I mejlen fanns lite frågor från Fredrik Sköld, en ung kille från Värnamotrakten, han hade fått pengar i julklapp och spenderad dem på två begagnade spö och rullar och nu vill han börja meta gädda. Mycket trevligt med en så fin hobby Fredrik och jag ska försöka att hjälpa dig på traven.
Han skriver bland annat att han läser i min blogg varje kväll och längtar efter nya inlägg varje dag och detta värmer mig mycket och som tack för detta så får han hjälp med sina frågor här och han har fått mitt nummer och så ska vi se till att han får gäddor i håven framöver. Stort tack Fredrik!
|
En vanlig syn denna helg. |
Alla vatten häromkring har ett istäcke och det är bara närmsta göl som är öppen på vissa ställen. Isen hade släppt så pass mycket att jag kom åt en ståndplats och det var vad jag hade att fiske på under denna helg som snart tar slut.
Vädret var för årstiden bra, lite moln och lite sol och stilla ena dagen och lite vind den nästa dag, så det såg lovande ut och jag lade ut en Sill med Pitbulls Shellfish doft och en naturell Sardin på platsen och planer skulle nu fungera.
Riktigt så blev det inte, jag fick tre gäddor, den största på ca 4 kilo och sen var det hela över. Jag hade dock ett napp igår på Sardin och gäddan gick i nappet under en större gren och kände troligtvis motstånd och släppte betet.
|
Ha dina beten i en kylbag, så håller dem sig. |
Jag lade ut betet igen och gav det hela 20 minuter, då jag egentligen var på väg hem när nappet kom. Inget hände och jag vevade in mitt bete och då kom det en plog i ytan och jag såg en stor gädda med uppspärrad käft som kom mot Sardinen, men den märkte nog mig och vände utan att ta betet.
|
Låt dem om möjligt tina lite. |
I dag skulle den upp var min plan, men det hände absolut ingen ting på platsen, bara en snipa som tog en Sill som drev runt i vattenmassorna upp vid inloppet till gölen. Gäddan var betydligt större än den på nästa 7 kilo som jag tog för ett tag sedan och jag vill se den på mattan min och får försöka igen om några dagar.
|
Pierca dina betesfiskar, det sprider doften snabbare. |
Nu till dina frågor Fredrik! Som du ser på bilderna här, så är mina beten frysta när jag kommer till vattnet, de ligger förpackade och jag tar endast fram vad jag behöver och tar bort plastfilmen, så de kan tina lite.
|
Testet av denna i Sill gav tre gäddor. |
Jag sticker alltid lite små hål med en kniv i betesfiskens skinn, det gör att doft, blod och annat läcker ut lite snabbare och sprider sig. Gäddan har ett ganska bra luktsinne och doften lockar fram gäddan till mitt bete.
Det är väldigt sällan att jag ger starkt doftande beten som Makrill och Sardiner några doftämnen eller oljor, dessa beten har en egen doft som gäddorna gillar. Beten som död Mört, Abborre och andra sötvattensfiskar ger jag lite extra doft eller olja på grund av dem inte dofter särskild mycket, Sill ger jag ibland lite, men dem doftar fint ändå.
|
Ännu en liten gädda, dem större ville inte denna helg. |
Jag hade med lite flöten, som skulle provas och dem höll måttet med råge, bör så vara och det ska vara så!
Det är jo inte första gången jag gör egna flöten och ett par gäddor hjälpte mig med testet och det tackar man för, fast jag ville nog ha sett lite större fiskar under dessa två dagar.
|
Spenderade dagarna med lite olika flöten. |
Fredrik undrade lite över min utrustning för gädda, han tyckte det var en lite närgången fråga. Så ska du inte tänka Fredrik, det finns inget att dölja och det är inga grejor i miljonklassen, utan bara grejer jag gillar för mitt gäddfiske och här kommer det.
4 x 12 fot Wychwood Solace 3 lb testkurva och 4 Shimano 10 000 Xte Baitrunners med Gardner Pro Dark i 0,35 mm och på extraspolarna finns 30 lb braid. 50 tums och 42 tums håv, 4 Fox Micron M larm och 8 rostfria banksticks 80 cm som är justerbara och 4 stycken egna Drop-off indikatorer.
Där har du vad som kan stå framför mig. Jag har även ett 13 fots spö med 3,25 lb testkurva för driftfiske med stora driftfiske och en JRC Big pit rulle med flytande braid för just denna metod.
Carryall, stol, parasoll, matta, box med saker jag behöver, Holdall för 4-5 spö färdigtacklade och min kylbag med beten och kylklampar, samt en liten ryggsäck med Kameran, mat, dryck och extra tröja och handskar. Så ser det ut.
|
Svart syns bäst mot ljus bakgrund. |
Man hamnar ibland på platser, var flöte inte syns så väl och det är inte bra, fiskar man med flöte, så måste dessa synas bra mot bakgrunden och därför visar jag er lite olika färger och den bakgrund de är bäst mot, var de syns bäst.
|
Vit syns bäst mot mörk bakgrund. |
Vit syns bra mot en mörk bakgrund och en hel mörk sådan hade jag inte, men ni förstår nog vad jag menar med bilden. Gult syns också bra, men orange kan försvinna lite i vissa lägen, så vit eller gult är mitt val mot mörk bakgrund.
|
Orange syns i dem flesta ljusförhållanden. |
Rött eller orange är en standardfärg på dem flesta flöten och det är inte utan grund, det är dessa färger som syns bäst under alla tänkbara ljusförhållanden, sen finns det olika nyanser som syns skarpare än andra. Jag tycker mina räcker gott och väl för mina avstånd och bakgrunder.
|
Montering av flötet, enkelt att byta till annan färg. |
Mina flöten monteras i en lite Safety clip, som sitter på en running bead, det gör det enkelt att byta flöte till ett större eller en annan färg eller när man ska till och från vattnet.
Allt glider mellan två pärlor och två stoppknyter och nu undra nog en del varför jag har två stoppknyter på mina tackel? Den förklaringen kommer här ...
|
En extra stoppknyt varför? |
... Jag har en stoppknyt som stoppar flötet vid vattenytan och en stoppknyt som ser till att flötet inte ligger mot eller kommer i kontakt med blyhaglen under kastet, vilket kommer att skada ett flöte av balsaträ, som är mjukt, en del köpta flöten har så dåligt ytskickt att både lack och färg kan spricka och flötet blir förstörd.
|
Öppen bygel och indikatorn på sin plats. |
Fiskar du med en Drop-off indikator och flöte, så måste du ha bygeln öppen, så Gäddan kan ta lina, du måste även se till att linan inte sitter för hårt i indikatorns linclip, annars släpper gäddan betet.
Jag har sett en del, som har allt rätt, men man öppnar inte bygeln och har baitrunner funktionen på i tron att det ska fungera. Det gör det inte, det blir motstånd och indikatorn sitter kvar och spolen går runt och det är inte meningen.
|
Fox Micron M. |
Du jagade billiga pålitliga larm Fredrik och jag kan varmt rekommendera dig Fox Micron M, som kostade mig ca 350 kronor.
Har haft mina i snart 15 år med allt vad det innebär och dem funkar i alla väder, har en röd diodlampa och ställbar volume, riktigt bra för gäddfisket och jag tycker du ska köpa till ett cover som skyddar larmet under transport, man flyttar en del under fisket.
|
Här ska indikatorn sitta, glöm inte att frikoppla spolen! |
Fiskar man med bottenmete med ett glidande bly, så rekommenderar jag att man använder minst 2 oz bly och ditt bete hålls på platsen, där det landade.
För denna metod räcker det med en enkel synlig indikator och den kan du enkelt göra själv av en plastbit i en bra färg eller måla den i en synlig färg, denna indikator sätts på linan som visad på bilden ovan och Baitrunner funktionen ställs på det absolut lösaste, så gäddan kan ta lina.
|
Enkel indikator för bottenmete. |
Mina rullars baitrunner kan ställas in så det nästan inte blir något motstånd och jag har inte haft fisk som har släppt mina beten på grund av det lilla motstånd som dock finns, därför använder jag dessa rullar. Visst finns det andra saker med rullarna som jag gillar, men det är en annan historia.
En lite bit plaströr kapas i 5-6 cm längd och sen sågar man en skåra för linan. Vid napp kommer indikator att följa med fram till larmet eller första spöringen och larmet talar om för dig att du har besök. Enkelt, effektivt och det kostar ingenting att göra ett par stycken.
Det var allt för denna gång, jag ska jaga Gäddan i gölen, vill ha den på mattan och se henne live. Stort tack Fredrik för dina frågor! Jag hoppas dem hjälpte dig annars är det bara att slå mig en pling, så löser det sig. Skitfiske på er!