måndag 31 mars 2014

Fox Predator Deadbait Casting Clips.

Jag får ganska många frågor kring dessa små starka och effektiva clips, som ser till att du kan kasta dina mjuka deadbaits, som Sill långt, men samtidigt kunna kasta beten med väldigt segt skinn, som exempelvis Makrill och Ålbitar utan att begrava krokarna i fisken.

De är även enormt bra för betesfiskar med tunt skin, som Sill, som lätt går sönder, det är en suverän produkt som jag har använd i många år och jag har aldrig varit med om att de har gått sönder i kastet eller att funktionen inte har fungerat och jag ger dessa clips från Fox högsta betyg!
Fox Deadbait Clips.
Du får 10 clips och 10 stycken stora kraftiga oval rings av typen springrings (Fjäderringar) per paket och du får en ...
Baksidans beskrivning.
... en bra och tydligt beskrivning, om hur du ska använda dessa Casting clips på bästa och rätt sätt, den finns på baksidan av paketet.
10 clips och ringar per paket.
Jag visar dig här hur du ska göra, så vet du det innan, du bestämmer dig för att beställa hem ett par paket.
Montera ihop clips och ring.
Montera den ovala springringen i plastclipset som visat på bilden ovan, gör så med alla clipsen och gör detta hemma i värmen, inte ute vid vattnet med frusna händer.
Monteras i lekandet på ditt tackel.
Därefter monterar du casting clipset på ditt lekandet, som du har på ditt 2 - krokstackel och du ser här hur det ska sitta för att bli rätt.

Passa på att montera ett större blyhagel, så du har lite att strama upp din lina emot tillsammans med betesfiskens tyngd.

Se även till att du har en Up - trace, om du fiskar med en upp poppad betesfisk, så kan gäddans tänder inte kommer åt din huvudlina, denna Up - trace skall vara minst 15 cm längre än ditt 2 - krokstackel!
Klart för långa kast.
Nu mäter du längden på ditt 2 - krokstackel och tar en bit nylonlina och gör två lika stora öglor, en i varje änden av nylonlinan och denna nylonlina med sina öglor skall vara 5 - 7 cm längre än ditt 2 - krokstackel!

För en betesnål genom betesfiskens stjärtspole och drar genom ena öglan och för andra öglan genom första öglan och drar åt, så betesfisken låsas fast och den andra fria öglan, ska sedan hängas på Deadbait clipset och du ser på bilden ovan hur jag menar.

Nu tar nylonlina över all kraft i kastet och du kan sätta dina krokar väldigt löst i skinnet på betesfisken och det håller för långa kast utan att betesfisken flyger av tacklet.

När betesfisken landar på vattenytan hoppar öglan som sitter i clipset av och ditt bete singlar mot bottnen och gäddan märker eller tar ingen notis av nylonlinan.

Så fungerar dessa deadbait casting clips och det är suveräna och för fiske med både ömtåliga och sega beten, så behöver du bara föra in krokspetsarna 2 - 3 mm under det sega skinnet på Makrillar och Ål bitar och annan segskinnad betesfisk.

På mera ömtåliga beten som Sill mm, kan du montera dina krokar på vanligt sätt, lite djupare i betet och du krokar loss dina trekrokar och direkt in i gäddans käft, där de hör hemma, men nylonlinan ser till att din ömtåliga betesfisk sitter kvar under kastet!

fredag 28 mars 2014

Ibland går det fort!

Jag hade frys och källarrensning av gamla beten igår och idag skulle dessa beten slängas i två dammar och ett flötmete för gädda hängde med.
Jag hann inte ens öppna mina hinkar förrän en snipa klippte min döda mört och karparna fick vänta en stund på maten. Så kan det gå ibland kastar man ut och betet singlar rakt ner i gapet på fisken.

Karparna i dammarna fick sina beten och flera gäddor blev det inte på den korta stunden jag var där, men en snipa blev det, en hanfisk med mjölken rinnande ... så alla har kanske inte lekt än?

torsdag 27 mars 2014

Gäddan gillar Lax och skaldjur.

Gäddan gillar det mesta som dofter fisk och skaldjur och jag tänkte ge er ett bra tips. Många vill lyckas bra i sitt gäddfiske och framför allt, när det gäller bottenmete med deadbaits. 

Dessa beten fungerar väldigt bra utan doftämnen, men oftast blir det bättre med lite extra krydda på tillvaron och jag ska ger er ett exempel på hur man testar sig fram, när det gäller kombinationer av doftämnen.
Här har vi en Salmon Oil (Laxolja) som egentligen är gjord för karpfiskaren och den kan inte överdoseras och man använder denna oljan till allt inom karpfisket.

Gäddorna gillar dessa feta oljor och deras doft och det är bara att välja och prova sig fram, denna fungera bra som den är, men kan göras snäppet bättre, som ni snart ska få se.
Du kan bortse från vilket firmanamn det står på flaskan, det spelar ingen roll, bara innehållet i flaskan är en skaldjursdoft, det gillar gäddorna.

Så allt du hittar med skaldjur, det kan du använda som doftämne i dina deadbaits och denna fungerar också bra som den är, alltså direkt ur flaskan.
Vi ska då blanda ihop dessa två dofter, den ena är olja och den andra är en tunn flytande flavours. Det behöver inte vara just dessa två flaskor du kan testa, meningen med detta inlägg är att jag visar dig hur du går tillväga ute vid vattnet, så du kan använda vad du vill prova och få det rätt.
Du har alltså två olika dofter i dina flaskor och då börjar du med att suga upp 5 ml av det ena doftämne i en Syringe.
Den provar du som den är, direkt ur flaskan och med 5 ml, så har du tillräckligt med doft för 5 deadbaits.
Ska du kombinera två doftämnen och blanda dessa till en doft, så suger du upp 5 ml av varje doft i din Syringe ...
... vänder Syringen upp och ner och suger in lite luft, som visat på bilden och därefter ...
... blandar du dina två doftämnen i Syringen, genom att skaka ihop dem och har nu 10 ml doftämne för test.

Detta är en liten mängd som går till spillo, om detta inte skulle ge dig fisk, jämfört med om du hade blandat ihop allt på en gång i en burk.
Det är först när du har hittat rätt kombination, du ska blanda ihop större mängder, inte innan och sen kan du ha en större mängd i burken och glöm inte att skriva på vad burken innehåller.

Du kan blanda ihop 30 olika doftämnen och ingen kan kopiera dina dofter och fiskar du i hårdfiskade vatten, var ni är många om kakan, så bör du hålla dina doftkombinationer för dig själv.

Prova dig fram och hitta din personliga favoritblandning, det ger mer fisk och att experimentera är spännande och roligt, samtidigt med att du vet att killen i swimmet bredvid inte kan kopiera dina doftämnen och känslan att ha hittat rätt kombination är väldigt kul.

onsdag 26 mars 2014

Jag vill tacka alla på mässan i Kista med lite bilder.

Jag vill passa på att tacka alla jag träffade på mässan, tre intensiva dagar på metetorget är över och får jag chansen igen till nästa år, så ses vi på Elmia i Jönköping.
Det var tapetserad med predatorbeten i varje monter.
En del av "Trummans" utbud.
Busters hos CWC.
Lyxrullar från ABU Garcia!
Specialiteter från ABU Garcia.
Presentpaket från ABU Garcia.
 Laken i det stora transportabla akvariet.
Steelhead!
Regnbågsöring i fin storlek.
Gäddan, Sveriges största sportfisk!
Man kan nog säga att mässan var en predatormässa, men vi såg snabbt hur stort intresse det finns kring metefisket från ungdomar och även det äldre gardet.

Mässan på Elmia nästa år kommer att visa upp betydligt mera kring mete och till dess kan du kolla på:www.metebolaget.se och se under våra teman om hur du ska gå tillväga. Vi kommer att uppdatera detta, så fort vi får ordning på vårt material, som bland annat spelades in på Kistamässan, den gångna helgen.

tisdag 25 mars 2014

Wychwood MLT Agitator Bait Rods.

Hemma igen efter en hektisk Sportfiskemässa i Kista, jag ber om ursäkt för dagarna utan bloggande, men tiden har varit intensiv, som ni nog förstår.

Jag ska recensera Wychwood nya MLT (Multi Layer) Agitator spö för er under detta inlägg, ett spö var den gamla modellen var extrem på flera sätt och något av det bästa, jag har känd på under alla mina år.

Vad gör Engelska Wychwood då? Jo, de förbättra dessa spö! Vilket jag personligt inte trodde var möjligt för det fina priset mellan 750 - 850 kronor per spö och det finns så många användningsområdet med dessa spö.

Allt från gäddmete från båt och land, fiske med tunga jiggar, wobblare, Jerkbait i mindre storlekar till karpfiske på tuffa platser, denna serie klarar det mesta och betydligt mer! 

Jag har valt 10,6 fotaren, som har en testkurva på hela 3 ½ lb och det är ingen påk, utan ett spö som har kastegenskaper och drillningsegenskaper ut över det vanliga, så häng med och se för dig själv, vad Wychwood har att erbjuda dig. 
Toppögla med 14 mm innerdiameter.
Dessa spö har en sanslös styrka, något som flera fick uppleva på mässan i Kista och alla var mäkta imponerade över pris, egenskapar och framför allt över styrkan och den Powercurve dessa spö besitter.

Jag kan nämna att vi var tre man, som försökte att bryta den gamla modellen, det gick inte, vad som hände var att vi drog sönder en ny färsk 0,40 mm nylonlina, som var fastsatt i en skottkärra!
Alla ringar är trebenta.
Ringarna sitter ganska tät och klingan är uppbyggd, så att det inte finns några Flat Spots under press, alltså inte lustiga raka partier på klingan mellan ringarna, som man faktiskt kan få med på köpet med spö, som koster det dubbla eller mer.
Spöets ringning, 7 + tip.

Öglorna storlek på detta spö går från 40 - 14 mm och finishen är super fin och väldig bra gjord, man har lagt ner mycket omsorg för att göra en kvalitetsprodukt till ett mycket konkurrenskraftigt pris.
Buttring på 40 mm ger långa kast.
Jag har i dag på morgonen provkastat spöet med olika tyngder och man kan kasta tunga vikter upp emot 300 gram upp till ca 50 meter utan större problem och ett 100 grams bly, det hamnar nästan vid horisonten.

Jag vet inte hur starka dessa spö är, men de är kraftigare än den gamla modellen och det säger en hel del, Multi Layer klingan är stor förbättring och jag trodde inte det gick att göra den starkare, men den är det och det är en häpnadsväckande styrka i hela spöserien.
Alla ringar är av siliconecarbid som klarar nylon och braids.
Det spelar ingen roll vilken typ av lina du använder, Agitatorspöna har SIC - ringar, som klarar alla linor på marknaden och ni ser själv vilken fin kvalitet det är.
Overfit holk och slimline klinga.
Inga spigotholkar, som oftast gör ett spö svagare just i denna typ av holkar. Man har en overfit, som även den följer spöet kurva under press och detta är den starkaste holken, man kan ha på ett spö.

Agitatorspöna är slimline med tanke på styrkan och precis över handtaget är klingan på detta spö, värstingen i serien, endast 16 mm och det är bra, tunnare klingdiameter gör att man kan ge snabbare mothugg och kroka sin fisk på längre avstånd.
Kosmetikan på spöna.
Kosmetiken på spöna är lite mer modern är vad jag tycker om, jag kanske är gammalmodig, men jag gillar lite mindre text utan färginslag, men det är ända klagomålet jag har och som recensent, så måste jag nämna mina tanker mm.
Keeper ring för kroken under transport.
Alla spöna har en så kallad keeperring för dina krok och det gör det enkelt att förflytta sig antingen längs ån eller under båtfärden ut till gäddgrynnan och inga flaxande krokar är i vägen.
Gunsmoke colors på rullfäste och andra detaljer.
Alla detaljer runt handtaget och alla spöringer är i färgen Gunsmoke, som ger ett sobert utseende och det gillar jag.
Rullfästet med sitt vävda inslag, det är vackert.
Rullfästet klarar alla mina Big pit rullar, så det klara alla rullar på vår marknad och det är hög kvalitet och jag tror att det är Wychwoods egen rullfästen.

Det kryssvävda inlägget i rullfästet ger ett snyggt uttryck och det passar så bra in i alla andra detaljer som dessa spö besitter.
Det 52 cm långa korkhandtaget.
Spöna har helkork, det är varm och skönt att hålla i under kalla dagar och det ger lite Old School look, samtidigt sitter korken bra i din backrest under fiske från land.

Mycket bra kork, som inte har en massa lagningar av ihopblandat korkmjöl och lim, jag gillar detta skarpt och kan verkligen rekommendera dessa spö.
Engraved ändbutt med Wychwood loggan.
Spöna avslutas med Wychwoods egna graverade ändbutt och det avslutar historien om denna spöserie, som kommer att bli en dunder succé på den svenska marknaden, dessa spö tog England med storm och de kommer att göra det här också.
Bra spö? Jag köpte mig två stycken!
Jag gillar allt i dessa spö, slimline, men med en tjockväggig grym klinga, styrkan, flexibiliteten i spöna, det stora användningsområdet, priset, lifetime garanti och utseendet.

Dessa spö finns i 10 fot och med 2,75 lb - 3,0 lb och detta med 10,6 fot och 3 ½ lb, priserna ligger mellan 749 och 849 kronor och det finns ett 12 fots med 3,0 lb för 849 kronor. Varför betalar mera än du behöver, dessa spö har allt du behöver för gäddmetet, från båt eller land!

Produktbeskrivning:


Wychwoods MLT Agitator Bait Rod är helt nytt gäddmetespö, lanserat i december 2013 och uppföljaren till föregångaren som gavs allra högsta betyg av en lång rad svenska gäddmeteproffs.

Byggt med Wychwoods Multi Layer Technology vilket gör spöna robusta och högpresterande och till en njutning att fiska med. Matt klinga, superba linringar, korkhandtag m.m.

Detta spö på tio och en halv fot och med 3,5 lb klinga är för dig som fiskar efter de största gäddorna i strömmar och på djupbranter och som flötestrollar med stora fiskar.

Specifikationer:

* Built without compromise
* High modulus matt finish no-flash blank
* Braid friendly triple leg rings
* Hook keeper ring for convenience when moving
* Gunmetal trim rings and laser engraved butt cap
* Full cork handle with screw lock reel seat
* Lifetime rod policy

Jag är sålt på dessa spö och kommer att använda dem till både gädd - och karpfiske, ta dig en titt på dessa spö och är du intresserad, så kontaktar du www.metebolaget.se och gör din beställning.

måndag 17 mars 2014

Obs! Ett varnande ord från Logan Nilsson.

Logan hade läst mitt inlägg och reagerade över Tigerräkorna jag använder till Abborrfisket. Jag använder kokta Tigerräkor, då de blir bättre konsistens och färg. Logan gav mig följande länk och jag ber er ta detta som ett varningens ord och ni får hela mejlet.

Tja.
Läste lite i bloggen din om centerpin rullar, har själv en TFG o kan klart rekommendera den jätte bra spinn på den. Har inte fiskat med den än men för det priset känns den kanon.

Sen det andra, jag såg i din Predator blogg om abborrmete, kan ju lägga in ett varnings ord där.
Läste om Tigerräkor är dom rå o man fiskar med dom kan dom ställa till ett riktigt helvete!
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/virus-hotar-svenska-skaldjur_4313253.svd

Mvh Logan 

Jag tackar för detta Logan, bra att vi fick fram detta, för virus har vi redan så det räcker både i våra vatten och på land. Ha det gott och skitfiske på dig. / Luis 

Lite tips för dig som är ny inom Abborre och Gäddfisket.


Abborre på livebait.
Abborren tar gärna ett dött bete, men levande beten är absolut det bästa. Abborren lever i stim och älskar att jaga tidig morgon och sena kvällar och du bör vara ute vid dessa tider.
Använd mindre livebaits för Abborren.
Mindre levande beten är väldigt bra och du kommer att få abborre på betesfiskar mellan 5 - 10 cm, men du ska veta att en stor Abborre kan klämma i sig en 20 cm mört utan större problem, så är du efter de största exemplar, så variera storlek på dina betesfiskar.
Mitt tackel för livebaits och Abborre.
En liten bit braid håller ihop spinnarkroppen och de två propellrar och mina färgglada pärlor och i beteshaken hänger jag min Drennan Green wire i 15 lb, som är knytbar och enkelkroken monteras i betesfiskens mun.

Detta lockar mycket och Abborren tål inte konkurrens om födan och ser mitt bling - bling som en inkräktare och den tar mitt bete.
Mindre gäddflöte fungerar bra för Abborre.
Välj så litet flöte du kan för fisket efter Abborre, de gillar inte för mycket motstånd från flöten mm och minsta Drennan Piker är ett bra utgångspunkt, ett flöte som klarar 12 gram för att ställa det rätt med bra synlighet.
Det bombsäkra betet till Abborre, Lövmaskar.
Lövmaskar, Daggmaskar och alla möjliga maskar i all ära och de fungerar väldigt bra, men vi får inte glömma att vanliga räkor, Tigerräkor och Tångräkor och maggots fångar varje år väldigt stora Abborrar, prova gärna en cocktail med lite av varje, det kan vara en lösning en trög dag.
Använd vanliga Wagglerflöten för maskfisket.
Wagglerflöten håller sig stabila och dessa flöten användas för On - the - drop fiske, lyftmetoden och på vanliga sätt, var du har lite bulkhagel, en bit upp på linan och ett napphagel närmre kroken och betet, du kan även sprida ut dina hagel längs hela djupet och få ett saktar sjunkande tackel.
Gäddan gillar också livebaits, men det ger fler snipor.
Livebaits för gädda är suveränt och de som används mest i vårt land, men jag för lite statistik och jag ser klart och tydligt en tendens till att större gäddor tar döda beten, åtminstone i mitt fiske, hur ligger det till i ditt fiske?

Eller tillhör du skaran som aldrig prova med döda beten efter gädda? I så fall har du missat mycket, men det är inte för sent att ta upp detta enormt spännande fiske.
2 - krokstackel för gäddorna.
2 - krokstackel med 7 - 12 cm mellan trekrokarna är vad jag själv anser vara bäst och det beror lite på storleken på mina betesfiskar, så ha lite variation på dina tackel, så kan du snabbt byta till rätt tackel som passar för din betesfisk.
Jo större betesfisk, jo större gädda eller?
Är det så att större beten ger större gädda? Både ja och nej! Jag har fångat stor gädda på 5 cm mörtar och jag har haft en 5 kilos gädda på släp efter båten, som vägrade att släppa en 40 cm lång död Id!

Jag har fångat 3 kilos gäddor på braxen, men ska sanningen fram, så är det nog så att stora betesfiskar fångar stor gädda, men du kan få flötestrolla i 3 veckor innan rätt dam kliver på!
Deadbaits direkt från havet, ovanligt och doftande.
Många är rädda för att prova med deadbaits från havet, som Sill och Makrill mm och lika många anser att dessa beten fungerar inte och en del påstår att dessa beten fungerar inte i vissa vatten.

Ta det från mig, som började med Sill och Makrillar som bete för 46 år sedan och fram till dagens datum, så har jag inte påträffat ett ända vatten, var dessa havsfiskar inte har fungerat, det gäller att fiska hela dagar och inte bara en timme på fel plats!
Gäddan och Abborren finns nästan överallt i våra vatten.
Så är det, dessa roliga predatorer finns nästan överallt i vårt land, de är ett fåtal vatten som inte håller gädda eller abborrar och som jag har sagt förut, sök på hemmaplan, dessa predatorer blir stora även i mindre vatten.

Det föder sin egen föda och blir stora! Hur många gånger har du inte hört - Ah, där finns bara tusenbröder! Jag kan lova dig att bland dessa tusentals små kortväxta abborrar, så går det stora 2 kilos klumpar och mumsar isig, när det passar dem!

Samma sak med gäddorna, det finns gott om snipor, men inget annat och då lägger man inte ner tid på detta vatten, här kan gå flera stora gäddor som lever på snipor upp till 2 - 4 kilo, men det är du jo inte intresserad i eller hur?

Åk dit ett gäng, om ni har ett sådant vatten, var ni misstänker att det finns grov fisk, men aldrig har provat och fiska en helg med lite av varje och jag vet att ni kommer att märka, om det finns stor abborre eller gädda i dessa bortglömda eller negligerade vatten
Fiska efter Abborre och Gädda, där vinden ligger mot land.
Betesfisken följer ofta vindar och vattenströmmar, de följer efter insektslivet som ramlar ner på ytan och predatorerna följer med eller ställer sig rent av i motvinden/vattenströmmen med huvudet vänd mot vinden och invänta sina byten.

Så fiska i alla områden som träffas av vinden, det är oftast där rovfisken ställer sig och där du ska fiska, det brukar bli betydligt bättre resultat, än om du fiskar var det är totalt vindstilla.

Det var allt för i dag, jag vet inte om jag hinner blogga mera innan Sportfiskemässan i Kista, men kom förbi oss och ställ dina frågor, kika på prylarna, ta ett snack med oss, vi på metebolaget finns där alla tre dagar och vi önskar dig välkommen!