torsdag 29 oktober 2020

Fluorocarbontafsen - Så gör jag mina.

Jag har varit ute med gäddspöna några gånger, inga större framgånger än och jag väntar på lite mera kyligt väder. Fiskarna har inte riktigt intagit sina platser och fisket blir därefter, kul att det snart sätter fart och det ser jag fram emot och under tiden jag gör mina försök, så ordnas allt och jag är förberedd.

Jag håller på att testa ett nytt bete och det sker under tiden jag fiskar karp, hemma håller jag på att slipa krokar på olika jerkbeten, byter en del krokar och gör nya tafsar till fisket med Jerkbeten och Softbaits, så allt är snart genomgången. Ett nytt spö och rulle är på gång och framtiden ser ganska ljus ut.

Beståndsdelar till mina tafsar.
För mina tafsar använder jag en fluorocarbonlina från Stren STFL80-GS i en gunsmoke färg. Styrkan är 80 lb, ca 36 kilo och tjockleken är 0,91 mm. Den klarar slitaget på ett bra sätt och än har ingen gädda tuggat av den, men man måste kolla tafsen efter varje hugg och landat fisk, glöm för all del inte detta!

Beteslåsen är antingen Crosslocks eller Fastach från BFT, båda hyser ungefär samma styrka som själva tafsmatrialet, så inga svagheter där inte. Crosslocks kan vara lite besvärliga att öppna med kalla fingrar, var det däremot är superenkelt att byta bete med Fastach och båda är säkra låsningar.

Råstyrka på 80 och 85 lb!
Här ser ni dem lite närmre och som ni vet, så finns dessa i olika storlekar och styrkor för olika betestyper och fiskar. Hur dem ligger prismässigt, vet jag tyvärr inte för stunden, men ni har länken till dessa och mycket annat under Strike Wire till höger på bloggen.
Fastach clip och Crosslock.
Jag kan inte svära på vilket som är starkast eller bäst. Fastach är lite för nytt för mig än så länge, men jag kan säga att under alla år jag har använd Crosslocks, så har dem aldrig gjord mig besviken oavsett om det har varit dessa från BFT eller Berkley.
The perfect loop knot.
Att göra tafsar med denna tjocka och lite styva lina är inte det lättaste och jag har använd mig av Crimps eller hylsor och märkt att dels kan dem börja att glida, en del hylsor har haft en vass kant och styrkan försvinner eller så går tafsen helt enkelt av och gäddan dra vidare mot en säker död med lite färgglatt i käften och det har verken jag eller gäddan lust med.

Lösningen är den berömda knuten, The perfect loop-knot, som ni hittar på bloggen. Den är otrolig stark, öglan håller sin form, vilket ger bättre gång på era beten. den glider aldrig eller kan dras sönder, med andra ord en perfekt knut.

Fina öglor som ditt bete stor rörelsefrihet.
Man kan enkelt bestämma öglans storlek, allt från små till större öglor. Bilden ovan visar hur mina ser ut och det är lagom storlek för att få den bästa rörligheten på sina beten.

Samma ögleknyt använd i andra änden av tafsen, var du montera ditt starka lekande. Jag gör mina tafsar i 60 - 70 cm längd och är då på den säkra sidan, har i alla fall inte märkt något när gäddan gör sina krokodilrullningar i ytan.

Stinger Braid.
Här en Stringer Braid som jag har fått, säkerligen bra och med en tanke bakom det hela. MEN där började det röra sig under svålen på mig: Braid och gäddans garnityr med upp till 700 gaddar i alla möjliga storlekar?

Klart man börjar fundera lite på den ekvationen? Jag kommer nog att använda den till annat inom gäddfisket, som t ex vid fiske över gräs och ha den som en mjuk del mellan bly och wiretafsen eller annat, vi får se. Jag hoppas att ni är ute och bänder era spö i botten med stora gröna damer och jag önskar er alla skitfiske tills nästa inlägg.
 

söndag 25 oktober 2020

Lite nya leksaker!

Först och främst vill jag tackar er alla, som efter den långa pausen, fortfarande hänger kvar och tittar in, så stort hjärtligt tack för det!

Nu till en fråga! När slutar vi att leka? Förhoppningsvis aldrig, så länge vi lever! Jag har under tidig höst skaffat mig lite nya leksaker för både Abborre och gädda, alltid lika spännande att testa grejer. 

Nu kommer nästa fråga och det är varför, jag är jo ingen spinn eller jerkfanatiker? Jo, svaret är att det rör sig mest om tidsfördriv under tiden, ett flöte dyker eller ett larm signalerar och min indikator släpper från linan och mitt i allt detta, så finns jo risken att man får ett hugg, på något av det nya i boxen.

Det är dels spännande, chansen finns, tiden fördrivs på ett vettigt sätt, man får lite motion och vill inte gäddan ta något av mina konstgjorda beten, så kanske den lockas fram och tar ett av dem mer naturliga? Med andra ord, så känns det inte helt fel att fördriva tiden på detta sätt och med följande beten denna säsong vi nu går till mötes.

Motor Oil för Abborre.
Min gode vän Magnus Diesner gav mig tipset att köra med jiggar med färgen Motor Oil, enligt hans tycke, är det den färgen som oftast fungerar bäst för Abborre och hur ska man kunna vara motstridig med tanke på hur många stora Abborrar den herren har under bältet?

Så självklart lyssnar man på expertens råd och inför skaffar sig lite gummi i färgen han anser bäst och det blev dessa 10 cm, lite typ den gamla Curly Tail, men dessa har en betydlig bättre gång och jag tackar för tipset!

Nu är det inte bara Motor Oil man ska ha eller hänga upp sig på, man behöver lite olika färger, den dagen var allt går trögt i fisket och kanske kan man hitta den rätta färgen just för dagen. Här är mina favoriter och med lite olika jiggskallar.
Inte nog med att jag har skaffat lite nya leksaker, jag har även tanken på ett nytt spö och rulle för gäddorna och jag har siktat in mig på CVC´s BFT Instinct serie och en passande multirulle och vi får se när detta kit dyker upp.
Pigs!
The Pig! Ett känt märke bland gäddfiskare eller? År klotet runt eller? Jo  Piggen är känd och utvecklingen går vidare även här och det med supereffektiva jiggar i samma former ... Ska bli spännande!
Olika monteringar av krokar.
Jag är inte så insatt i hur man på bästa sätt monterar krokarna i större jiggar eller Shads mm. Det är nog viktigare under gäddmete att placera krokarna, så gäddan märker minst av dem. 

Vid fiske med större gummibeten, är placeringen kanske inte så viktig, då när gäddan hugger, så är det redan lite too late, jag kanske har fel i detta?

Buster Jerk Original.
Världens bästa Jerkbait? Väldigt svårt att säga med tanke på den enorma marknaden. Mitt och mångas favorit, lättkastat, lätt att fiska med och dessa beten ger fisk oftare än sällan.
Buster Jerk Shallow Runer.
Man behöver ibland beten som går grundare, det kan var i Skärgårdsviken eller andra typer av vatten, var gäddorna ställer sig på grunt vatten och här kommer dessa Shallow runners att hjälpa er.
Visst har storleken betydelse.
Ena dagen tar dem allt och andra dagen är de lite försiktigare eller rent av tröga och jag tror att storleken har stor betydelse, precis som färger kan ha betydelse från dag till dag, så experimentera till det funkar och du får fisk.
I nästa inlägg tittar vi på tafsarna.
Det var allt för denna gång, kul att ni hänger kvar, det värmer! Nästa gång tänker jag ta lite om Jerktafsar , en bra knut som ger era beten stor rörelsefrihet, är stark som tusan och håller formen. Vi tittar även lite på vilka typ av beteslås mm. Tills dess ha det super och jag önskar er alla skitfiske!
 

onsdag 21 oktober 2020

Long time, no see!

Ja, det var väldigt länge sedan jag var inne här och skrev något och grunden till detta är dels att jag inte fiskar efter gädda eller andra rovfiskar under året, annat än under höst och vintern. Det är karpfisket som tar all tid och det fisket pågår året runt, så länge inte isen stoppar mig.

Novembermånad närmar sig med stormsteg och jag har ett litet problem! Karparna nappar och jag vill även fiska gädda, samtidigt vill jag inte lägga karpspöna på hyllan, så framöver kommer det att bli en kombination av båda dessa arter och så får vi se hur det blir?

November närmar sig, snart är det dags!
Jag har tidigare fiskat på detta sätt och det har gått bra och fått både Karp och Gädda under samma fiskepass, så varför skulle det inte fungera nu 10 år senare? Klart det gör, det gäller bara att använda sund förnuft, om jag har lite kvar av den varan.
Nya beten är alltid spännande att testa.
Jag har hittat ett nytt bete, som jag ska testa och köra ganska hårt med. Jag tror starkt på det och kommer i snar framtid att visa vad jag pratar om, så Stay tuned och se vad som händer.
Snart ska larmen indikera madammens närvaro.

Lite trevlig bild! Jag tror på dem nya betesfiskarna, doften, färgen, storleken och nyhetens begär, detta tillsammans gör att jag är övertygad att en eller flera fina Gäddor kommer att syna min håv från insidan.

Kul att vara tillbaka, jag hoppas att ni fortfarande hänger kvar på bloggen och jag ber om ursäkt för den långa paus, det tyvärr blev och med dessa ord önskar jag är alla skitfiske!