lördag 30 oktober 2010

Spelar storleken någon roll?

Det är en fråga som jag har fått hundratals gånger och jag ska inte sticka under stol med att säga nej, visst vill vi alla fånga en stor fisk då och då. Men det finns lite andra aspekter som kommer med åren, i början var man bara ute efter stor fisk, oavsett vad man fiskade efter och så var det framför allt med gäddan. Man läste och såg dessa bilder på stora, feta och långa krokodiler som folk fångade och man blev mer eller mera besatt av tanken, att en vacker dag stå och posera med en sådan fisk och siffran 10 kilo var bara målet.Så är det för många hela livet, jag har dock sedan länge insett att dessa fiskar finns, men inte i alla vatten. Min största gädda är fortfarande "bara" 12,3 kilo och numera har naturupplevelsen och friheten att vara ute tagit över lite mera, allt eftersom att man blir äldre.
Jag skulle kunna jaga dessa stora fiskar hårt och jag skulle lyckas, men jag har inte dem lättaste vatten i min närhet och det skulle ta en hel del tid och det skulle nog bli tråkigt i längden tror jag. Jag har vatten med större fiskar och jag fiskar där, den stora kommer när den kommer.
Spänningen finns där alltid, man vet aldrig med säkerhet hur stor fisken är när flötet dyker. Det kan vara en stor fisk, men oftast är det mindre fiskar som man får och det beror att det finns fler mindre än det finns större.
Jag får dock en upplevelse av varje napp som kommer och jag älskar att se ett flöte gå under vattenytan, adrenalinet som stiger.

Lika spännande är det att se en indikator resa sig eller först sjunka ner och sedan resa sig tills linan dras ur linclipset, man vet inte vilken storlek det finns på gäddan.
Ibland tar det tvärstopp i krokningen och man har lite att göra. Oftast är det dem vanliga sniporna som har varit eller är framme.


Det bästa av allt är att se dagen gry med spöna utlagda och en varm kaffe i näven, det får gärna vara i ett vatten var det finns chans till stor fisk, det ökar bara spänningen ett par snäpp.
Det räcker för mig att bara vara där och lura någon fisk med mina metoder, det är inte alla förunnad att kunna göra det.
Mina tankar går här till en av mina gamla danska kompisar som nyligen miste synet på båda ögonen genom en arbetsolycka. Vi började våra gäddfiskekarriärer tillsammans i 8 års åldern i vattnen runt hemstaden Helsingör och jag hoppas att min vän klarar av denna smäll och kan gå vidare i livet.



Jag tycker om mindre vatten med blandade storlek på gäddorna, det ger en viss spänning och det ger oftas ett par fiskar varje gång man är ute. En 5 kilos fisk från dessa vatten ger mig betydligt mer än en fisk i samma vikt ute i skärgården.
Det är en fin fisk och tyvärr inser inte alla det och våra fiskar får över lag inte den vårdande hand dem behöver och är värda.
Jag såg en video på en företagssida för ett tag sedan och när fisken, en gädda skulle landas, stängde jag av! - Det var hemskt att se och det är inget som främjer vårt gäddbestånd, snarare tvärtom och jag kan inte fatta hur ett företag kan lägga ut ett sådan svineri på sin sida.
Känslan med utlagda spön en tidig morgon, kaffe i näven och naturen in på huden är bra, men det bästa av allt är, att jag vet att jag kan sköta om mina fångade fiskar och jag kan återutsätta dem igen utan några större skader, den känslan är guld värd. - Tänk om alla kunde säga det!




fredag 29 oktober 2010

Ljusning över Kalmar sund?

Jag har pratad med en del folk som fiskar ute på Kalmar sund och det verkar som om att livet börjar komma tillbaka igen därute. Det har fångats en del större gäddor den senaste tiden och det är glädjande att höra.
Man har fått fina fiskar över 10 kilo på flera ställen längst kusten och jag ska inte försäga mig om vart det är, man blir inte populär om man tjallar för mycket. Vad som också är glädjande, är att det verkar ha kommit tillbaka en hel del mindre gäddor och det tryggar jo framtiden. Fisket kan vara trögt i flera timmar, men det finns fläckar eller områden var det hugger hela tiden och då är det oftast mindre fiskar. Men då det finns kanalabalism bland krokodilerna, så vet man aldrig vad som finns i närheten.
Jag tror att dem stora gäddmadammarna går i närheten och när det är dags för en mumsbit, så är det inte långt till middagsbordet och någon större kräsenhet besitter inte dessa rovdjur och det mesta slinkar ner i strupen.
Vädret är mörkt ena stunden och kanske dyker solen upp i nästa stund under denna årstid och man får nog variera sina beten därefter.
Bäst just nu därute går Jerkbaitfisket väldigt bra och under en nermulen dag, som i dag, kanske ett Jerkbait med skrikig färg, kan vara rätt melodi eller varför inte driva runt lite med ett livebait ute?

Mitt tips är att du alltid har med dig en bra blandning på färger och storlekar på dina spinn och jerkbaits, det ökar chansen för att du har rätt sak med dig och får fisk.
Prova allt du har, vi har alla favoriter, men det är inte varje dag just dessa fungerar. Titta i din box nästa gång du fiskar, jag garanterar att du har minst 10 saker som du aldrig provar. Det kan vara ett av dessa som just ger dig ett bra fiske eller rent av din drömgädda eller abborre.


Med tanke på att det fortfarande finns enorma Abborrar ute i den Småländska skärgården, så rekommenderar jag dig att ha med dig några Rapala X-Rap i betesboxen. Dem är suveräna och gäddan älskar dem också, men Abborren har väldigt svårt att motstå dessa beten.
Färger som dessa på bilden, samt blå/silver och en vit Ghostfärg, är det absolut bästa, storlek 10 och 12 cm är lagom för sundets gäddor och abborrar.



Här har du Ghost - varianten på Rapala X - Rap, Abborren togs inte på denna wobblare! Jag har bara med bilden för att du ska se hur betet ser ut i verkligheten.
Variera ditt fiske ute i Kalmar sund, prova flera platser under dagen tills du hittar fisken, ta det lugnt i båten, skramla inte för mycket och driv in i vikerna. Fiska av alla platser var det kan stå fisk och fiska i närheten av öar, växtlighet och längs vasskanterna, så kommer du att lyckas.
Det börjar komma upp en del fisk i åarna också och du hittar dem på dem djupare partierna i ån och i djuphålorna och här funkar både mete och spinnfisket bra, fast jag föredrar att meta mina gäddor i åarna.
Se till att du har åror med i båten, att någon vet vart du befinner dig och när du ska komma hem. Glöm inte flytvästen eller flytplagget, fiska lugnt och metodisk, kör sakta med båten om du inte känner till landskapet under ytan. Livet kanske har kommit tillbaka i sundet, men det blir aldrig vad det en gång har varit, jag ser dock en ljusning. Good luck!




torsdag 28 oktober 2010

Syringes! Var försiktigt med dem!

Jag ska ta lite kring våra injektionssprutor i dagens inlägg, det kommer en del frågor kring dessa också och jag ska försöka att svara så gott jag kan. Många undrar vart man får tag i dessa sprutor och det bästa är att köpa dem i ett kit, var du får två olika storlekar på sprutorna och olika tjocklekar på dem tillhörande nålarna.
Man kan kanske skaffa dem genom nogån som jobbar inom vården, men se till att dessa är nya eller är blivit steraliserade igen, man vet aldrig vad dem kan innehålla och mig veterligen så funkar HIV eller Hepatit B, inte så bra som flavour för gädda. Kanske kan du fråga någon veterinär om du kan få några sprutor, hör dig för, men se till att dem är rena för din egen skuld. Dessa sprutor är ett bra hjälpmedel för att få in lite doft och även luft i dina beten och som jag många gånger för har sagt, så är det oftast när det är riktigt kallt och trögt det fungerar som bäst med doftämnen i betet. Det fungerar dock året runt och för flera av våra rovfiskar som Ål, Mal och Lake. Bilden viser två flavours från Richworth som jag har haft bra fiske på.
Jag har fått frågan om det finns doft som drar till sig Abborren, men jag ska i ärlighetens namn erkänna att jag aldrig har provat doftmedel efter Abborre, men jag har fångat Abborre på doftande deadbaits som var tilltänkt för gädda.
Du behöver två olika storlekar på dina nålar. En tjockare som klarar av en trögflytande olja och en tunnare för dem lite mer lättflytande flavours.
Jag brukar att ha en mindre spruta som klarar 5 ml till flavours och en större 10 ml spruta till oljorna och grunden till detta är, att den större har ett bättre tryck som får ut oljan.

Dessa finns alltid med i min box med doftämnen. Den minsta för flavours, den i mitten är för oljorna och den stora 20 ml, är enbart till för att injeksera luft i simmblåsan och under skinnet.
Nålarna passar på alla sprutorna och jag använder den tunna nålen även för att injeksera luft, då den skadar skinner och simblåsan mindre, än en tjock nål.


Rengör dina sprutor efter varje gång du använder dem, olja och flavours har en otrolig förmåga att fastna och det blir som limm mellan dina fiskepass. Rengör dem och du gör livet lite lättare nästa gång du är ute.
Du kan hemma lägga sprutorna i varmt vatten, som med tiden löser upp en hel del av det som ändå fastnar i sprutorna. Helt rena blir dem dock aldrig efter att ha varit använda.



Du skall vara försiktig när du hantera dina sprutor. Ha dem på samma ställe hela tiden och ha alltid nålskyddet på dem när du inte använder dem. Det händer att man sticker sig och då ska du omedelbart trycka ut så mycket blod det bara går och tvätta sticksåret med en steril sårtvätt. Räcker det med detta?
Nej! Du ska hålla koll på såret dem närmsta dagarna på grund av infektionsrisken, sprutorna är fulla av bakterier från betesfisken, doftämnen och kanske även från backen, var du lade sprutan. Allt detta kan skapar en fruktansvärd inflammation i såret och du kan behöva vård och t o m antibiotika för att få ordning på detta.
Ha inte sprutan liggandes på marken utan skydd, nålen går rakt genom sulan och det kan man vara utan eller hur? Släng inte sprutan i stolen och lägg ut spöet, jag vet att det är skönt med en god varm kopp kaffe efteråt, men inte med en nål i arslet! Och hur roligt är det att be kompisen om att rengöra såret och stå där i minusgrader och moona? Sköt dina sprutor och slippa detta med skader och böterna som Polisen delar ut för förargelsesväckande beteende!




onsdag 27 oktober 2010

Använd dina oljor och flavours på rätt sätt.

Jag får massor av frågor kring oljor och flavours, hur jag blandar dem, hur mycket som man ska använda och hur man applicerar dem i betesfisken mm. Jag går genom dem som jag blandar och sen får nu prova er fram.
Jag använder dessa som är med i inlägget och en Sardine Oil från Starbaits och den ändrar jag inte på, utan använder den som den är direkt ur flaskan. Dessa som är med här blandar jag en del av och det är långt ifrån säkert, att jag har dem rätta och mest effektiva kombinationerna, men dem är väldigt effektiva och det finns spelrum för att experimentera. Min absoluta favoritblandning till gäddan är dessa två från Mainline! Jag har inte varit i något vatten än, var gäddan inte har tagit mina beten med denna kombination. Allt du behöver göra är att köpa både dessa flaskor, öppna locket på Enhancern och häll hela flavourflaskans innehåll i denna, stäng locket och skaka kraftigt under ett par minuter.
1-2 ml per betesfisk beroende på betesfiskens storlek räcker till en hel dags fiske, men så länge dröjer det inte innan gäddan hittar betet! Mainlines produkter hittar du hos Skandinaviens Sportfiskecenter i Ljungby, slå Rikard en pling på 0372 - 140 01 och han hjälper dig med detta.
Danish Delights Salmon - och Mackrel Oil är också två bra oljor som du kan använda som dem är eller blanda med en fiskflavour. Jag har provat Salmon oljan med olika fiskflavours och funnit att 60 ml av Mainlines Salmon and Shrimp flavour är en bra kombination och likaså är Mackrel Oil med 50 ml av Mainlines Pacific Tuna Activ - Ade.
Igen räcker det med att du skakar ihop det hela och använder 1-2 ml per betesfisk, allt efter betets storlek. Dessa oljor finns över hela landet och Mainlines produkter hittar du hos Skandinaviens Sportfiskecenter 0372-140 01.

Lee Jackson´s Ming Oil är enormt effektiv och den ska du inte ändra på! 1 ml per bete och resten sköter sig självt. 100 ml koster 5,25 £ och 250 ml koster 8,50 £, du hittar den hos Tacklebox i Kent, England och adressen finns på min startsida bland länkerna.


Eddie Turner (ET Tackle) Dessa winterjuices är suveräna och det finns flera i denna legends range av gäddflavours och oljor. Dem finns tyvärr inte att köpa i Sverige, men kanske någon kan ta hem dem?
Du hittar dem hos Tacklebox och du ska inte ändra dessa, mannen bakom dessa kan sin sak och jag tror att du förstör dem. 100 ml flaskor som räcker till 100 betesfiskar kostar 9,99 £ lite dyrare, men också enormt bra.



Nutrabaits Winterised Pilchard Oil, jag vet inte hur många gäddor som jag har fångad på beten som har varit impregnerade med denna olja, men det rör sig om hundratals genom årens lopp. 500 ml koster 8,50 £ och du hittar den antingen hos Sportfiskegiganten i Malmö eller hos Tacklebox i England.
Prova även Nutrabaits Pure Salmon Oil som finns i samma flaska och till samma pris. Jag har provat denna olja med 50 ml av Lobster Termidore från Nash och haft kanonbra resultat. Det är helt klart att dofter med någon form av skaldjur lockar fram gäddorna till dina beten mer än något annat.
Det finns en del andra attraktorer på marknaden som exempelvis DynamitesScent Trail Liquid Attractants som finns i Killer fish, Blood red och Pike strike. Dem kommer i 250 ml burkar, var du har en pensel i locket och du stryker på dessa färgade doftmedel, priset är 6,99 £ och även dem hittar du hos Tacklebox.
Börja alltid ditt fiske med naturella beten, funkar det inte eller om det är kallt, kan du övergå till flavours och oljor. Det räcker gott med dem nämnda mängderna, gäddan har ett välutvecklad luktsinne och den hittar snabbt dina beten. Du kan dock aldrig ha för mycket mycket flavour eller olja på dina beten, gäddan tar dem ändå fast oljan droppar från dina beten.
När du ska applicera dina dofter, kan du göra det genom att använda en injektionsspruta och du bör ha en nål som klarar av den tjocka oljan. Stick in nålen på flera ställen under skinnet i betesfisken och tryck in lite doft.
Du kan även pensla på dina doften med en billig leksakspensel, men du bör sticka lite små hål i skinnet med en kniv, innan du penslar på doften, oljan/flavour dras in i köttet och sitter i längre. Vill du ha lite färg på dina betesfiskar och i dina doftkombinationer, så kan du blanda flavourn med lite boiliefärg innan du blandar denna med oljan. Kanske dags att börja experimentera lite till helgen?
Detta ger ett svagt moln runt betesfisken och enligt många ska det lockar fram gäddan, röd och orange färg har jag provat, men jag kan inte påstå att det har haft någon större effekt än den vanliga naturliga färgen på betesfisken.




tisdag 26 oktober 2010

Jobba och få lön för mödan, nu var det är kallt.

Fullmånen står glänsande på den stjärnklara himlen och termometern viser 4,3 minusgrader! Det är på god väg mot en tuff vinter mina herrar och damer, jag tror tyvärr att det blir minst lika tufft, som den gångna vintern och kanske är det dags att se över din utrustning för ismetet? Vi har i dag inlägg nummer 400 och besökerantalet ligger på 53 200, helt sanslöst och jag är enormt tacksam för ert intresse och alla era frågor. Jag ska skärpa mig lite mera framöver, men just nu är det lite mycket som måste gå före och jag hoppas ni förstår.Vi är inne i en period av hösten, var det ena dagen är plusgrader och nästa dag, slår kylan till och temperaturen sjunker igen. Detta är inte något gäddan tycker om och fisket kan vara väldigt upp och ner vid denna tid och med dessa temperaturförändringar som just nu sker i våra vatten. Jag har i dagarna pratad med lite av mina danska gäddmetande kompisar och även dem har detta problem och det viser sig att denna höst är lika trög som förra årets och det är fiske med filéer av olika slag som gäller om man vill ha ett run. Så jag tänkte bara lite snabbt gå genom vad du kan göra för att lura någon trög och köldstel gädda och det finns lite trix och knep för detta.
Ett sätt är att gå ner i betesstorlek och använda dem minsta beten du har eller kan skaffa fram. Du kan även prova att halvera dessa betesfiskar och en stor fördel är, om du mäskar lite under veckan och kanske även med lite bitar när du fiskar. Doften sprids och det kan väcka apptiten hos gäddorna i området.
Vi måste inse fakta och göra vårt bästa för att få fisk, att lägga ut hela stora betesfiskar och sen sitta hela dagen i stolen och vänta på att gäddan ska komma till dig, är fel sätt att gå tillväga nu var vattnet kyls ner snabbt. Kasta om ofta och fiska av större områden, flytta på dina spön med jämna mellanrum, fungerar inte den metoden du tillämpar, så byt metod - Var inte lat, det kostar dig fisk!

Nästa steg kan vara en Kebab - rigg med en eller flera fiskbitar, Beten som Sill, Makrill, Mört, Sarv och andra beten brukar gå bra och igen, kan du mäska både innan och lite när du fiskar. Penslar dina fiskbitar med olika oljor eller flavours, det brukar ge resultat om du ligger på rätt ställen med ditt bete.
Prova olika fiskbitar, fiska dem naturellt först och sedan med doftämnen, se vad som funkar och ändra spöna till det, som fungerar för dagen. Prova även att flytta dina beten genom att lyfta upp spöet snabbt och dra det bakåt och ställ in det sen igen, gäddan tar ofta detta "flyende bete" när det lägger sig igen och det har hänt mig många gånger, att man inte hinner att få på indikatoren, förrän lina dras ut.
Prova på olika avstånd från land, ganska många gäddor fångas på den först djupkanten som oftast finns, andra ställen är längs vasskanter och runt den nerruttnade växtligheten som fortfarande avger en viss mängd värme och det drar både gäddan och dens byten nytta av.


Här har du ytterligare ett sätt som kan få gäddan att öppna klaffen, små fiskbitar eller strimlor fiskardu enklast på en liten Kebab - rigg med en trekrok eller en enkelkrok i storlek 1. Du kan antingen riggar biten på en bit ståltråd, eller sätta den direkt på kroken om du väljer att fiska med en enkelkrok.
Stick in kroken i den tjocka ryggdelen, här får kroken eller ståltråden bäst fäste och det håller för att kasta reletivt långt beroende på vilket betet du har. Använd även huvudbiten, gäddan tar allt, när den väl är hungrig. Jag har fått lite frågor kring längden på wiretafserna och den bör vara minst 50 cm från enkekkroken eller den översta kroken på ett 2 - krokstackel.
Krokstorleken bör vara size 2 eller 1 vid fiske med enkelkrok och vid fiske med trekrok, använder jag oftast en 6:a eller en 4:a till mina Kebab - riggar, ståltrådsbiten som fiskbiten sitter monterad på, är enbart till för att min krok ska vara fri från betet och det blir enklare att kroka gäddan.



Här en äldre bild, gäddan togs i november och mitt fiske började som vanligt tidigt på morgonen. Fisket var trögt och det var is i kanterna av sjön, jag provade allt jag kunde och hade med mig, men det ville sig inte. Jag hade ett spö liggande ute sedan först utlägget på morgonen och betet var en hel Sill, som bara var 10 - 12 cm lång, vill jag minnas och den tog denna gädda.
Den tog dock inte betet förrän vid klockan 2 på eftermiddagen och då hade det kommit in ett väderomslag till det bättre. Det viser bara att dem finns där, men dem kan vara otroligt tröga och svåra att få till att nappa, men dem märker snabbt att temperaturen stiger någon tiondel och det kan många gånger räcka.
Det är så med allt fiske, är det trögt, får du jobba för att få fisk! Jobba och då får lön för mödan, så är det bara och om du skulle bli utan fisk, så vet du att du har gjord ditt bästa under dagen. Ena dagen hugger gäddan på det mesta som erbjuds och nästa dag kan det kännas nästintill hopplöst att få ens en liten snipa. Så är fisket och det är nog det som gör det roligt och spännande eller hur?




fredag 22 oktober 2010

Watch your back Pikers!

You never know what´s coming up from the depths!

torsdag 21 oktober 2010

Vertikalfiskarna skördar framgånger!

Jag fick ett mejl från Jon Pedersen i dag, han och polaren var ute under den gångna helgen med vertikaljiggarna. Läs och njut av bilderna.Tjena Luis. Såg att du hade skrivit lite om vertikal fiske på sidan:) Det var just detta fiske jag och en polare provade förra helgen och det slutade med två fina fiskar och en oförglömlig fight:)Gäddan togs på 0,08 flätlina och tafs av flourcarbon så de va ett mirakel att grejerna höll:) är ett ytterst litet gädd bestånd i sjön så risken att komma i kontakt med dom e ytterst små, var främst gös vi var ute efter men dom få gäddor som finns mår bevisligen gått:)
Gäddan våldtog jiggen å gav en ordentlig kamp plus att min polare pressade fisken sten hårt med dom lätta grejerna, var några nervösa minuter. å det höll flera gånger på att gå åt skogen. bland annat så pajja rullen halvvägs in i fighten så bromsen blev sten hård:) otrolig känsla när han kunde landa den med ett stadigt gäl grepp. Tippade på en 8+ gädda men sen fick vi se en otroligt väl matad buk och förstod att det var över sträcket.
Gäddan vägde 10.1kg.roligt sido fakta var att precis innan hugget kom såg jag fisken stiga på lodet samt att jag hela tiden hade hans jigg på lodet så jag hann precis skrika nu smäller det, för att sen se ett förvånat ansikts utryck och en polare men böjt spö ner till handtaget. Körde med både jigg och död mört.bommade några försiktiga hugg på mört men all fast fisk tog på fin-s jiggar.
Jag fick även en fin aborre som tyvärr höll sig på fel sida sträcket med 0.96kg men även den såg ut att må gott.ska försöka ta någon mer tur med detta extremt roliga fiske i denna sjö där det kommit upp så pass stor gös som 10+. Huggen e ofta sten hårda å man blir lika shockad varje hugg, detta måste du prova:)
Man är helt slut efter en dags fiske då man måste va fokuserad hela tiden för att inte bomma några hugg.det är fruktansvärt beroende framkallande:)när man fått sin första fisk på detta fiske e man fast. Har även endel andra fina gäddor på lager som ja kan skicka famöver om det finns intresse. Ha de gött mvh Jon.










Tack för dem fina bilderna Jon! jag tar gärna emot flera av dina bilder. Skitfiske på dig och Polaren! Snart spelar Liverpool mot Napoli och det ska jag inte missa ;-)




onsdag 20 oktober 2010

Ny Jakt - och Fiskebutik i Vårby.

Jag fick ett melj härom dagen från goda vännen Marcus Bertilsson, man har nu startad en ny Jakt -och fiskebutik i Vårby. 1200 kvardratmeter stor yta, så det finns lite att röra sig på om du vill känna på bössan eller nya karp/gäddspöet.Butiken är belägen på Vårby Allé 53 och du når dem på telefon 08 - 740 20 20 eller via mejlen på: info@huntyardberras.se Du hittar allt inom Jakt och Fiske i butiken: Specimenfiske, Karpfiske, gäddmetet, Spinnfiske, Jerkfiske och Flugfisket. You name it and they have it!
En enorm, men välöverskådlig jiggbar.

Gott om plats att röra sig på, om man vill testa några av spöna.


Fina, ljusa lokaler och röda mattan är utlagt för dig som kund.



Man har även en egen karpdamm inne i butiken!
Jag har inte namnen på alla i butiken, men är du intresserad av karp, specimen och gäddfiske, så kontakta Marcus. Jag har känt Marcus och fiskat med honom i över 20 år och jag vet att han med sin erfarenhet, kan och vill hjälpa dig på absolut bästa sätt. Give him a call or a visit!





Pikebaits a la Dynamitebaits.

Jag vet av erfarenhet att i min region av landet är det inte lätt att skaffa riktigt bra gäddbeten, det går att beställa Sill och man kan köpa och fånga lite levande Mört, men där går nog också gränsen.
Förr var det enkelt att beställa makrill mm, men nu verkar det ha blivit väldigt svårt att få dem till denna del av landet. Hur det ligger till hos just dig och vart du bor vet jag inte, men här finns lite hjälp att hämta.Dynamitebaits har uppdaterad sin hemsida med allt vad gäller deras beten mm och du hittar dessa på http://www.dynamitebaits.com/
Här finns en massa tips för både gäddmetaren, karpfiskaren, specimenfiskaren och tävlingsfiskaren och det är bara att ta för sig.
Jag har plockat lite bilder på deras beten för gädda och du kan beställa dem genom http://www.tacklebox.co.uk/ dem skickas frysta och kommer fram upptinade och det gör inget bara du använder dem direkt eller stoppar dem i frysen direkt du får hem dem.
Tacklebox står inte för hur betet ser ut när det kommer fram till Sverige. Det brukar inte vara något problem, oftast är dem faktiskt bättre efter en upptining som skapar lite mer go doft!

Du har tio sorters beten att välja mellan, vad som fattas här, är Pollen och du har även ett segt doftmedel som finns i tre olika dofter som du stryker på dina beten om den naturliga doften inte skulle räcka till för att väcka gäddans uppmärksamhet och nyfikenhet.


Jag har inte dem exatta priserna på dessa beten och dofter och du får kolla upp dem med Tacklebox innan du beställer dina beten och doftmedel.



Dofterna har jag hemma, men än en gång har jag funnit att det är svårt att få hem vissa beten som kommer från västkusten och jag ska i dagarna beställa hem en rejäl laddning av olika beten från Tacklebox, beten som vi inte har eller kan få tag på.
Ta en titt på Dynamites sida och kolla läget, var först på dina vatten med dessa fina gäddbeten och skörda resultaten innan andra gör det! Glöm nu inte Lee Jacksons Ming Oil till dina deadbaits! Ordertelefon till Tacklebox: 009 44 01322 292400




söndag 17 oktober 2010

Fina dagar, men kalla nätter.

Jag har varit ute på karpfiske i helgen och dagarna är väldigt fina med sol och blå himmel. Nätterna är stjärnklara och kalla, detta har dock inte hindrat mig och det blev lite fisk också, och inte bara karp. Jag ser en del mindre gäddor jaga gölens småmörtar och det börjar nog snart bli dags att ge sig ut med gäddspöna och kanske har man turen på sin sida. Det finns en del större exemplar i gölen som jag gärna sätter mina krokar i.
Någon Regnbågsfiskande bubbelfiskare blev av med sin fluga, lite riskigt med tanke på att en fågel kan ta den i farten. Det kan nog bara sluta på ett sätt och det vill jag inte vara med, så jag tog ner den och faran för fåglarna är över (för denna gång)

Jag hade väldigt roligt över denna fiskare som helt klart var nybörjare med flugspöet. Antingen blev det en pisksnärt och flugan var rensat eller så fastnade allt i bryggan bakom honom.
Ett par gånger fick han hela linan över sig och han sparade inte på krutet, när det gällde svordomar!


Skrattar sist, skrattar bäst sägs det! Jag blev verkligen grundlurad av denna gäddsnipa som tog min lilla gula pop - up boilie.
Det blev världens run och jag var 100 på att det var karp, men icke sa Nicke. Perfekt krokad i underkäken och den kunde snabbt gå tillbaka med beskedet att hålla sig borta.



onsdag 13 oktober 2010

I vertikalfiskaren tackelbox!

Efter lite mejlande fram och tillbaka med logan Nilsson från Värnamo, så ställde jag en fräck fråga till honom angående hans grejor för Vertikalfisket med jiggar efter Gös, Abborre och Gädda.
Med andra ord satte jag lite press på honom och det visade sig att han skulle ut under den gångna helgen, nu är det så, att under press blir det sällan några större fiskar, men han lyckades ändå med flera, dock mindre fiskar.Finns det något bättre än att snoka i andra grejor? Knappast! Det är alltid spännande och se vad folk har med sig och se vad som används. Jag har ingen erfarenhet av vertikalfisket överhuvudtaget, jag metar mina fiskar till 95 %.
Men det är alltid roligt att lära sig lite nytt på fiskefronten. Jag fick ett gäng bilder från Logan och jag ser att hans tackelbox innehåller vertikaljiggar i en del olika färger och storlekar, precis som spinnfiskarens box.
Detta är troligen lite av hans favoriter bland jiggarna och dem har lite olika tacklingar av krokarna och en del går ner lite fortare än andra. Jag har förstått att detta fiske är väldigt effektivt och det sker väl från drivande båt över områden med fisk som man har hittat via ekolodet.

Här är en av Logans tacklingar och jag blev förvånad över att denna Titanwire klarar upp till 3 års fiske utan at man behöver byta den. Han crimpar wiren och använder springringar för att kunna byta ut krokarna som blir skadade.
Wiren håller sig rak och kinkar inte, väldigt bra, men priset på wiren är därefter. 0,30 mm wire klarar 30 lb och jag är nog inne på att prova den för mitt eget gäddmete.


Små multiplikatorrullar är smidiga och väldigt populära för detta fiske, en av dem mest populära är denna Daiwa Viento som jag vet ligger i dem högre prisklasserna. Kvalité koster, men man får vad man betaler för (hoppas jag!)
Spöet verkar vara lite av ett hemmabygge, men det finns massor av specialspön för vertikalfisket på marknaden. Det är bara att välja och vraka efter plånboken eller behov, det finns grejor för alla, fattiga som rika.



The man himself Logan Nilsson med en lördagens gäddor, det blev även lite Gösar upp till 50 cm, men tyvärr höll dem större fiskar sig på behörigt avstånd denna gång.
Jag hoppas dock att kunna lägga upp Logan med en rejäl Gös eller Gädda i framtiden och fram tills dess hållar jag tummarna för honom! Stort tack för bilderna Hr. Nilsson och håll hårt i spöet i höst, snart kommer den där du vet.......