Det kommer dock också en del frågor om dessa fiskar, allt ifrån att man inte riktigt lyckas, till att Sardinen håller inte i kastet och man vill ha lite tips kring detta och även lite kring dem doftämnen jag tidigare har nämnd.
|
Pris runt 55 kronor och du får 12-15 stycken per kilo. |
Självklart ska jag hjälpa er på bästa sätt och vi börjar med Sardinen! Dem jag köper kommer direkt från Marocco och dem frysas redan på båten, sedan packas dem och sen dyker dem upp här i Nybro i affären på Storgatan.
Prismässig ska dem ligga på ca 55 kronor enligt Amir, som jag köper dem hos och han har gjord sitt till att sprida ut bland sina landsmän, att dessa fiskar inte enbart är mat för människor och därför har det kanske spridit sig?
Sardinerna är hela och fina, samt håller samma storlek per påse. Det kan skilja sig lite på storlekarna på Sardinerna, men det är alltid samma storlek på dem i påsen och det är till stor fördel för en gäddfiskare.
|
Sardiner är fulla av olja och dofter. |
Sardinen är kompakt, har bra form och kastar långt (
om man gör rätt) vill säga, något jag kommer till snart. Feta fiskar med mycket olja och en doft som ej kan missas, vilket gör att man sällan behöver ta till en flavour eller annan olja.
|
Bait Elastic, ett hjälpmedel vid fiske med mjuka betesfiskar. |
Sardinen är lika mjuk eller mjukare än en Sill och jag rekommenderar dig att lägga ut dem med frysta med ett mjukt kast.
Det bästa är att linda 10 - 15 varv med Bait Elastic runt den kroken, som sätts i stjärten. Nu kan du kasta ganska hårt och långt och Bait Elastic rivs lätt sönder med ett hårt mothugg och dina krokar fastnar där dem skall.
|
Sardinbitar i magen och även min! |
Jag sparar alltid alla betesfiskar från dagens fiske och skär dem i lagom stora bitar och mäskar med dem, en del bitar sparas till en Kebab- rigg. Är dessa bitar totalt urlakade, så kan du marinera dem under natten i olja eller en flavours och du har något nytt till morgondagens fiske.
|
Halv Sardin och det var på en uppmäskat plats. |
Jag brukar lägga ut fiskbitar ett par dagar innan jag ska fiska, inget kvällen innan! Men efter att jag har lagt ut mitt bete, oftast en halv betesfisk, så lägger jag 3 - 5 bitar i närheten och det drar in gäddan och nappet kommer oftast snabbt. Skaffa dig lite Sardiner och testa dem!
|
Finns i två storlekar: 80 gram + och 200 gram +, bara att välja. |
Ett annat effektivt bete för gäddan, är den röda Multen från Medelhavet, två storlekar att välja på och det är bra. Jag visar er här dem mindre, som väger runt 80 - 90 gram, fast om dem vägde 80-90 gram, är jag tveksam till, då det fanns 21 Multar i påsen. Jag ska sannerligen inte klaga, det får andra göra.
|
Red Mullet, färgen, doften och det lite sega skinnet ... superbete! |
Varför är denna Multe då bra? Jag tror först och främst att doften, färgen utseendet skapar en stor nyfikenhet hos gäddorna. Skinnet är lagom segt för att kasta långt och om och om igen under Sink and Draw metoden.
Den kompakta kroppen gör den större än den egentligen är, doften är lite mystisk! Gäddorna älskar Nors, som dofter gurka och något med denna doft attraherar gäddorna till napp. Dessa fiskar är enkla att poppa upp om man så vill och dem håller en flavour väldigt länge.
|
En röd Multe blev för mycket, glöm inte dina verktyg! |
Jag har märkt att under tröga dagar är det oftast dessa röda beten som ger fisk och oftast är det inga tveksamma napp, utan gädda tar och går med betet. Lite av en Daysaver är dem och jag tycker du ska försöka att få tag i dem och prova.
|
Novembergädda som blev dagens ända fisk, den tog en Multe! |
Jag fiskar oftast med floatledgering, ett flöte stående på ytan, linan spänd in till spöt och min drop-off indikator tillsammans med ett larm ger mig tipset att gå fram och kroka, ifall jag har somnat i stolen.
Andra metoder kan vara flötmete, driftfiske med flöte eller bottenmete med ett glidande bly. Alla metoder fungerar och det är viktigt att du har koll på flöten och att du får minsta rörelse registrerad i larmet. Vänta inte för länge med att kroka gäddan, annars får du och gäddan problem och det vill vi inte.
|
Det ska bli spännande att prova denna nästa pass. |
Jag har förut skrivit lite om olika flavours och oljor på bloggen och dem fungerar bra, fast ibland får man experimentera lite under fiskets gång. Testa att byta betesfisk, kasta om till andra ställen, ändra en metod eller flytta på dig. Jobba om det inte händer något!
Jag är tyvärr sjukskriven just nu, men det går sakta och säkert åt rätt håll och jag ser fram emot att testa lite nya dofter som jag har fått hem. Det rör sig om Crab and Crawfisk , en musseldoft och så denna Krill, som jag tror är en vinnare även för gäddorna, vi får se hur det går.
|
Lyfthjälp för dina betesfiskar. |
Det finns flera sätt att poppa upp sin betesfisk, lite luft i bukhålan kan vara rätt, en strimla foam ner i halsen kommer att lyfta betet. Du kan även trä på lite rigfoam på din vajer mellan krokarna, här kan en gul eller röd vara iögonfallande och gäddan märker inget när den tar betet.
Man kan ha en liten bit lina från den kroken som sätts närmast betesfiskens huvud och ha en form av flytkropp, som lyfter upp betet eller så kan du använda dessa Deadbait Inserts från Karpfiskebutiken, dem kan köpas separat i olika storlekar eller som visat i ett set, som består av 4 olika storlekar: 1 - 4 gram, så du har lyfthjälp för olika betesfiskar.
Gjorda i Balsaträ, lackade och har en liten platsbit med ett hål, var du sätter din lina. Denna lina ska gå ner till kroken som sitter närmast betesfiskens huvud och du trycker ner Balsabiten i betesfiskens hals. 45 kronor per set och det fungera riktigt bra.
|
Dem flesta fiskar tas av en hungrig gädda. |
Jag kan förstå denna tveksamhet till, ska vi kalla det onormala beten för gäddan. Var inte rädd för att prova, jag lovar att en hungrig gädda tar alla typer av fisk! Jag har själv tagit en gädda på ett huvud från en Skrubba och denna på bilden togs på en liten torsk, som jag för länge sen fick av en kille som hade varit på Öland efter Havsöring.
Gäddan ser bra och den har ett enormt luktsinne, så är det! Tänk så här att du poppar upp en Sardin och en röd Multe, så dem står precis över gräset på bottnen. Lägg till lite hunger och lite nyfikenhet ... Jag tror nog att du fattar och skulle du ha spridit ut lite fiskbitar ett par dagar innan, så blir det till och med enklare för dig!
|
Sök gäddan längs med vassarna! |
Vad du än gör under din dag efter gädda, så var inte lat! Sitt inte i stolen och vänta på att gäddan ska komma till dig, utan leta upp gäddan. Prova allt du kan, byt metoder, beten, kasta om, fiska av en plats under korta stunder och flytta dig runt vattnet.
Kolla om du ser gäddor som jagar småfisk, prova på djupt och grunt vatten, Sink and Draw, knycka in ditt bete. Gör något, sitt inte stilla, jo mera du jobbar, jo mera får du tillbaka! Och med dessa ord ska jag sluta och gå och vila mig,. Nästa gång ska vi titta lite på Kebab-riggen, jag har lite ändringar som ni kanske är intresserade av, tills dess skitfiske på er!