torsdag 28 december 2017

Fattigmans Laxen, så gör du den!

Jag är definitivt ingen kock eller mästare på fisk, däremot är man fattig ibland på pengar och jag gör min egen fattigmans lax av, ja just det, vår fina Regnbåge som vi alla kan fånga.

Dels är detta ett litet tips till er som fiskar Regnbåge och samtidigt ett svar på en fråga från Jakob, som fiskar regnbåge och ville ha ett tips på annat än den vanliga ugnsbakade fisken, som också är väldig god ... detta är suveränt gott och kan nog sägas vara en läckerhet på vilket bord och sammankomst som helst. Nu kör vi!
2 dagar i kylskåpet och i sörjan.
Åk till en pöl med Regnbåge och fånga en firre på ca 1,5 kilo, jag använder lite av varje för att lyckas med detta. Ta hem fisken och rensa den noga, ha ryggraden kvar och frys in den.

Ta sedan ut fisken och dela den när den är halvtinad, då är det lättare att ta bort ryggraden. Nu gör du denna blandning: 4 msk salt, 3 msk socker och 1 msk grov mald vitpeppar och Dill efter egen önskan och rör ihop det hela.



Efter 2 dagar i sörjan.
Gnid in båda delarna med denna blandning och lägg köttsidorna mot varann och sen i en påse och det ska in i kylskåpet i 2 dagar. Ha fisken i en form, då det safter sig ganska mycket.
Klar för att gå vidare i proceduren.
Efter 2 dagar tar du ut fisken och tar isär delarna och sköljer bort Dill och peppar, så fisken är ren och fin.
Avsköljd i kallt vatten och rengjord.
Så här fin blir fisken och det röda köttet framträder lite extra och det ser inbjudande ut.
Dags att plocka ben.
Nästa steg är att bena ur fisken och det gör du enklast med en tång och du känner benen med fingerspetsen och sen är det bara att dra alla du känner och oftast blir fisken benfri om du är noga.
Benfri och putsad.
Här är hela fisken benfri och jag brukar putsa till dem lite, så dem ser fina ut ....
Skär tunna skivor av fisken.
... Innan du går till nästa steg, som är att skära upp fisken i tunna, men stora fina skivor och det gör du enklast med en vass Filékniv eller en kniv som är gjord för detta.
Japp, nu är du hemma och det funkar bra!
Så där ja, då var ena sidan av fisken benfri och upplagt för gästerna och med en liten nubbe till hands och lite gott grovt bröd, så är du hemma. Har du ingen Hovmästarsås eller Gravlaxsås, så går det minst lika bra med Eldorados Honung och Senaps dressing!

Supergott, hemmagjord och egenfångat fisk, färskt som bara den och en upplevelse för gommen och du blir poppis bland dem fiskälskande gästerna. Skitfiske på er och smaklig måltid!

lördag 23 december 2017

God jul och gott nytt år till er alla!

Jag hade planer för ytterligare ett gäddfiske, men tyvärr rann tiden iväg och jag hann inte ut. Så blir det tyvärr ibland, men ett pass eller två får det bli under mellandagarna och så får vi se vad som händer då. 

Jag ska passa på att tacka all för er medverkan, era frågor mm och jag hoppas ni fortsätter med att titta in då och då och att ni ställer frågor. Tänk på att ingen fråga är för dum, vet man inte eller är lite osäker på något, så är det bara att fråga och jag ska göra mitt bästa för att hjälpa till.
Merry Christmas to all of you.
Så stort tack till alla för det gångna året och med dessa slutord vill jag önska er alla en riktig god jul och ett gott nytt år och må nästa säsong bli din bästa. Luis Rasmussen.

torsdag 21 december 2017

Dem fungerade!

I dag var det dags att testa mina nya Drop-offs och jag rullade hemifrån vid halv åtta för att vara på plats i god tid. Lite skulle jo justeras, så linan släpper lätt, men ändå håller allt på plats och mina förväntningar var bra denna morgon. Jag skulle jo fiska av ett avsnitt av gölen, var jag än så länge inte hade provat på grund av isen.

Mina vapen denna morgon var ett flötmete och två spö för bottenmete och med var sitt flöte som skulle visa mig nappen ... ja och så åkte det med ett spinnspö och lite wobblere också och mina beten för dagen var Grey Mullet och ett gäng Sillar.
Dem syns bra.
Allt hamnade på sina platser, indikatorerna trimmades och jag var nöjd med funktionen och utseendet, samt att dem syntes väl i det dunkla morgonljuset.
Drop-off in situ.
Här en bild på indikatorn i sin vanliga position innan napp och ha öppen bygel och indikatorn hängande precis under rullen som visat här.

Går gäddan ut, släpper linan och larmet tar över och går gäddan emot dig sjunker indikatorn ner och larmet tar över. Oavsett vad, så vaknar man till och kan kroka gäddan direkt innan den sväljer betet.
Kaspers Laxolja funkade.
Jag var ful och jag var tjuv igår ... Japp jag erkänner! Jag snodde Kaspers Laxolja, det var en skvätt kvar i flaskan och jag tog den och han ska få en ny, så han håller pälsen vid liv och mår bra.

Min tanke var att testa denna olja som du hittar på Willys för 70 - 80 kronor och den innehåller 250 ml och nu återstod det att se om den skulle fungera för gädda också ... jag visste redan svaret, så jag blev inte så värst ...
Dagens första kom lite senare än vanligt.
... överraskad när det började pipa vid fem i nio i morse och snart låg dagens första snipa på mattan och vek ut sig. Sillen med Laxoljan blev för mycket och snart gick den tillbaka igen.
Firetiger.
Jag lekte lite med lite olika wobblere i hopp om att kanske någon gädda ville hugga, men ser ni det gick inte och förklaringen är helt säkert det nästintill nollgradiga vattnet som strömmar genom dammen.
Sillkopian med huggmarkering.
Så inget på Firetiger färgen eller dem andra konstgjorda beten som jag provade och jag nötte nog i 25 minuter med denna Sillkopia, men det ville sig inte och jag lade ner verksamheten och tog mig en välförtjänt kopp kaffe.
6,7 kilo, kul och fin fisk.
Det blev bara en klunk, jag hann inte tända ciggen, då det började låta fram mitt ena larm. Något hade hittat min Grey Mullet, som var dränkt i Laxolja och den tog god tid på sig ....

Flötet lade sig på ytan och sen drog den sakta runt flötet som väldigt små gäddor gör, men när jag kände efter kände jag lite kraftigare knyckar och sen drogs linan ut i bra fart.

Mothugget satt som en handske och jag kände direkt att det var en bättre fisk och efter en kort men tuff fight kunde väga damen till 6720 gram och jag var nöjd. Jag haffade den första förbipasserande som såg nykter ut och fick lite fotohjälp. Thanx a lot snälla tanten!
Lödder!
Jag provade att drifta med Sill i strömmen, fiskade av några mindre bakvatten och vasskanter, men det ville sig inte. Gäddorna stod inte här eller jagade, man fick förlita sig på stationära beten och oljan denna dag.
Dagen första, tredje och fjärde var snipor, alla på Sill.
Dagen gick fort, vädret var bra med 4 plusgrader och en svag nordvästlig vind och det skulle bli 4 fiskar, tre på Sill och dagens största på en grå Medelhavsmulte och alla mina beten var lackerade med Laxolja.
Alla gäddor togs mellan vassarna och nära land.
Alla gäddor togs mellan dessa vassar och på ett djup under metern, här passerade dem och hittade mina beten. Jag tror att detta ställe är det ända var strömmen inte för in det kalla vattnet och för ca 2 dagar sedan låg isen 12 mm tjock här.

Jag hoppas den lilla värmen vi har, håller i sig, jag skulle vilja ta ett pass på en av Linnèasjöns badplatser för att se om dem två 8 kilos gäddorna finns kvar, det är 4 år sedan jag sist var där och fick båda under samma dag ... kul att få uppleva det igen och se vad dem väger.

Jag hinner nog med ett eller två inlägg till innan tomten dyker upp, Kasper fick ett fint ben som tack för lånet av oljeflaskan! Skitfiske på er alla så länge!

onsdag 20 december 2017

Nya Drop - offs!

Lite clips. lina, pärlor, hårnålar, Ping  - Pongbollar och lite superlim .... nja ...lite fantasy är också bra att ha i huvudet och då kan det bli så här!
Klara för fiske.
Funkar bra och syns i alla väder och bland buskar och grenar och det görs väldigt billigt, så feel free för att apa efter!
Lineclip.
Hårnål och ett par pärlor och ditt lineclip är klart, tråden genom bollen och alla saker dras ihop och limmas med superlim. Knuten som håller fast hårnålen sitter inuti den gröna pärlan.
Justerbar vikt, från nästan inget upp till 25 gram och det räcker.
Gäddor gillar inte motstånd och jag kan variera vikten efter ström, vinden och fiskes lynne för dagen och det sker genom att jag kan flytta vikten från bollen och det är en stor fördel.
Clips för fastsättning.
Ett vanligt clips är monterad i änden av min lina och knuten låsas med snabb lim. Linan är stark och kan inte ruttna och det är så enkelt att montera i ...
Montage på Banksticks.
.... Den bakre Bankstick som håller spöt stående, clippet i en ring som är fastsatt runt Banksticken med ett kraftigare buntband.

Glöm inte att bollen skall sitta precis under rullen och öppna bygeln snälla, annars kan det bli en dyr historia!

Det var det hela för denna gång, i morgon ska dessa Drop - offs ha sin premiär och jag hoppas någon gädda kommer förbi och titta på dem. Skitfiske på er!

måndag 18 december 2017

Glöm inte att ...

Armodets år 2017 närmar sig snabbt sitt slut, några dagar har vi kvar och jag ska vara lite tjatig så här på sluttampen, skulle kanske be om ursäkt för detta innan jag börjar, fast egentligen inte, det är bara goda råd och tips, som kanske av en eller annan anledning har hamnat i glömska hos just dig som läser dessa rader?
Glöm inte att ha koll på dina spö!
Det är väldigt viktigt att du har koll på dina spö, att du vet vad som händer kring ditt bete. Bra larm och bra batterier är ett måste och ha gärna några extra med dig som reserv.

I annat fall gäller det att ha spöna samlade och ha koll hela tiden på indikatorerna, flöten och vad du nu använder, det är ända sättet att undgå att gäddan sväljer ner dina krokar och vänta inte för länge med mothugget!
Glöm inte att ha allt klart innan du börja fisket.
Nästa viktiga sak är att ha allt klart och förberedd innan du påbörjar fisket, det är inte meningen att du ska springa runt och leta efter saker med gäddan på land.

Tänk även på att gäddan tar skada av varmt blåsigt väder, skinnet torkar snabbt och under den kalla årstiden, så får dem snabbt frostskador på fenor och ögon, en hink med vatten avhjälper detta.

Planera dina bilder och minimera tiden var gäddan är på mattan, under återutsättningen måste du hålla gäddan på rätt köl och själv simma iväg för egen maskin så att säga. Du får inte bara släppa den eller som man ser på många filmer, slänga i den. Gäddan är mer känslig än vad vi tror.
Glöm inte dina verktyg och att ta hand om gäddan på rätt sätt!
Ja, så är det! Ha dina verktyg till hands, en Peang kan du ha på dig i fickan eller fastklämd på din jacka. En avbitartång har många användningsområden, det kan vara en krok i handen, det händer! Det kan också vara så att en krok sitter så illa i gäddan, att du måste klippa sönder kroken för att få ut denna.
Glöm inte att hittar du betesfisken, så är gäddan ofta nära!
Här ett iskallt faktum! Gäddan är aldrig långt ifrån stimmet med småfisk, om den är hungrig och hittar du dessa, så kommer du att hitta gäddorna, så enkelt är den matematiken!
Glöm inte att söka gäddan under träden!
Många kastar bara ut på öppet vatten, varför? Jo, det är enklast eller hur? Men man negligerar att fiska under grenar som sticker ut och likaså ...
Glöm inte att söka gäddan nära snags!
... buskage i kanten som växer ut över vattnet. Här har oftast gäddan ett område, var den kan stå och lurpassa på sina byten och dessa ställen bör du fiska av och väldigt ofta, så står det gädda här, stora som små.
Glöm inte att skriva ner en bra ståndplats!
Hittar du en så kallad ståndplats, var gäddan ställer sig och smälter sin föda, så är risken stor för två saker: Det är lätt för dig att presentera ett bete och det tas om gäddan är hungrig. Gäddan är lat av sig och vill inte gärna ödsla energi på att jaga, fast ibland blir den tvungen.

Den andra delen i detta är att du vet att här finns en gädda och den kan ta ditt bete om den är på väg ut för att jaga eller om den kommer tillbaka lite halvhungrig, för att ställa sig och en sådan plats är bra att veta om och jag rekommenderar dig att notera detta
Glöm inte att ha tillgång till bra beten!
Bra beten är ett måste, så färska Sillar, Makrillar mm du kan skaffa och likaså ett gäng fina lagom stora levande beten och även raka fina Deadbaits som kastar bra och inte flyger i sidled. Allt detta ger dig större chanser än grabben bredvid, som sitter med tre halvruttna mörtar och två små löjor i hinken!
Glöm inte att gäddan är morgonpigg!
Mina beten för gäddan ligger ute vid senast 8 på morgonen, jag vet att vid 08.30 börjar dagens första huggperiod. När ligger dina beten ute? Rannsaka dig själv och kom i tid, så slipper du stressa vid vattnet.

Spöna kan vara upptacklade och klara för fiske hemifrån och allt du behöver göra är att monterar riggen och en fin betesfisk, därefter tar du kaffet i lugn och ro. Jag har kaffepaus i ca 30 minuter, sen börjar det förhoppningsvis att pipa i något larm.
Glöm inte den närmsta kanten!
Många glömmer bort att fiska vid egen kant, varför vet jag inte, men kanske för att det skall kastas ut. Lite fel tänk, väldigt ofta, så finns det en kant ner mot djupare vatten och där står det ofta gädda och lurpassar på byten. Så glöm inte att fiska ett par meter ut och se vad som sker, du kan få en trevlig överraskning, jag lovar!

Det var allt för denna gång och jag tackar för min lilla tjatiga stund och hoppas ni tar det hela till er, jag hoppas det och med dessa ord avslutar jag för denna gång och önskar er alla skitfiske!

lördag 16 december 2017

Det går ... ge inte upp!

Jag ville visa er Kebab-riggens effektivitet och planerade ett par fisken i den närliggande Svarte göl, var det brukar att ge en hel del gädda. Jag kollade läget för tre dagar sedan och insåg att vattenmängden som nu rinner in i gölen är enorm och det är inte badtemperatur längre.

Det är smältvatten från sjöarna uppströms och det är kallt, isen som har gått upp och snö vi fick gör vattnet kallt och kanske för kallt även för gäddorna, något som skulle testa med denna effektiva rigg.

Första passet gav endast en mindre gädda och den kom på morgonen och resten av dagen var stendöd, kanske skulle jag ha flyttat runt lite, men platsen gav mig gott om plats för att kasta runt mina beten på olika ställen och det fungerade inte.
Kebab av Sillbitar.
Nästa pass skulle jag flytta runt om det inte hände något och exakt så började dagen, inget på morgonen, ny snö hade ramlat ner och en del is i kanterna, så jag visste hur det skulle bli och jag flyttade efter en timme på varje plats.

Jag fiskade med två spö till en början var av det ena var med Kebab och det andra med en pop -up Sill och igen inte ett sniff, fast jag flyttade mina beten och twichade in dem lite då och då och nästa flytt stod fram för mig och så höll jag på.
Penslades med Sardine Oil.
3 förflyttningar och inget och jag fattade inget, någon gädda bör vara hungrig och jag fixade till ett spö för flötmete för att köra lite med Sink and Draw ... man måste ibland skapa lite uppmärksamhet och se om man kan överlista en fisk.
Fiskedes under ett Pencilfloat.
Jag fiskade min Kebab under ett Pencilfloat och hade ett par pip i larmet, det visade sig vara från en av gölens kräftor och jag flyttade bete en bit ifrån kräldjuret.
10 fot och 3,25 lb, nog skulle det hålla.
Jag tog mig en kopp kaffe och pratade en stund med Morten en gammal arbetskompis och tiden gick, vid 12 -tiden revs jag ur mina tankar av larmet som tog ton och ett par minuter senare drillade jag en 4 kilos gädda som hade tagit min Kebab och min dag var räddad.
Kebab är gott!
Ett vilddjur på mattan och jag fick inga bra bilder. Kroken satt bra och var enkel att få ut och snart var nästa Kebab utlagt och en ny planering för flytt var på gång i mitt huvud.

Min plan var att prova i den djupa delen av gölen, någonstans måste fisken ställa sig, kanske lite varmare där eller betesfisken kanske finns där? jag måste prova och efter en timmes fiske flyttade jag på mig igen.
En död Mört är klar för Sink and Drawfiske.
En Sill, en Kebab och nu även en död Mört under flötet, allt utspridd på dem enligt min mening bästa ställen, något måste hända!

En timme gick utan något resultat, flötet drev sakta med strömmen och jag provade att fiska min döda Mört på bottnen. Dött som graven och jag började kasta runt flötet och sakta knycka in min döda Mört och ute vid en liten vassrugge var djupet är runt 2 meter, hände det äntligen. En knyck i flötet från min sida, en knyck från gäddan och sen drogs det ner och linan drogs sakta ut ...
Doften, hungrig eller var det huggreflexen som avgjorde?
... jag fälde bygeln och när jag kände fiskens tyngd, så vevade jag och krokade. Lite tvärstopp blev det och sen en rusning mot vassruggen, men det godkände jag inte och snart fortsatte vi ute på öppet vatten och in i den andra linan till Kebabben.

Allt löste sig på ett bra sätt och snart låg den lilla nätta damen i håven och vred sig av skam, vågen stannade på 6,2 kilo och jag var mer än nöjd med den fångsten under en så tuff dag.

Var det doften (Pilchard Oil) var hon hungrig, var det huggreflexen som slog in eller var det mån min envishet som gav resultat? jag har ingen aning faktiskt och på vägen sammanställde jag det hela som ett resultat av allt ihop och trägen vinner!

Nästa gäddfiske kommer att bli i Linnéasjön, var jag ska utforska Badplatserna lite, jag tog fina gäddor för 4-5 år sedan och jag hoppas verkligen dem är kvar och inte har hamnat på någons middagsbord. Så vi får se vad som händer där och till dess önskar jag alla skitfiske på er!

torsdag 14 december 2017

Gör din egen Kebab-rigg.

Denna rigg har effektiviserad vårt gäddfiske enormt och marknaden hänger på med olika lösningar för oss och som vanligt, så kan man köpa ihjäl sig på olika komponenter som kommer fram.

Vi kan dock tillverka väldigt mycket själv för en oftast billig peng och så är det även med Kebab-riggen. Hur du gör och vad du behöver får du serverad här och nu och det är bara att hänga med och sen njuta av dina resultat vid vattnet.

Varför så effektiv? Jo, det rör sig om fiskbitar och du kan själv kombinera dina beten med olika typer av fisk, du kan fiska riggen direkt på bottnen eller ståendes en bit över denna. Du kan spara så kallade begagnade betesfiskar för senare bruk av denna rigg och inget går till spillo.

Vi fiskar med endast en trekrok och det är enklare att kroka gäddan, lättare att lossna kroken, djup krokning är ett minne blott, om du har koll på dina spö och vi minskar antalet av skadade gäddor väsentligt och så kan vi fortfarande ge vårt bete en extra doft om så önskas. Visst är det bra eller hur?
Foamkulor eller stinkande pop-up boilies?
Vi börjar med tacklet, var jag använder en stark och vass trekrok i storlek 4, wiren bör vara 50 cm lång och bestå av starka material. Flytkraften kan vara allt som flyter, men jag gillar att använda 20 mm pop-up boilies för karpfiske och gärna av den typen med hög flytkraft, stinkande fiskdoft och med en röd färg som attrahera gäddorna via deras syn.
20 mm stinkande fiskboilies i röd fluorofärg är mitt val. 
Du hittar dessa boilies i dem flesta butiker som säljer karpgrejer och det gör inget om dem är gamla, du kanske har en burk ståendes i dina gömmor, så  ta den, dem funkar oavsett färg eller doft. Har du inga boilies, så finns den foamkulor eller annat som kan lyfta upp din rigg, men som sagt, den fungerar även liggandes på bottnen.
Borra genom dina boilies hemma.
Jag borrar alla mina boilies hemma, jag sitter inte och fiddlar med detta i minusgrader, jag har dem liggandes i lådan och har ett gäng på 10-12 stycken med mig och dem räcker långt.
10 - 12 stycken räcker länge.
Skaffa dig en tunn metalltråd och en spik som är rund och har rätt diameter för ditt betesstopp, tråden hittar du på alla hobbyaffärer och 25 meter kostade mig ca 20 kronor och spik,, det har du nog hemma.
Tunn metalltråd och en spik.
Bestäm hur lång din rigg ska vara (antalet fiskbitar) och sen gör du först en ögla för din flytkraft, använd spiken för detta och linda träden en bit så du får den genom boilien eller flytkraften.
Gör en ögla för din flytkraft.
Nästa steg är att göra öglan för kroken och den gör du på samma sätt och med samma spik, du ser på bilden under hur jag mina öglor ser ut.
Gör en ögla för kroken.
Så här långt, är det nu bara att med en hairneedle, gärna en längre sådan, att montera fiskbitarna på tråden mellan flytkraften och den så kallade kroköglan.
Antalet fiskbitar bestämmer trådens längd.
Tänk på att du kan blanda alla möjliga fiskbitar på denna rigg, bara fyll på med vad du tycker, fiska sedan med eller utan olja/doft och se vad som händer.
Bara fiskbitarna som fattas.
När väl alla fiskbitar är på plats, sätter du öglan runt en av kroken tre krokspetsar och läser fast det hela med 1-2 gummibandsbitar över krokspetsen och dessa trycks ner över och förbi hullingen och denna del av riggen lossnar aldrig.

Du kan även använda Baitflaggs, små oftast röda mjuka gummifenor som också håller det hela på plats eller annat som kan fungera som stopp.

Jag använder 2-4 SSG-hagel som kastvikt eller en running ring rig om jag ska fiska långt ut. Larmet säger mig vad som händer, likaså min drop-off indikator eller mitt ledgerfloat.
Lås fast tråden med 1-2 gummibitar eller baitflaggs.
Kolla i vattenkanten, så det flyter om du vill ha betet en bit över bottnen, en fördel om det är gräsbotten, men även på slät botten, gäddorna har ögonen med sig.

Jag brukar ha 2 -5 fiskbitar och jag krokar alltid när gäddan går ifrån mig första gången och i 9 utav 10 runs, så sitter kroken i käkvinkeln och det är så enkelt att kroka av fisken.

Prova dig fram med olika fiskbitar, allt kan användas och ett bra tips är en bit Ål som gäddorna älskar. Denna art har ett väldigt segt skinn, men med denna rigg är det enkelt att kroka gäddorna, då kroken inte sitter i betet eller maskerad av betet. Lycka till och skitfiske på er!