tisdag 31 december 2013

Gott nytt på er alla pikefreaks!

Jag hoppas din gamla säsong var bra och jag hoppas att den nya vi snart kliver in i blir din bästa, det är bara några timmar kvar och jag ska tacka alla besökare och för alla samtal och frågor som ni har ställd till mig via mejlen.

Fortsätt att titta in och ställ era frågor, ingen fråga är för dum eller löjlig, vi har alla varit nya noviser som behövde hjälp, en gång i tiden, så tveka inte, hör av dig och jag besvarar alla mejl så fort jag bara kan.
Så med dessa ord vill jag önska er alla en trevlig kväll och ett riktigt gott nytt skitfiskeår och håll i spöna! Enligt min egen prognos, så hugger dem ännu hårdare från och med i morgon!

lördag 28 december 2013

Tufft fiske, inget fungerade igår!

Jag hade med mig ett par spön för gäddorna igår under karpfisket, ett spö för Braxen och Makrill och ett för driftfiske med Sill och Mört. 

Men tyvärr var inga gäddor var sugna på dessa beten och vinden var också lite fel för att drifta någon längre sträcka, en mot/sidovind som skulle öka framåt dagen 
Jag trodde faktiskt att en makrillhalva skulle producera mig en större gädda på denna plats, en smal kanal mellan land och en ö, var dem brukar passerar.

Men det ville sig inte och det blev verken karp eller gädda, men jag fick igen, 5 fina braxarplattor till frysen och dem ska serveras som deadbaits för gäddorna senare.

Jag vet inte om isen som låg för ett par dagar sen kan vara en orsak till trögt fiske, jag har haft bra fiske med tunn is i sjön, men igår var det svårt, inte ens ett nafs någonstans och man får återkomma och tigga vidare. Jag ska passa på att önska er en god fortsättning!

onsdag 25 december 2013

Mellandagsgädda på Braxen?

Vi får se om den rubriken kan stämma in på vad gäddorna vill ha i mellandagarna, jag tänker fiska gädda ett par dagar och det kommer att ske med Braxen som deadbaits!

Det är inte så värst kallt och gäddorna bör vara på hugget, efter ett större skrovmål och jag ska servera dem lite av dessa plattfiskar under två pass.
Det är lite av en chansning, vill man ha gädda i vilken storlek som helst, så är Braxen inte det ultimata betet, men har man en större hungrig gädda framför sig, då är en Braxen ibland det helt rätta och jag har även 2 Makrillar kvar, så kanske man har turen på sin sida?

Jag har två vatten som jag ska testa detta i och jag hoppas att det kommer att fungera, annars får jag förlita mig på karparna, som jag troligen fiskar efter samtidigt, det har funkat bra förut och vi får se vad som händer.
Vädret blir inte lika fint som på bilden här och det vill jag inte, lite mer vind och gärna en solstrimma på himlen eller tre, det brukar var bättre än totalt vindstilla dagar.

Som sagt gäddorna får välja mellan Braxen och Makrill och med dessa ord vill jag önska er alla en riktig god fortsättning på julen. Försök att koma ut i mellandagarna, du behöver det efter all julmat mm, som du har stoppat i dig!

tisdag 24 december 2013

Jag önskar er alla en god jul och ett riktigt gott nytt år!

Pappa önskar sig en 10 plussare, fixar Tomten det?

Änglar finns och ni vet vem ni är!
God jul och gott nytt år på er alla! / Luis

måndag 23 december 2013

Test av Wychwoods Signature alarm.

Jag har nu testad dessa små och fina nappalarm från engelska Wychwood, dock inte under gäddfiske, utan under mitt pågående karpfiske och jag kan inte hitta några nackdelar, hur mycket jag än letar!

Jag har dock testad dem hemma på gräsmattan med Drop - off indikatorer och det fungerar perfekt och med möjligheten att ställa in känsligheten, så kan du fiska i alla väder, även när det blåser hårda sidovindar.
Som du nog såg på karpbloggen, så är dessa larm väldigt små och mina hangers för indikation ser enorma ut i förhållandet till larmen och en av marknadens främsta tillverkares buzzer bars, från engelska Matrix, ser ut som lite overkill mot larmen.
Volym, ton och känsligheten bestäms i fyra olika lägen och det sparas i ett minne, så inget tappas bort mellan fiskepassen och det gillar jag.

Dessa larm väger under 100 gram med batteriet, som är ett 23 A batteri och det sitter i ett väldig lätt åtkomligt fack på larmets baksida.

Allt är skyddat mot regn mm och det kommer så småningom även hem covers till dessa larm, troligen under januarimånad ... öh nästa år! Larmen sätts på och stängs av genom att hålla inne volymknappen i ca 5 sekunder.
Här dem i farten under mitt karpfiske och spöna här har 40 mm buttrings som är en bra jämförelse mot larmens storlek, som är 80 x 35 x 29 mm, det ni! Perfekta larm för er som ska åka till utlandet på fiskeresa, ni får lätt rum med fyra larm i byxfickan!
Wychwood Signature har väldigt bra öron som håller spöet på plats i larmet, dessa är verken för höga eller för låga, utan helt perfekt för vanligt fiske, var man har spötoppen pekande mot sitt bete, annars kanske man får köpa sig några Rodsavers, om man har en annan vinkel mot sina beten.
Jag är frälst på dessa två larm som jag tog hem, jag ville inte traska runt under mitt karp eller gäddfiske med Fox eller Delkimlarm, som kostar 5 - 8 gånger mer, dessa larm uppfyller alla mina krav och jag är ganska kräsen av mig!
Priset per larm med batteri är 198 kronor hos www.metebolaget.se och det finns även ett uttag för sounderbox på larmen och du kan använda alla sounderboxar och tillhörande sladdar på marknaden, om dessa bara har 2,5 mm jacksticks.

Dessa jacksticks passar i larmen och då kan du sova under ditt fiske efter Karp, Ål, Gädda mm eller ha en sounderbox hos dig under parasollet i hårda vindar och hällregn.

Allt registreras och på bilden är det Fox XB4, som kostar lika mycket som fyra larm! Och två billigare sounderboxar från Ultimate, så det finns billiga lösningar också för att höra dina napp om inte Signature larmen gör det.

lördag 21 december 2013

Gäddans mun är hård, men samtidigt väldig känslig.

Lika många, som vet att det kan krävas eller krävs hårda mothugg för att kroka en gädda, lika många vet inte, att gäddans hårda mun är väldig känslig och den kan faktiskt känna om något är fel på en betesfisk, som är levande eller död. Jag tänker här på dina betesfiskar.
Man har svårt att tro detta påstående, men så är det. Gäddan har trots sina 700 sylvassa gaddar, även en förmåga att känna olika mjukheter som t ex ett naturligt bete och den kan känna dina krokar, något som jag kommer till.

Ta en titt på bilden, den säger ganska mycket och det första är nog för novisen, att där stoppar man inte in handen eller fingrana, nästa sak är att här behövs en wire och sen kommer det med vassa krokar, för ingen krok penetrerar dem tre tandraderna, som håller fast betesfisken i ett stadigt grepp.
Super vassa krokar är vad du behöver i ditt gäddfiske, oavsett om du metar eller som här använder en wobblare! Kollar du krokarna på dina nyinköpta beten eller kastar du bara ut och fiskar? I så fall kommer det att kosta dig fisk, en fisk som du kanske har drömt om länge.

Slipa dina krokar vassa eller byt ut dem mot bra vassa krokar, det tjänar du på i längden och du landar flera gäddor i ditt fiske. Jo vassare krokar du har, jo flera gäddor fångar du, även dem som bara följer efter och nafsar lite i dina beten.
Tänk på krokstorleken när du metar dina gäddor! Jag träffade en ung kille i Hossmoån för många år sedan, han metade gädda och hade ett tackel med två stycken trekrokar i storlek 2 och spöet var ett Abu fiske 2 spö på 8 fot. På min fråga varför han hade så stora krokar, svarade han mig med orden - Gäddan har en stor käft!

Varför använder du inte 10/0 trekrokar? Jag sade aldrig dessa ord, utan tänkte dem lite för mig själv. Jag bad om att få låna spöet och ställde min Carryall 5 - 6 meter bort och frågade killen, vad är hårdast en gäddas mun eller tyget i min Carryall och med tvekande hand kände han på tyget och svarade gäddans mun.

Jag satte hans två ankare i tyget, bara lätt och gav ett mothugg, så det hette duga och bad honom om att ta loss krokarna, endast en av alla sex krokspetsar hade gått halvvägs genom tyget och jag frågade honom om hur han skulle kunna kunna kroka en av åns krokodiler - Jag fick inget bra svar, men han fick sig en tankeställare!
Kolla på dessa krokar, två trekrokar i storlek 8 är det som jag använder mest och den storleken känner inte gäddan, men det händer i väldigt kalla vatten, var dem blir extra känslig och jag vet inte riktigt varför.

Man behöver inte stora krokar för att landa en stor gädda, mindre krok känns inte och dem penetrerar lättare och när dem väl har gått in, så sitter dem ordentligt fast. Sen gäller det att köpa kvalitetskrokar och inget bling, starka och vassa krokar, inget annat!

Gäddor gillar inte för stora krokar och kan eller kommer att släppa betet, de gillar inte för stora flöten, som ger för stort onaturligt motstånd och dem gillar framför allt, inte stora semi - fixed bly, om du fiskar med ett deadbait, men fiskar du med ett levande bete på samma tackel, så drar den gärna runt på 2 oz bly!

Fick du lite att tänka på nu? Bra! Det gör dig bara till en bättre fiskare! I morgon ska jag testa Wychwood Signature larmen och som lovat, så återkommer jag till dem senare.

fredag 20 december 2013

Wychwood Signature nappalarm.

Nu ligger det en recension på karpbloggen som handlar om dessa små och gedigna nappalarm, som är så späckade med features, så ta dig en titt, det blir inte bättre än så här.
Jag är totalt såld på dessa och det innan jag har använd dem i mitt fiske och jag ska göra det på söndag och återkommer med mera kring dessa nappalarrm, som endast kostar 198 kronor hos www.metebolaget.se 

Passa på nu medans dem finns kvar till detta pris, dem varar inte länge efter min recension och sen går priset nog upp till dem normala 298 kronor?
Jag beställde oljor från England och dessa kom på avvägar och sen dök dem upp, men i vilket tillstånd! De var spräckta lock mm och allt i en salig röra.

Jag fick rädda vad jag kunde och ringde sen till dem på förmiddagen och talade om att det mesta var sönder och jag får mina surt tjänade slantar tillbaka och sen fick jag en ursäkt.
Jag fick använda lite tomburkar och flaskor för att få lite ordning på grejerna. Dofterna var bra och det fanns en del fiskkötts bitar i oljorna, kanske bra eller inte, något vi får se i framtiden!

Jag testar väl dessa oljor i ån och dammen, som jag pratade om i förra inlägget och sen får vi se om gäddorna står på kö efter mina betesfiskar och det är väl lika bra att testa Signature larmen samtidigt.

torsdag 19 december 2013

Årets sista dagar ...

... ska avnjutas med fiske och efter att ha rotat genom båda mina frysboxar, så har jag bestämt mig för att besöka två vatten, var jag inte har fiskat gädda på snart 5 år och nu var julledigheten står för dörren, så är det dags igen.

Jag har några Makrillar, en del Sill och Mört, samt lite mindre Braxar, som ska doppas i dessa vatten och jag hoppas att responsen från gäddorna, är den samma som för i tiden. 

I det ena vattnet är fisket lite konstigt, sitter man utan första gäddan vid 9 - tiden, så kan man vara säker på att det går en större i området och alla mindre fiskar står gömda i gräset och chansen för en större fisk är avsevärt större.
Det andra vattnet är en större Whirl pool, var det kommer upp gäddor från rätta ån för att fylla buken, då betesfisken samlas här och deadbaits, stående 30 - 40 cm över bottnen, har oftast varit rätta melodin här.

Så två spö på en pod blir första alternativet på denna plats och mina beten blir Sill och Makrill, som verkligen sprider doft i det strömmande vattnet, det brukar fungera bra.
Bara 20 meter bort kommer man åt ett litet bakvatten, var gäddorna stannar till för att vila upp sig eller avvakta att betesfisken ska passera och här har jag fått en del fina fiskar, men tyvärr inte dem riktigt stora som jag vet finns i ån.

Jag vet dock att en lokal fiskare tog en gädda på denna sträcka av ån för ett par år sedan och den fisken vägde 11,9 kilo, den sattes tillbaka och skulle den ta mitt bete, så blir det en fin avslutning på året.
Jag hoppas att denna gädda fortfarande lever och finns kvar, bilden togs 2007 och jag tar den mer än gärna igen och även det skulle bli ett fint slut på 2013.

Så ser det ut för min julledighet, lite karpfiske ska det också bli och under tiden jag fiskar karp, så ska det ut lite fiskbitar i båda dessa vatten och sen kommer jag efter några dagars karpfiske och förhoppningsvis får jag den respons jag längtar efter. Vi höres mer kring detta innan ledigheten tar slut den 7 januari - 14.

onsdag 18 december 2013

Tips för oljor och flavours som fungerar för dina deadbaits.

Det råder lite oljehysteri sen mitt senaste inlägg och lite Texasstyk är det över detta. Jag hinner inte blogga så värst länge i dag, men jag tar med här lite tips på diverse oljor och dofter, som fungera väldigt bra i dina deadbaits.
Mainlines Neutral Hookbait Enhancement system, en sådan flaska köper du, den innehåller 175 ml neutral dipp och ...
...sen köper du antingen en 60 ml flaska av Mainlines Mediterainine Shelfish eller Salmon and Shrimp och häller alla 60 ml ner i Enhancern och skakar om och du får två av dem bästa flavours för gädda, jag kan tipsa dig om. Makalöst effektiva i alla vatten!
Rena oljor kan du köpa från Nutrabaits, som finns i Sverige och här rekommendera jag dessa: Pure Salmon Oil, Cod liver Oil och Fishfeed Oil. Dessa kommer i 500 ml flaskor ...
... men vi ska inte glömma den bästa av Nutrabaits oljor, nämligen denna Winterised Pilchard Oil eller vad sägs om 33 takes på en dag! Du hittar alla Nutrabaits oljor på Sportfiskegiganten, annars får dem ta hem dem by demand!
Mr. Lee Jackson tog fram The mighty Ming Oil för sitt karpfiske, men denna olja har även visat sig vara en super olja för gäddor. Den kommer i 100 ml flaskor och du hittar den hos Tacklebox i Kent, England.
Eddie Turner (E.T Tackle) bara namnet dofter gädda och han har en fin range av doftmedel för gäddor, bland annat dessa: Smelt, Oily Sardine och Freshwater eel.
Mick Brown (The Duke) tog fram dessa genom sitt arbete med engelska betesfirman Dynamite och dem fungera också väldigt bra. Jag vet dock inte om dessa finns kvar på marknaden, men sök och köp dem om du hittar dem, det ska finnas en röd variant också med namnet Bloody någonting?

Dessa penslas på betesfisken, alla andra oljor och dofter injekserar du med en Syringe och 1 - 2 ml per betesfisk räcker gott och väl för en dags fiske, fast ditt bete brukar inte ligga kvar så länge! Leta. köp och lycka till!

tisdag 17 december 2013

Fråga från Angsmo och från en del Makrilljunkies!

Hallå Luis! 

Tänkte bara kolla med dig om du vet hur man gör doft ämnen osv till gäddmete i olja! är det samma metod som när du gör dippor till karpfiske? och vad kan vara bra att ha i tonfisk kanske? Anledningen till att jag frågar är detta video klippet!

Fredrik Angsmo fick svar på sin fråga via mejl och jag tittade på filmen, var Graham Pullen påstår att han gjorde en hel syltburk med Pilchard Oil av en påse pellets. 

Vilket Bull! Jag har försökt själv att pressa pellets i en enorm verktygspress på jobbet och allt som kom fram var tre droppar! Man visar inget av detta på filmen av olika anledningar (det går inte) men titta själv!

Ganska många här på ostkusten är galna över att det inte finns hel Makrill att köpa i butikerna och jag tillhör denna skara, det är svårt och jag har gett upp, men har alltid ett öga på fiskdisken, just in case att det skulle ligga ett par Makrillar där.

Jag har dock ett litet tips till alla er Makrilljunkies!
Köp några paket med Makrillfiléer, detta säljs som människoföda, men jag har provat och det går bara inte att få ner, jag kommer från hamnstaden Helsingör och är van vid färsk Makrill.

Men Mrs Pike är av en annan uppfattning och hon gillar dessa ur vattnade slamsor och så här gör du: Öppna paketet och ta ur slamsorna och dränera dem från allt vatten, du kan få bort, en del bitar är bra och du kan ha dessa på din Kebab - rigg. Resten använder du som mäsk!
Jag tillsätter dock oftast någon form av doftmedel och oftast är det en fiskolja, som jag penslar på direkt vid vattnet.

Använd billiga leksakspenslar för barn, dessa kostar bara några få kronor och man kan rengöra dem efter bruk och återanvända dem.
Här är det två ihoprullade slamsor som får lite olja och sen läggs detta ut på bottnen och Mrs Pike blir först lyckligt över att hon får middagen serverad, men därefter blir hon arg och sparkar bakut under drillningen, detta är ganska effektivt och ger oftast lite större fiskar.
Doftmedlet direkt på filéerna vid vattnet fungera bra, men det blir bättre om du lägger dina filéer i en tät påse och tillsätter doftmedlet och detta får sen ligga kvar och dra över natten.

Glöm inte att klippa till lite mindre bitar, som du sen mäskar med runt din Kebab och gör det ganska så spridd på fiskeplatsen.
Här en Makrillfilé på Kebab - riggen och jag använder ofta en färgglad pop - up boilie med fiskdoft, för att dels lätta upp tyngden av riggen och dels för att färgen och doften attraherar gäddan till ett napp.
Jag använder alltid en Drop - off indikator tillsammans med ett larm till detta fiske, då betet ligger på bottnen och denna indikator ger dig den bästa indikation, på att gäddan är framme vid ditt bete.

Du kan även använda dig av ett Legerfloat med larm och Drop - off indikator eller bara flötet, men då måste du hela tiden ha ögonen på flötet, så inte gäddan sväljer ner ditt bete.
Det handlar inte bara om Makrill, du kan använda alla möjliga fiskbitar eller filéer till detta fiske, men jag tog upp detta idag, på grund av en del eller rättare sagt många, inte får tag på hela Makrillar.
Ett Makrillpaket koster runt 30 kronor och det räcker got och väl för en dags fiske med tre spö och även för att kunna mäska lite runt varje bete och du gör likadant med andra typer av betesfisk.

Dessa småbitar sprider doften och lockar fram gäddorna till platsen och dem hittar snabbt den stora klumpen av mumsigt väldoftande fiskkött, som du har som bete.
Sprid ut dina spö lite och prova detta tips, du ser snabbt om det finns gäddor framför dig, om inte, så kan du börja Leapfrogga längs kanten, genom att flytta ett spö i timmen och därigenom letar du upp fisken.

Dock ska det sägas att finns det gäddor i området, så varar det inte länge innan du får napp på dessa väldoftande köttbitar. Kebab - riggen är väldigt effektiv och framför allt i kallt vatten, den tiden vi oftast metar våra gäddor.

På tal om nappalarm, så har jag skrivit lite på karpbloggen om Wychwood Signature alarm, ett billigt larm som är väldigt pålitligt och jag har beställd mig två stycken, som kommer under fredagen och min recension kommer troligen under helgen. 

Till dess kan du gå in på karpbloggen och se vad du får för 198 kronor, det blir inte billigare än så med alla dessa features och det är ett bra larm både för dig som fiskar mycket gädda eller för dig som ska påbörja din gäddfiskekarriär.

söndag 15 december 2013

Vilken vinter ska vi få?

Man ställer sig denna fråga varje år, men som det ser ut nu i södra Sverige och om man ska tro på alla "experterna" som med sina bondepraktiker och andra tecken spår i vädret, så kan det bli en mild vinter på mina sydliga breddgrader av vårt avlånga land.

Det återstår dock att se, min önskan är antingen riktigt kallt, så vi får en bra is eller så kan det hålla sig öppet, inte något mellanläge eller som det var förra vintern ...
... var det oftast var mera vatten på isen än snö. Nej, en bra kärnis på 15 - 20 cm och ett litet tunt snötäcke, så isen håller sig sträv, det blir bra och det räcker gott och fisket blir oftast bättre och man orkar ta sig längre ut på isarna.
Dessa experter kanske får rätt i sina antaganden och vi får en mild vinter i södern, det har jag inte emot och jag ska då kombinera mitt karpfiske med ett par spö för gäddorna, det brukar gå bra ...
... denna soliga februaridag i Linnéasjön för några år sedan, karpen höll sig undan mina beten, men denna dam klev på en halv Makrill och räddade dagen åt mig.

Vädret blir som det blir och som tur är så kan vi inte göra något åt det, fast man troligen försöker att kunna styra vädrets makter.

Jag har garderad mig med beten både för karpen och för gäddorna, så man får se tiden an och se vad det blir för typ av vinter vi får.
Jag har även kontaktat Sville för en isfiskedag, vi var på gång med detta förra vintern, men tyvärr rann det ut i blasket på isen och i år kanske det går vägen?

Han har en del fina vatten med väldigt vackra och stiliga damer, som väntar på oss och jag ser verkligen fram emot att få tillbringa en dag på isen med Sville och ...
... hans vapendragare Jonas Josefsson. Ni ser själva vilka vackra fiskar dem har till hands och det vill jag för allt i världen inte missa, så lite bra is är önskvärt framöver eller går det att komma åt gäddorna från land mån tro?
Vi ska försöka att få med Slynan Bengt Alias Christian Sylvander, vi måste ha någon att mula med snö, sparka på, när han landar dagens största eller bara mobba honom lite som vanligt och han är sugen, han ville till och med hämta upp mig ... han skulle bara veta vad jag har för planer för honom på isen ...öh om det nu blir något is värt namnet!

fredag 13 december 2013

Jonas Sundfors och Big Pig Fishing Team hörde av sig!

Jag fick ytterligare ett fint mejl och denna gång var det från Jonas Sundfors, som jag har haft lite korrespondens med genom åren, men nu var det ett tag sedan vi hördes vid.

Jag gillar när jag får höra att mitt skrivande ger folk inspiration och framför allt när dem sen lyckas med mina tips eller annat och det värmer gott i den råkalla tiden vi är instängda i och mitt gamla hjärta.
Jonas Sundfors med sin fina gädda på 11,060 kilo och 118 cm!

Hej Luis!
Det var länge sen senast. Följer fortsättningsvis din blogg med stort intresse och önskar du fortsätter dela med dig av tips och idéer lika frekvent som tidigare.

Ditt bloggande har varit stor del av den inspiration jag funnit för fisket, och speciellt gäddfisket. Vill minnas att jag mailade dig när jag lyckades spräcka 10:an första gången och i höstas rök det PB:t under ett spinnfiskepass i ett rätt så outforskat vatten.

Storyn om dagen med stort D, innehållande 11+ kg:s gädda finns i länken:

http://bigpigfishing.blogspot.fi/2013/09/11060-gram-118-cm-nytt-pb-och-bra-start.html

Tidigare länkade jag antagligen till min privata blogg. Har nu slagit huvudet ihop med några andra fiskenördar, i hopp om att nå större framgång inom fisket.

Huvudprojektet vi haft nu under det gångna året har varit att dokumentera ett års gäddfiske tillsammans med BigPig Fishing Team, trailer till kommande filmen finns i länken:

http://www.youtube.com/watch?v=qLIkZxi1vh8

Kunde aldrig ens fantisera om hur vilt det skulle bli när vi körde igång. En tid formligen haglade metersfiskarna in och i nuläget finns det minst 3 st. 10+are på film! Filmen kommer att innehålla gäddor fångade med flera metoder under årets alla årstider för att inte bli allt för inrutad... Trolling, spinn, mete, flötestrolling och ismete..

Sänder med bilden här på mitt nya PB... 11060 gram fördelad på 118 cm! Den damen gav mig rysningar vid första ögonkastet kan jag säga.. :)

Berätta gärna vad du tycker om vårt bloggande & kommande filmen och dela med dig av våra planer om du känner för det..

Mvh. Jonas Sundfors.

Jodå Jonas, det jag har sett ser bra ut och jag och många väntar med spänning på att ni släpper filmen och den kommer precis som min blogg, att inspirera många till nya tag eller rent av börja med gäddfisket, som onekligen är otroligt roligt, spännande, nervpirrigt och många gånger väldigt givande! / Luis

torsdag 12 december 2013

Det kom ett trevligt mejl ...

... från Fredrik Angsmo, som har lagt karpgrejerna på hyllan och det är jo lite synd. Men samtidigt kan jag efter att ha sett bilden, förstå honom. 

Har man sådana här vackra damer i sin närhet, då skulle jag nog också kunna släppa karpspöna ett par dagar. Jag låter Fredriks text tala ...
Tjena Luis! 

Tänkte bara dela med mig av ett lyckat gäddpass, nu när man lagt Karp prylarna på hyllan inför vintern. Klapp en fin gädda på blekinge kusten på en flötestrollad betesfisk. Vikten var 10580 gram med en längd på 114cm, kan nog bli en fin vårfisk, den du!

Jo, jag tackar och bugar! Jag har lekt lite Sherlock Holmes och investigerat bilden lite och jag kommer fram till, att denna gädda troligen togs en torsdag efter 2 liter ärtsoppa och ett stort antal pannkakor med strawberrysylt.

Jag ser öppna nerrullade byxor med en tveksam passform, vilket gjorde att man trollade med betesfiskar och inte orkade Jerka efter damerna, denna torsdag! Sorry mate!

Skitkul att du fick den på mete och livebaits Fredrik, allt handlar inte om styva spön och 200 grams plastbeten och fördärvade handleder, lite lugn och ro med lite naturliga beten och så kommer dem. 

onsdag 11 december 2013

Detta gör mig oerhört glad och jag är stolt över att få vara med!

Följande text kunde jag läsa på metemagasinet.se och nu är det officiellt att jag är med på tåget och det gör mig både glad och stolt över att få vara med och skapa en tidning för oss metare. Stort tack för det grabbar och för den vackra texten här under, nu kör vi!
Det är självklart att Luis har en plats om man ska göra en Svensk metetidning. Det är svårt att hitta någon som kan mäta sig med hans erfarenheter  och den passion han har för fisket. Ni som har läst någon av hans bloggar predatorfishing my way eller carpfishing my way by Luis Rasmussen vet att Luis kan vända de svåraste utmaningar till ett lyckat fiske, mycket tack vare de metoder och knep han har lärt sig under 30 års ihärdigt fiskande.
Hans texter är ofta lättsamma med inslag av humor, men det finns en allvarlig ton och han tar sitt fiske på största allvar. Inget lämnas åt slumpen och noggrannhet är A och O för Luis.
 Vi på Metemagasin är glada att Luis hänger med på detta projekt, vi vill tillsammans med våra skribenter och läsare utveckla metet i Sverige så att fler inser vilken livsglädje det kan ge tillbaka.
Vi hoppas ni hänger med oss i vår och framöver, idag är det åtta veckor kvar tills första numret dimper ner i butikerna.
Vi har aldrig längtat till våren så mycket som nu, men så länge kan ni följa vår nyhetsuppdatering på hemsidan eller länka er in till Luis bloggar och redan nu ta del av hans lärande texter.

tisdag 10 december 2013

Håller du skärpan i ditt fiske?

Snart står vi inför en lång vinters fiske från isarna. Ja, en del är redan igång med detta roliga och spännande fiske (om det nu blir bra isar, vill säga) och jag tänkte bara väcka lite tanker hos er i detta inlägg.

Man kan hålla skärpan på många sätt, dels inom sig själv och det är nog viktigt för en del, kanske inte för andra, men bland din utrustning är det en hel del, som bör hålla bra skärpa och andra saker en vasshet, som är enorm.
Isbborren din är den okay eller så där bara? Eller tänker du byta skär stålen så dessa är supervassa och du kommer snabbt och smidigt genom locket på vattenytan?

Se över borren nu, innan det är för sent och du svär sönder hela premiärhelgen! Och använd aldrig en borr som käpp eller stöd på isen, den tappar all skärpa!
Jag vet att jag tjatar om att wiren ska tre gånger genom wirehylsan som visat på bilden. Det håller och det glider aldrig isär och så fiskar vassa killar och tjejer sina gäddor! Jag ska inte tjata mera, jag lovar!
Är dina trekrokar vassa och har super skärpa eller kan du kamma dig med dem? Kolla alltid dina krokar direkt du får hem dem och se till att alla som är ovassa slängs!

Madame Pike är sylvass i munnen och stenhård, så vassa krokar är A och O i ditt gäddfiske, bara en liten viktig reminder till dig!
Har din skarpsynhet legat på isfiskeprylarna från förra årets fiske? Är linan vass nog för den du drömmar om? Är rullen servad och kollat?

Ock hur är det med påken som ska trötta ut henne, innan du tar henne i gällgreppet och lägger henne på mattan, klara spöet en säsong till eller?
Är du skärpt nog för att inse, att du kanske har för mycket kulbly på dina isfiskespö? Du behöver inte stora mängder bly för att hålla en betesfisk nere på rätt djup.

Gösen, Madame Pike och den randiga rovriddaren Abborren känner snabbt av om du har för mycket och då är det lite too late att ändra sig, när någon av dessa står därnere och tuggar, samtidigt som dem känner en massa konstigt och onödigt motstånd!
Är dina livebaits vassa eller är det slöa beten, som du drar ut flera kilometer på isarna varje vinter?

Se till att du har toppen beten med dig ut, pigga glada betesfiskar som jobbar bra och länge under isen, det ökar dina fångster väsentligt!
Är dina deadbaits på topp eller halvruttna, så dem ramlar av krokarna innan du kommer fram till hålet, var du tänkte hänga ner dem?

Se till att du får tag i så färska beten som möjligt och paketera dem en och en i plastfolie, innan du fryser in dem, så håller den sig raka och fina och du kan innan du fryser in dem, ge dem lite extra krydda, som jag har varit inne på.
Är dina Syringes rena och vassa eller är dem fulla av gammal olja eller annan intorkade doftmedel?

Rengör dem och se över spetsarna, man tappar dessa på backen eller på isen och spetsarna bli skadade och det blir stora hål i betesfisken, vilket gör att doften bara rinner ut snabbt.

En bra och vass spets ger en litet fint hål, var doftmedlet tränger ut under en längre tid och även det ökar dina fångster och framför allt under tröga dagar, var gäddorna vill ha lite tid på sig.
Anders är en vass kille på gädda som ni ser och fast ansiktsuttrycket säger något annat, så var han skärpt denna dag och han blev väldigt skärpt, när denna 14 kilos super gädda klev på, det kan jag garantera er!

Det handlade om Jerkfiske och där MÅSTE man vara skärpt hela tiden, är du det? Det är svårt att hela tiden vara med på noterna, men är du det och är med, så krokar du flera gäddor, även dem stora som kanske bara följer efter och smånafsar.
Här har vi Bengt, min kompis från byhålan Träkånten mellan Nybro och Kalmar. Bilden är rätt så vass i skärpan, men resten ... de vet i farao?

Han var lite ovass i början av dagen, men sen blev han bara slöare och slöare med tiden och på eftermiddagen fick vi fila upp honom med örfilen ...
Denna mannen är alltid vass, fast han är gammal och till åren gången, synen har dålig skärpa, hörseln likaså, men hans utrustning står vässat till max, likaså 200 borren. Vad fan var det nu han hette?