, när du ror eller framför båten med motor.

När linan är slak, så glider linan lätt genom flötet som vanligt, men så snart du börjar trolla, så låsas linan fast i flötets S - formade tube och allt går nästan lodrätt i vattnet.
Du kan använda nylonlina till detta fiske, men jag rekommenderar dig att använda en tunn och stark braid, som till exempel Strike Wire eller Power Pro, jag tror att dessa lina är samma lina, men med olika namn?

Igen är det en skyddspärla på varje sida om ditt kulbly, som gäller och sen ditt beteslås och därefter ditt 2 - krokstackel.

Här anser jag inte att en overtrace är nödvändig, men gör dina 2 - krokstackel minst 50 cm långa, så är du på den säkra sidan.
Du kan använda dig av båda levande och döda beten för ditt flötestrolling, jag hade tyvärr inga bra bilder som illustrerar, hur du tacklar en levande betesfisk och du får stå ut med en Sill, som modell denna gång.

En trekrok i munnen på den levande fisken och en trekrok i flanken på fisken och din levande fisk, klarar sig länge på detta sätt.
 
För tackling med ett dött bete, som ex - vis en Sill och nu blev det rätt bild! Så sätter du en trekrok i nacken på betet, det ger bra fäste och den andra kroken sätts i flanken på betet.

Detta ger en bra och wobblande rörelse i betesfisken och det lockar verkligen mycket. Det blir ingen lintvinning, då du dels har lekanden, som tar upp eventuella tvinningar och dels, så ska du trolla så sakta du bara kan.
Du kan ro din båt eller låta den driva sakta och under tiden styr du med årorna. Det bästa är dock en tystgående elmotor.

Vilka spö kräver detta fiske? Du kan använda dem du har, men jag rekommenderar spö i 10 fots längd med en testkurva runt 2,75 - 3,0 lb och du kan titta på Wychwoods Agitator Bait rods, som är något av det bästa i sin prisklass.

Samma spö är även perfekt för Bottom bouncing, som jag kommer till i ett annat inlägg, dessa spö har den rätta kraften, håvstångseffekten mm, för att stoppa och pumpa upp en stor gädda från djupet.
Du kan även göra egna flöten och fiska med flötestrolling, men du måste ha stora flöten som detta, det är gjord av ett frigolit ägg och en tube trycktes genom centrum och limmades fast och det klarar av 45 gram bly.

Dessa frigolit ägg kan köpas i hobby butiker och de finns i 5 - 6 olika storlekar och de bli ganska fina och framför allt billiga flöten för en massa användningsområden.
Till detta flöte har jag denna rigg, som har en overtrace med lekande, 50 cm wire, ett 30 gram in-line bly och för mitt fiske, har jag ett 35 cm långt 2 - krokstackel med ett spinnerblade.

Jag tacklar upp det hela som vanligt och grunden till att min lina inte dras genom flötet, är att den stora kroppen ligger stabilt på ytan och det är välbalanserad mot det stora blyet, som håller allt lodrätt, förut sett att jag inte trollar i för hög fart.
Jag använder oftast två levande betesfiskar under mitt trollingfiske med dessa stora flöten, det ger lite stim effekt och betydligt mer reklam än bara en fisk.

Trollar du med två spön, så rekommenderar jag att du har dem i spöhållare, var du lätt kan ta spöet och kroka. Har du bara ett spö, så kan det vara lämpligt att ha det i handen och du styr båten med den andra handen.

Det är viktigt att gäddan kan ta lina direkt efter hugget och en baitrunner rulle är perfekt för detta fiske. ställ bara in baitrunnerfunktionen, så denna precis håller spolen stilla och vid hugg, kommer spolen att ge lina från sig.

Ha du ingen baitrunner rulle, så ska du ha linan i ett lineclips och ha bygeln öppen, lina dras ut ur linclipset, när gäddan hugget och tar lina, svårare än så är det inte.
Avslutningsvis mitt eget lilla tips till dig som ska flötestrolla. Du gör enkelt en trollingbom av en öronpinne, klipp av bomullstofsarna och värm plaströret, som visat här och värm en liten fläns i varje ände av plaströret.

Exakt på mitten monterar du en safe - links och i ena änden trycker du på en bit shrinktube, som du värmer upp, så den krymper och fastnar.

Denna bom gör nu att du kan flötestrolla med alla marknadens flöten, som har ett lekande i ena änden eller om du trär genom en bit lina och gör en loop, som du kan fästa i safe - linken, så kan du använda alla flöten som finns tillgängliga.

Inte så dumt eller hur? Man behöver inte alltid stora flöten eller stora betesfiskar och man kan trolla efter mycket mer, än bara gädda, abborre, gös, lax och öringar, så du har lite valmöjligheter.

onsdag 20 mars 2013

Fiske med driftflöten.

Med dessa flöten, kan vi fiska upp emot 200 meter från land och fånga vår gädda, men det krävs lite andra saker, än bara ett flöte med segel.

Du behöver ett spö, som är snabbt och ganska styvt och helst 13 fot långt. På dessa långa avstånd krävs det ett spö, som pallar med krokningen, drillningen och framför allt, att kunna resa linan och sätta krokarna.
Du behöver en flytande tunn och stark braid på din rulle, jo tunnare och starkare desto bättre är det, då vinden inte ska ta tag i din flytande braid och jo tunnare din braid är, jo lättare är det för flötet, att dra den över ytan.
Dem flesta av oss använder haspelrullar för detta fiske och det fungera väldigt bra, men en multiplikator rulle är minst sagt lika bra, om inte bättre.

Jag tycker att man har bättre linkontroll till flötet med dessa rullar och linkontroll och kontroll på flötet är jo A och O i detta spännande fiske.
Bästa knuten för en braid är en 5 - Turn Grinner knot, som du ser här, den blir liten och super stark och den glider aldrig upp. Vill du, kan du ge den en liten droppe snabblim, för lite extra säkerhet.
Nu till upptacklingen av dessa drifterfloats, som jag har visat här med nylonlina och det av bekvämlighet, inget annat, du skall ha braid för att lyckas bra med driftfisket, en nylonlina blir som ett gummiband på avstånd över 60 meter!
Börja med en stoppknut eller ett siliconestopp, sen en 5 mm pärla och sen en 8 mm pärla och sen ska din lina genom bommen på driftflötet ...
... som ses här, som du också ser, så är dessa flöten i två delar och själva flötet är en, så att säga lös del i det hela. Du delar dem med ett beteslås och tar bort flötesdelen under transporten till och från vattnet.
Efter monteringen av bommen/flötet, är det dags för dina skyddspärlor och ditt bly och blyet ska vara anpassat för flötet och nu är det bara att hänga ditt din overtrace och 2 - krokstacklet och en betesfisk eller?

Det finns en risk här för att din betesfisk, kan simma upp mot flötet och vara i närheten av din huvudlina och hugger en gädda just då, så får den din lina i bland tänderna och det är inte bra!

Så ett sätt att eliminera detta, är att ha ditt bly sittande på nedre delen av din overtrace, var beteslåset förbinder dina wirer och detta bly håller då betesfisken borta från din lina, på grund av blyets tyngd.
Jag föredrar mina egna bommar, som jag gör av en styv plasttube, var blyet sitter fastlimmat och i änden har jag en bit ventilgummi, som håller mitt 2 - krokstackel på plats.
Så här fungera det med denna plastbom. Simmar betesfisken upp mot min lina, så hålls linan borta på grund av styvheten i plastbommen och plastbommen klarar en gäddas attack utan några problem.
Så här ser det hela ut och det fattas bara plastbommen med 2 - krokstacklet och en betesfisk, samt lite vind i ryggen, sen kör man ut på avstånd upp till 150 - 200 meters avstånd.
Då du kan dela på dessa flöten, så är detta det ända du har på spöet under transporten och det är inte så dumt.
Du kan använda dig av alla möjliga tackel, ha gärna lite bling - bling, som attraherar gäddorna, men det är inget som är nödvändigt.
Jag har svårt att säga om levande beten är bättre än döda beten, vid fiske med levande beten, låter jag det hela bara driva ut, med en del stopp, var jag rätter upp min lina.

Vid fiske med döda beten, gör jag flera stopp, var jag knycker lite i mina beten och samtidigt ha koll på linan, båda metoder ger gott om fisk.
Döda beten, som man ger lite extra doft ge gott om fisk och det är doft stråket från betet, som lockar fram gäddan, så det är värd att prova under tröga dagar.
Du ska alltid ha vinden i ryggen när du driftfiskar, ha hela tiden koll på din huvudlina och ha bra kontakt med flötet.

Använd lite mindre krokstorlek, typ som här, en stark storlek 8, vid detta fiske, en mindre krok gör det lättare att kroka gäddan på stora avstånd, då dessa mindre krokar, penetrerar fiskens mun betydligt lättare.
Du kan även använda ditt driftflöte utan bommen och det ser du här på bilden. Jag föredrar dock bommen, då den ger flötet lite mera stabilitet och jag tycker att det är lättare att både, styra mitt flöte och ha bra linkontroll.
Samma stopp och pärlor och sen ska linan genom öglan i toppen på flötet, gummibandet håller seglet på plats, så det inte vrider sig efter vinden.
Jag monterar ett beteslås i flötets nedre ögla och det gör att linan glider betydligt lättare, vid extrema vindar kan dessa flöten vika ner sig för vinden och då kan du haka på ett litet bly i detta beteslås och förhoppningsvis, håller flötet sig lodrätt på ytan som sig bör.
En solig vårdag och en gädda jagar en bra bit ut från land, med ett driftflöte, så kommer du ut till den jagande fisken och dina chanser för ett hugg är stora.

För extrema avstånd, så kan du kan koll på flötet med en kikare och när du ska kroka fisken, så skall du veva tills du känner tyngden av gäddan och sen ge den ett kraftigt mothugg, därav ett kraftigt 13 fots spö.

Håll alltid ögonen på flötet, hugget kommer så snabbt, ena stunden är flötet där och i nästa sekund är det borta.

Driftfiske fungerar i alla vatten, inte bara dem med samma djup överallt, som en del tror. Många gäddor jagar pelagiskt och dem kommer du också i närheten av under dina drifter.
Testa denna metod i dina vatten, jag vill påstå att det inte finns andra, eller åtminstone ganska få, som har använd driftflöten i dina vatten och det är till din fördel, en annan fördel, är att du söker av stora områden/avstånd med denna metod och det sker på platser, var ingen annan har fiskat förut.