tisdag 28 mars 2017

Gäddor från Råsabäcken och på små beten.

Efter att ha mäskat i Svarte göl och spinnfiskat en bra stund utan resultat, tog jag mig vidare på den silverfärgade faran upp till Råsabäcken och provade där och här gick det bra med ett större antal gäddor som fann tycke om ett par av Fladen Fishings små miniwobblare.
Det gick fort ibland!
Här ett par som nappade snabbt efter varann i en liten håla, båda togs på en liten gul wobblare med lite ränder, troligen en färg som retade dessa fiskar till napp.
Största, en som jag har varit i kontakt med tidigare.
Största blev på nära fem kilo och en fisk som jag tidigare har landat, dock på mete, nu föll en orangefärgad wobblare den i smaken och den gav en fin fight i det strömmande vatten.
Retfull färg och väldig effektiv!
 De flesta av gäddorna tog denna lilla wobblare och en del nästan svalde den, kan längre fram också vara ett effektivt bete för Abborre och andra rovfiskar, vi får se.
Denna gav största gäddan.
Båda dessa wobblare flyter och har en bra gång och med sina inbyggda kulor, så lockar de fram rovfisken och de kastar förvånade bra och långt med sin ringa vikt, tror inte att någon av dem väger mer än 5 gram.

lördag 25 mars 2017

Predator 3000, fin och billig haspelrulle!

Sista rullen på ett tag och denna är riktig fin och den finns i 2 storlekar 3000 och den mindre 2000 och du hittar dessa rullar på Biltema! Jag vill säga häng inte upp dig på vart de köptes, det är inte relevant, utan kolla vad du får för 198 kronor och jag lovar att du blir förvånad.
Predatorrullen i 3000 storlek.
Jag ska låta bilderna talar, men du får en fin rulle med extra spole, dock ej aluminium, superskön gång, superstopp, stor linroller, hyfsat bra läggning av linan, Gear ratio 5,2:1, fällbar vev, bra grepp på veven, aluminiumspole, 9 kullager och en väldig fin bromsverkan.
9 kullager.

Vändbar vev och backspärren på undersidan.

Läggning av linan.

Infällbar vev.

Väldig fin frontbroms.

Stor lineroller.

Superstopp.

Linkapaciteten på 3000 modellen.

Bra grepp på veven.
Jag tror inte det kan bli så mycket bättre för 200 kronor, rullen är riktig skön att fiska med och jag har fiskat med dem under två veckors tid och har inga negativa anmärkningar,det är riktigt bra grejer och det till ett väldigt bra pris och jag har skaffat mig 4 stycken som ska testas hårt under denna säsong.

Jag återkommer senare med hur dessa rullar har presterad och som jag skrev i början, så finns det en mindre 2000 modell som passar suveränt för lättare specimenfiske, spinn, flötmete och feederfiske, mina 3000 ska få det lite tuffare framöver. Kolla på Biltema du också!

onsdag 22 mars 2017

Gammal grå krigare på softbait!

Under tiden jag ändå mäskar för karparna i gölen, så tar jag med mig ett spinnspö och går en runda och spinnfiskar lite och har samtidigt lite koll på platsen jag mäskar. Det blir en och annan snipa, men igår klev en större gädda på ett softbait och efter en kort stund så kändes det som att linan var avbiten och jag fick in ett öppet beteslås.

Thank you so much! ABU´s beteslås är ett skämt och tyvärr hade jag inget annat än dessa med mig, gäddan hade tuggat rakt över låset och det hade öppnat sig och sen lite fight och skiten öppnade sig och nu går en fisk med mitt bete i käften, jag hoppas den blir av med betet och att den inte tar skada.
Undra vem som är äldst, jag eller denna Borre?
Som lite plåster på såret fick jag en mindre Abborre intill en vasskant och i kastet efter en Abborre på 1260 gram och den var roligt i flera bemärkelser, dels var själva fångsten rolig, med den var gammal och grå, ränder syntes knappt och när jag satte tillbaka den, tänkte jag: Undra vem som är äldst av oss två?
Denna gillade Abborrarna.
Det var detta bete som gav mig båda Abborrarna och samma typ av bete, som den större gäddan tog och som tyvärr gick med mitt bete, dessa verkar fungera bra och jag ska nog anskaffa mig några flera i framtiden.
Utan rasselkulor.
Vid en närmre undersökning av betet såg jag att hylsan med kulorna var borta! Den har ramlat ur och jag vet inte när eller hur och jag vet inte om dessa kulor lockar eller inte, betet gav dock två Abborrar och ett liknande softbait lockade en större gädda till hugg, en fisk jag aldrig fick se.
ABU´s beteslås är en katastrof.

Använder du beteslås från ABU, så sluta med det, det finns betydligt bättre på marknaden och ska du använda ABU´s beteslås, så gör som på bilden: Tryck eller pressa över haken så den sitter tight och inte kan öppnas så lätt.

Inte den bästa lösningen, men det ända jag kan komma på, jag har slängt mina och övergått till Berkeleys Cros-Locks som verkligen håller!
Här stod Abborren.
Det var denna vasskant som gav två Abborrar, bara 10 minuter innan hade jag mäskat med boilies här, var det mina röda I 40 från Mistral som väckte dessa riddare till liv?
Borre på livebait.
Gölen hyser en massa tusenbrödrar och bland dessa finns en del större Abborrar som livnär sig på sina artfränder, Abborrar runt kilovikten är ganska vanlig och jag vet om ett par fiskar som har legat nära 1,8 kilo och de är de största jag har sett på bild, kanske går här en 2 kilos?

Jigg och mindre livebaits har varit bäst, men oftast kommer det stora antalet av mindre gäddor före och nappar och ibland har man turen på sin sida och får en borre eller som igår två.

måndag 20 mars 2017

Ett par timmar i Black Pool!

Jag hann med ett par timmars fiske i Svarte göl och tog med mig lite av varje för gäddorna. Det visade sig att de var lite på hugget igår och det blev fisk på lite av varje och samtidigt fick karparna i gölen sina boilies och jag testade en liten fin haspelrulle från Crivit.
Boilies till karparna.
Ja, det var syftet att mäska för karparna och det fina vädret gjorde att det sög lite i fisketarmen, ska snart prova igen efter karp och se om någon vill leka lite.
Karparna är på plats!
Har lagt ut boilies ett tag nu och de finns på platsen, så det verkar jo lovande. Jag fick uppleva en maktkamp mellan Kniporna, tre rivaliserande hanar och en hona, vilket scenario, de flyger rakt in i varann och landar självklart 8 ut av 10 gånger just var jag har mäskat.
Snipa på jigg.
Jigg fungerade bra, det är ett bra bete under våren och denna snipa klev på i strömmen som kommer in i gölen.
Snipa på livebait.
Testade ett spö med livebait i form av en liten mört och det tog inte många minuter innan nappet kom intill en vassrugge.
Det blev även några mindre gäddor på dessa färger.
Spinnfiske var det värre med och jag provade en hel del saker, men dessa orangefärgade saker funkade och det blev en snipa på varje bete.
En 4 kilos på deadbait.
Mitt deadbaitspö hade varit, just det dead väldigt länge, men sen kom som vanligt största fisken på ett dött bete och en 4,2 kilos gädda hade hittat min halva Sill och efter denna firre var det dags att dra sig hem till värmen.
Test av Crivit spin 3000-S rullen.
Jag passade på att slita på denna fina rulle med lite av varje, testade den på alla tänkbara sätt och min recension kommer inom kort på karpbloggen och lite längre fram en recension över ytterligare en bra och billig rulle.

Ni ställer fina och bra frågor, fortsätt med det, det är glädjande att kunna hjälpa er till framgånger eller annat. Ingen fråga är för dum, om man inte vet, så fråga på!

söndag 19 mars 2017

Smart ``drag´´

Jag fick hem lite softbaits och under slipning av krokarna såg jag en liten finess, som jag inte har sett tidigare. Är inte så väldans insatt i diverse spinnbeten, så detta kanske inte är någon nyhet?

Jag har dock inte sett softbaits eller jiggar med små kulor, som skapar ljud förut och det lockar nog en och annan rovfisk till hugg. Sen kommer min fråga! Hindrar dessa kulor betets gång eller inte? Och är de mera effektiva än beten utan dessa kulor? Något som återstår att se och uppleva!
Hylsan är placerad i stjärtpartiet.
Jag ska testa dessa softbaits med och utan dessa kulor och se om det blir någon skillnad på betets gång och effektivitet och sen får jag väl höra av mig, till dess låter jag bilderna tala sitt eget språk.
Lätt att ta bort om man så önskar.

Ett hinder eller effektivt?

Hylsan med kulorna.

Jag ska prova med och utan kulorna i betet.

Eftertraktad?
Ni är väldigt många som frågar mig om jag har böcker kvar, det är väldigt glädjande att boken som kom ut i september -98 fortfarande är lite eftertraktad. Tyvärr gott folk, så har jag endast mitt eget exemplar i bokhyllan och där stannar den, som minne.
Kontakta Setterns förlag!
Den finns på biblioteket och som ljudbok och vill man försöka att få tag i boken, så kanske den finns till salu på nätet eller så får ni kontakta Förlaget Settern och se om det kan bli en ny utgåva framöver. Jag kan tyvärr inte hjälpa er. Nu ska jag ut och fiska lite gädda, skitfiske till er alla!

lördag 18 mars 2017

Esox vs Fettfena!

Att det finns en stor skillnad mellan våran Gädda och diverse Salmonider, det vet nog de flesta, om vi tänker eller resonerar biologiskt. Sen finns det en skillnad som jag inte gillar och det är att gäddan betraktas som rena pesten i laxförande vatten, Put and Take sjöar o s v. Där är gäddan ett odjur som äter upp all fin fisk och den skall med alla medel utrotas!

Vaddå fin fisk? Är fisken fin för att den är ädel eller går att äta eller tjäna pengar på? Jag bara undrar och det värsta är behandlingen av gäddor i dessa nämnda vatten med så kallade ädla fiskar.Det har lyckligtvis blivit lite bättre, men jag har sett genom åren hur man bara slänger Gäddjävlen i närmsta dike, sparkar dem tillbaka i ån os v och det har hänt överallt och jag vet att det händer även i dagsläget och det är inte bra, gäddan var här före oss tvåbenta och så bör det förbli och vi ska se till att stävja detta.

Min fina tapperhetsmedalj!
Bilden berätter kanske inte så mycket, men jag kan berätta att för många år sedan körde vi runt i södra delen av vårt vackra land och jag fiskade självklart på denna semester efter olika arter inom specimenfisket. Det var Färna i Helige å och ål i Lyckebyån och för eller senare hamnade vi vid Mörrumsån och jag ville prova att spinnfiska lite i en pool, vad man slapp flugfiskeskaran och så blev det.

Den stora stenen mitt ute i ån tilltalade mig och jag lade mina kast så nära det gick och det hände inget förrän jag bytte till en lite Rapala i Fireorange färg, då small det till bakom stenen och strömmen tog i och fisken började fightas.

Jag undrade om det var en fettfena eller om dessa kämpade så dåligt, efter 5-6 minuter fick jag svarat, en skaplig gädda hade sugit i sig min lilla orangefärgade wobblare så pass att jag tyvärr inte kunde rädda den, hur jag än försökte!

Gäddan var var radmager och var 90 cm lång och hade en vikt på 6.3 kilo och jag fick tyvärr klubba den och senare göra et mål mat på den. Väl framme vid fiskhuset ska man jo rapportera sin fångst och jag var på väg, når en tjock herre kom rusande ut och skrek: - Ha du tat gäddjävlen här i ån? Ja det har jag svarade jag och han bad mig följa med honom.

- Vilka kräk det finns! De äter upp laxen och allt de kommer över och som tack fick jag tre drag, tre wobblare, en fluga till hatten och denna nål som tack för hjälpen att ha dödat en gädda! Gubbfan var både hysterisk och själaglad över min gädda hade dött och jag fick pris! Vad får man för pris för alla rommätande arter i Mörrumsån, jag tänker på mört, sarv, färna och ål m fl? Gäddan är här för att stanna och det måste vi se till, vad vore svenskt sportfiske utan gäddan?

fredag 17 mars 2017

Hinner inte riktigt med just nu, tiden fattas...

Har fått en del saker att recensera och själv kompletterad lite, men hinner tyvärr inte skriva om detta just nu och återkommer så snart tiden finns, till dess ut och fiska med er och jag skickar ett skitfiske till er allihopa!
Djupgående.

Öringmums från Hansen.

Dubbla fjäderringar gör det svårt för fisken.

Rainbow Softbait.

Black and Silver.

Perch (abborre)

Är det inte färgen Skitmört?

Eh?....kallar den Mean Green!

Jack Sheldon SMH 5000.
Recenseras inom kort på karpbloggen.
Crivit Spin-300-2429.
Recenseras inom kort på karpbloggen.

onsdag 8 mars 2017

Var god Nicklas!

Jag fick en fråga från Nicklas Holmgren och hans kompis Peter Magnusson, dessa två Småländska chubhunters undrade om jag kunde skriva lite om deras favofirre Färnan och visst kan jag göra det. Jag ska börja med att säga att jag fiskar inte efter Färna särskild ofta, det blir några pass om året när jag blir medbjuden på detta otroligt roliga fiske.

Emån är vattnet som har skapat mina erfarenheter, men jag har fiskat i andra vatten också som Helgeån , Almaån m fl och sammanlagt hat jag fångat 13 över 2 kilo, bra eller dåligt resultat? Ingen aning jag har väldigt trevligt och man kommer lite ifrån karpfisket. Det är dags att börja fisket, de lekar i månadsskiftet april/maj och ska man störa fisken, så ska man göra det nu, inte när leken är i gång.
Färnan.
I Emån gillar jag platser som Målilla, Tigerstad, Hollsbybrunn och så har jag lite små hemliga sträckor, dem kan jag ha för mig själv ett tag till. Sorry, men jag har märkt att för mycket spring förstör fisket väsentligt och jag tror Färnorna flyttar på sig!?

Färnan finns i hela Emån och det gäller att hitta dem produktiva ställen var de trivs, var det finns skydd och föda och det är inte lätt. Man kan hitta massvis med fina ställen som ser bra ut med våra ögon: skydd, strömmar, bakvatten, vegetation, uthängande buskar och grenar, ja t o m hela träd som ger skydd och bakhåll.
Frost över Emån.
Det är dock långt ifrån säkert att det går grov Färna på just denna plats och man får prova sig fram under flera tillfällen. Det är inte säkert att du kommer i kontakt direkt med Färnan, fisken kan vara väldig svår om den är skrämd eller på annat vis inte vill öppna upp sin stora mun. Men är den på hugget, då kan den vara hur naiv som helst och tar det mesta du slänger till den och det får oss in på beten.
Knoppar längs ån.
Färnan äter det mesta och listan för beten för Färna är stor: Bröd, korv, ost, majs, Kräftstjärtar, ostpasta, räkor, musslor, löja, mindre mört, maggot, casters, burkskinka, kött, fiskbitar, sillstrimlor och de gillar boilies också och helst med fisk och skaldjursdoft eller starka kryddor.

Mindre fishmealboilies.
Bland Boilies använder jag storlek mellan 8 - 15 mm, men du kan ha en 24 mm boilies om Färnan vill ha den, så tar den och vill den inte nappa, så hjälper inte ens en liten pinkie på en krok storlek 20!
Jag använder krok i storlek 4 - 20 och det täcker allt från en singel maggot till den tändsticksask stora brödskorpan, som får driva med strömmen under sommarens fiske på ytan, ett superspännande sätt att fånga Färnan på.
Distinkt fiskdoft.
De gillar skarpa dofter och det fungerar året runt, jag har genom åren använd doftämnen i pulverform, både på och i mina beten och dessa pulver sprider små partiklar, som uppfattas av fisken och den lockas fram till krokbetet.

Jag dippar gärna mina beten i olika stinkande fiskdips och det fungerar bra, men glöm inte att söta dofter också fungerar, små tärningar av burkskinka dippade i Strawberry har fungerat väldigt bra i kalla vatten.
Pasta fungerar bra.
Pasta av bröd, ost och lite kryddor fungerar bra och fiskar jag med boilies, så lägger jag lite runt mina beten också och det ger oftast resultat. Min rigg för boilies är en hair-rigg med ett ganska kort hair som klarar 2 x 8 mm eller en 15 mm boilies, så jag kan välja.

Bland dem andra nämnda beten, kan man göra små cocktails med olika blandningar typ: Majs/mask, Majs/maggot, en liten korvbit med ett majskorn och glöm inte att dem flesta fakebaits i plast också lurar Färnan till hugg.
Fin sträcka.
Metoderna för Färnan är flera, du kan fånga den med spinngrejer, spinnare, drag, små wobblare och jigg. Färnan älskar insekter och du kan flugfiska efter dem också och det verkar spännande..

Du kan bottenmeta med Paternoster rigg, glidande rigg och fiska med bolt-rigg. Du kan trotta med flöte och du kan fiska med frilina, så det finns gott om möjligheter för att du ska lyckas. Supervassa krokar är ett måste, då Färnan har gummi mun och bland krok rekommenderar jag Kordas Kurv Shank och att du knyter fast den med en Knotless knot var hairet står ut och kroken får en aggressiv vinkel.
Färnan nappar i alla väder.
Man kan vara rörlig, fiska av en plats under 15 - 20 minuter och sen flytta och man kan fiska lite mera stationärt, var man fiskar med två spö och har stolen med sig. Man fiskar ett bra tag och kanske hinner med 2 - 4 platser en vinterdag.

Färnan nappar i alla väder, jag tycker det är bäst efter regn och under mulna dagar, det gör det lättare att röra sig. Färnan har koll på kanterna och märker snabbt om något är galet. Efter kraftiga regn spolas det ner ganska mycket ätbart i ån och Färnan söker ofta födan nära kanten och ....
Lövmask, ett bra bete efter regn.
... då kan det bästa betet vara mask och inget slår ett knippe med livliga lövmaskar i detta läge eller en stor ringlande Daggmask och vi ska för all del inte glömma den slemmiga svarta skogssnigeln, som Färnan aldrig backar ifrån, vilka hugg!
Mitt PB på 2760 gram.
Bland grejerna är det Quivertipspön, Feederspön, flötmetespön och Avonspön med olika toppar som gäller, en rulle i 2000 - 4000 storlek, gärna med extra spolar, så du kan ha med dig olika linor från 0,14 - 0,25 mm allt efter ström, plats o s v.

Det kan vara svårt ibland, man har hård ström och behöver en styv quivertopp och sen tar fisken superförsiktigt och det kan ibland vara svårt att se dessa försiktiga napp. Nästa dag är det hugg! Jag har fått hela spöhantaget i pannan när jag skulle ha mitt kaffe och det har hänt flera gånger, fisken tar betet och rusar!

Mitt PB från Hollsbybrunn missade jag troligen flera gånger på majs, ett par små knyckar och mina majskorn var mosade och så höll vi på, men jag gav den lite slaklina under 2 sekunder och krokade och då satt den där.

Det ironiska i detta var att jag hade jagat en Färna över 2,5 kilo väldigt länge och 14 dagar senare tangerade jag min PB med en fisk nerströms Tigerstad,! Nu vill jag komma åt 3 kilos fisken, de finns och de finns på vikter över 4 kilo! Jag såg en sådan grotesk Färna i Järnsjön vid Järnforsen i just Emån.