Snart står vi inför en lång vinters fiske från isarna. Ja, en del är redan igång med detta roliga och spännande fiske (om det nu blir bra isar, vill säga) och jag tänkte bara väcka lite tanker hos er i detta inlägg.
Man kan hålla skärpan på många sätt, dels inom sig själv och det är nog viktigt för en del, kanske inte för andra, men bland din utrustning är det en hel del, som bör hålla bra skärpa och andra saker en vasshet, som är enorm.
Isbborren din är den okay eller så där bara? Eller tänker du byta skär stålen så dessa är supervassa och du kommer snabbt och smidigt genom locket på vattenytan?
Se över borren nu, innan det är för sent och du svär sönder hela premiärhelgen! Och använd aldrig en borr som käpp eller stöd på isen, den tappar all skärpa!
Jag vet att jag tjatar om att wiren ska tre gånger genom wirehylsan som visat på bilden. Det håller och det glider aldrig isär och så fiskar vassa killar och tjejer sina gäddor! Jag ska inte tjata mera, jag lovar!
Är dina trekrokar vassa och har super skärpa eller kan du kamma dig med dem? Kolla alltid dina krokar direkt du får hem dem och se till att alla som är ovassa slängs!
Madame Pike är sylvass i munnen och stenhård, så vassa krokar är A och O i ditt gäddfiske, bara en liten viktig reminder till dig!
Har din skarpsynhet legat på isfiskeprylarna från förra årets fiske? Är linan vass nog för den du drömmar om? Är rullen servad och kollat?
Ock hur är det med påken som ska trötta ut henne, innan du tar henne i gällgreppet och lägger henne på mattan, klara spöet en säsong till eller?
Är du skärpt nog för att inse, att du kanske har för mycket kulbly på dina isfiskespö? Du behöver inte stora mängder bly för att hålla en betesfisk nere på rätt djup.
Gösen, Madame Pike och den randiga rovriddaren Abborren känner snabbt av om du har för mycket och då är det lite too late att ändra sig, när någon av dessa står därnere och tuggar, samtidigt som dem känner en massa konstigt och onödigt motstånd!
Är dina livebaits vassa eller är det slöa beten, som du drar ut flera kilometer på isarna varje vinter?
Se till att du har toppen beten med dig ut, pigga glada betesfiskar som jobbar bra och länge under isen, det ökar dina fångster väsentligt!
Är dina deadbaits på topp eller halvruttna, så dem ramlar av krokarna innan du kommer fram till hålet, var du tänkte hänga ner dem?
Se till att du får tag i så färska beten som möjligt och paketera dem en och en i plastfolie, innan du fryser in dem, så håller den sig raka och fina och du kan innan du fryser in dem, ge dem lite extra krydda, som jag har varit inne på.
Är dina Syringes rena och vassa eller är dem fulla av gammal olja eller annan intorkade doftmedel?
Rengör dem och se över spetsarna, man tappar dessa på backen eller på isen och spetsarna bli skadade och det blir stora hål i betesfisken, vilket gör att doften bara rinner ut snabbt.
En bra och vass spets ger en litet fint hål, var doftmedlet tränger ut under en längre tid och även det ökar dina fångster och framför allt under tröga dagar, var gäddorna vill ha lite tid på sig.
Anders är en vass kille på gädda som ni ser och fast ansiktsuttrycket säger något annat, så var han skärpt denna dag och han blev väldigt skärpt, när denna 14 kilos super gädda klev på, det kan jag garantera er!
Det handlade om Jerkfiske och där MÅSTE man vara skärpt hela tiden, är du det? Det är svårt att hela tiden vara med på noterna, men är du det och är med, så krokar du flera gäddor, även dem stora som kanske bara följer efter och smånafsar.
Här har vi Bengt, min kompis från byhålan Träkånten mellan Nybro och Kalmar. Bilden är rätt så vass i skärpan, men resten ... de vet i farao?
Han var lite ovass i början av dagen, men sen blev han bara slöare och slöare med tiden och på eftermiddagen fick vi fila upp honom med örfilen ...
Denna mannen är alltid vass, fast han är gammal och till åren gången, synen har dålig skärpa, hörseln likaså, men hans utrustning står vässat till max, likaså 200 borren. Vad fan var det nu han hette?