Jag har fått väldigt många mejl kring detta med bottenmete och hur man ska göra och det är bra att ni frågar innan ni gör era försök. Det ska så lite till för att det blir fel och din gädda har svalt krokarna långt ner i halsen och risken för en dödlig utgång kan vara stor.
Jag går genom inställningen av ditt bottenmetspö och inget annat i detta inlägg, allt finlir kring beten, tackel, vad man ska göra om gäddan är trög mm finns på bloggen eller så kan vi ta det senare. Nu ska vi göra rätt från första början och det räddar många gäddor och gör livet lite enklare för dig som sitter bakom spöna och väntar.
Det finns två faktorer som är enormt viktiga under bottenmetet, du måste fiska med en öppen bygel så gäddan kan ta lina. Du måste ha en indikator som viser dig att en gädda har tagit ditt bete och det ska ske direkt när gäddan gör det, inte efter flera sekunder.
Din Drop - off indikator skall sitta direkt under rullen och bäst är det om den sitter uppe vid den öppna byglen, indikatoren ska har en vikt, så den kan falla till marken om fisken tar betet och går emot dig.
Se till att ditt linclips håller din lina fast, men samtidigt kan släppa lätt, gäddan tycker inte om motståndet från ett tight linclips och den kan och vill spotta ut betet. Indikatoren bör vara i en färg som syns bra i alla vädertyper och även i gräs och på lite avstånd.
Använd två banksticks till ditt spö och helst ett pålitligt nappalarm, har du inget larm måste du hela tiden kolla din indikator och det blir jobbigt i längden och risken finns att du inte är med när gäddan tar ditt bete och du vet inte när det skete eller hur länge gäddan har gått runt med ditt bete.
På bilden ser du hur ett spö ska stå för att få en snabb indikation på en eventuell påhälsning. Sitt aldrig för långt ifrån dina spön, det gäller att ha koll på dem och kunna höra larmen, jag har sett skrämmande exempel genom årens lopp och det har inte gynnat gäddorna.
Vid ett napp på ett frilinafiskad bete kommer indikatoren att antingen ramla till marken som visad här eller så drar gäddan linan ur linclipset och indikatoren fallar till marken.
Fiskar du med glidande och större bly kommer linan alltid att dras ur clipset och det inte är för tight och indikatoren fallar till marken, detta sker samtidigt som ditt nappalarm piper.
Gå fram till spöet direkt och du ser nu att linan dras ut av gäddan, ta upp spöet och fäll byglen och veva tills du märkar tyngden från gäddan och kroka med ett hårt mothugg, gärna i en sidledsrörelse och du har den platsen för att göra det, annars krokar du rakt upp med spöet.
Du får inte vänta i flera minuter som jag har sett en del göra, det slutar med en katastrof för gäddan, visst du kan missa en fisk, men då är den troligen en väldigt liten fisk, som inte har fått in betet i munnen, en större sitter krokad!
Jo snabbare du är framme och krokar, jo lättare blir det för dig att få ut krokarna från fiskens munn och dem tar inge skada av detta. Behandla fisken väl under tiden du har den på land, ta dina bilder snabbt och behöver du att ha den i en säck, så minimera alltid tiden. Håll dem i ett gällgrepp under tiden du tar ur dina krokar och även under tiden du tar dina trofäbilder.
Dem flesta gäddor man fånger är fiskar mellan 1 - 5 kilo, men tänk på att den lilla gäddan som du sätter tillbaka oskadd i dag, kan bli en väldigt stor och vacker gädda på några få år om tillgången på föda finns och vi eftersträvar alla att fånga en stor fet och vacker gädda med ett snyggt utseende och en topkondition eller hur?
Du kan dra ditt strå till stacken genom att fiska rätt och sköta om gäddan och det gynnar oss alla och främst Gäddan. Vårda all fisk du fånger oavsett art, jag ber dig sätta tillbaka alla gäddor du fånger, men jag kan inte bestämma att du inte får ta hem en fisk för middagsbordet, det är din lagliga rätt. Men jag ber dig om att ta hem en mindre som kanske har fått en skada och kanske inte skulle klara sig.
Fångar du en stor gädda, så ta dina bilder och du har fina minnen att ta fram i vintermörkret, vilket är kul. Det är mindre otrevligt att veta att man har dödad en stor fisk för att kunna visa upp den och skryta under fem minuter och sen gnager det i samvetet och du har lite polare som inte ser på detta med blida ögon.
Gör rätt för dig och vi har gjord vårt bästa för att få den svenska gäddstammen på fötter igen, fast det tar tid efter allt rovfiske som har skett och fortfarande pågår.