lördag 31 oktober 2009
Pike Tournament!
Få det bästa ut av dina deadbaits.
Hair - riggng är perfekt när fisken är trög och bara vill ha små beten eller en halv fisk, på bilden ser du hur jag monterar fisken. Jag använder en liten bit ståltråd som jag formar med 2 små öglor, en ögla runt kroken och den andra används för att låsa fast betet.
I kallt vatten går jag ner i krokstorlek till en size 8, men jag kan även gå upp till en size 4 och kroka direkt när gäddan går ut med betet. Använd detta till halv fisk eller en fjärdedels fisk och när det är kallt eller fisken är trög (tar dina beten, men släpper dem igen).
Skinnet på Ålen är segt som en skosula och det kan vara mycket svårt att kroka in krokarna i gäddan, så du är varnad och det kan kosta dig fisken om den inte är riktigt bra krokad. Gäddan kan och vill använda den tunga Ålbiten för att kasta krokarna som man säger, när dem går upp i ytan och skakar på huvudet.
fredag 30 oktober 2009
Hur du monterar din betesfisk på rätt sätt!
Free roaming livebaits.
För vanligt flötmete och för fiske med Sunken Paternoster, monterar jag alltid min levande betesfisk med en krok i ryggen. Precis under början av ryggfenan, var det sitter en liten hårdare muskel och här får kroken bra fäste som håller bra.
Den andra kroken monterar jag antingen i betesfiskens munngipa eller försiktigt vid början av bröstfenan. Detta montage gör att betesfisken kan simma naturligt utan att krokarna stör den något nämnvärt och det är en stor fördel med rörliga beten vissa dager.
torsdag 29 oktober 2009
Get it right everytime and keep an eye on your float!
Dem flesta braids är flytande, vilket gör dem perfekta för flötmete och driftfiske. Du kan fiska på långa avstånd och ändå kunna kroka din fisk utan några större besvär. Du måste som vanligt alltid ha en bra kontroll på din lina, så den är i en rak linje mot ditt bete, då har du bra kontakt.
Det diskuteras mycket om braid är mera nötningståliga än nylonlinor och jag kan inte påstå att dem är det. En nylon klarar en nötning mot en sten under press, det gör inte en braid som kommer att skäras av direkt. Men dem har andra fördelar som stumheten, styrkan, diametern jämfört med styrkan och dem håller betydligt längre än en nylonlina som får stryk av UV-strålningen varje gång du är ute.
Det är viktigt att du har rullar med bra linlägg till ditt fiske med nylonlinor, men det är än mer viktigt att du har bra linlägg när du fiskar med braids. Det går inte att fiska med braids på rullar som läggar linan dåligt eller osymmetriskt på spolen. Du får trassel och braiden skär in i den underliggande linan, vilket gör att du inte kan kasta. Så har du rullar med taskig linlägg, håll dig till nylon eller byt upp dig till bättre rullar.
Dem vanligaste dimensioner på braid för gäddfiske ligger mellan 0,20 mm - 0,38 mm och jag rekommenderar Berkley Whiplash, Nash bullet braid, Power Pro och Strike wire. Alla dessa braids håller marknaden bästa kvalité, dem är inte billiga i inköp. Men dessa håller länge och du kan vara säker på att dem är felfria, något som är bra att veta! Använd så tunn braid du kan till driftfiske, mellantjocklekerna för flötmete och bottenmete och dem tjockare för jerkfiske och spinnfiske/trolling med stora wobblare.
onsdag 28 oktober 2009
Blås en ballong och blås en gädda på konfekten!
Mumma för Abborre och Gädda, prova dem om det är trögt!
Många kör med sina vanliga beten och ger dem inget står man sig slät och blankar. Variera ditt fiske hela tiden och hitta rätt bete för dagen, det är vad dagens inlägg ska handla om. Vi har varit inne på upphängerknuten tidigare och den passar perfekt när Abborren är på plats, men inte vill hugga. En streamerfluga som denna oranga, placerad 30 - 50 cm framför en liten wobblare eller jigg kan få den randiga på andra tankar. Man väcker Abborrens avundsjuka och börjar en fisk att få intresse, så kommer dem andra i stimmet att vakna till liv.
tisdag 27 oktober 2009
Ballooning for Pike at distance!
Det är mycket effektivt och du kan använda dina vanliga gäddspön till detta, men du måste ha braid för att kunna styra ballongen och kunna kroka Gäddan på det avståndet du fiskar på. Så gå inte till överdrift med avståndet om du inte har spön som klarar detta, metoden är dock väldigt bra för att nå ut till nya platser och placering av beten på platser som kan vara svåra att kasta till med någon högre presition typ under buskar, uthängande grena eller träd.Vad du behöver är vanliga runda ballonger, inte kondomar som blir avlånga efter uppblåsningen, vinden får bättre fäste i dem runda. Sen behöver du lite pappersgem, det är allt som krävs för att få ut dina beten. Okay, lite vind i ryggen ska du också ha, för att din ballong ska börja driva.
måndag 26 oktober 2009
Skydda dig och dina spön.
Du kan göra dessa själv genom att köpa ett bilbälte på bilskroten, klipp bältet i 30 cm långa bitar och vik dem dubbelt. Sy sedan längs båda kanterna så det bildes en påse och dem är klara, du kan värma kanten var du klippte med en tändare, så trasas dem inte upp. Trä dem på dina spötoppar och dem är skyddade.
söndag 25 oktober 2009
More tips for the Piker.
När du byter exempelvis en toppögla, kan du värme försiktigt med en tändare och limmet vill lösa sig och du kan få av öglan utan att förstöra spötoppen, är det en av dem andra spööglorna, måste du antingen byta själva innerringen eller sprätta upp hela lindningen. Tyvärr måste det göras och det är inget roligt jobb, så skydda alltid dina spön så gott det går.
Blandade tips och två sätt att fånga gäddan på.
Linan heter Vantage och den finns i clear, Ljusbrun och i en grön färg. Jag använder den numera till lite av varje och byter den en gång i månaden och jag kan inte hitta några större fel på den ut över töjbarheten och med tanke på 50 spänn, vad kan man begära?
Floatattachment.
Så här monterar jag dem flesta av mina flöten och med en hake är det enkelt att byta flötet. Jag har alltid två stycken silikonstopp som ska hålla mitt flöte eller en stoppknut av braid, min hake sitter i en run-bead som stoppas av två stycken 5 mm beads som går mellan silikonstoppen och jag har bara ett stopp mot wiretafsen och blyhaglet. Det är mest för att flötet inte ska vara i närheten av haglet undet kastet och däregenom skadas.