tisdag 29 november 2011

Det var så nära en bonusfisk!

Under mitt senaste karpfiske i Rismåla göl, fick jag lite svaga indikationer på ett spö, jag gick fram och avvaktade ett run från en karp. Något run blev det inte, utan ett kraftigt och snärtigt hugg, var min hanger flög av linan och jag hann inte riktigt med att ta spöet. Efter några sekunder skriker det i larmen och jag lyftar spöet och känner en större fisk, men även att detta är ingen karp. Jag får med fisken in till kanten och ser till min stora förvåning att det är en mycket stor Abborre, som har en Mört i munnen.Jag försökte med alla konstens regler och lite till att få den i håven, men tyvärr släppte Abborren sin middag och simmade långsamt ut i gölen igen. Jag ska inte säga att det rörde sig om en 2 kilos fisk, men den var troligen väldigt nära denna vikt med sin storlek. Man ser klart och tydligt två saker på bilden, det ena är effektiva riggar, som krokar det mesta som pillar på mina beten och man ser även klart och tydligt att Abborren har fjällat Mörten på vissa ställen. Kanske dags att ge Abborren i gölen en chans med pimpelspöet i vinter, jag landar mer än gärna denna Abborre, som var framme och gnagade på min lilla boilietjuv! Vi vet att det finns fina Abborrar i gölen, men ingen har satsat något tid på dem och det ska jag nog ändra lite på i framtiden.


söndag 27 november 2011

Bengt, en man med många namn!

Man skulle kunna skriva väldigt mycket om denna Trekåntsbo, men internät räcker inte till för detta och jag får försöka att korta ner det hela lite. Kärt barn har många namn sägs det, Christian Sylvander är ett kärt barn eller vad sägs om följande smeknamn på denna herre: Sylen, Bengtsson, Slynan, Bengt, silvia för att bara nämna några. Jag har en del också, men de tar vi en annan gång, när barnen har lagt sig! Här är han nöjd med livet, glad och stolt, det kaxiga flinet hann inte komma fram innan fotot togs av Storslynan och hans 8,2 kilos gädda, som han fick under Pike Tournament för några år sedan. Kanske kom flinet aldrig fram, då det precis som i byxorna på honom fattades ett par cm för att han skulle lyckas? 1 - 0 till mig! Åh va gott!

Här skulle man kunna tro att jag använde Bengt som ekolod, men så är inte fallet, vi ismetade gädda i Rismåla göl nedanför parkeringen och när det dök upp en bil från skatteverket, så försvann Bengt i första och bästa hål. Han är med andra ord skattesmitare och det finns det gott om i hålan var han bor, det är bara att titta sig omkring, det finns inga vägar och barnen har sin skolgång ute i det fria på en åker, utan tak över huvudet och jag är inte förvånad. Vad som däremot förvånade mig mycket, var hur länge Amfibiebengt kunde hålla andan under vattnet! Efter 9 minuter kom han upp illröd i nyllet och undrade om de hade åkt och om bilen stod kvar. Oh my God! 2 - 0 till mig!

Här är det igen lite isfiske på gång och som man klart och tydligt ser, så har Bengt fått med katten (Den har han som mössa) Fisket var dåligt och det framgår tydligt av Bengt´s ansiktsform och min. Så denna dag försvann alla kaxigheter, flinandet mm och han muttlade hela tiden - Vad är det här, ta bort mig härifrån och så ska han retas lite. Han lyckades dock att få 3 små gäddsnipor och dau ska han tetas lite med mig. 2 - 1 till mig!

Här är vi ute på Långe göl i jakten på gädda och fisket var trögt som sirap, flera förflyttningar av spöna gjordes och det var bara jag som lyckades att knipa en snipa. Snöstormen kom, temperaturen föll och så även Bengt humör och han tog till flaskan, det lilla flaskbarn som han nu en gång är. Hade han fått bröstmjölk från första början, ätit gröt i sin ungdom, så hade han klarat av denna dag lika galant som jag. Men icke, flaskan tömdes snabbt och han hördes hela tiden. Dock ska det sägas att hans motorik blir betydligt bättre efter en kvatte bränvin eller flygbränsle som var dagens flaska, ibland intar han Skogsstjärnan och då är det bara att dra hem direkt innan han går igång. 3 - 1 till mig!

Här har vi honom ledsen, pisspackat, röd om ögonen i snöstormen. - Ge mig inte detta skrek han flera gånger och det var bara att få hem honom till den vackra Anna. Hon gav honom en fin örfil, tinade upp honom och lade honom i vedbon, så han kunde färskna till lite, här satt han till måndag morgon, var hon släppte ut honom så han kunde åka till jobbet och göra sitt dagsverke.



När kylan, isen och snön kommer vet jag inte, men jag vet att jag ska dras med denna skepnad i många år och det är väl bara att förska vänja sig vid honom och egentligen så är det inte så farligt med Bengt, bara man tar det lugnt med honom. Vi ska dra lite gäddor och Regnbågar i vinter, till våren ska vi sitta på ett Fish - in i Bloms vik och kötta karp, så det står härligt till i buskarna, under sommaren tar vi karp på ytan och tetas med varann och sen kommer höstträffen, var vi förhoppningvis lottar badplatsen igen och tar mest fisk igen. Han vet att jag leder med 4 - 1 nu och att jag är bäst, något som han har börjar att acceptera och han vet att jag är bäst måndagar :-) Ha det gott Bengt, snart kommer kylan, isen och snön och jag har redan nu räkorna liggandes i rumstemperatur och den jag levar och delar livet med är fullständigt vansinnig! Hälsningar från Lilla gubben.













fredag 25 november 2011

Abborrfiske i Kalmar sund av Björn Lindholm och Patric Strömgren.

Jag pratade med Björn förra helgen och tjatade mig till att han skulle skriva en artikel om hans Abborrfiske i Kalmar sund och jag lyckades med det. Han var snäll och satte sig bakom datorn och här är som följer och jag tackar så mycket, även ett stort tack till Patric.


Abborrfiske i Kalmarsund.


Text: Björn Lindholm Foto: Patric Strömgren och Björn Lindholm.


Vi står på stranden och väntar på att dimman som ligger tät som röken efter ett dragracelopp ska lätta en smula. Det är undertecknad och Patric som ska se om det inte går att lura några av kalmarsunds storvuxna randiga krigare. Sommaren har övergått till höst och hösten har övergått till sen höst och det är nu fisket efter abborre är som hetast. Kanske inte antalsmässigt men definitivt storleksmässigt. Dimman som aldrig lättar.
Vi ser knappt slutet på bryggan som sträcker sig ett tiotal meter ut från stranden. Men det kan inte hindra oss från en fiskedag och eftersom vi inte ska åka så värst långt från land vågar vi oss ut i röken. Det är fortfarande mörkt och Patric menar att så fort solen börjar sprida lite ljus och kanske värma upp luften någon grad så ska vi ha fri sikt . Vi släpper ner var sitt ankare så försiktigt vi kan, spänner upp och knyter fast ett i fören och det andra i akten. Våra lite frusna fingrar blir om än kallare när vi doppar handen i beteshinken för att ta upp en löja, den lilla betesfiskhåven ligger ju så klart kvar hemma. Surt äpple men det biter vi i. Vi ska flötmeta. Enkelkrok av widegape format i storlek 4 och flöte i 6 grams storlek passar detta fiske klockrent. Vi agnar på och kastar ut ganska nära båten i hopp om att kunna fiska lite längre ifrån när dimman lättar. Efter två minuters fiske fem meter från båten visar flötet att betesfisken inte vill vara där den är och plupp så var det borta. Patric greppar stadigt spöet och väntar i någon sekund innan han ger ett kraftigt men kontrollerat mothugg. Fast fisk var ett faktum. Det är höst, dimma, någon grad varmt i luften och fem minuter in på fiskedagen och redan en storabborre i håven. Det är höst!Fisken uppskattas väga någon stans kring 1400g innan den sakta glider iväg i det idag så klara sundsvatten. Vi tar ett par fiskar till i samma storlek inom loppet av en halvtimme och nu har det slutat nappa. Dimman är nu ännu tätare men vi måste göra något!

Platsbyte.

Vi bestämmer att vi måste försöka byta plats. Vi tuffar sakta fram med den tysta elmotorn längs vasskanten för det är det ända vi ser. När vi tror oss vara inom rätt område styr vi rakt ut 40m och ankrar upp. Om vi är där vi tror vi är så ska det vara 1,5m djupt och ganska mycket ruttnande nate och silkweed. Vi slänger ut lite längre nu för här ser det lite ljusare ut, en frisiktslucka mitt i dimman.Vi fiskar med våra flöten inlines på 0,26 flätad lina, stoppknut av powergum och en blykula på 5g som vilar vid en liten stoppknut innan ett litet lekande i storlek 8. Vid lekandet fäster vi flourocarbon på 10-15cm i 0,30 och slutar med en kortskaftad widegape krok. Ganska grova saker för lite borrefiske men det finns gott om skit på botten och gott om gädda som mer än gärna dyker rakt ner i bråten och dom ruttnade växtdelarna.Vi har fiskat på platsen i tio minuter och plötsligt ser jag inte mitt ena flöte. Där det finns gott om plats använder vi oss av två spön var. Jag lyfter upp spöt och vevar hem lite lina som snirklar sig på ytan. Drar en svepning uppåt när jag får kontakt med fisken. Dunk, Dunk och ner i gräset. -Det osar gädda säger Patric och jag nickar och hmm:ar medan fisken klipper buske efter buske nere vid botten. Efter en stunds kämpande med fisken kommer ett sjöodjur upp till ytan men vid närmare granskning är det en gädda i fyra kilos träsket med flera meter nate runt och efter sig. Gädda nummer ett var landad och även om det inte var vad vi kom för att fånga så är det en uppskattad bonusfisk.

Efter att ha gallrat ut gäddan från lianerna för att kunna släppa den åter slänger jag ut en krokförsedd löja några meter från den plats jag nyss tog gäddan. Patric har under tiden missat en fisk som troligtvis var en av de grova randiga. Han slänger ut på samma ställe igen och det dröjer inte länge innan han står med böjt spö. Denna gången lyckas allt och en fin fisk runt 1200g kan släppas tillbaka ner i sitt rätta element.-Men ditt flöte då? säger Patric i ett nervöst tonläge.Jag lyfter och nu snackar vi bättre fisk, eller e det en gädda? Nej det är en borre? Eller?Upp kommer en riktigt fin sundskrigare med de rätta proportionerna. Redan efter första fisken på första platsen var fiskedagen lyckad enligt våra mått mätt. En abborre runt 1400g är en riktigt stor fisk. Vi som fiskar i Kalmarsund har ett helt otroligt bra fiske efter abborre. Det är inte på många ställen i Sverige man kan säga att en kilos fisk är liten. Men det kan man göra här. Vi är bortskämda helt enkelt.

Nu när min fisk ligger i håven och glittrar för att snart krokas av, fotas, vägas för att om en kort stund simma tillbaka i vattnet igen, kan vi inte låta bli att skratta lite åt varandra. Här står vi, i en båt i värsta dimman långt in på senhösten å fiskar vad vi fiskar helst av allt BORRE. Och vi har lyckats kroka en stor abborre i våra ögon mätt tillsammans. Ja tillsammans har vi lagt ner mycket tid och förberedelser kring alla våra fiskepass här i sundet och nu ligger det vi skulle ha i håven. Det vi kom för. Det som driver oss och det som får oss att tända till lite extra mycket inför nästa pass.

Vi väger fisken till fina 1740g och mäter den till 49cm. Och precis lagom tills vi ska fota denna firre så ser vi att dimman har givit med sig och vi har nästan fri sikt, iaf om man jämför med tidigare på dagen. Härligt! Vi fångar bara en borre till denna underbara höstdag och det är Patric som tar den.Han får ingen riktig stor fisk denna gången heller men nästa gång är det hans tur. Vi har inte helt lyckats förens båda är nöjda. Fast det blir vi nog aldrig, så vi lyckas nog aldrig heller. Så vi får helt enkelt fortsätta med det vi gillar bäst. FISKA.


















torsdag 24 november 2011

Torrflugan!

Under den gångna helgen fiskade jag Karp i Rismåla göl, som även är ett fint Regnbågsvatten. Till min stora förvåning hade en av mina karpar denna fluga sittande i ryggfenan och självklart tog jag bort den från fisken. Troligen har karpen varit uppe på ytan och nosat på flugan, kommit för nära och flugan fastnade i den långa ryggfenan.Jag garvade lite för mig själv över tanken hur fighten måste ha varit på ett klent flugspö, typ ett AFTM 5 - 6 och en felkrokad karp på 6 kilo. Det pågick nog ett tag och sen vann karpen den matchen ganska enkelt, bland bryggorna eller bland växtligheten och 0,15 mm tafsen gick av. Jag har ingen aning om vad denna fluga heter, om den har något namn överhuvudtaget eller om det är ett hemmabygge. Nu har du i alla fal en bild på hur den ser ut i mönstret och kan göra den om så önskas, jag kan hälsa från karpen att den numera är lycklig över att flugan togs bort ;-)



torsdag 17 november 2011

Sville and JR in Crocodilecountry!

Man hör inte så ofta från Sville, men när det väl händer och mejlet ramlar in, då vet man att han och hans närmsta kumpaner har slagit till igen bland diverse predatorer i den Småländska faunan. Igår hände det igen Boom och mejlet satt där klistrad på skärmen och jag återger er det som det kom:Hej luis!

Nu har vi varit på lite äventyr igen Jonas JR Josefsson och jag. Jag sa till Jonas vi måste ju fixa lite fina bilder till Luis. Först hämtade vi lite mört, en del åkte vi långt söderut och hämtade, andra åkte vi till din hemstad och hämtade av Crazy-Kim.
Vi hade en fantastiskt trevlig dag vid ån med härliga fighter, gott Kaffe och äggamackor. Vi dubbeldrillade ett par fina Madamer. Jag tror inte att man kan ha det roligare, än att få drilla ett par riktigt fina fiskarsamtidigt. Dagens resultat 14 gäddor varav 2st över 8 kg och 4 st över 7 kg.
Jag gillar den posé som JR håller denna gädda i, man ser verkligen rovfisken, styrkan, kamouflagen och framför allt snabbheten dessa vidunderliga varelser besitter. Han däruppe ställer till mycket förträt ibland, men här skapade han något riktigt bra en gång i tiden.

Här gillar jag Svilles min, man ser Esox´s överman med en svagt flin och hur han njuter av det hela, det gillar jag, det är så det ska vara. Jag blir sugen när jag ser dessa bilder, men det får bli på isen jag tar mina, så länge det är öppet vatten kör jag karp.

Ingen större fel på konditionen på dessa fina och feta höstgäddor, fortsätter de att hålla denna kondition 4 - 5 år till, så är de enorma fiskar och en dröm för många gäddfiskare.


Jag har provat nya rullar några pass nu Shimano BTR4000D importerade från Amerika, samt BTR 6000D till farbror Tobbe. Jag kan bara säga att dessa rullar är helt outstanding och går ej att jämföra med andra karprullar som används till gäddfisket. De är gjorda för lite tuffare tag än XTEA och AERO och de andra karprullarna som används. Om du hör någon som har lite problem med de vanliga rullarna, nämn dessa. Jag hittade dem för 130-140 dollar styck, skall kosta ca 3000:-/st om de såldes i Sverige. Mvh Sverker


Farbror Tobbe alias Snabelmannen eller Mr. 28,3! När får jag med honom på bloggen med en stor Pike? Det vore kul för det var ett tag sedan jag hade med honom och då var det med en 17 kilos fisk. Vi får se vad som ramlar in i mejlboxen, jag tror snart att vi får se Sville m fl här snart igen. Jag fick en inbjudan att följa med, så kanske ni får se mig? Vi får se hur det blir.











måndag 14 november 2011

Bra Regnbågsfiske i gölen.

Det var flera som drog sig ut i dimman till Rismåla göl, under tidig söndags morgon och jag tror att alla fisk fisk, man hörde och såg en del plaskande och jagande med de små håvarna som folket har med sig. Den senaste utsättningen inför vintern bådar gott för vinterfisket som är roligt och kvaliteten på fisken är väldigt bra med hela fenor och bra vikter.Jag slapp som tur var dessa läckerheter under mitt karpfiske, men jag såg dem ganska ofta vaka över min mäskplats och senare på kvällen kom de närmre land och denna tog en spinnfiskare på andra sidan av badplasen och den föll för en Hansen Flash 16 grammare i en blå/silver färg. Fångstmannen var väldigt stolt och glad, då det var hans största Regnbåge och jag vägde den åt honom. Exakt 2,1 kilo och det är en fin fisk med bra kondition som synes.

Tidigare kom det en annan fiskare och provade samma plats och denna gång var det med en kastkula och en 2 meters tafs som hade en gul Montana i änden. Igen vägde jag fisken åt denna kille och med sina 1,8 kilo, så var han nöjd. Han hade tappat en del fisk under sin rundvandring, fast det var på drag i silverfärg med lite rött och vid en närmre titt såg jag att hans krokar var slöa och inte supervassa som de borde vara och han fick en liten tacksam lektion om hur man sliper sina krokar, han tackade mig och försvann. Jag tror att han redan har varit och köpt sin en liten fil eller ett krokbryne.

Jag tycker det är bra att klubben fick tag i lite större och fina fiskar inför vintern, jag tycker om att pimpla efter Regnbåge med ett mjuk och klent spö och jag bara njuter av drillningen av dessa helgalna fiskars kamp under isen. En liten balanspirk eller en bit räka på en krok och 20 - 30 cm tafs mellan räkan och blänket och sen är man igång. Det finns väl inte mycket som slår en fin solig dag på isen, en fin Regnbåge i kassen och en fight att minnas, väl hemma serveras läckerheten med den egna saften från foliepaketet till lite potatis och en kall.....den tiden kommer!






lördag 12 november 2011

Hur länge ska det dröja innan isen kommer?

Jag skriver inte dessa rader för att jag längtar efter is, men jag låg ute igår och kände på kinderna efter landning av en mindre karp, hur det det bet lite och frågan kom upp, hur länge kan det hålla sig öppet? Staffan sänkte mig lite med orden, det kan vända på ett par dagar och då är det över för ditt karpfiske! Jag ville inte höra dessa ord, jag ville inte tro honom, men det är fakta att dem senaste åren, så har kylan kommit antingen i början elle mitten av november och jag har lite panik i kroppen, jag vill så gärna ha en månad till och man ber till vädergudarna varje kväll vid sängen.Förra vintern var ingen höjdare med en tunn is och sen tonvis med snö, detta skapade bara problem under hela isfiskesäsongen och det vill jag inte ha igen. Senare pressades snön ihop och vatten steg upp på isen och sakta, men säker frös hela skiten ihop till en tjock massa, som såg ut som gröt på mina vatten och det var nog en av de sämsta vintrana jag har upplevt resultatmässigt. Vintrana mellan 1985 - 1988 var likadana, men fruktansvärd kyla, men fisket var på något sätt bättre. Jag tävlingspimplade på den tiden och det var en jobbig tid att pulsa i snö och sedan borra hundratals hål för att få ihop en bra vikt i skryllan.

Jag avslutar med två bilder, som på ett fint sätt beskriver förra vintern, det var jobbigt med en 200 mm borr och den eminenta Hr. Slättengren fick i det närmsta ligga på knäna för att komma genom den frysta gröten. Detta shit hämmar fisket och man är inte så värst sugen på att flytta spöna ofta, vilket kan vara en stor fördel under isfiske efter gädda och andra arter.

När snömängden väl var nere på en hyfsat nivå, så kom det ytterligare 30 cm under natten och man fick ha med sig snöskyfflen för att gräva rent och få ner lite ljus i hålet. Nej fy fan, inte en vinter med detta igen om jag får be, det räcker med 20 cm bra kärnis och max 10 cm snö, så man får en bra och sträv ytan att röra sig på och ljuset kommer genom lite i alla fall. Önsketänkande eller inte? Vi får se hur det blir och vad som kommer ner uppifrån. Något säger mig att vi tyvärr är inne i ett stim av dessa snörika vintrar och i så fall har vi två kvar....någon som har telefonnummret till Apolloresor?







måndag 7 november 2011

Olle fick fisken.

Jag fiskade karp igår och på förmiddagen dök Olle upp med pappa Erik, nu skulle det upp en Regnbåge till middagsbordet. Olle hade med sig sin nya kniv, spade och lite leksaker till sandstranden och papsen bistod med fiskeutrustningen. Det gick några timmar utan att det hände något på kastkula och fluga och man provade med spinnare, inte ett sniff. Sen kom draglådan fram och jag visade Erik hur man knuter enbra knut för tunna spunna linor och sen hände det som inte fick hända. Jag fick ett napp från en karp och den släpper efter några meters rusning, men men det går flera tåg, men jag hade mer än gärna landad den och visat den för Erik och Olle.Under fiske med ett grönt drag, hade de en Regnbåge framme som stötte flera gånger, men den tog inte riktigt. Patrick från elverkstaden på jobbet dök upp och provade Eriks spö och samma sak hände. Byt till samma drag, fast med en annan färg och jag hittade ett som var rött och svart och testade Eriks spö med ett par kast och det bara small till i spöet och denna fina Regnbåge kunde landas, vikten var 1840 gram och Olle var i exstas. Jag märkte snart att han jättegärna ville komma hem till mamma med den stora fisken och självklart fick han den.

Patrick stack hem för att äta middag och sen smög han ner i Bloms vik och provade första bryggan, det var lite plaskande därnere och jag tror att han fick en båge, men är inte helt säker på det. Vid nästa brygga tog jag fram 300 mm objektivet och förevigade honom, han stack sedan hem till det närliggande huset.

Nja, vi måste nog ha med en bild på fångstmannen av Olle´s Regnbåge, det var aldrig menat att jag skulle fiska eller få denna fisk, men kan man glädja en liten grabb med en fisk, så gör jag det me än gärna och det blev med ett vilkor och det är att Olle föjlar med pappa och mig på isfiske på gölen till vintern, vilket han lovade mig. Pappan ska få sina små gliringar på jobbet, var så lugn för det Erik ;-)








lördag 5 november 2011

Flera besökte Rismåla i dimman.

Jag fiskade karp igår och i dimman hördes det röster lite här och där, men man såg inte folket, som var en blandning av Tyska turister och inhemska klubbmedlemmar. Det var en del öringvak runt om i gölen, men ingen fick någon eftertraktad Regnbåge till middagsbordet.Ibland klarnade det upp lite och jag passade på med 300 mm objektivet och fick med denna tyska herre som spinnfiskade. Jag pratade lite med dem eftersom de fiskade sig runt hela gölen i jakten på Regnbågarna, dock fick de ingen fisk och skyllde på det dimmiga vädret. De var tyska turister, som var här för att jaga Älg under en vecka, men hur kan man jaga Älg i denna gröt?

Svårt att se, men Hansi som killen heter flugfiskade faktiskt och man kan knappt urskillja spöet, en fisk var uppe på flugan en gång, men närmre än så kom man inte en middag och deras resa nach Schweden, blev som de sade: Eine grose fiasko, aber wie kommt hier ruber in 2012! Och sen var det Auf wiederseen und bye - bye.

Nej, Regnbågsfiske i dimma är nog ingen höjdare, men de var framme och pillade på mina boilies ibland och var stundom lite av en plåga under förmiddagen. Jag har med lite äldre bilder från ett tidigt höstfiske, var jag egentligen stalkade karp i gölen med en Bolt - missile från TFgear och en liten rosafärgad boilie och jag lyckades med konstycket att ta en Regnbåge framför näsan på den tilltänkte karpen.

Dessa misilar kastar otroligt långt på grund av sin utformning och vikten på denna är bara 20 eller 25 gram och de finns upp till 100 grams storlek och den går väl si så där 100 meter med rätt utrustning. De är gjorda så, att fisken boltar sig mot misilen och allt man behöver göra är att veva in fisken.

Om jag var Regnbågsfanatiker, så skulle jag använda dessa misilar i mitt fiske med fluga och inte de så kallade kastkulor som man kan fylla med vatten. Man trär genom linan och har antingen ett litet lekande mellan misilen och tafsen, lekandet dras in i misilens nos eller så gör man en stoppknut på varje sida om misilen, som håller misilen på plats och fördelen här är att man inte behöver göra en ny tafs, man flytter bara stoppknuten, tills man har önskat längd på tafsen.











fredag 4 november 2011

Braided stoppknut vs floatstopps.

Jag fick en bra fråga från 7 åriga Erik i Sollentuna, han tyckte att hans fråga kanske var dum, men det finns inga dumma frågor, när man är så ung och i början av sin gäddfiskekarriär, så här har du svaret Erik och lycka till i framtiden med ditt gäddfiske och kom gärna med flera frågor till mig. Jag var själv 8 år gammal, när jag fick ögonen upp för gäddan, man var grön och på den tiden under 1800 - talet fanns det ingen man kunde fråga, utan man fick prova sig fram och när jag tänker tillbaka på min början i det danska, så kan jag bara garva åt vissa idéer man hade och fick. Erik´s fråga var vad som är bäst stoppknuten eller flötesstoppen, man kan köpa lite överallt i landet? Mitt svar till dig Erik är, att du bör lära dig att göra stoppknuten och spara dina fickpengar eller din månadspeng till bra betesfisk eller annat, som är viktigare i ditt kommande fiske framöver, typ bra krok, lina mm.Vad är bäst av dessa två typer av stopp? Är man lat och har råd, så är det flötesstoppen till höger, men dessa kostar en del för en fattig ungdom och de går lätt sönder eller börja slitas och sen glider de på linan. Stoppknuten glider inte lätt eller börjar släppa, om du gör den rätt och stramar den ordentligt och den kostar inte skjortan. Jag föredrar stoppknuten och har gjord det sen den dagen, en vänlig dansk gäddmetare lärde mig att knuta denna knut.

Latmansstoppen som jag ibland titulerar dessa flötesstopp är enkla att använda, man stoppar bara in linändan i öglan och dra på stoppen och jag rekommenderar att man använder två stycken om ett av dem skulle gå sönder och man slipper att tackla ner spöet för att få på en ny eller är det då man gör en stoppknut? Använd 2 stycken flötesstopp och var på den säkra sidan!

Så här gör du stoppknuten, ta en bit braid (spunnen lina) på 20 cm och lägg den jämte din huvudlina och forma en större ögla. Gör 8 - 10 varv genom öglan och över din huvudlina och strama sakta ihop knuten, så alla varv ligger snyggt. På slutet fuktar du hela knuten med saliv och drar åt hårt, flytta upp knuten och kolla att din huvudlina inte är skadat under knuten och sedan trimmar du din stoppknut, lämna gärna 1 cm lina på varje sida an stoppknuten, det gör det lättare för knuten att passera dina spöringar. På översta bilden ser du hur en bra knuten stoppknut ska se ut, enligt min mening.

Erik efterlyste även ett billigt och bra verktyg för sitt fiske och jag kan rekommendera dessa fickknivar, som har en massa olika verktyg, allt från skruvmejslar till kroklossare mm. De finns till priser under 100 - lappen och är till stor hjälp i fisket, genom att det finns modeller med sax, knivar i olika storlekar mm. Kanske något att ha på önskelistan till tomten Erik?

Jag har märkt det och flera gäddfiskare som bottenmetar har märkt det! Det milda vädret har satt fart på kräftorna igen och de börjar bli en enastående plåga för alla som fiskar med betet på bottnen, de går på allt från betesfiskarna till mina kära boilies. Lite mera kyla önskas, så de lugnar ner sig. Det räcker inte med att man poppar upp sina betesfiskar, 2 kräftor samarbetar och använder wiren för att pressa ner betesfisken och sen är kalaset igång. I de värst drabbade områden rekommenderas flötmete med betet 30 cm över bottnen och det är här stoppknuten eller flötesstoppen kommer till användning, vad väljer du?












torsdag 3 november 2011

Betesfisk till isfisket sökes!

Om det finns någon i närheten av Kalmar, Nybro eller Emmaboda området som kommer att ha levande betesfiskar under vinteren, så hör av dig till mig. Slättengren och jag vill köpa, men inte till rövarpriser. Du/ni når mig via meljen till höger på sidan. Tack på förhand! Ett gäng 3 hektos Björknor vore inte helt fel, hög kropp och mycket livlighet och blänk, precis vad Mrs. Esox vill ha. Mindre levande Regnbågar till rimliga priser är också intressanta beten.