söndag 27 februari 2022

Ena dagen går det, andra inte alls!

Dem två senaste passen, har varit lite konstiga! Visst det är svinkallt i vattnet och isen har bara varit borta ett par dagar, kalla nätter sätter sina spår, både på fisket och framför allt på fisken. Bilderna är från två korta pass, var första passet lades på vänstra sidan av gölen, var mina flöten kunde driva med vinden.

Makrill och en Sardin hängdes under mina flöten och driften kunde börja, efter att ha driftat ett antal gånger, så flyttade jag mina stoppknyter och fiskade mina Deadbaits på bottnen med 50 cm överdjup. Det skulle inte hända något på dessa beten under dem 3 timmarna jag spenderade, fast vädret var bra med lite sol och en byig västlig vind.

Makrill och Sardin ute, men det gick inte denna dag.
Kaffet kom fram och likaså boxen med Jerkbaits och jag provade lite av varje utan resultat. Jag flyttade på mina Deadbaits för att skapa någon form av händelse, men icke och den metoden kändes kört.
Jerkbaits räddade dagen.
Jag hade en följare på en "Skitmört" och provade flera gånger, men fisken ville inte och det var bara att ta fram säkerheten själv: Fladens 25 grams Rainbow trout! Kastet gick långt, då en kastvind hjälpte till och samtidigt for min matta i spadet.

Den flyter, så det var inget problem, men problem skulle det bli, för när mitt bete var nära land högg så klart gäddan som hade följd "Skitmörten" och jag stod utan matta! Love it!

Blev tvungen, då mattan blåste i vattnet.
Tyvärr fick det bli så här, men det löste sig bra och snipan kunde gå oskadd tillbaka och jag fick använda 2-3 kast och drilla in min matta.
En snipa på varje färg, inget på Deadbaits?
Lite senare och fortfarande inget på mina döda beten, så tog jag sista kaffeskvätten, en cigg och bestämde mig för att prova en lite mera iögonfallande färg och redan i andra kastet satt nästa snipa där och det skulle bli det sista för denna dag.
Vackra, men ack så jobbiga!
Nästa pass blev på andra sidan, var vinden hade legat på under veckan, det kanske skulle fungera? Var framme vid 7-tiden och såg direkt en gädda jaga och tänkte att det ser lovande ut. Sen började ett jagande, flygande och kacklande utan dess like bland Kanadagässen.

Dem är lite jobbiga att lyssna på och på ett tidspunkt fick jag en i min ena lina, men det löste sig, den kom fri av egen maskin. Allt jag fick var en sanslös knut på min braid och fick kapa 30 meter! Love it!

Sardinen penslas med Pilchard Oil.
Med två flöten ute, bestämde jag att jag skulle dränka en Sardin med Pilchard Oil och lägga där gäddan hade jagat. Sardinen målades och den tunna isen i kanten fick lite smisk med håvskaftet och snart stod allt klart.
Sardinen ute.
Den tog tid på sig gäddan, det tog mer än en timme och jag trodde att den hade bytt sida på gölen. Nappet var ytterst försiktigt, min lilla boll rörde sig upp och ner under flera minuter och till sist lättade jag på den breda och tog loss bollen.
Snipa på Sardin med Pilchard Oil.
Gäddan tog inte ens 30 cm lina och jag chansade och det var endast en krok som satt i överkäken. Gäddan var exakt lika stor som dem två jag fick under senaste fiske och troligen samma årskull.
Denna dag funkade det inte!
Det blev bara denna lilla och inget mera, Jerkbaits fungerade inte alls denna dag,lite tvärtemot det senaste passet, men så är det och nu öppnar sig dem andra vattnen sakta och det är dem jag vill åt och kanske framöver att jag kan visa upp något större? Skitfiske på er alla!
 

måndag 21 februari 2022

Några knutar för ditt fiske!

Jag tar upp lite knutar, som du kan använda i ditt fiske, oavsett vilken art du fiskar. Dem är starka och pålitliga och allt du behöver göra är att lära dig att göra dem och alltid komma ihåg att fukta dem med saliv, innan du drar dem hårt, en sista gång.

Vissa av dessa passar bäst för nylonlina och andra är bäst för Braids (spunnen lina eller flätlina) Jag hoppas att bilderna visar dig hur du ska göra dessa knutar, men för säkerhets skuld, så beskriver jag det hela för dig och som sagt, med lite övning, så lär du dig snabbt.

Den flyttbara stopp knuten.
Stoppknuten är ingen knut som är stark och påverkar att du landar din fångst. Denna knut ser till att du kan ställa in ditt flöte oavsett hur djupt det är på din fiskeplats!

Jag använder ca 15 cm Braid och lägger denna mot min huvudlina och gör en ögla, därefter trär jag ena linänden över huvudlina och genom öglan 7-8 gånger och sedan dra man sakta i båda linändarna och ser till att allt lägger sig fint.

Innan allt dras ihop, fuktar man med saliv eller lite Vaselin och sen drar man knuten hårt. Flytta lite på knuten som är glidande och kolla huvudlinan, så denna inte blev skadad när du drog ihop knuten. Är de en skada, så dra upp stoppknuten en bit och klipp bort den skadade delen. Till sist trimmar du stoppknuten, så den blir som nederst på bilden.

Palomar knuten.
Palomar knuten är den starkaste knuten du kan använda för en nylonlina, utan tvekan! Och den är så enkel att göra, att det nästan är ett skämt. Lägg din lina dubbelt och för den genom det du ska knuta fast, Gör en halv kärringknut och därefter trär du öglan, som bildades över t ex lekandet eller annat.

Forma nu knuten, så att allt dras ihop tillsammans och fukta med saliv och sen drar du åt knuten rejält och trimmar den. Du har nu en knut, som om den är gjord rätt, håller 95 % av din huvudlinas kapacitet, oftast är det inte knuten som brister, utan linan!

5-turn Grinner eller Uni-knot.
Grinner eller Uni-knot, är den absolut bästa knuten för Braids, oavsett tjocklek, den är bara bäst! Jag hoppas bilden visar dig hur den görs, är lite lång att beskriva. Det viktigaste med denna knut, är att du för din braid 2 gånger genom det du ska knuta fast, så sker ingen så kallad stryp effekt under hård press.

2 gånger genom ex-vis ett lekande, lägg linan dubbelt och lås den med vänsterhandens tumme och pekfinger. Nu lägger du 5 varv ner mot lekandet och in genom där lekandet sitter och därefter upp och genom den lilla öglan du har mellan tumme och pekfingret. Dra i lekandet, samtidigt som du håller i huvudlinan och linänden och fukta med saliv, sen drar du för glatta livet och knuten är klar.

Knut för skarvning av linor.
Vi behöver ibland skarva ihop två linor, det kan vara en Leader, som tar trycket, om vi ska kasta långt, det kan vara att vi vill ha en bit nylon eller fluorocarbon lina i änden av vår braid eller vice versa.

Alla linor går att skarva ihop med denna knut, som en del kallar Waterknot. Lägg linorna du ska skarva mot varann och gör en ögla i den storlek som nu passar till det som ska skarvas ihop. Trä linorna genom öglan 4 gånger, det räcker faktiskt och nu fuktar du med saliv och drar sakta i alla linor samtidigt, gör det sakta och kolla att alla varv lägger sig fint, innan du slutligen drar knuten hårt och nu trimmer du knuten och den är klar.

Med dem nämnda knutarna mm, landar du dina Gäddor. 

Så där var jag framme vid slutstationen för denna gång, öva, öva och sen sitter dessa knutar där och du kan vara säker på att dem håller, det gäller bara att göra dem sakta och noga, inte stressa! Ock glöm inte att alltid fukta innan du dra åt dem! 

I går var jag ute i det fina solskenet och fick mina två första snipor, alltid något, men det var något som förbryllade mig lite och jag kanske kommer till det senare? Skitfiske på er! 

onsdag 16 februari 2022

Det kan bara bli bättre ...

I fredags var halva gölen öppen och jag såg min chans för lite fiske dagen efter och under eftermiddagen under rundan med Kasper, så lade jag ut lite fiskbitar för att väcka och locka fram gäddorna. Självklart skulle den kommande natten bli kall och runt 4 minusgrader, vilket inte är något nytt, men så jävla typiskt!

Jag gick upp tidigt, tog det lugnt och kollade lite OS med en kopp kaffe och efter en snabb koll över grejerna i hallen och en liten termos, så drog jag iväg. Kylan kändes och jag undrade om det överhuvudtaget var möjligt att få ett bete i vattnet!?

Frozen over! Så var det inte dagen innan!
Det såg inte så inspirerande ut när jag kom fram, men fiska det ville jag och jag hittade ett par hål i isen på ett par bra platser och fick snabbt ut två flöten. Tyvärr var det is där mina fiskbitar lades dagen innan, men kanske?
Naturell Spansk Makrill.
Jag började med naturella beten, utan doft tillsatt, men jag piercade båda mina beten för att få ut signalerna fortare i det kalla vattnet.
Naturell Sardin.
Kaffet kom fram och värmde gott, allt var klart och att fisket skulle bli trögt, det visste jag. Jag vet dock att det går under dessa förhållande också om bara det fanns fisk på platsen.
Det ända som var öppet denna dag!
En timme gick utan resultat och jag koncentrerade mig på den lilla biten som var öppen, kanske skulle det finnas en chans här? Inte lätt med inkommande smältvatten, men vad gör man?
Skulle dessa två vara dagens lösning?
Nu penslade jag min Makrill med Mainlines Savoury/Fish och gav min Sardin 2 ml av Pilchard oljan och betena placerades ut, var strömmen var som lugnast ock min väntan kunde åter börja, nu med lite mera geist.
Danish Delight 12`3,0 Lb.
I denna del av gölen har en massa skräp, kanske en cykel eller inköpsvagn, grenar mm samlad sig och kanske stod det någon gädda här. Jag fiskar med 12 fots spö med 3 Lb testkurva, Wychwood Solace baitrunner, som har en stark braid på 60 Lb.

Det gör att jag kan rätta mina krokar vid ett bottennapp och ingen Gädda kan dra sönder denna lina, så säkerheten går först av allt i fisket.

Spansk Makrill med Savoury/Fish doft under flötet.
En timme gick och inte ett skit på något av mina beten och jag flyttar dem varje kvart, för att se om någon skulle vara intresserad, Men det kändes som att jag nog hade tagit mig vatten över huvudet.
Klockan 10.00 och napp på Sardinen med Pilchard Oil.
Jag står ock pratar skit med "Linkan", som brukar komma förbi och hälsa på och plötsligt börjar ena flötet röra sig väldigt försiktigt, så pass att jag först undrade om det var vinden.
Sakta och försiktig drogs flötet under ...
Det tog nog 10 minuters fibblande, innan flötet började sakta vandra, stanna upp, sen vandra igen o s v. Högst troligen en liten Gädda, som inte fick i sig Sardinen och efter en liten stund, precis innan jag skulle kroka, så släpper den betesfisken och just där var min blankning klar för denna dag.
Woody Woodpicker höll låda hela dagen!
Skitsamma! Det gör inget, jag vill inte ha dessa snipor, jag fick frisk luft, bra väder, en erfarenhet rikare och allt detta till trumsolo från Hackspätten, som höll konsert ovan mig.
Det kommer att bli bättre, vi går mot bättre tider!
Precis så är det, det kan bara bli bättre och det ser man fram emot! Era frågor strömmar in och jag besvara er alla, oftast på mejlen, men en del tas upp här för allmänheten och en av dessa frågor var bra knyter för Gäddfisket.

Dessa tar jag upp nästa gång och det är bara att öva, tills dem sitter i ryggmärgen! Det var allt för denna gång och lördagens fiske och som vanligt önskar jag er alla skitfiske. Skönt att blogga lite och lugna ner hjärtat efter OS - hockeyn, var vi såå snyggt skickade hem Kanada och nu väntar den ryska björnen på fredag eftermiddag!
 

torsdag 10 februari 2022

Ett fint gammalt minne!

I brist på fiske och isläget, som fortfarande spelar mig ett spratt, så återger jag en gammal historia. Den finns med i min gamla bok, men alla har inte boken och det hela ger lite insyn i mitt tänk och fiske i mörke efter Gädda redan då.
Vi går tillbaka till den 12 november 1994, jag vaknar alldeles för tidigt och temperaturen ligger på minus 8 grader utanför köksfönstret. Sillarna, Makrillarna och några Mörtar är lagom tinade i sin påse och allt som fattas är ett par mackor och en tunna med kaffe och sen iväg, så fort som möjligt.

Jag visste att det skulle bli tufft med denna kyla och sen frågan om sjön var istäckt helt eller inte, jag åkte till Linnéasjön och tanken var den gamla Badplatsen och att jag skulle vara först, om nu någon annan hade samma tankar som jag.
Väl framme insåg jag två saker, jag var ensam i kylan och att det fanns en öppning och därmed en chans att få ut några beten och så även en chans för fisk. Kylan var grym mot händerna och det blev en kopp kaffe under tiden jag bestämde mig för hur jag skulle fiska och placera mina tre beten.
Ja, det var inte igår, utan för drygt 27 år sedan!
Allt var redan tacklad, så det var bara att montera en Sill på 2-krokstacklet, lite sittdyna i Sillens hals, för att lyfta den från bottnen, allt kollades och den lades ut relativt nära land och sen var det dags för en död Mört, som fick 3 ml Squidflavour och den lades lite längre ut på högre sida av Badhaket.

Så långt gick allt bra och händerna var stela och frusna, men att hålla i en varm kopp, gör underverk och snart satt en hel Makrill fastnaglat på krokarna, en Makrill på ca 33-34 cm och den skulle få lite Pilchard Oil i sig, denna olja är winterised, så den löser sig även i kalla vatten.

Två banksticks placerades och ställdes in och nu var det dags att lägga ut mitt sista bete. Jag såg iskanten mot Grönvägens gatlampor, men avståndsbedömningen är inte så enkel i mörke. Nåväl, jag laddade på och Makrillen landade med en duns på isen! - Shit! Jag drog snabbt i Makrillen och såg hur ringarna på vattnet talade om att den sjönk till bottnen.

Spöt ställdes in och jag rotades fram ett spö med flöte för senare bruk. Jag undrade lite över hur nära isen egentligen befann sig och gick bort mot Linnéahemmet för att kolla läget. På vägen tillbaka stannar jag till vid den stora pilen och lite tankar kring karpfiske kryper fram.

Dessa tankar avbryts av ett pip i ett av mina larm! - Det ska inte pipa, det är totalt vindstilla! Nu kommer nästa pip och sen ett till och och nu blir det fart på galoscherna och väl framme är det napp på spöt med den nyss utlagda Makrillen. - Det bör vara en större Gädda som tar ett så pass stort bete, linan sträcker sig och mothugget sitter som en handske.

10,025 kilo, minus 8, hel Makrill och ett fint minne!

Fighten var inte den värsta jag har varit med om, men inne på det grunda, blev det lite mera stridigheter, innan fisken gick i håven. Jag blev lite skakig, när jag såg konditionen på fisken, krokarna satt bra och var enkla att ta bort. Jag säckade fisken för senare att få lite bilder och en ny Makrill lades ut och jag tog en väl förtjänat kopp kaffe och myste över det inträffade.

Klockan var nu 05.50 och det skulle ju dröja några timmar innan jag kunde ringa någon för hjälp med foto och vägning. Jag fiskade vidare, men inget annat än en liten snipa på Mörten. Efter ett tag såg jag kökslampan tändas hos den gamla polisen, som bodde vid sjön och jag bad om att få låna hans telefon.

Den eminente Henrik Johansson kom ner och hjälpte med med vägningen och vi fastslog vikten till 10,025 kilo och jag var mer än nöjd, lite bilder blev det också på denna min största från sjön. Man kan aldrig tacka för mycket, så stort tack än en gång till Johansson för att du lämnade sänghalmen denna kalla morgon och tog dig tid! Thanx!

Det var kallt och bistert, men värt varenda minut, Gäddan togs den 12 november 1994, igen var det Makrill och som oftast i mörke och med tanke på att det var 8 minus, så blev denna dag, som jag ansåg skulle bli tuff, inte så tuff ändå, men jag var både tuff och lite cool, när jag nöjd cyklade hem. Skitfiske på er, snart öppnar det sig och jag kan kanske doppa ett bete under kommande helg?

tisdag 1 februari 2022

Sätt färg på din betesfisk!

Just denna tid är den absolut värsta på året, isen ger sig inte och man kan inte bedriva sin kära hobby! Ena dagen är det milt och storm och man hoppas att vinden river upp isen. Det sker inte, bara lite större öppning och natten efter så fryser allt igen och omöjliggör fiske.

Man är jo sugen och visst finns det kanske en kvadratmeter öppet någonstans, men det ska vara lite mer vettigt än så, man bör jo ha en chans. Tyvärr jävlas det hela tiden och man håller på att bli lite smått galen, lite mer än man redan är. Nästa problem är att vad ska man skriva om och jag funderade och tänkte kolla andras bloggar för lite inspiration.

Gäddans underkäke, inget för fingrarna!
Jag brukar inte kolla runt bland bloggar, men jag blev lite förvånad över hur illa det faktiskt ser ut! Man håller inte bloggarna vid liv, väldigt många startar en blogg och sedan skrivs det inget eller väldigt lite! Dem finns kvar, men man har inte skrivit på 5-7 år!

Varför? En sak jag har märkt är, att det skrivs bara om man har fått en stor Gädda eller haft ett riktigt fläskfiske. Inte ett ljud om när allt gick fel och man hade dåligt resultat och det tycker jag är väldigt fel, man kan få fina naturbilder, berätta vad man gjorde och kanske om man vet, vad som gick fel. Allt detta kan andra lära sig av och undvika vissa saker eller få inspiration mm.

Färger attraherar Gäddan till hugg!
Ett par frågor har kommit kring färgning av Deadbaits och jag besvarar alla i denna skrivelse. Alla betesfiskar går att färga. Ja, man kan använda Livsmedelsfärger, men dem tvättas snabbt ur betesfisken och jag rekommenderar dem Karpfiskare har i sina Boilies.


Pulverfärger är helt klart dem bästa.
Jag använder och har gjord så under många år, Nash Boiliefärger i gul, röd och orange, alla färger, som attraherar Gäddan och väcker dennes nyfikenhet. Blanda ber en tesked med önska färgpulver i en liter vatten och rör om ordentligt, så pulvret löser upp sig. 

Därefter doppar du ner din betesfisk och bestämmer om det ska ex-vis vara ett rött huvud eller stjärt eller kanske hela fisken som ska vara röd. Håll betesfisken i det färgade vattnet under en minut och lägg den sedan på tork på hushållspapper och den är klar för fiske eller för frysen, svårare än så är det inte.

Man får nog leta efter strömmande vatten!?
Du kan jo samtidigt passa på att ge betesfisken lite extra doft genom att ge den olja eller en doft och skriv på påsen vad dem innehåller och ute vid vattnen, skriver du upp vad som gör bäst av färger och eventuell tillsatt doftmedel och inom kort har du ett mönster för dina vatten.

En del ställer sig frågan: Måste man färga sina betesfiskar? Mitt svar är både ja och nej! Ja, om vattnet fiskas hårt och nej, om det inte finns något nämnvärt fisketryck. Man ska dock veta att färger lockar och skapar nyfikenhet, så varför inte prova? Kom ihåg bara att börja i rätt ände, men naturella betesfiskar och när det går trögt, så tar du till olika doftar och därefter färger eller färgkombinationer.

Fortsätt med era frågor, det är så otroligt roligt att kunna hjälpa till, ingen fråga är för dum och hittar du inte ett tillfredsställande svar eller inlägg på bloggen, så är din fråga fri och med dessa ord och en förhoppning om att det snart ska bli mildare, så önskar jag er alla skitfiske! Jag får väl leta efter ett strömmande vatten innan jag blir galen, för fiska, det vill jag och det är nu!