torsdag 28 februari 2013

Fornlämningar!

Jag ska inte överösa er med gammalt bråte, men här kommer några stycken till och när dessa bilder togs, är en fråga jag inte kan besvara, men troligen i slutet av 80 - talet eller början av 90 - talet.

Jag har över 30 foto album fulla med gamla bilder och dem flesta av dessa bilder väcker fina minnen och jag ska ta med dem på mina bloggar, men det ska bli mera spridd i framtiden, eller gillar ni dem? I så fall hör av er, så man vet.
Havsöring från Hagbyån, en blåsig vårdag, var man behövde två mössor, jag tror att den vägde 3,7 kilo och den togs på en blå Toby nedanför en liten forsnacke.
Här en fin blank kustöring på 5575 gram och den sög i sig en Twin Tail jigg med orange huvud och gul kropp. Den jiggen var egentligen ämnad för Abborre, men jag gnällde aldrig, det gjorde min lilla rulle!
Havsöring, igen från Hagbyån, men denna gick över min mäskplats, som var tänkt för Hagbyåns Braxar, ett eller två kast med ett Abu Glimmy i silver, så small det och middagen var räddat för den dagen och jag kunde sen fridfullt drar mina Braxar. Vikten var 3550 gram.
Min största gädda från Linnéasjön. Den togs på en hel Makrill, som lades ut i mörkret på isen och sedan drogs betet mot is kanten och sjönk till bottnen.

Det hann aldrig ljusna, innan denna dam, hittade mitt bete och en 10 kilos fisk en frysen dag, ja, den värmer gott.

Hela sjön frös igen under eftermiddagen och kvällen, det gjorde inget, jag hade gjord mitt och sög på den karamellen länge.
Här den berömda "Nanna" från Svarte göl, det är första gången jag fångade henne och det skulle bli 11 gånger till, innan en annan "fiskare" fick henne och avlivade henne.

Under alla 12 gånger jag fångade Nanna, så var det aldrig på samma bete två gånger efter varann, hon var smart, men inte smart nog för mig och hon fick vara med i min bok: Så fånger du Storgäddan.
Åh herre gud! Detta måste var våren - 88. Mikael Blomkvist och jag vandrade en heldag längs kusten, lite norr om Ljungsnäs och bokstavligen slaktade upp ena gäddan efter den andra på våra blåa Atomdrag.

Det var enorma mängder gädda vi fångade då, nu för tiden, är det en annan visa tyvärr, på baksidan av bilden står det vikt 6,5 kilo, så var det nog.
Min första stora Abborre från ....sjön. Nja, jag håller det lite som en liten hemlis, mest på grund av jag lovade det en gång i tiden. 12 - 13 hekto eller?

Kommer inte ihåg vikten på denna, men kul med den första och det har blivit en del sedan dess upp till 1680 gram och så dessa som man har tappat .... de kanske kommer, nästa gång jag är där?

onsdag 27 februari 2013

Pimpelminnen.

Pimpelfisket ligger mig varmt om hjärtat, men inte denna vinter, var allt bara är trögt och inget verkar fungerar normalt och troligen, är det något med isen eller vädret som förstörde det hela, jag vet inte vad och kan inte sätta fingret på något speciellt.

Jag tävlade i ganska många år, först i Nybro Fiskeklubb, sedan med SG. Anguilla och sist och inte minst i AFK Borren från Tingsryd, men en knäskada 1992, satte ett stopp för detta roliga fiske och jag har sedan den skada, mest gått efter större Abborrar, som tar lite längre tid på sig och det är framför allt ett lugnare tempo.
Orranässjön, det är Dan Dellerfjord som sitter och fibblar med tröga Abborrar och tempen är minus 29 grader, inte f-n stannade vi hemma, för att det var lite små kyligt!
Skärsjön, Eskildsryd. Jag hittade ett stim med lite större Abborrar och de gick fullständigt besärkagång på en liten röd Nils Master balansare.
Här var det fullt flås från första nersläppet med Svecke - pirken, det skedde på stengrundet mitt i Ladugårdsviken i Orranässjön och jag drog 578 Abborrar i ett och samma hål.

Det var roligt, jobbigt och samtidigt, så jävla sjukt med fisk i området och det klubbmästerskap tog jag hem med råge, som så många gånger förr.
Ingen speciell bild, men på min absolut sista pimpeltävling hade Sandell och Dellerfjord, tjatat om att jag skulle följa med. jag ville inte då jag endast hade en 150 mm borr.

Men okay, jag gav upp för tjatet och åkte med och innan start frågade Dan, som var tävlingsledare om vi skulle lägga 50 spänn per deltagare för största Abborre under tävlingen, något han skulle ångra.

Den har du på bilden och jag vann hela baletten och blev nästan 1000 spänn rikare och jag fick även ett gäng Vim - pirkar för denna prestation, ni skulle ha hårt grabbar i bilen hem, du gode gud!
Jag har under alla tävlingar alltid lyckats med att få större Abborrar än andra och det är inte så dumt, dessa väger bra i skryllan, en trögt och seg dag, var man ibland gjorde över 120 hål under 4 timmars fiske.
Dansjön. Flera av dessa storlekar gav en DM seger och en biljett till ett SM, men att åka 130 mil för att tävla i 4 timmars fiske, det kändes inte rätt och jag avstod dem två eller tre gånger, jag kvalade till Svenska mästerskapen i pimpel.
Numera jagar jag gärna större Abborrar med pimpelspöet, det är lugnt, knät håller för detta och lite framgånger har jag haft genom årens lopp.
Här en vacker tecknad pimpelgädda från någon tävling, denna landades, men i dem flesta av fallen, slet man bara av linan och bytte spö.

Tid är fisk i tävlingssammanhang och man hade inte tid att drilla en gädda, utan det var och är endast Abborre, som räknas och så lite jävelskap ibland, som exempel ...

... När Peter Törnås från AFK Borren lite snabbt anmälde mig i damklassen under namnet Louise Rasmussen och jag bara tog kortet och vandrade ut och drog mina Abborrar.

Vid invägningen säger gubben, som vägde in fisken : - Vad i helvete du är jo karl? Jag fattade noll och ingenting och på backen bakom mig låg Törnås och klev av skratt. Vilket folk det finns i Tingsryd!
Här en lite skrämmande upplevelse, man sitter och drar Abborrar med en vikt på 20 - 40 gram, de hugger på ett visst sätt och sen kommer denna Mört och hugger stenhårt och man kommer av sig i fisket.

Dessa störande moment är inget bra, om du har fisk under dig och har fått upp farten och har en perfekt rytm i fisket, men jag tror att den vägde närmre 600 gram och det är den största Mört jag har fått på pimpelfiske.
Stora Abborrar på Balansare är roligt och spännande, det tar sin tid att väcka upp dem från sin dvala och det tar sin tid att reta upp dem till ett hugg, men när de väl har bestämt sig, då smällar det, jag lovar.
Här en bild, som fortfarande är ett frågetecken för mig. Dan Dellerfjord, Erik Sandell och jag är på Kamra göl för att träna lite snabbhet i fisket och snabbhet det blev det, under dem 4 timmarna vi körde stenhård träning.

Under dessa 4 timmar fångade jag 1029 Abborrar med en vikt på 18,9 kilo, man snackade på den tiden om ett rekord, men jag vet inte, roligt var det i alla fall.

Det var så mycket fisk på ett litet område, att bottnen var randig och jag körde med hullinglös krok och lyfta fisken från bottnen, så pass att jag till sist satt med 45 cm lina mellan fisken och pimpelspöet och för varje fångat Abborre, som kom upp, hoppade 2 - 3 fiskar upp på isen, som sagt, det var sjukt!
Nu är det bara stora som gäller, det är inte lätt, men spänningen finns där, ibland pimplar jag upp lite enstaka mindre Abborrar, som går till beten på mina ismetespö, det räcker gott och väl för mig.

Jag gillar även att pimplar Regnbåge, som ni har förstått vid detta läge, mest är det för fightens skuld, men de är inte helt fel på middagsbordet och jag har ett bra vatten 3 kilometer från hemmet.

tisdag 26 februari 2013

Gamla och suddiga.

Igår var det utbildningsdag och jag träffade Peter Svensson igen, det hela gick lite trögt i början med arbetsmiljöspelet, men sen kom vi starkt på slutet och nästa måndag är det hela klart.

Till Peters stora glädje, så fanns det inga gröna ärtor på tallriken, något han inte gillar. Jag satt under en stund och funderade över hur och när, jag träffade Peter första gången och det var någon gång i början av 90 - talet, var man ville att jag kom upp till skärgården för att fiska gädda med dem.
Jag minns Peter i hans röd/vita flytoverall, en snäll människa, ett flöte eller en form av en levande Hi - Lo wobblare, som stod där i båten och nötte efter gädda, jag vet att Peter tog dessa två bilder.
Jag kommer även ihåg att största gäddan under dessa två dagar, blev en fin fisk på nästan 9 kilo till Peters kompis Leif.

Vi hade roligt och tiden drog iväg och vi skildes åt för många år sedan, nu jobbar Peter på min arbetsplats och vi ses ganska ofta och kacklar lite fiske, om tid finns.
En gammal bild från Linnéasjön, en driftad Sill gav mig denna gädda och 3 år senare fångade jag den med vikten 10,025 kilo och den gången, var det på en hel Makrill i mörke.
Här en gädda från Hinseryd göl, en större damm i Alsterån vid Sandslätt. Frugan skulle åka till sin mormor och jag slängde in en håv, ett par Sillar och flötmetspöet.

Väl framme provade jag lite här och där, men inget hände. Jag provade vid ett av dem tre in flöden och driftade Sillen med strömmen och fastnade i bottnen, trodde jag.

Sillen hade släpats i bottnen, det visste jag, men jag såg lite bitmärken och ställde in flötet, så betet gick fritt och i andra driften dök flötet och denna pjäs kunde landas. 118 cm och en vikt lite över 11 kilo.

Jag har sen provat många gånger och kommit upp till 9 kilo och missat en del större, men inte lyckats med dem som finns där, kanske något för våren som kommer?
Udden i Linnéasjön. Jag fiskade med två karpspö på Udden och hade ett spö med Sill ute på badplatsen. Först kom en karp i form av Humpy, en gammal sned spegelkarp och bara tio minuter senare denna gädda så man kan faktiskt slå två flugor i samma smäll.
Ibland är de lite mer än hungriga och det är gäddan i ett nötskal. De kan vara grymt svåra ibland och ibland tar de allt, man slänger efter dem och det är nog det som gör fisket så roligt.

Jag hittade lite gamla bilder från min tid som tävlingspimplare och en del bilder på Abborre, så det kanske vi tittar på under morgondagen. See ya!

söndag 24 februari 2013

Segt fiske, som kunde ha slutat väldigt illa!

Att ha med sig Slynan på isen är inte lätt, fisken har en förmåga att känna hans närvaro och de lägger ner all verksamhet under isen och så även i dag.

Så jag visste mer eller mindre, att det var totalt kalkat, när den röda ambulansen kom lite innan 8 och hämtade mig, men man måste jo försöka.
Det var var sin klump av denna typ, vi var ute efter, Slynan hade till och med lovat bort en firre till grannen, de ni! Så enkelt är det inte och det fick vi bevis för under dem 4 - 5 timmar vi nötade i dag.

Bengt hade med sin en burk med luxusräkor, jag hade lite pellets och Belachan med mig, men dem där prickiga sakerna under isen, visste att Slynan hade klivit ut på isen och de hade stängt igen för dagen.
Vi var överallt och lite till, men hittade inte fisken och under en förflyttning, blaskade det till och Bengt låg på knä och pattar på isen och krälade.  - Är du full frågade jag och Bengt reste sig och sa det där gjorde ont och det syntes i hans vackra face.
Någon hade gjord stora hål med en isbil och inte markerad dessa, när de lämnade isen och här klev Bengt ner och skadade sig lindrigt med tanke på vad som kunde ha hänt.
Här ser ni storleken på hålet och hål i dessa storlekar, är inget vi behöver på våra isar och de skall markeras med något synligt så ingen skadar sig.

Ett litet barn kunde ha gått rakt ner och kanske aldrig kommit upp igen, jag skämtar lite med Bengt här, men det kunde ha gått betydligt värre och vill du läsa mera om detta, så kan du kolla på Nybrofiske bloggen.
Under fiske med balanspirk i gäddrika vatten, så använder jag korta wiretafsar. 15 cm långa och antingen med eller utan lekande, men Kordas Speed links är perfekta som beteslås.
Man räddar en del dyra pirkar och balanspirkar, med en tafs om gäddorna är på hugget, eller om du fiskar i vatten med massor av gäddor.

Wiren är Darts 20 lb, som är plastrad med ett tunt svart plasthölje och jag använder Darts wirelås, som finns till denna wire.

Större svepande vertikalpirkar eller balanspirkar, hindras inget nämnvärt av denna korta bit med wire och på sikt sparar du lite pengar och en del irritationsmoment under fisket.
Igår var jag en runda genom Pär´s dragask med pimpelgrejer och hittade denna fluoriserande Bergman pirk, troligen bra i mörka vatten eller under taskiga ljusförhållanden, kanske något för göspimplaren?
Andra sidan av Bergman pirken ser likadan ut, bra och stark snappers och med lite gummibitar från en sönder tuggat jigg, så kanske detta är rätt melodi?
SM - Pirken har också fått sig en ansiktslyftning, jag känner inte igen detta, på den gamla tiden fanns de i silver, guld och koppar färg och vissa blandningar av dessa färger.

Nu är det lysande ögon eller prickar och en fin tjejfärg, som ska attrahera fisken till hugg, kanske är dessa bra, jag vet inte och har inte testat dem än, men det är aldrig långt till Pär´s ask med pirkar.
Andra sidan av denna SM - Pirk, är det igen en lysande färg och ett öga, bra krok med lysmassa i standardfärgen rött/vitt och ett svart öga.
En annan intressant vertikalpirk, som jag hittade i asken, var denna Pipa - kopia i en skrikande gul färg och lite orange och ögon.

Kroken var täckt med en halv mustasch i form av glittrande tinsel, tur man inte är en Abborre, vad dem får se nu för tiden!
Baksidan av denna pirk var i koppar färg och det fluoro orange hänga med även på denna sida, lite fjällmönster kanske kan vara avgörande för om fisken ska hugga?
Även Pär hade lite av Storm´s gummibalansare och dessa är riktigt bra genom, att de är mjuka och känns som en riktig fisk och det gör att rovfisken, oftast hugger igen om man skulle missa första hugget.

Gör inte för stora hål och glöm inte att markera hål, som blivit lite för stora, tänk på andra som färdas på isarna, nästa gång kan det vara du, som skadar dig.

I dag har Slynan namnsdag, kaffet står på och nybakade bullar med mjölk serveras efter klockan 16. Hipp,  hipp hurra för Bengan och må hans ömma knä vila i frid.

Sankte Pär kom aldrig till Rismåla göl i dag, tur var nog det, för hade han kommit och landat en båge, då hade vi slagit honom med snöspaden vi hade med oss.

Nu stundar en vecka med utbildning, jobb, extra jobb och en seg lång fredag och sen två dagar på isen, med vetskapen att det är segt och trögt. Gud vad jag älskar denna vinter!

lördag 23 februari 2013

Då var det fullt på vinden igen!

40 cm snö, 2 minus, 12 meter vind från nord, 9 ismetespö, 2 pimplare, 0 Abborre, 1 snipa och allt detta från 6 på morgonen till 15.30 - Jag aderara inte detta, utan kan bara kostatera att ekvationen av det hela ger att allt ismetefuck finns på vinden och det är över för denna gång och det känns väldigt bra!

Pär hade inte ett sniff på hela dagen, jag fick en snipa och lyckades till och med riva en Abborre, då den råkade komma för nära min pirk. 

Det räcker nu och för resten av istiden blir det endast pimpel efter Regnbåge och Stora Abborrar. Jag börjar med Regnbåge i morgon med självaste satyget Storslynan från Träkånten och det kan bli en trög historia det med, när den f-n är med på isen.
Jag skriver inte mera, utan ni får glo bäst f-n ni vill på dessa bilder från dagen, jag vill även passa på att tackar för de få röster ni har gett mig i tävlingen Sveriges bästa blogg, det rör sig om 37 röster under 21 dagar av februari, men besöker antalet under denna tid är drygt 8800 stycken, lite märkliga siffror, om ni gillar denna blogg eller hur?





Tack gode Gud för att denna vinter snart är slut, något sämre har jag aldrig varit med om och det blir svårt att få en sämre vinter än denna.

fredag 22 februari 2013

Mars månad, tid för Balanspirken!

Snart är vi i mars månad, en av de bästa månader för Abborren för pimpelfiskaren, för det mesta är Abborren trög under vintern, men man kan lyckas att väcka den och reta upp den till hugg.

Jo längre fram på vintern vi kommer, jo lättare blir det för oss, som sitter på isarna och ena dagen är det en maggot agnat krok under en vertikalpirk, som ger fisk eller ett Abborröga på kroken.
Men balanspirken har sannerligen också sina dagar och det är ett roligt fiske, som kan ge enormt bra utdelning under dem rätta förhållanden.

Denna kom från Linnéasjön för ganska många år sedan och den föll för en brunfärgat finsk Hopeakala balansare på 6 meters djup.
Igår hittade frugan dessa tre Rapala balansare i ett 3 - pack för endast 129 kronor och det var på Jula. De är 90 mm långa och väger 25 gram stycket, alltså för djupa vatten, stor fisk och inget för finlirarspöet.
 Fire Tiger.
 Red, White and Blue.
 Fluoro Orange.
ABU gör lite isfiskepaket under namnet Nordic Ice och här finns en vertikalpirk och en Balanspirk för 129 kronor, som kanske kan vara något för dig? Jag ska testa dessa i helgen.
 Abu`s Balanspirkar finns vad jag vet i två storlekar, denna, som är störst är lite slimmat i formen och de har som Rapala väldigt bra krokar överallt.
Här är ABU´s mindre modell, betydligt mer knubbig, lite mer silver, men annars samma kvalité, som är bra och bra krokar som är vassa.
Samma som ovan, men en annan färg, som brukar reta upp Abborren till hugg, även bra för Regnbågen under dem sista isarna.
Okänt märke, men bra pris och lite olika färger, som alla går hem hos predatorerna i våra vatten, den i mitten är fin för Abborre, men jag gillar inte hullinglösa krokar på en balanspirk.
Jag har gott om balanspirkar och här är en del av de bästa för Abborre och Regnbåge. Det gäller att ha lite olika färger och former och byta ofta, tills man hittar den rätta pirken för dagen.
Kanske märks det att jag gillar balansare för mitt isfiske, tyvärr har denna vinter, än så länge, varit så trögt att jag bara har provat under enstaka dagar, men nu är det dags under slutet av februari och hela mars.
Färgglada bukkrokar brukar attrahera Abborren till dem berömda lyftnappen, som många pimpelfiskare känner igen, med lite färg på kroken, får du flera napp!
De flesta vet nog att Abborren ogillar ögon som stirrar, ett målat öga på en trekrok är effektivt, likaså om denna trekrok hänger under balanspirken, så prova detta i Abborrstimmet.
Tröga dagar kan mindre minibalansare och pimpelloppor ge grov fisk, tyvärr är krokarna små och svaga, så man får drilla dem väldigt försiktigt. Det har dock fångats enorma Abborrar på dessa småsaker och maggots.
Linnéasjön igen och den bruna Hopeakala balansaren, platsen var utanför en badplats, precis var det brantade ner mot 5 meters kurvan.

Jag kände att den var framme och stötte en gång, troligen med stängt mun, men efter 3 minuter med en liten irriterande sak, som for fram och tillbaka fick den nog och HUGGET kom - Håll i grejerna när du fiskar med balanspirk!
Håll även hålet ren från is sörja, det är så viktigt vid allt isfiske, dels ser du fisken och vad den håller på med och det blir lättare att landa den.

Det är än mera viktigt under fiske med balanspirk, då dessa oftast hat en krok i varje ände och kroken kan haka upp sig i is kanten och fisken kan lossna, därav använder jag ytterst sällan hullinglösa balanskrokar.

Ett bra tips under kalla dagar, var det fryser i dina hål, är att du använder en kniv, den tar snabbt bort den lilla kanten, som är hårdast mot själva isen och du får en rundad kant, som är lite vänligare mot din kanske tunna lina.
En rensskopa med ett längre handtag är att föredra, då slipper du att böja på ryggen, vilket oftast medför att kläderna åker upp och du kylar ner ryggen. Ha skopan i stövelskaftet eller på din Ryggsäck/Skryllan och nära till hands.
Under mars månad kommer även Regnbågarna att jaga efter småfiskar och balanspirken, kan vara din lösning mellan en fisktom dag och en du aldrig glömmer, så spola räkorna en stund ibland eller prova med både räkor och balansare i hålen.
Här en fin hanfisk, som gapade över en Nils Master i papegojfärg, en färg som har gett mig många fina fiskar från isen.

Fiska först nere vid bottnen och höj sedan upp din balansare lite o s v. Fiska koncentrerad, hugget är oftast hårda och bestämda och håll i grejerna.

I morgon drar Pär och jag ut över vidderna igen, det kan bli sista ismetet för denna gång, resultatet bestämmer detta. Det måste snart hända något!