Jag ber om ursäkt för min frånvaro, men jobbet tar just nu och ett bra tag framöver all min tid, jag har hunnit att lägga in en förklaring på karpbloggen och jag hoppas på er förståelse. Jobbet är viktigt och det gäller att klamra sig fast fram tills vidare och helst fram tills pensionen.
Jag kommer att blogga igen så snart jag bara har tiden för det och jag har svarat på alla frågor som jag har fått via mejlen och kommer att göra så, så fort jag hinner. Tack för er förståelse för detta!
måndag 19 maj 2014
onsdag 7 maj 2014
Driftfiske, bra litteratur och fågelproblem.
... jo, det är i rätt ordning, denna rubrik, jag har varit på drift och inte bloggat på några dagar, men tiden har varit knapp och lite får man visa sig på jobbet också.
På drift? Ja, det kan man väl säga, jag har driftfiskat i en större sjö i kommunen, var det finns ganska stora Abborrar och en del hyfsade gäddor och eventuellt ska det finnas ett par karpar kvar från en gammal utsättning och en odlingsdamm, som rasade ihop, så det ska bli lite mera efterforskning där.
Driftfisket gick trögt som sirap och det var inte så enkelt från land, men jag lyckades dock få iväg mitt flöte och med sitt svarta segel, så syntes det bra i motljuset från solen och även mellan molnen som spred ut sig.En snipa skulle det bli och en del missade napp som jag misstänkte kom från Abborre, men lätt var det inte att hitta någon större gädda som var hungrig.
Jag skulle lyckas med en av Abborrarna och den togs väldigt långt ut, närmre 120 meter och med sina 12 hekto på vågen, så var man nöjd och fick sedan låna en båt till morgondagen, var jag rodde runt och spanade lite efter platser för karpfiske.
Jag har haft lugnet och ro att läsa ut John B Erikssons bok: Storgäddor och monstermalar och här kom jag verkligen på drift.
Det är spännande och välskrivet och man fastnar i samtliga historier, som omfattar de flesta av våra populära sportfiskar.
Vi hamnar bakåt i tiden med karpfiske ... lagligt karpfiske i Stora damm och jag ser John framför mig, sittande med sina drömmar som till slut gick i uppfyllelse med den stora klunsen på 18,4 kilo!
Det finns Asp, Färna, jättemalar, storabborrar bland annat och sen finns det jakten på monstergäddan i boken och man kan väl egentligen inte skriva en bra bok med gädda i innehållet, utan att ha med Henrik Stale eller?
Jag driftade iväg i boken, den är bra, den är rent av kanonbra skrivit och den finns nog kvar, om du blir sugen. Mitt exemplar får nu ligga till sig lite och kanske drar jag fram den i vintermörkret igen och läser ett par kapitel då och då.
Avslutningsvis är min fråga: Är det ovanligt mycket fågel i och på våra vatten i år? Jag tycker de ökar för varje år, men i år har de varit rena plågan för min del.Måsar, Kanada gäss, vanliga gäss, Änder, Knipor och Viggar i en salig blandning och vi ska inte heller glömma Sothönsen, var en tog upp hela min rigg och jag trodde att nu var förbannelsen bruten.
Ej heller denna Satanshöna som härom dagen, var jag driftade och fick ett trassel på min braid och den tog min levande mört och var nära att svälja ner den, innan jag som tur var, hann dra betesfisken till mig.
Och så jävla envis, att den hela tiden kom tillbaka för att ta mitt bete, men jag petade lite på den med spötoppen, alltså på mitt sätt och då höll den sig borta och det blev lugnt!
fredag 2 maj 2014
Få det bästa ur din Strike Wire Pred8or lina.
Först och främst ska jag tacka Trumman för vår lilla deal och dessa linor som kommer väl till pass i mitt mål, att försöka att landa en 20 kilos karp på ytfiske, jag har vattnet och numera har jag linan!
Jag har även betet och envisheten som krävs, samt resten av grejerna och nu handlar det mera om rätt ögonblick och så kanske jag lyckas.Stort Tack Stefan!
Jag har använd Power Pro och Strike Wire under lång tid i mitt fiske både för predatorer och karp, men jag tror inte att dessa linor kan mäta sig med dessa Strike Wire Extreme Pred8or linor som jag har i mina ägor, jag har testad dem och de är grymma och hänsynslösa i prestanda och framför allt styrka och nötningstålighet.Dessa linor är runda i formen och består av 8 sammanflätade trådar och det ger en sanslös styrka och bättre kastegenskaper, de har även en speciell coating som ger friktionsfria kast t o m med lätta beten.
Jag har använd 0,19 mm för ytfiske efter karp och fisk har gått fast i rötter och linan har med min och fiskens hjälp sågat sig genom rötterna och jag har landat fisken.
Härom dagen tjuvhöll jag en spegelkarp på nästan 9 kilo och pressade den i håven, inga problem och vi snackar 0,19 mm braid.
0,23 mm varianten kommer i bruk på de mest igenväxta platser och jag är mer rädd om spöet ska hålla än linan, det känns skönt att inte behöva bry sig.
Dessa linor är precis som andra braids lite styva i början, men några kast med ett större bly eller annat tar snabbt bort styvheten och gör dessa linor mer kastvänliga för lätta beten.
Strike Wire pred8or har en fin cammofärg, som gör att jag slipper färga linan, det finns redan, en annan sak jag gillar, är att CWC har tagit fram dessa linor och dessa killar och tjejer vet hur en tuff lina ska vara och de fick det rätt till 100 %, som så mycket annat hos CWC.
Feel the fight! Jo, jag tackar! Du känner allt i fighten och dessa stumma linor kan vara lite hårresande för de som provar dem för första gången.
Du känner verkligen allt under fighten, fiskens rörelser och när den är på gång att rusa och det sker långt innan, den har börjat och det är en stor fördel.
När du ska lägga en braid (spunnen lina) på din rulle, så finns det lite viktiga saker du bör ta i beaktning innan du lägger på linan.
Ha alltid lite nylon i botten på din spole, oavsett om du använder haspel - eller multirulle, det gör att dessa hårda - och tuffa linor inte glider runt på spolaxeln.
Blötlägg dessa linor i vatten under minst 20 minuter, så linorna suger åt sig vatten och alla luftbubblor försvinner, det gör det lättare att få bra linuppläggning på spolen och linan blir betydligt lättare att kasta med.
Här ser du bubblorna och luften som ligger mellan linvarven på spolen, efter ca 20 minuter är linan genomdränkt och klart för på spolning till din rulle.
En bra skarvknyt mellan nylonlinan och din nya Strike Wire är denna lilla knut. Du gör två varv med nylonlinan runt två fingrar och för änden genom dessa varv och får fram en ögla.
För änden av din Strike Wire genom denna ögla och strama nylonlinan hårt och sen drar du ut tillräckligt med Strike Wire, så du kan göra en glidande stoppknyt över nylonlinan, fukta och dra ihop det hela sakta först och sedan stramar du det hela hårt och trimmer knuten.
Använd en bra handske när du lägger på din Strike Wire och spola på linan så hårt du kan. Genom att linan är genomfuktad, så lägger den sig fint och ingen färg släpper från linan och du skadar inte fingrarna under på spolningen av linan.
Linorna lägger sig fint och de sjunker in lite när linorna torkar till och du får en super fin linuppläggning, som ger dig långa kast.
Doppa spolen i vattnet innan du ska börja fiska, så slipper du de berömda vindknyter, som ibland kan uppstå med en torr lina.
Bästa knuten för dessa linor är enligt min mening en 5 - turn Grinner knot och dessa linor är suveräna för allt fiske var man behöver direktkontakt med bete och fisken. CWC har dessa linor i många dimensioner, allt från UL - fisket till det tuffa havsfisket och däremellan finns dessa som jag använder för mitt karp - och gäddfiske.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)