Kvalitètsbeten är för mig ett måste och jag är noga med att ta hand om mina betesfiskar och bryr mig egentligen inte mycket om vad dem kostar, jag kommer till detta lite längre fram i detta inlägg och nu tar vi en titt på hur jag tar hand om mina beten.
|
Livebaits, bete nummer 1 eller? |
En fråga som alltid ställs är: Vad är bäst för gäddan, ett levande eller dött bete? Mitt svar kan kanske anses som lite diffust, men det beror lite på fisken, vattnet och själva dagen du är ute.
Vissa vatten ger döda beten bättre resultat, i andra eller dem flesta är ett levande bete bäst och det på grund av betet har dem rätta rörelser, betet rör sig och lockar, samtidigt så söker betet av ett större område åt dig.
|
Freezerbaits finns att tillgå i Sverige. |
Döda beten ger oftast större fisk och du kan slica dem lite och ge dem doftämnen eller en olja som lockar fram gäddan. Och vet du om en ståndplats, så kan du placera ditt döda bete rätt på platsen och det förflyttar sig inte.
Du kan placera en levande betesfisk på en ståndplats också och då rekommenderar jag ett Sunken Paternoster tackel, som håller betesfisken på platsen, vilken metod som är bäst, det får du testa, båda metoderna fungerar bra.
|
Paketera dina Deadbaits. |
Jag får tag i levande betesfiskar och använder dem, det finns alltid några som dör eller har används och inte klara mer och dessa dödas snabbt och sen paketerar jag dem, så de är raka och fina innan dem lindas i i en plastfilm som visad ovan.
Alla naturella beten packas utan text, men ger jag dem doftmedel eller olja, så skriver jag på dem vad dem innehåller och det är enkelt att plocka med sig vad man behöver och vill ha med sig.
|
Mörtar och Nors. |
Jag ska säga att det går att få hit Deadbaits från England, hitta en butik som levererar snabbt och så funkar det bra. Du får dina beten upptinade och det är bara att frysa in den direkt.
|
Sill paketerar jag i ett 10 - pack utan plastfilm. |
Sill lägger jag inte i plastfilm, utan lägger dem fint i en påse med 10 Sillar och lägger dem på ett fat så dem ligger snyggt och prydligt och så frysas dem in.
Det hela blir en liten fin platta med beten och fatet tas bort och du får plats med många beten på varann, väl ute vid vattnet tinar dem upp sakta eller i en frysbag och dem är enkla att dela på.
|
Makrill och Nors (Smelt) |
Se alltid till att dina beten är raka och fina innan dem frysas in, det blir lättare att kasta rakt med dem. Beten som dessa på bilden kommer att spinna under kastet och kan ställa till med trassel och det kan man gärna vara utan.
Ett tips är att du klipper av stjärtfenan, den kan orsaka spinn i kastet och sen kan du pierca dina döda beten, så doften lättare sprider sig.
|
Oljiga och fina Sardiner för gäddan. |
Jag har Makrillen som number 1 bait för gädda och dem ger oftast störst fisk. Som god nummer 2 är Sardinen, en typ av Sill som är mera kompakt i kroppen och har en sanslös fishy doft och ingen gäddan kan passera dem, ett super bra bete för gädda i kalla vatten, precis som Makrillen.
|
Tas ur påsen och spolas med vatten. |
Jag fick tag i 20 Sardiner till priset av 90 kronor, alltså 4,50 per styck och man tar 5 kronor för en levande Mört i dem flesta affärer. Ni skriker att det är dyrt! Ja det beror på vad du prioriterar!
Vill du ha en stor gädda eller ett bra gäddfiske, så ska du satsa på bra beten levande eller döda och mitt resonemang är att du skippar pizzan eller ölen på puben eller röker lite mindre en vecka och så har du råd eller hur prioriterar du?
|
Sardinen med sina svarta prickar. |
Jag har 20 fina Sardiner det räcker gott och väl till 5 pass efter gädda, då jag använder andra beten också och det ger mig vetskapen om att jag har ett bra bete och det är inte betets fel om jag blir utan gädda. Jag får en spännande upplevelse ...Eh förhoppningsvis under 5 pass.
En pizza sväljer jag på 15 - 20 minuter och den upplevelsen räcker lika långt och sen är det över! Jag behöver inte fundera över mitt val eller för den delen prioritera ... Jag vet vad jag väljer i denna sak!
|
Förpackade och klara för frysen. |
Här ligger Sardinerna på lit de parade, inpackade som mumier och klara för fiske så snart isen öppnar upp sig lite. Inga ämnen tillsatta i form av doft eller olja, dem fungerar suveränt som dem är med sin egen arom.
|
Denna ska snart testas. |
Jag kan alltid tillsätta något om jag anser mig behöva det, men det sker väldigt sällan i en Sardin. Jag har dock två saker som jag ska testa så fort det bara går och den ena kommer från engelska Bait-Tech, en röd sörja som dofter fisk med en hint av just nämnda skaldjur, så det ska bli spännande och se hur den funkar och självklar ska ni läsare få veta mina resultat.
|
Kolla olika doftsortiment. |
Den andra är från Karpfiskebutiken i Knislinge, Den kostar 39 kronor och det är en grön sörja i en 300 ml burk och den stinker skaldjur och är egentligen för Karp, men som sagt Gäddan gillar skaldjursdoft och jag måste bara prova den i en död Mört eller två under nästa pass.
|
Gäddan gillar skaldjursdofter. |
Gäddan äter kräftor, tro inget annat och jag har fångat många gäddor med en kräfta sittandes i svalget. Det gjorde att jag själv vevade ihop ett par karpflavours från Mainline och ficjk fram en superdoft som gäddorna gillar.
En halv flaska Medditerranian Shellfish och en halv flaska Savoury Fish blandas ordentligt och du har en super fin doft som ger gädda i alla vatten, 2 ml per betesfisk och sen är det bara att vänta på nappet. Skitfiske på er!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.