torsdag 24 april 2014

Färnan kan du fånga året runt.

Jag har fått flera frågor kring fisket efter Färnan och jag ska försöka att sammanställa alla frågorna i detta inlägg. Det första jag vill säga är, att just nu är det rätt tid för de största Färnorna att komma upp på mattan, nu är de som störst, om de inte redan har lekt i detta fina vädret, som gav värme.

Hur många vatten med Färna vi har i Sverige, vet jag faktiskt inte, jag har bara fiskat Färna i Emån och i Almaån, var jag tog min första Färna redan 1985 tillsammans med Per Torstensson, en fisk som vägde 1975 gram tror jag det var, men är lite osäker.

Grejerna var ett 10 fots Fibattube spö, Mitchell 300 med 0,20 lina och betet var bröd fiskat på en glidande rigg och man höll i linan, så kallad Touchlegering, linan drogs från mina fingrar och Färnan var min, till Pers stora förvåning ... mest över storleken, som fortfarande är en fin fisk i dagens läge.
Små biflöden kan hysa stor Färna.
Färnan kan fångas året runt, vinterfiske kan kräva lite mindre beten som majs, små boilies, små korvbitar eller maggots och man kan ofta hitta fisken i närheten av - eller inne i små biflöden, var vattnet strömmar ut och för med sig föda.
1850 gram, tagen på trotting med Avonflöte.
Det absolut roligaste fiske är att trotta ett Avonflöte med strömmen och gärna med en Centre pin rulle, detta för fiske i kalla vatten och på sommaren är det knappast något, som slår fisket med flytande bröd på näsan.

Man frilinafiskar med en krok i storlek 4 och en bit brödskorpa på kroken, inget annat och detta får sen driva med strömmen och Färnorna går upp och tar brödbitarna och även din brödbit, om de inte är skrämda av dig eller annat.
Nattfiske med Quiverspön och Betalights på spötopparna, spännande och oftast ett väldigt givande fiske, då Färnan inte är lika skygg under de mörka timmarna.
Nattfisket är spännande och det ger ganska mycket Färna, då dessa skygga fiskar lägger garden lite åt sidan, när skymningen kommer och man kan uppleva ett fantastiskt fiske.

Alla beten fungerar, burkskinkan i lagom stora bitar, korvbitar, ost, ostpasta, brödet, mask, majs, maggots och även fishmealboilies och glöm inte att Färnan älskar Löjorna och mindre betesfiskar också!

Nappen är oftast bra och brutala och det är en viss känsla att sitta vid spöna och se sommarnatten passera revy mot ett par gröna Betalights, som ibland bugar ner sig och du får din nästa Färna och nästa och nästa ...
Skydd, gömsle och bakhåll för Färnan.
På grunda och strömsatta partier av åarna, kan du hitta Färnorna bakom gräset, här har de skydd, sitt gömsle och här ligger de i bakhåll och tar vad som passerar med strömmen, så fiska här!

Hittar du inga Färnor här, så leta efter närmsta djuphåla och prova där, Färnorna finns som alla andra fiskar alltid i närheten, där födan finns och ibland jagar de Löjor och annat i närmsta djuphåla, det gäller att leta upp fisken.

Färnan är skygg av sig och den har ögonen med sig hela tiden, så det gäller att smyga fram och sätta sig och inte skapa någon skugga över vattnet eller sticka upp huvudet, så fisken märker dig mot horisonten, då är det oftast kört på flera timmar.
Sommarhak för Färnor.
Brödet är enligt min mening det bästa sommarbete, men du ska ha med dig flera typer av beten som säkerhet. 

Jag gillar brödet, det ger en så många möjligheter, man kan frilina, man kan trotta med det under ett flöte, man kan bottenmeta och man kan framför allt knåda sig en fin ostpasta hemma eller direkt vid vattnet.

Mask kan man sparka upp på närmsta åker och burkskinka, majs, korvbitar, samt ett färskt bröd, är beten, som jag alltid har med mig och det ger en lite valmöjligheter under fiskets gång.
Trotting med maggots, flötet mitt i bilden.
Vid trottingfiske med flöte, använder jag antingen ett större stickflöte eller ett Avonflöte och har alla blyhagel längs hela djupet, utplacerade med exakt samma avstånd och ett napphagel längst ner på tacklet.

Detta flötestackel går lodrätt genom vattenströmmen och visar mig när något är framme på betet, ibland stannar jag linan med pekfingret mot spolkanten och mitt bete pressa upp lite och här kommer oftast nappet.

Jag trottar för det mesta längs med strömkanten, som går förbi de så kallade bakvattnet och det är precis i kanten mellan strömmen och lugnvattnet, som Färnan står och spanar efter sin föda och självklart ska man presentera sitt bete där var fisken står.
Maggot, Casters och Gozzerlarvar är bra Färnabeten, men dessa beten tas av de flesta fiskar, så se upp, kanske ska du ha större beten.
Maggots eller fluglarvar i alla dess former är super bra beten för Färnan året runt, men främst på vintern, var denna fisk kan vara lite trögstartad. Vita och röda maggots är en bra kombination, men dessa larvar tas av de flesta fiskar och det på gott och ont.

Du har kanske inte hört talas om Gozzerlarvar, det är larvar från den gröna nattflugan och dessa går inte att köpa här i landet, utan dessa måste du odla fram själv och det är ganska enkelt.

Lägg en större fisk på ett galler och i en behållare, som är totalt stängd och ha lite sågspån i botten av behållaren. Grunden till att behållaren skall vara stängd, är att alla vanliga flugor, inte ska lägga sina ägg på fisken, utan endast den gröna nattflugan.

Så du öppnar behållaren mellan 23 - 01 och sedan stänger du behållaren och går och lägger dig. Kolla nästa morgon om du har fått några äggansamlingar, dessa ägg är normalt sett, lite större än de vanliga och nu är det bara att vänta ett par dagar.

Är det rätt fluga, som har lagt sina ägg, så kommer du att få gråvita maggots, som är 3 - 4 gånger större än de vanliga maggots och dessa Gozzerlarvar är något av det bästa du kan ha på kroken för Färnan. Antalet larvar blir inte lika stort som vanliga fluglarvar, men de är ack så effektiva för de flesta arter.
Mask, det perfekta beten efter regnväder, var vattnet färgas och Färnorna söker föda längs kanterna.
Mask är ett bra beten för Färnan, de fungera bra, men bäst är de efter ett skyfall som driver in dig i bilen. Låt regnet passera och ta fram din maskburk med lövmasker, jordmaskar och Daggmaskar och nu leta du upp ställen, var regnet har spolat ner leran i ån och här ska du presentera dig mask.

Färnan lämnar sina gömslen och går in i dessa färgade vattenpartier och leta föda, som spolades ner i ån och två feta Daggmaskar på en 4:ans krok får inte ligga särskild länge, de tas oftast på direkten och det hugget missar du inte.

Vi ska inte heller glömma att den slemmiga svarta Skogsnigeln också är ett super bra bete för Färnan och huggen är kraftiga och snabba, oftast som ett karprun, så leta upp lite sådana i fuktiga och på skuggiga ställen, enklast hittar du dessa på kvällen och natten.
De kan bli ett stort problem, dock mest under nattfisket.
Vi har Braxen i de flesta av våra Färnavatten och dessa plattfiskar kan ställa till stora problem, då de tar de flesta beten, vi presenterar för Färnorna.

Ett sätt att slippa dessa är att använda större boilies med fiskdoft, som Färnan gillar, de kan vara till stor hjälp och jag fiskar Färna med boilies, precis som jag fiskar karp, med en bolt - rigg och jag använder oftast 2 stycken 20 mm boilies, då Färnan som de flesta vet har en stor mun.
De finns alltid små överraskningar i Färnafisket.
Färnorna gillar att stå på djupet, i strömkanterna, under strandkanten, längs vasskanter, längs med - och under nerhängande buskar och träd och gärna var trädens rötter går ut i ån.

Här trivs flera arter som exempelvis abborren, gäddor, mörten, sarvarna, ja i princip de flesta arter som finns i ditt vatten. Dessa platser ger skydd och mycket föda, som ramlar ner från buskagen och träden och fisket kan ge en och annan överraskning, något som man får vara beredd på.
Du hittar Färnan på de mest otillgängliga ställen.
Man kan hitta Färnan på de mest otillgängliga ställen och det är bara att leta och mäska med bröd mm, för eller senare hittar du dem och ibland är det på ställen, som bilden visar och man får fundera mer än en gång, om det överhuvudtaget går att fiska på dem.

Jag är själv lite tuff mot dem och har en del erfarenhet från karpfisket, så jag ger det en chans, men bara med flytande beten på dessa igenväxta ställen.

Jag ser direkt vad som sker och är med hela tiden och skulle det mot all förväntan skita sig, så går fisken endast med en krok i munnen, inte riktigt det optimala, men det klara dem.
Vågar du fiska här?
Om du hittar fisk oavsett art på svåra platser, så gör en ordentlig bedömning av situationen, innan du börjar fiska och planera det hela i detalj och håll dig till planen, så löser det sig oftast.

Men är du eller blir du tveksam, så får fisken oftast det lilla övertaget, som den behöver och då går den med kroken och du går hem tomhänt och det var inte meningen eller hur?
Trotta ditt flöte längs ridåer av träd.
Jag fiskar inte så ofta Färna längre, men de få pass jag är iväg, så är jag väldigt rörligt under vår och sommar, här gäller det att leta upp fisken och prova flera platser, jag fiskar oftast max 20 - 30 minuter, ibland mindre på varje plats, är Färnan på hugget och man sköter sina kort rätt, så får man fisken ganska snabbt.

Jag spanar efter jakter i ytan, var Färnorna jagar småfisk och jag fiskar mot stenar och andra saker som skapar lä från strömmen och sen de nämnde platser, som jag har skrivit om redan.

Mitt fiske under höst och vinter är mera stationärt fiske, var jag sitter upp till 2 - 3 timmar på en plats, innan jag flyttar på mig och det har fungerat bra och jag fiskar då med två spö och två helt olika beten, för att hitta rätt beten för dagen.

Jag har alltid två spö med mig, linan är oftast 0,20 mm, men jag har med mig extra spolar med 0,25 mm, i fall det är mycket hinder mm. En matta som tar mina banksticks, beten, thermos, våg, säck mm och en liten väska med krok, bly, flöten, hagel, kamera, pannlampa, ja det jag behöver för en dags fiske och sen min stol, en håv med teleskopiskt skaft och håven är en gammal Steade - fast som är 70 x 70 cm.

Jag hoppas härmed att jag fick med alla svaren på frågorna och jag hoppas du ger dig ut till ditt Färnavatten, jag vet inte om de redan har lekt, men chansen för din största Färna är just nu och fram till säg 10 maj, sen är det nog över, men du kan ha roligt och trevligt fiske ändå.

tisdag 22 april 2014

Påskledigheten är över ...

... så är det tyvärr och vi återgår till vardagens dagliga jobb och stress, men jag hoppas ni har varit ute i det fina vädret och svängt lite med spöna, samt stoppat i er godis och god mat, så ni klarar er fram till midsommar.

För ganska länge sen skrev jag att det är vår och så är det, men våren har varit lite si så där, med bra väder och värme, men på något sätt har responsen, i fisket hos de flesta som jag har pratat med, inte varit den man har förväntad sig, men nu är vi på god väg in i maj och då är det vår!
Viggen, ett av vårens tecken.
Det finns gott om vårtecken och ett av dessa är Viggen, denna lilla svartvita sat.. med sin mohikanfrissa, som inte kan låta bli verkan betesfiskar eller boilies mm. Ett ständigt dykande och det är en otrolig störande fågel, som kan driva vem som helst, som fiskar till vansinnesutbrott.
Kärlek, ett annat vårtecken.
Ett betydligt trevligare vårtecken var kärleksparet jag stötte på inne på väldig grund vatten, de var så kära i varann, att de inte ens märkte mig eller så brydde de sig inte.

Vad jag sen funderade på var, om detta var två hanfiskar som stod och väntade in den stora honan eller var det bara två mindre snipor, en av varje kön, som hade raggat upp varann och nu skulle sexdebuten ske?
Wychwoods Agitators, det är vår!
De är 315 cm långa eller 10 ½ fot och har en testkurva på hela 3 ½ lb, men det är inga påkar, dessa spö. De har en aktion med ganska så mjuk topp, som inte kastar av din betesfisk och samtidigt en aktion som stoppar det mesta, som kan tänkas hugga i vårt avlånga land.

De har en slimline klinga, men en tjockväggig sådan, 7 ringar + toppögla, som alla är av siliconecarbid. Rullfästet och klingan, samt ringarna är framtagna av engelska Wychwood och styrkan i dessa spö ska kännas, det går inte att beskriva och jag är inte man nog får att bryta sönder dem, utan en 0,40 mm nylon pressas sönder och vi pratar här om Gardners GT 80 +!

Keepering för din krok, 54 cm långt korkhantag, 2 - delade, en brutal styrka och en livslång garanti och allt detta för priser mellan 749 - 849 kronor hos www.metebolaget.se och du väljer mellan 10 fot 2,75 lb, 10 fot 3 lb och dessa 10,6 fot eller så har du en 12 fotare med 3 lb testkurva, alla i samma utförande och valet är ditt, men vilka av dessa använder du i vår?
Mäska, alla gäddor har inte lekt än!
Alla gäddor har inte lekt än, jag ser fortfarande gäddor som håller på med sina små intima lekar lite här och där och jag skulle nog mäska med lite hackat fisk ett par gånger i veckan och hämta hem priset under den kommande helg om du har tiden på din sida.
Kebabben ligger i strömkanten och lockar.
Har du inte testad Kebab - riggen, så gör det, den är så effektiv i alla vatten och framför allt om du vänjer gäddorna vid lite fiskbitar, de är så tacksamma för dessa gratismåltider och det är faktiskt svårt att bli utan fisk efter ett par dagars mäskning och fiske med en Kebab - rigg.
Ålen har vaknat upp.
När jag jagade Ål för många år sedan, så började vi säsongen med nattpass, så snart att Alarnas löv var som musöron och vattentemperaturen var 7 grader, det är då dessa mystiska fiskar börjar röra på sig och söker föda.

Årets första Snake kom upp härom natten och nappet var milt sagt konstigt med en massa plock och pill, men som vanligt var det bara att kasta karpriggen efter den struliga fighten. Ingen stor Ål, men den gav ett smajl på läpparna och hamnade i frysen, i mindre bitar som bete för framtidiga nattpass.
20 mm Mistral SLR, no problem med Agitators!
Samma natt kom ännu ett konstigt napp, Agitatorspöet stod bara i en båge och larmet skrek för fullt, karp trodde jag, men det skulle visa sig något helt annat efter 10 minuters ge och ta, men det var aldrig några problem.

Grunden till att jag gav den lite lina ibland var att jag hade en krok i storlek 6 och ville ha upp fisken.  Högst troligen var den på jakt efter Ålen jag fick, då den togs på samma fläck?

Så som synes, så rör det mesta på sig, men ena dagen är inte den andra lik och vädret kommer ibland en dag senare eller tidigare, än vad man lovar och det gör att man ibland hamnar lite fel, men vi går mot bättre tider, lite mera värme och sen rockar det loss ordentligt.

lördag 19 april 2014

Mindre vatten håller grov gädda!

Jag har nämnd detta många gånger och även min bok: Så fångar du Storgäddan var inriktat på detta och även lite skriverier i CN (Crocodile News) och det är fortfarande, min stora övertygelse att vi har många mindre vatten ligger och gömmer storfisk.

Man fiskar inte i dessa små vatten i tron, att där finns väl ingen fisk och man kör vidare till sjön med stora ytor och detta gynnar gäddorna i det lilla vattnet, som bara växer och växer, tills de en dag går hädan. 

Jag låter dessa bilder tala sitt tydliga språk och kan nämna att vattnet är 100 x 100 meter stort, svårfiskat från land och full av diverse hinder, men som sagt en bild säger mer än tusen ord och jag rekommendera er att titta lite närmre runt husknuten ...
Pampig ismetegädda!

Back she goes!

Glada miner!
... där kan finnas en fin surprise runt hörnet i den lilla dammen eller mossahålet, var ingen fiskar, det hände dessa grabbar och nog blev det en överraskning, när dessa krokodiler dyk upp?

Gör dig en tjänst och hoppa in på karpbloggen, där hittar du billiga sänken, hela 7 olika vikter, från 5 - 26 gram, som glider på linan, om du bara följer mina råd och du får hör och häpna 92 sänken för ca 120 kronor och du hittar dessa på Biltema. God fortsättning på påsken!

fredag 18 april 2014

Glad påsk till er alla!

Njut av ledigheten med god mat, lagom dricka i goda vänners lag, kanske lite fiske har planerats in i påsken. Jag hoppas ni alla får en glad påsk, så ses vi snart igen.
- Hoppas de se upp med äggen, för många så ...

torsdag 17 april 2014

Sommargäddan.

Jag hade i planerna att skriva om detta med sommarfiske efter gädda, men på något sätt hamnade det i glömska, tills detta mejl från Jens Lundberg dök upp och nu är vi här och jag bifogar hans mejl och tackar och bugar för de fina orden kring bloggen.

Hej Luis! 

Riktigt bra och lärorik blogg du har, jag har tagit till mig mängder med information angående gäddmetet. 

På vår och höst spinn/Jerkbait fiskar jag mer än vad jag metar. Men det blir ändå en hel del. 
Men en fråga jag sällan får vettiga svar på är just sommar fisket efter gädda.

Jag förstår att fisket efter stor gädda alltid kommer vara sämre på högsommaren. 
Men om du har lust får du jätte gärna skriva en artikel om det på bloggen, hur man kan fiska effektivt ändå.

Jag brukar fiska i mindre sjöar t ex dammar, skogssjöar o s v som innehåller grov gädda. Så jag vet ju att dom finns där, men vilka knep kan man använda för att dem ska ta betet?

MVH Jens.

Nu ska det sägas att jag fiskar inte gädda på sommaren och jag hade väldigt svårt att hitta bra bilder för detta inlägg, men jag vet dock vart och hur du fiskar efter gäddan under den varma årstiden och dessa rader är mina egna personliga erfarenheter av sommarfisket.
Båt och Ekolod är bra tillgångar.
Gäddan gillar inte badvatten och temperaturer som ligger över 13 - 14 grader och de drar sig ut mot djupare vatten, som är kallare.

Det innebär att vi som vill fånga gädda, snällt får hänga efter och för att lyckas bra, så kan det krävas en båt och ett ekolod för att lokalisera platserna, var gäddorna ställer sig.

Vad gör vi som inte har tillgång till båt då? Vi kan kanske hyra en båt vid vattnet och det är en fördel, men går inte det, så får man hitta djupbrantar som ligger nära land och försöka där.
Sök gäddan på djupkanten utanför vassarna.
Man kan hitta gäddorna under sommaren på djup mellan 3 - 10 meter eller mer, de ställer sig där de trivs och de gör sina räder in mot bytesfiskarna, som oftast står inne i eller längs vasskanterna och det sker oftast tidig morgon och ganska sena kvällar, när grundvattnet kyls ner lite.

Första djupbranten sett ut ifrån land kan vara en bra plats att söka gäddan och för att snabbt hitta fisken, så krävs det god kännedom om vattnet eller en båt och ekolod.

Gäddorna står ofta här och tar de byten som går över branten eller som följer denna och de går upp och in mot vassen och jagar under morgon och kväll.
De fyra årstiderna och gäddans förflyttningar.
Här en liten skiss över hur gäddorna rör sig under de fyra årstiderna, men som i allt fiske, så är detta med modifikation och man får prova sig fram, men generellt, så är det så som sker.
Förflyttningen under sommaren.
Sommargäddan håller sig ute på djupet och jagar på grunt vatten morgon och kväll och är ni ute hela dagen, så rekommenderar jag att ni håller er ute på djupa vatten under dagen och börjar och avslutar fiske nära land. 

Vem har inte hört talas om dagens sista kast och bilden visar en glad storfiskar med storgädda och solen har nästan gått ner?! Dessa bilder är inga sammanträffanden, det är så det är, de jagar föda morgon och kväll.
Använd beten som kommer ner på djupet.
Man kan drifta över en djupbrant eller trolla med sina beten längs med denna och ekolodet visar er klart och tydligt, vad som finns därnere och sen är det bara att hoppas på hugget.

Ekolodet visar er djupet och ni ska använda beten som kommer ner på dessa djup och ibland får man blya ner sina beten för att få det rätt.

Håll koll på två saker på lodet, dels djupet ni ser fisk och vattentemperaturen, det kan ni ha med er till nästa plats ni ska fiska på.
Stora rubberbaits fungerar bra.
Stora jiggar och andra gummibeten fungera bra och det är bara att nöta på tills det antingen hugger eller så får man förflytta sig lite längs med branten eller meta med livebaits, som brukar ge fisk.

Om ni metar, så fiska ett bete nere i bottnen av branten och ett uppe, precis var branten går ner mot djupet, det brukar fungera bra, då dessa beten fiskar på två heta områden.

Ett annat sätt är att flötestrolla eller bottombounca sina beten längs med djupbranten, det är oftast en effektiv metod, som får fart på gäddorna och ser man att det finns fisk, så är det bara att köra fram och tillbaka tills det hugger. Tålamod!
Anders med fin sommargädda.
Sen har vi fisket i mindre vatten, som Lundberg nämner i sitt mejl, inga djup att tala om och mer eller mindre inga features, var gäddan kan tänkas stå under sommaren.

Gäddan finns där och det gäller bara att hitta den och typiska exempel på platser, är under träd som ger skuggor, likaså buskage som samlar småfisk, tillflöden som kanske ger lite extra syre och kallare vatten eller ett nerfallen träd, alla dessa ställen är bra platser att söka efter just hennes, dammens stora madam.

Det finns alltid ett par ställen, var det är en aningen djupare eller friliggande grynnor var hon kan stå och lura, eller friliggande växtlighet som ger både skydd mot solen och här står hennes byten samlade och även här är det tidig morgon och kvällen, som är de bästa tiderna.
Flötmete och Slow trolling med livebaits.
I mindre vatten skulle jag använda mig av livebaits, som söker av stora områden åt dig och för eller senare kommer ditt bete för nära henne och  ...

Har man bra kännedom om vattnet och vet om olika features, som gav fisk under våren, hösten och vintern, så är dessa platser ett bra utgångspunkt med t ex ett par deadbaits.

Gäddan gillar inte att förbränna energi, den är lat och en asätare av stora mått och det gäller under hela året, men framför allt på sommaren, var hon står i lummigt vatten och inte trivs särskilt bra, det är då ett välplacerad bete i närhetens av hennes ståndplats tas och det sker oftast på direkten.
Byt ut blyet mot ett skeddrag.
Varma sommarvatten är oftast färgade och jag skulle byta ut det vanliga blyet mot ett skeddrag, som ger ifrån sig en massa reklam både i den grunda dammen eller nere på djupbranten.

Betesfiskens små rörelser ger skeden rörelser och det skapar blänk, som attrahera gäddan, som kommer att undersöka saken och igen, så tar hon ditt bete.

Dessa skedar lämpar sig även för Slow Trolling med en betesfisk på tacklet och du får två helt olika rörelser, vilket kommer att locka gäddan till hugg, så byt ut dit vanliga bly mot en sked och upplev skillnaden!
Pimpa dina tackel.
Andra små finesser som finns på marknaden kan göra stor skillnad i ditt fiske, propellrar, delar från spinnare och framför allt pärlor i alla möjliga färger är också saker, som lockar gäddan till hugg och på riktigt djupa vatten, kan självlysande pärlor vara skillnaden mellan en dålig och en bra dag.

Ett tips till er som Slowtrollar med betesfiskar, är att ni får tag på billiga spinnare och klipper bort kroken och monterar era 2 - krokstackel i spinnaren, där kroken satt och det är väldigt effektivt med en spinnare framför betesfisken och jag har med detta på annan plats i bloggen.
Fet sommargädda.
Många lägger av med gäddfisket när leken är över eller fiskar överhuvudtaget inte under sommaren, jag har själv mitt karpfiske, men det är lite synd för gäddorna äter upp sig ganska snabbt och de är inte så magra, som en del påstår eller vad sägs om denna sommargädda?

Sen är fighten en helt annat mot fisket i november, de strider som vilda djur och de hoppar och lever som aldrig för och det gör sommarfisket efter gädda så otroligt roligt.

Ta era bilder snabbt! Under den varma perioden torka fisken väldigt snabbt och är ni ute under soliga och blåsiga dagar, så går det fort och skinnet torkar snabbt.

Fiskar ni från båt i hög sjö, så lägg gäddan i en Piketube eller en säck och gå i land och ta era bilder, det blir lugnare och mer skonsamt för fisken och glöm inte att hålla den blöt hela tiden, den är uppe över vattenytan.
Tidig morgon och kvällar är bra tider.
Planera ert fiske och kom förberedd tidigt på morgonen och börja fisket inne vid vassen eller på grundare vatten och allt eftersom tiden går, så söker ni er ut på djupet och fiskar här under dagen och senare på eftermiddagen/kvällen, så går ni nära land igen, så hade min dag sett ut.

För er som bara vill ha roligt med en massa mindre gädda, bör fiska längs med vassen och kring bälten med växtlighet, men den stora står på djupet bara så ni vet, men alla kan få in en fullträff oavsett tid på dagen, så chansen för en stor och fin sommargädda finns där alltid.

Jens Lundberg har fått svar på sina frågor via mejl, men alla metoder fungerar i dina vatten Jens, men kanske det kan vara värd att prova ett fiske, som sträcker sig från tidig morgon och vidare till en bit in på natten, det kan vara en lösning på dina gäddor.

Det var väl i stora drag vad jag hade att säga om sommargäddan, jag hoppas att Jens och alla ni andra fick lite tips om vad som krävs för att lyckas. Man behöver inte båt och ekolod för att lyckas, det går från land också och har du lite djup framför dig, så prova där, för eller senare så ...

tisdag 15 april 2014

Gäddfiske under - och efter leken.

Det blir lite av varje denna gång, men till stor del handlar det om lekfisket efter gäddan, som under denna tid, kan vara svår att tampas med och få på mattan, men det går.

Under denna tid var gäddorna är rommstina, så är de väldigt ömtåliga och vi får hantera dem än mera varsamt under tiden de är på land och få dem tillbaka till sitt rätta element, så fort som möjligt utan allt för mycket stress.

Gäddorna leker just vid denna tid i min region och hur det ser ut i andra delar av landet vet jag inte, men soliga dagar som idag, så ser man dem ragga tjejer under buskar, runt och i vassruggarna och längs med vasskanterna o s v och snart är det över för denna gång.
Två spö i lekviken gav resultat!
Soliga dagar är de igång för fullt och som sagt det kan vara svårt, då de har lite annat i huvudet än föda vid denna årstid, men fiska inne i grunda vikar, var solen ligger på och värmer upp det grunda vattnet, där hittar du gäddorna.

Egentligen bryr de sig inte om föda, visst kan man få en eller annan hanfisk, men den stora honan kan vara svårt att få att ta ett bete, men det finns ett sätt som kan fungera och det sker mest av ren och skär ilska ...eh från hennes sida!

Loda upp djupet helt rätt och använd ett paternostertackel, var flötet syns på ytan och montera ett lagom stort livebait på ditt tackel. Kolla upp var gäddorna befinner sig mest och smyg ditt och ställ ut detta tackel bland dem och sen lägger du spöet i sina banksticks och sen avvaktar du.

Hanfiskarna har bara en sak i huvudet och det är den stora honan, men hon går fram och tillbaka med 3 - 4 pilska hanar i sitt följe och hon gillar inte att det står en inkräktare i hennes område och hon kommer i första steget, att jaga bort inkräktaren, vilket inte går!

Detta sker flera gånger, men till slut ser hon inga andra lösningar än att göra sig av med problemet och det sker permanent och det sker i en munfull och du får ditt hugg. Dessa damer äter helt enkelt upp sina problem både före, under och efter leken och efter leken får framför allt de närgångna hanfiskarna se upp!
Smal och utlekt, men vad gör det.
Det är en så otrolig skillnad mellan fiske mitt i leken och fisket efter leken, när väl alla gäddorna har lekt över, så tar de det mesta som du erbjuder dem. Du vet väl att de största gäddorna leker sist av alla.

De är hungriga och måste fylla på energin, som användes under lekpostyret och fisket är roligt och många gånger väldigt givande.

Jag vill slå ett slag för fisket under leken, får du en stor romstinn hona, så är hon väldigt ömtålig och du ska inte lyfta upp henne i gällgreppet, då detta pressar ihop de två strängarna med rommen och du ska inte lyfta upp henne lodrätt heller, det räcker med att du lägger ut henne på mattan och bara lyfter upp huvudet lite och det blir bra bilder med denna posering av fisken.

Bär henne i din weighsling till vattnet eller i mattan och håll henne på rätt köl, tills hon simmar ut själv och då sker ingen skada.
Grunden till vi använder wiretackel!
Jag har svårt att förstå hur man kan fiska gädda utan wire, en del använder tjocka fluorocarbonlinor som tafs, men hur detta klara sig bland ca 700 vassa gaddar, är för mig en gåta och jag använder alltid wire under allt mitt gäddfiske.
Fint, men vackrast, när det försvinner i djupet.
Paternostertackel med flötet synligt i ytan och ett livebait, är den bästa metoden att reta upp en stor hona i lekområdet, nästa steg är ett glidande tackel med ett livebait och en röd baitpoppers, som hela tiden dra upp betesfisken mot ytan och betesfisken vill ner till bottnen, så här skapas mycket reklam och samtidigt en väldig irritation hos honan.

Man kan skapa samma saker genom att kasta med diverse konstbeten och dessa ska helst av allt ha en skrikig färg, som retar upp henne. Man kan få hålla på länge innan det sker, men jag föredrar att använda ett stationärt och naturligt bete och det lyckas väldigt ofta, inom en timmes tid och under tiden har jag myst med lite kaffe i handen.
Sillen, ett av de bästa deadbaits för gäddan.
Efter leken går de flesta beten bra och alla metoder fungerar bra, men Sillen sticker ut genom sin fina förföriska doft och silverblänket dessa fiskar ger och driftade med vinden eller på botten liggandes eller upp poppade, så är det inte mycket som slår dessa mjuka feta fiskar.

Glöm inte att prova med Sink and Draw med eller utan flöte, det är en suverän metod efter gäddan under hela året och metoden ger massvis med fisk, även under leken är denna metod effektiv, men du får kasta mycket innan hon tar ditt bete!
Efter leken hugger de på det mesta.
Hur det ligger till med leken hos dig och dina vatten, det vet jag inget om, kanske har de lekt, kanske inte, men hur eller hur, så fick du här lite tips på hur du kan göra och det både under - och efter leken, så prova och se vad som sker på lekplatserna eller precis utanför, det kan löna sig!

Glöm inte att vårda fisken, den ska inte sprattla på mattan, håll den stilla och ta bort dina krokar och ta bilderna snabbt och sätt ut henne igen, så hon kan se till att vi har ett bra gäddfiske i framtiden och jag tackar på förhand för detta!

fredag 11 april 2014

Så gör du dina kast - och spinntafsar.

Jag har fått lite frågor kring detta, när man ska göra sina egna kast och spinntafsar, man ville veta längd, styrka och framför allt, vilket beteslås och lekande man ska använda, så det tittar vi på i detta inlägg.
Fox Easy Twist Wire i 30 lb.
Jag har här valt Fox Easy Twist wire i 30 lb (13 kilo) den är lite styvare än Drennans Seven Strand wire och passar bra för allt kastande, som de jo blir under en dags fiske.

Den finns att köpa seperat eller som här, med wirecrimps i paketet och du kan köpa wirecrimps i påsar om 50 stycken, så här kan du välja. Använd alltid wire och crimps från samma märke, blanda inte ihop, exempelvis Drennan Wirecrimps med Fox wire eller vice versa, det blir inte bra, då alla saker har lite olika dimensioner.
Välj beteslås efter dina beten.
När det gäller val av beteslås för din kasttafs, så bör du ha ett kraftigt beteslås, som passar till storleken på dina drag, spinnare, wobblare eller Jerkbaits.

Fiskar du efter Abborre eller Regnbåge, så bör ditt beteslås vara mindre och kanske ha ett lekande i beteslåset, som tar upp en del av rotationen från en spinnare mm, men du skall alltid eftersträva att ha ett så starkt beteslås som möjligt.

Bland de bästa beteslås på marknaden, kan jag nämna FOX, BFT, Berkley Mahone, Savagear och Berkley´s Crosslocks och dessa finns i olika storlekar och styrkor.
Wiren 3 gånger genom hylsan.
För alltid din wire genom wirehylsan (crimps) tre gånger, det blir så oerhört mycket starkare och det håller i alla lägen och kan inte dras sönder.
Justera öglan vid beteslåset.
Det är viktigt att du justerar öglan vid beteslåset, så ditt bete har just den rörelse som det ska ha, en för liten ögla, kommer att förstöra gången på ditt bete och en för stor ögla, kan ställa till problem också med krokar mm.
Här en lagom stor ögla.
Grunden till att du ska välja rätt storlek och styrka på ditt beteslås, är att en gädda hugger med stor kraft och har man oturen att gäddans käkar träffar på rätt ställe på beteslåset, så kan beteslåset öppna sig och det blir inte bra.

Så välj beteslås av den kvalitet som jag har nämnd och du har betydligt större chans för att detta inte ska hända dig. Jo svårare det är att öppna ett beteslås med tummen, jo säkrare är det och risken för ett öppnande i hugget minskar betydligt.
Kläm wirehylsan 7 - 8 gånger och det håller!
Kläm din wirehylsan 7 - 8 gånger med en avbitartång, var försiktigt och kläm sakta tills det tar emot och nu kan wiren inte glida genom eller isär i hylsan.
Avbitartången, ett viktigt redskap.
Avbitartången är ett viktigt redskap i fisket, dels har du den till att göra dina tackel, klippa wire och klämma åt hylsorna, men du kan bli tvungen att klippa sönder en krok, som sitter djup i gäddans hals eller gälor eller kanske i din hand och jag rekommendera er att ha en liten och en kraftig avbitartång med er ut.

Jag gör mina kasttafsar i en sammanlagd längd av 50 - 60 cm, aldrig kortare! Då en stor gädda som kommer rakt bakifrån och suger i sig ett spinnbete, kan fimpa av en tafs på upp till 40 cm!

Tro mig, jag vet och det har hänt mig och det är en väldigt dålig känsla man sitter med efter att det har inträffat, så minst 50 cm är att rekommendera!

Jag använder lekande i storlek 8 från Korda, Fox, Darts i Malmö och självklart från Berkley Mahone och dessa är de bästa, som jag har använd genom åren och jag har högst hittat fem lekande som har varit dålig på ett eller annat sätt.

Så anpassade beteslås, 30 lb wire och lekande i storlek 8 och en wiretafs på minst 50 cm, så är du på rätt sida om staketet, den dagen den stora damen kommer upp från djupkanten och inte bara inspektera ditt bete, så följ detta och var noga, så landar du henne, skitfiske!


tisdag 8 april 2014

Tre tackel från land och 5 tackel för båten, alla ger dig gädda!


Flötmetetackel.
Här är det bara att koppla på up - tracen och ditt 2 -krokstackel och en fet betesfisk och på rätt plats kommer gäddan att fixa resten åt dig.
Sunken Paternostertackel.
Perfekt på ståndplatsen eller i gluggen bland växtligheten och du fiskar med larm, Drop - off indikator och öppen bygel.
www.metebolaget.se har fyllt sina hyllor nu! 
Glöm inte Kebab - riggen!
Det är en av de effektivaste metoderna du kan använda och det blir ännu bättre om du hackar sönder ett par kilo fisk och mäskar ett par dagar innan ditt fiske.

Båtfiske och trolling, här har du 5 metoder som garanterad ger dig gädda! 
Trollingfiske 1.
Trollingfiske 2.
Trollingfiske 3.
Trollingfiske 4.
Trollingfiske 5.
Det var allt för denna gång, vi ses snart igen, ska tyvärr till läkare med foten och den bifogade Hälsporren, som vägrar att släppa sitt grepp, men jag återkommer snart igen.