tisdag 28 februari 2023

Linnéasjön, 2:a passet för året.

Mitt andra pass stod för dörren och vädret var inte på min sida under veckan! Förre passet var jag tvungen att fiska i Svarte göl, då jag ville ut och glo på mina flöten mm. Vädret var under veckan, soliga dagar med hyfsade temperaturer och förhållandevis milda nätter.

Senare under veckan, kom det en del regn och vinden skulle öka och det gjorde den, den ökade såpass att Linnéasjön öppnade upp sig nästan helt och jag kunde fiska på badplatsen och så skulle det bli och jag tog grejerna som dem var, från mitt första pass och tillsatte bara nytt kaffe och lite betesfiskar.

Badplatsen ett par dagar innan, sen kom den hårda vinden.

Jag klev upp tidigt med en fråga hängande över mig, hur skulle vädret vara efter nattens kraftiga vindbyar och snöfall? Det såg inte så bra ut, men med lite sakta åkande på cykeln, så borde jag ta mig fram och det gick bra, utan för många blåmärken och snart var man framme.
Bild från en bister dag bakom spöna eller flötet?

Det var lite kyligt denna morgon, lite snöflingor föll under tiden, jag fick ordning på grejerna och jag undrade lite över köldfaktorn. Allt lades ut, jag började med en halv Makrill, en hel Indisk Makrill och sista tacklet, kläddes med en hel Sardin, alla naturella och min väntan kunde ta sin början.
Udden höll sig öppen.

Det ville gärna frysa på vattnet, men den bitande vinden tillät inte detta och med vinden i ryggen, blev det ganska bra och jag kunde senare om det behövdes, använda vindens kraft och drifta lite betesfiskar ut på andra områden.

Det går ett par timmar och två av tacklen, dem med Makrill fick ligga kvar, då jag vet på ett ungefär när nappen brukar komma. Sardinen flyttades runt var 20 minut, för att komma nära en stelfrusen Gädda, och under tiden gick jag genom vårens planer med det värmande kaffet.

Klart för Gäddan och säck för skydd av vinden.

Jag hade bantad ner utrustningen till minimum, men lite extra grejer var ett måste typ, en säck för att blöta ner och lägga över Gäddan jag väntade på. En blötlagd säck förhindrar frostskador på ögon, slemhinnan och fenor mm.

Den kraftiga vinden och kyleffekten, kan snabbt ställa till det och med tanke på 3 minusgrader och vindar upp till 15 -18 meter per sekund, så chansar jag inte, utan skyddar dem med en blöt säck och sen får allt gå fort och sen få fisken tillbaka i sitt rätta element, så fort som bara är möjligt.

Hårda byiga nordanvindar upp till 15-18 meter per sekund.

Jag saknade mitt lilla Shelter denna dag, men samtidigt insåg jag att det nog inte skulle funka särskild bra med den kraftiga vinden. Men kläderna är bra och jag kände inget annat än händerna, dem korta stunderna,var handskarna inte var på.

Tiden går och det händer ingenting och jag började att byta ut flötet och ställa in djupet, samt kollade Sardinen. Allt var okej och jag lade ut detta, för att drifta runt i området och även för att prova längre ut från land och detta gav bara lite extra värme, men fortfarande ingenting, ingen Gädda och jag började inse fakta.

Allt bantades till ett minimum.

Man sörplar i sig sitt kaffe och funderar på nästa trix i boken och så provar man detta och så fortsätter man, tills man inser att det fanns inga Gäddor inne på badplatsen och inte heller längs branten, utanför Udden, det ville sig helt enkelt inte.

Nästa steg, var att ta in alla betesfiskar för att pierca dem och ge dem doft genom olika oljor och den halva Makrillen fick Laxolja, Indiern fick Pilchard Oil och Sardinen, lades nu igen inne på badplatsen och nu hade den penslats med Dynamites Scent Trail. Detta borde jo fungerar eller hur?

Oljeförrådet var såklart med.

Efter en timmes väntan utan ett sniff, så bestämde jag mig för att fiska till 12-tiden och då hade jag lagt 4 timmar med tre spö och tre olika beten med tre olika dofter och ger detta ingen Gädda, så finns dem inte där! Ganska enkel dansk matematik!
Solen gjorde sina tappra försök.

Molnigheten stretade emot solens strålar och bättre, än vad bilden ovan visar, blev det inte denna dag. Det spelade ingen roll vad jag än gjorde, det ville sig inte och vid 12, vevade jag in mina beten, skar sönder dem och lade ut dem både, som tack för idag och som mäsk, inför nästa tillfälle.
Blankpass svider, men det gjorde inget denna dag.

Det blev ett kyligt blankpass, det andra för året, men det gör inget, alla blankar, tro inget annat! Man tar dessa tidiga pass som dem är, man slipper ringrostigheten och man kommer snabbt in i det hela. Sen får man faktiskt även inse, att ett ända napp är, allt som behövs och man hade kunna sitta med en fin dam i solen, tyvärr blev det inte så denna gång. Jag har dock hört någon säga: -Tredje gången gillt, så ...
Makrillen, ett bete, jag kommer till  i nästa inlägg.

Min tid kommer, jag har mina planer klara, så det är bara att försöka att infria dem! Från det ena till det andra. Det kommer en hel del frågor kring Makrillen och fisket med detta effektiva bete och jag kommer att ta upp detta, inom en snar framtid. So stay tuned!

En fråga kan jag dock direkt svara på och det är att en hel Makrill i den avbildade storleken (30 cm plus) är inga problem, för en Gädda runt 4-5 kilo eller större. Makrillen är visserligen lång, men den är smal och glider enkelt ner och du slipper mindre Gäddor, med denna storlek.

Sen återstår jo frågan. om när man ska ge mothugg? Hur länge ska man vänta med ett så pass stort bete? Allt detta, tar jag upp lite längre fram och det finns flera bra frågor kring Makrillen, som vi kommer att lufta här! Tills dess önskar jag er alla skitfiske och en trevlig vecka! Vad händer tredje gången gillt? Jag vet inte, men jag ska kolla det snart!
 

torsdag 23 februari 2023

Premiär för Gäddmete!

Den 18 februari var jag runt alla dem närmsta vattnen och kollade isläget och det blev en besvikelse av rang! Endast Svarte göl var öppen och helt isfri, så där fick det bli spelplats för årets premiär för Gäddmete och grejerna stod redan klara, bara att ge sig av tidigt nästa morgon.

Redan på kvällen såg jag hur fin och röd himlen var över Madesjö och farhågorna kröp fram, skulle det jävlas än en gång och frysa? Time will tell! Jag lade mig, sov gott och klev ur bingen vid 06.00 och nu var det inte kaffet, som var första prioritet, utan utetemperaturen, som nu visade minus 5!

Jag kunde ha dött, men det gick bra och jag fick i mig en stor kopp och sen bar det iväg ner till den lilla gölen. Min plan var att fiska i den södra delen, var det är djupast och var jag under hösten hade haft ett bra take på en halv Makrill, men tyvärr missade jag mothugget. Nu skulle den upp, det var planen hela vägen ner, tills jag såg gölen! Det var is överallt, förutom längst upp vid inloppet. Hoppet sjönk lite, iskallt vatten rinner in i gölen här och det är ganska grunt, men jag hade lite lugna partier nära land, som har gett fisk förut.

Tufft efter den kalla natten med 5 minusgrader.

Jag var inställd på att det skulle bli tufft och det redan, när jag såg antalet av minusgrader hemma, men att det skulle bli såpass kallt, det hade nog inte ens SMHI beräknad! Men, men, jag var här med mina tre spö och det var bara att som vanligt, göra det bästa av situationen, mer än så kan man inte göra och det oavsett väder, vind och temperatur!
Ledgering med glidande flöte på första spö.

Jag tog lite kaffe och värmde upp nävarna mot muggen och under tiden kom min plan fram kring hur jag skulle fiska, på vilka platser och med vilka beten. Resten gick som på räls och jag var lite förvånad över att man inte hade en tillstymmelse till ringrostighet.
Första spöets tackel, här med en Trewally Shad.

Alla grejer hittade snabbt sina vana platser, matta, verktygen och vattenhinken fylldes och det var på högan tid, att få ut betesfiskarna och allt gick som på räls eller? Nja, när sista betesfisken skulle tinas lite i vattenhinken, så hade denna ett fint lager av is och betesfisken landade inte i hinken, utan studsade på isen och hamnade på backen bredvid ... Det var lite småkyligt denna morgon! 
Floatledgering på andra spöet.

Det må studsa och jäklas, men snart var allt ute och min väntan kunde börja och ja började med en kopp nybryggt och en macka, som tillverkades kvällen innan och även den var kall.

Jag satt fint och hade bra utsikt över mina två flöten och Ledgerringspöet hade larm, så allt var bara bra. En titt på klockan, visade mig att den var strax över åtta, så snart kunde det vara dags och under tiden skulle jag njuta av solen ... jag märkte då fan ingen skillnad! Det var och förblev kyligt. 

Floatledgertacklet, här med en Red Mullet.

Morten, en gammal arbetskamrat kom förbi och en liten stund senare kom "Linkan" och vi kacklade först danska Morten och jag och sedan övergick vi till svensk, så "Linkan" kunde hänga med och vi kacklade en bra stund om politik, varsel och samhället i övrigt.

Dem drog sig hemåt mot värmen och fortsatte att klura över vad mitt nästa trix skulle kunna vara. Då ser jag att flötet över min lilla Trewally Shad ger lite ringar ifrån sig och nu fick jag lite värme i kroppen. Gäddan tar och släpper, tar och släpper och sen blir det inte mera!? Ja tar in betesfisken och ser att det hade varit ett litet Gäddyngel, som hade försök sig på Shadden, men inte klarat av ens denna lilla betesfisk.

Tredje spöet.

-Det kanske var min ända chans att få en fisk, var min tanke och jag penslade Shadden med Pilchard Oil och lade ut den igen i samma område och tog en ny numera halvljummen kopp kaffe och satte mig, nu hade termosen också kallnat.

Det passerar lite folk, som ställer frågor om hur fisket går och man förklarar sig, lite senare kommer det en kärring med en stor vacker Sankt Bernhard och passerar mig utan ett ljud och det var väl skönt, men det skulle bli värre, då lilla Bernhard tömde ut allt han hade i sig 8 meter bort och matte såg ingenting, fast det är nog den största Touchdown, jag har sett och hon bara går vidare och på gångvägen ligger det en 4 lb stor hög med skit!

Jag har alltid några bajspåsar i fickan, det blir jo så när man själv har hund, så jag tog upp denna hög, knöt igen påsen och gick ifatt damen och sa- Du glömde något och gav henne presenten och hon undrade vad hon skulle göra och jag höjde rösten en aning och sa - Där, samtidigt som jag pekade på soppkärlet. Tro det eller ej, mitt budskap gick in och jag vet att samma människan har lämnat skit efter sin hund förut. 

Tredje spöets tackel.

Timmarna går och det händer inget, jag provar olika platser runt i det isfria området och jag testar med Laxolja och Sardinolja, men det vill sig inte. Någon värme blir det inte och det känns som jag är så långt från någon Gädda, man kan komma.
Det blev aldrig riktigt mysigt denna dag vid gölen.

Klockan 11.30 hade jag fortfarande is i hinken, fast den var nog lite tunnare och jag tog lite bilder på olika tacklingar med enkelkrok, mest för att visa hur jag tacklar mina betesfiskar. Så håll tillgodo!
Enkelkrokar för Trewally Shad och Red Mullet.
Ni som följde med under inlägget med dessa krokar såg att jag inte har något lekande, utan knyter wiren med en Knotless knot och får en väldig liten, men super stark knut.

En betesnål är ett måste och du monterar tacklets öglas i betesnålen och stick nålen under skinnet på betesfisken och allt går igen som på räls och det blir inga större hål eller andra skador på betesfisken.

Risk för att kroka Gäddan djupt och en skadad wire!

Här ovan är kroken monterad genom haken och visst det kan väl fungera, men jag tycker inte det är bra. Dels så ökar det risken för att kroken hamnar djupt i Gäddans mun eller rent av svalg och din wire blir väldig knölig efter landningen av Gäddan, så detta undviker jag alltid om det går.
Betydligt bättre chans för att kroka Gäddan!

Här ett betydligt bättre sätt för montage av kroken, Gäddan tar rakt över betesfisken och då kroken ligger längs med sidan, så känns det inte så värst mycket. Därefter vänder Gäddan på steken och sväljer denna med huvudet först. Krokar du när Gäddan går med betesfisken, så sitter den i mothugget! Om inte, så var det en liten, du inte behöver fånga.
Här finns risk för att Gäddan inte får kroken i munnen.

Jag tittar en del på Youtube och Deadbaitfiske från England och ser denna tackling av betesfisken och jag ser också hur många Gäddor man bommar i mothugget och hur man inte ger ett bra mothugg, man lyfter bara spöet och det fungerar inte i min värld!

Gäddan har en hård käft, tre rader i överkäken med en stor del av dem andra 700 gaddar, så mothugg behövs, men med modifikation, en del ger mothugg, så man skulle tro att man försöka slita skallen av Gäddan eller rensa den direkt 😭

Bättre och man kan ge mothugg direkt.

Så här som visat ovan kan du tackla din betesfisk om du har en gädda som tar men släpper betet, testa denna tackling och ge mothugg direkt din lina rör sig. Är det en större Gädda, så sitter den till 90 %. Visst den kan ta betesfisken och känna kroken, men det är värd att prova.
Den förblev tyvärr torr!
Vid 13-tiden gav jag mig och min lilla premiär var över. Jag fick ingen Gädda, men jag hade en framme, jag fick kyla, sol och lite nordväst vind över mig, jag fick plocka lite .... och jag fick frisk luft och erfarenhet. Kaffet var gott, likaså mackan och vårt goa kackel och flera goda skratt, som förlänger livet.

Så det innebär alltså att jag fortfarande lever nästa helg, var vattnen nästan har öppnat sig helt, åtminstone så pass mycket att det känns mer vettigt att fiska på lite bättre platser, var chansen för en större fisk både finns och ökar, så jag kanske kan visa er en fin Gädda i nästa inlägg? vi får se hur det blir i den kommande helgen.

Ni hittar krokarna hos Karpfiskebutiken.

Jag ska passa på att tacka er alla som tittar in och alla som ställer frågor, skriver mejl eller på annat sätt hör av er, Stort tack och skitfiske till er alla, stora som små och ha en trevlig helg! 

lördag 18 februari 2023

Enkelkrok för Gäddan? Hm! Varför inte eller?

Ja, jag vet att en del är tveksamma, men det fungerar bra och har sina fördelar, genom enklare avkrokning av fisken. Man tänker på trekrokens utförande med tre spetsar som får fäste o s v. Man funderar på om inte en enda krokspets kan missa att få fäste i Gäddans mun och en massa andra funderingar.

När jag metade Ål var det enkelkrokar och man fick ganska många hugg rån Gäddor under nätterna och man missade inte många. Jag ser fördelar som att Gäddan inte känner dessa krokar lika enkelt som 2 stycken trekrokar. Oftast sitter enkelkroken i käkvinkeln och är lätt att få loss, t o m utan verktyg ibland! En annan sak eller faktum är, att en krokspets penetrerar bättre och snabbare är tre eller rent av 6 spetsar!

När det gäller wiren i detta inlägg, så är det en väldig smidig wire från Iron Claw med 12 kilos styrka och helt klart en av mina favoriter. Stark, svår att kinka, bra färg och enkel att båda tvinna, knuta och så klart att crimpa med crimps (hylsor). Men det svåra var att hitta bra enkelkrok och jag har tittat på flera filmer kring fiske med cirkelkrokar mm och set hur man missar fisk efter fisk och enligt min mening, så är dessa typer av krok inte i min smak, man missar för många takes!

Starka enkelkrokar och smidig wire.

Man letar, man provar, man blir besviken och sen hittar man kanske rätt? Jag skriver kanske här, för jag gillar dessa enkelkrokar från Iron Claw, men har inte testad dem under fiske än, det blir under morgondagen och jag får väl återkomma med mina resultat.

Krokarna är i storlek 1/0 och 2/0, gapet är lagom stort och krokarna är starka som satan, super vassa och test med två tänger säger en hel del... Dem håller! Priset är bra, 6 stycken 2/0 för 29 kronor och du får för samma pris 8 stycken 1/0 och wiren ligger just nu på 49 kronor för en 5 meters spole.

Komponenterna hittar du hos Karpfiskebutiken.

Min första tanke var att tvinna fast dessa krokar på wiren, men ett test med en Knotless knot, visade att det var enkelt, det blev starkt och det går fort om du ska göra ett tackel ute vid vattnet, så här gör du, bara att följa med.
Det blir bra och väldigt starkt med Knotless knot knuten.

För wiren genom kroköglan och lägg en del wire på krokens baksida, linda nu 10 varv mot dig, om du håller kroken i vänster handen, när dem 10 varven är lagt snyggt, så går du 3 varv tillbaka över dem 10 varven och för wiren tillbaka genom öglan och drar åt och knuten är klar.

Den mjuka och smidiga wiren kommer inte att vilja streta emot och öppna sig, den ligger väldigt fint runt krokskaftet. Den lilla biten wire, som finns kvar, trimmar du med en vanlig sax, så det blir som på bilden ovan.

Den färdiga knuten.

Här ovan den färdiga knuten och nu kommer frågan om man behöver skydda den eller låsa den, så den inte skadas eller på annat sätt glider upp? Knuten glider inte! Den rör inte på sig och den går aldrig up eller lossnar!
 Skydda knuten med Shrink tube eller lås den med lim.

Men för lite Peace of mind, så kan du skydda knuten med en liten bit Shrink tube eller försiktigt ge den en väldig lite droppe snabblim, det behövs inte för någon extra styrka, utan mest för din mentala del.
1/0 överst och 2/0 knutna med en Knotless knot.

Här ovan, en av varje krokstorlek och dem är limmade med Loctite och det blir starkt, snyggt och prydligt. Längden på wiren, är som vanligt ca 50 cm och då är man på den säkra sidan, även om Krokodilen gör sina dödsrullningar innan håven!
Figure 8 knot för öglan.

I andra änden av wiren måste vi ha en ögla och man kan tvinna fast lekande eller använda hylsa, men då wiren, jag nämner i detta är smidig, mjuk och otrolig följsam, så knyter vi den med en Figure of 8 knut och du ser på bilden, hur denna knut ser ut.

Man lägger wiren dubbelt och gör en ögla och sen drar man wirens ögla bakom den ögla du nyss gjorde och då blir det som på bilden och du kan klicka på bilden för större bild, om du så önskar.

Glödga endast själva knuten.

Denna knut kan spreta emot lite, så allt du behöver att göra är att glödga den, så knuten blir orange till färgen och sen drar du ihop knuten med en Peang eller tång, som håller både wiren och tampen och ha gärna något runt, typ en penna eller liknande, så du erhåller en fin rundad ögla, som ger ditt bete stor rörlighet.
Trimma knuten med en sax.

Den glödgade delen av wiren blir än mjukare och knuten dras ihop väldigt fint och den blir liten, som du ser och super stark. Den restenande tampen trimmar du enkelt med en sax och dit wiretackel med enkelkrok är klar för fiske.
Fin liten knut, som också fick en droppe Loctite Lim.

Knuten går inte upp, den glider inte isär och än en gång för din mentala hälsa och säkerhet, så kan du ge knuten en liten droppe snabblim och du ser, hur fint det hela blir.

Som sagt, jag har inte testad dessa tackel under fiske än, men det kommer förhoppningsvis att ske under morgondagen. Jag har dock testad styrkan på dessa tackel och lyft en 20 liters hink med vatten, så dem håller och inget ger sig! 20 liter död vikt är otroligt mycket, jämfört mot en levande fisk i vattnet.

Det var allt för denna gång! Otto som man kallar stormen, som drog in över Svea rike kom och jag hoppas verkligen att Otto hjälpte mig med att riva sönder och pulverisera isarna, så jag kan komma ut och doppa mina enkelkrokar. Man håller på att bli mer galen,än jag redan är ... Jag har inte suttit bakom Gäddspöna sedan den 4 december förra året!

Så jag ska kolla läget under dagen och jag hoppas på att komma ut under morgondagen och kanske, kanske, får jag ett par takes på dem tacklen jag har visat dig i dag. Skitfiske på er alla och fortsatt trevlig helg!
 

fredag 10 februari 2023

Har du ordning på dina grejer?

Det börjar med en bra fråga och sen ett par efterfrågor: - Är denna fråga befogad? - Har jag med detta att göra? Dessa frågor besvarar jag gärna! Befogad? Ja, i högsta grad, då jag ser ofta att man har dålig med tillbehör och ordningen är nästintill kriminell och det är inte bra!

- Har jag med detta att göra? Svar nej! Jag behöver inte bry mig om dina grejer och jag behöver inte lägga mig i detta heller, men en ny säsong står för dörren och mitt ända syfte med detta, är att ge dig en push, en kick i röven eller som mitt syfte är, att du ska ha allt klart och perfekt innan säsongen börjar, så du slipper vrida dig i vånda, när du upptäcker att något fattas eller något är sönder och ditt fiske blir förstörd på grund av detta slarv, som tyvärr allt för ofta, får tillåtelse att smyga sig in av någon anledning, som kan vara glömska eller rent av lathet.

Jag lägger med lite bilder på saker som man enkelt kan göra själv av saker man kanske hittar under uppstädningen i askar, väskor, ryggsäckar och boxar mm och ni får en liten beskrivning för varje grej. Då kör vi och kanske följer du med eller så kanske du redan har stämplat ut från sidan, valet är ditt!

Isen som verken bär eller brister, hindrar många av oss.

Spön: Är dessa rengjorda från smuts, damm, fjäll och fiskslem, är rullfästet rent och fungerar och har du kollad dina ringer med lite Bomull, så inga ringer är spruckna: Är en ring sprucken, så måste den bytas ut, annars slits din lina.En tandborsta är bra för att rengöra ringerna och allt du behöver är lite ljummet tvålvatten. Glöm inte handtagen, där samlas mycket skit, skurar dem lätt med en nagelborst och både kork och Duplon blir som nya.

Rullar: Samma sak här, spola av dem i ljummet vatten och rengör dem med tandborsten, lite olja vid bygelfästen och vevhandtaget gör underverk. kanske behövs det lite fett runt vevstaken som håller din spole.

Braid eller nylon: Är den gammal eller sliten, så skall den bytas, men du kan spara en slant genom att vända på linan. Använder du endast nylon, så byt den till en ny färsk lina och jag rekommendera en 0,40 mm. Passa på att rengöra spolens kanter, där samlas mycket avlagringar och med en ren spole, får du längre kast och mindre slitage på din lina.

Tackel och Up-traces: Dessa får sina smällar under fiskets gång, en del blir kinkade och en del får konstiga former och det kan du åtgärda genom att fästa en av krokarna i något stumt och sedan värmer du det skadade stället med en tändare och wiren blir rak igen och är lika stark, passa samtidigt på att kolla över skärpan på alla krokspetsarna. Gäddan, har som vi alla vet hårda läppar och 700 gaddar i truten!


Idioti! Hoppas verderbörande själv behöver hjälp en dag!
 
Intressant bild från ett av mina vatten, någon Idiot kastade ut denna livboj på isen och där gör den verkligen nytta! Jag om någon hoppas att samma dåre hamnar i nöd, så kanske man kan ge fan i dessa viktiga saker runt våra vatten!

Hemmagjorda Bait Poppers.

Här ovan ett gäng Bait poppers, gjorda av 22 mm frigolitkulor med en genomgående tube och sen lite tunn metalltråd för fäste runt kroken. Dem andra är gjorda med mindre frigolit och sittdyna och dem fungerar väldigt bra. Det gäller att ta vara på vad man hittar under städningen av sin utrustning.
Ledgerbooms eliminerar trassel.

Gamla Drennan tubing blev till lite Ledgerbooms, som förhindrar trassel under kast. Linan glider genom dessa och haken gör det enkelt att byta blysänken efter behov.
Floating Ledger stems för mjuka bottnar.

Här ett gäng alldeles för korta spinnfisketafsar, dessa fick en Run-ring, lite sittdyna som formades med en sax och sen en hake för blyet och man fiskar friktionsfritt över mjuka bottnar, man sparar även här lite cash, som man kan lägga på saker man inte själv kan tillverka.
Link-Ledgers för hårdare bottnar.

För hårda bottnar, skippade jag flytkroppen av sittdyna och har en Ledgerbead, som linan glider genom vid napp och man byter enkelt ut blyet efter behov. Vi går vidare med dina grejer!

Boxar, askar och lådor mm: Är dessa rengjorda efter förra årets fiske? Om inte så gör det och passa på att komplettera det som fattas, innan säsongen börjar. Hakar, lekande, wire, krok, flöten, bly o s v. Jag skulle kunna hålla på, men se över allt och få ordning.

Carryalls, Väskor, Holdalls och ryggsäckar: Töm dem för grenar, löv och kvistar och allt annat som blåser runt under ditt fiske och se till att dessa saker är rena och hela. Hur är det med ficklampa och pannlampa, är dem okej och har du reservbatterier? Är din håv full av hål eller andra skador?

Betesfisk: Har du fyllt på förrådet med Deadbaits så du klarar dig? Har du förberedd en del med färg och doft? Har du dina fiskbitar klara, så du kan locka in Gäddorna med dessa? Om inte, så har du lite där att göra också.

Det mesta av det skrivna, gäller även alla som dänger gummi och jerkbeten mm. Vassa krokar, är alla tafsar i ordning? Funkar dig flytväst? Kolla den innan, du ger dig ut på sjön. Jag går inte in på alla saker som kan tänkas användas inom fisket, utan jag utgår från att just du har fattat att detta är ganska viktigt. Allt jag ville säga är att uppmuntra dig till en bra ordning i dina saker, så du får den absolut bästa starten på den nya säsongen. Passa på nu var isen i din närhet kanske verken bär eller brister. Skitfiske och ha en trevlig kväll!


 

fredag 3 februari 2023

Deadbaitwobbling, en bortglömd metod?

Lappmöglet kom denna dag i retfulla mängder och det bara fortsätter att ramla ner! Alla vatten här är antingen stängda av is eller har för högt vatten eller för mycket ström, så är det inte, så är det det andra och jag passar på att skriva några rader här!

Senast var jag inne på ett tackel och denna gång handlar det om metoden Deadbaitwobbling, som jag tror blir en mer och mer bortglömd metod för Gäddorna och det är synd, då metoden är supereffektiv och den passar alla, framför allt dem som inte äger en massa grejer eller dem som har ont om tid för fiske.

Varför är denna metod då så effektiv? Vi börjar med grejerna, allt du behöver är ett spö och rulle och en påse med dina beten och dem nödvändiga sakerna, som alltid bör finnas med. Du är på detta sätt väldig rörlig och kan leta upp Gäddorna. 

Du kan fiska allt från väldigt snabbt till ett stillastående bete och då har Gäddan all tid i världen att bestämma sig om den ska hugga eller inte. Du har inte en plastbit, som inte doftar och som känns onaturlig för Gäddan, när den hugger, utan ett naturligt bete, som doftar bra och känns bra när Gäddan tar sin första tugga! Kan det bli mycket bättre? I så fall kan du höra av dig!

Tacklet med Spinnerblades och pärlor.

Jag köpte en gång i tiden lite grejer av en kille och i en box fanns ett paket med dem så kallade kasttafsar, dem fanns i 3 olika längder: 15-20 och 30 cm och lekande och beteslås var rena skämtet, samt wiren var överdragen med en svart plast och dem var för styva för vanligt mete, enligt min mening!

Hur länge dessa "cykellås" hade legat, vet jag inte, men jag funderade och skred till verket, någon användning borde dem ha. Lekande och beteslås klipptes bort och ersattes med bra beteslås, dem dåliga lekande var nu ett minne blott och en plan var på gång.

Tacklet utan Bling-bling.

I beteslåsen monterades en Korda Wide Gape X karpkrok i storlek 2 och av tafsarna i 15 och 20 cm längd gjorde jag Stingers, som passade till olika storlekar på betesfiskar. Allt monterades i beteslåsen och en del fick lite Shrinktube, för att stabilisera betesfiskens gång under fiskets gång, men man kan använda dem utan också så klart.

En stark trekrok storlek 6 knöts fast med en Knotless knot och detta kändes bra och dem fungerar väldigt bra för det mesta: Flötmete, uppoppade betesfiskar, Flötestrolling och Deadbaitwobbling. Du kan klicka på bilderna för större bild och se hur jag har gjord.

Glöm inte en Up-trace och blyhaglen på den, inte på din lina!

Deadbaitwobbling fungera lite som när du Jerkfiskar, allt du har på din huvudlina är en Up-trace med 1-3 SSG-hagel beroende på fiskedjupet och ditt tackel, som jag nyss beskrev. du monterar din betesfisk med enkelkroken i nosen på betesfisken och trekroken sätter du i sidan eller i ryggen på betesfisken.

Du kan montera betesfisken, så den är rak som en spik eller böja betesfisken lite, innan du monterar trekroken och du får en fin wobblande rörelse på betesfisken när du vevar in.

Du kastar ut och låter betesfisken sjunka och sen vevar du lite, gör en paus, knycker lite, paus och vevar lite o s v och under tiden håller du koll på din lina var den skär vattenytan och känner efter minsta stöt i spöet.

Vid nafs, öppnar du bygeln eller frikopplar din lösställda Baitrunnerfunktion, så Gäddan kan ta lina, om det behövs. Men du kan även chansa och ge mothugg direkt, prova dig fram. Bland betesfiskar finns det en del som lämpar sig för detta fiske och en del som är lite sämre. Mört, Abborre och dem flesta andra sötvattensfiskar har lite tuffare skinn och fungerar bra.

Går vi till havsfiskarna, så är Mindre Makrillar ett super bra bete med tufft skinn, men Sill och Sardiner håller tyvärr inte för många kast, men dem är bra beten, ska du veta och man får linda dem lite med en tunn gummitråd, som finns bland havsfiskarnas utrustning.

Montage för pop-up fiskar.

Tacklet från dem styva kastwiren fungera för det mesta, här ovan en Trewally Shad, som ska poppas upp och det fungerar väldigt bra. Enkelkroken i stjärten och trekroken nära betesfiskens huvud och du kan kroka direkt du får en indikation på att Gäddan har tagit ditt bete.
Montage för trolling och Deadbaitwobbling.

Här ovan en Red Mullet monterad för antingen Deadbaitwobbling, Flötestrolling eller för att ha stående under ett Sunken Float Paternoster tackel i lagom strömmande vatten, valet är ditt!
Montage vid flötmete.

Vanligt Flötmete eller fiske med Drifterfloats, inga problem! Enkelkroken under ryggfenan på betesfisken och trekroken antingen i munnen på betesfisken eller i muskeln vid ena bröstfenan. Funkar även vid Sink and Draw fiske. Så där har du metoden, hur du gör och lite olika användningsmetoder för själva tacklet och jag tycker du ska testa denna effektiva metod!
Ett lite styvare spö och rulle i 4000 storlek är allt du behöver.
Jag använder ett lite styvare spö för Deadbaitwobbling, det är ett 10 fot Shimano Catana DX 300 H 20-50 gram och rullen är en Jack Sheldon SMH 5000 med Power Pro braid i 0,23 mm. Men vad jag använder spelar ingen större roll, använd vad du har och känner väl och det hela blir bra.
Med en Baitrunner rulle går det snabbt att ge lina.

Många gånger följer Gäddan efter din betesfisk, så ha koll efter det eller skuggor och du kan snabbt ge lina, genom att öppna bygeln, som tidigare nämnd och en Baitrunnerrulle är aldrig fel för detta! Se bara till att Baitrunnerfunktionen är så löst ställd det bara går, i värsta fall, så får du dra ut lite lina för hand, så Gäddan kan ta betesfisken utan att känna mer motstånd än ditt tackel.
Här en följare, som åkte fast!

Vart ska du fiska? Ja, överallt var det kan tänkas står Gädda och lurar! Runt växtlighet, längs vasskanter, i närheten av buskage och under träd, i bakvatten, runt vassruggor mm, använd fantasin och tänk som en Gädda!
Montera en Baitpoppers vid behov.

Prova alla tänkbara ställen, prova olika djup, fiska varierad, olika rörelser korta och längre pauser, över djupkanter, men även på grunda gräsbottnar var Gäddans Kamouflage passar perfekt för att inte upptäckas förrän det är too late!

Vid fiska på lågt vatten, så är det oftast en stor fördel att använda sig av en Baitpopper, den monterar du vid trekroken och vid sakta fiske, så kommer ditt bete inte i närheten av gräset, utan håller sig över och Gäddan är inte sen att hugga.

Nu skall vi inte fiska Gädda mitt i leken, enligt min mening, låt dem vara i frid. Men innan leken, så kan dem vara lite svåra att få på hugget, men jag garanterar dig att ser du en Gädda, så är det bara att kasta och presentera ditt bete, så nära det går. 

Det kan ta 5 kast eller 15, men vad som händer är oftast ett fruktansvärd hugg, för om ett problem inte försvinner, så äter man upp problemet, så enkelt är det i Gäddornas värld. Det var allt för denna gång, skitfiske på er alla och för er som sitter i samma sits som jag, med is som verken bär eller brister, då hoppas jag att ni kan styra era abstinensbesvär, det är fan inte lätt!