fredag 3 februari 2023

Deadbaitwobbling, en bortglömd metod?

Lappmöglet kom denna dag i retfulla mängder och det bara fortsätter att ramla ner! Alla vatten här är antingen stängda av is eller har för högt vatten eller för mycket ström, så är det inte, så är det det andra och jag passar på att skriva några rader här!

Senast var jag inne på ett tackel och denna gång handlar det om metoden Deadbaitwobbling, som jag tror blir en mer och mer bortglömd metod för Gäddorna och det är synd, då metoden är supereffektiv och den passar alla, framför allt dem som inte äger en massa grejer eller dem som har ont om tid för fiske.

Varför är denna metod då så effektiv? Vi börjar med grejerna, allt du behöver är ett spö och rulle och en påse med dina beten och dem nödvändiga sakerna, som alltid bör finnas med. Du är på detta sätt väldig rörlig och kan leta upp Gäddorna. 

Du kan fiska allt från väldigt snabbt till ett stillastående bete och då har Gäddan all tid i världen att bestämma sig om den ska hugga eller inte. Du har inte en plastbit, som inte doftar och som känns onaturlig för Gäddan, när den hugger, utan ett naturligt bete, som doftar bra och känns bra när Gäddan tar sin första tugga! Kan det bli mycket bättre? I så fall kan du höra av dig!

Tacklet med Spinnerblades och pärlor.

Jag köpte en gång i tiden lite grejer av en kille och i en box fanns ett paket med dem så kallade kasttafsar, dem fanns i 3 olika längder: 15-20 och 30 cm och lekande och beteslås var rena skämtet, samt wiren var överdragen med en svart plast och dem var för styva för vanligt mete, enligt min mening!

Hur länge dessa "cykellås" hade legat, vet jag inte, men jag funderade och skred till verket, någon användning borde dem ha. Lekande och beteslås klipptes bort och ersattes med bra beteslås, dem dåliga lekande var nu ett minne blott och en plan var på gång.

Tacklet utan Bling-bling.

I beteslåsen monterades en Korda Wide Gape X karpkrok i storlek 2 och av tafsarna i 15 och 20 cm längd gjorde jag Stingers, som passade till olika storlekar på betesfiskar. Allt monterades i beteslåsen och en del fick lite Shrinktube, för att stabilisera betesfiskens gång under fiskets gång, men man kan använda dem utan också så klart.

En stark trekrok storlek 6 knöts fast med en Knotless knot och detta kändes bra och dem fungerar väldigt bra för det mesta: Flötmete, uppoppade betesfiskar, Flötestrolling och Deadbaitwobbling. Du kan klicka på bilderna för större bild och se hur jag har gjord.

Glöm inte en Up-trace och blyhaglen på den, inte på din lina!

Deadbaitwobbling fungera lite som när du Jerkfiskar, allt du har på din huvudlina är en Up-trace med 1-3 SSG-hagel beroende på fiskedjupet och ditt tackel, som jag nyss beskrev. du monterar din betesfisk med enkelkroken i nosen på betesfisken och trekroken sätter du i sidan eller i ryggen på betesfisken.

Du kan montera betesfisken, så den är rak som en spik eller böja betesfisken lite, innan du monterar trekroken och du får en fin wobblande rörelse på betesfisken när du vevar in.

Du kastar ut och låter betesfisken sjunka och sen vevar du lite, gör en paus, knycker lite, paus och vevar lite o s v och under tiden håller du koll på din lina var den skär vattenytan och känner efter minsta stöt i spöet.

Vid nafs, öppnar du bygeln eller frikopplar din lösställda Baitrunnerfunktion, så Gäddan kan ta lina, om det behövs. Men du kan även chansa och ge mothugg direkt, prova dig fram. Bland betesfiskar finns det en del som lämpar sig för detta fiske och en del som är lite sämre. Mört, Abborre och dem flesta andra sötvattensfiskar har lite tuffare skinn och fungerar bra.

Går vi till havsfiskarna, så är Mindre Makrillar ett super bra bete med tufft skinn, men Sill och Sardiner håller tyvärr inte för många kast, men dem är bra beten, ska du veta och man får linda dem lite med en tunn gummitråd, som finns bland havsfiskarnas utrustning.

Montage för pop-up fiskar.

Tacklet från dem styva kastwiren fungera för det mesta, här ovan en Trewally Shad, som ska poppas upp och det fungerar väldigt bra. Enkelkroken i stjärten och trekroken nära betesfiskens huvud och du kan kroka direkt du får en indikation på att Gäddan har tagit ditt bete.
Montage för trolling och Deadbaitwobbling.

Här ovan en Red Mullet monterad för antingen Deadbaitwobbling, Flötestrolling eller för att ha stående under ett Sunken Float Paternoster tackel i lagom strömmande vatten, valet är ditt!
Montage vid flötmete.

Vanligt Flötmete eller fiske med Drifterfloats, inga problem! Enkelkroken under ryggfenan på betesfisken och trekroken antingen i munnen på betesfisken eller i muskeln vid ena bröstfenan. Funkar även vid Sink and Draw fiske. Så där har du metoden, hur du gör och lite olika användningsmetoder för själva tacklet och jag tycker du ska testa denna effektiva metod!
Ett lite styvare spö och rulle i 4000 storlek är allt du behöver.
Jag använder ett lite styvare spö för Deadbaitwobbling, det är ett 10 fot Shimano Catana DX 300 H 20-50 gram och rullen är en Jack Sheldon SMH 5000 med Power Pro braid i 0,23 mm. Men vad jag använder spelar ingen större roll, använd vad du har och känner väl och det hela blir bra.
Med en Baitrunner rulle går det snabbt att ge lina.

Många gånger följer Gäddan efter din betesfisk, så ha koll efter det eller skuggor och du kan snabbt ge lina, genom att öppna bygeln, som tidigare nämnd och en Baitrunnerrulle är aldrig fel för detta! Se bara till att Baitrunnerfunktionen är så löst ställd det bara går, i värsta fall, så får du dra ut lite lina för hand, så Gäddan kan ta betesfisken utan att känna mer motstånd än ditt tackel.
Här en följare, som åkte fast!

Vart ska du fiska? Ja, överallt var det kan tänkas står Gädda och lurar! Runt växtlighet, längs vasskanter, i närheten av buskage och under träd, i bakvatten, runt vassruggor mm, använd fantasin och tänk som en Gädda!
Montera en Baitpoppers vid behov.

Prova alla tänkbara ställen, prova olika djup, fiska varierad, olika rörelser korta och längre pauser, över djupkanter, men även på grunda gräsbottnar var Gäddans Kamouflage passar perfekt för att inte upptäckas förrän det är too late!

Vid fiska på lågt vatten, så är det oftast en stor fördel att använda sig av en Baitpopper, den monterar du vid trekroken och vid sakta fiske, så kommer ditt bete inte i närheten av gräset, utan håller sig över och Gäddan är inte sen att hugga.

Nu skall vi inte fiska Gädda mitt i leken, enligt min mening, låt dem vara i frid. Men innan leken, så kan dem vara lite svåra att få på hugget, men jag garanterar dig att ser du en Gädda, så är det bara att kasta och presentera ditt bete, så nära det går. 

Det kan ta 5 kast eller 15, men vad som händer är oftast ett fruktansvärd hugg, för om ett problem inte försvinner, så äter man upp problemet, så enkelt är det i Gäddornas värld. Det var allt för denna gång, skitfiske på er alla och för er som sitter i samma sits som jag, med is som verken bär eller brister, då hoppas jag att ni kan styra era abstinensbesvär, det är fan inte lätt!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.