Till er alla! |
torsdag 28 december 2023
fredag 22 december 2023
torsdag 17 augusti 2023
Tiden går! Predatorbloggen fyller 15 år idag!
Dagens största Gädda från Krön. |
Jag fick ett hugg och kände snabbt att det var lite av fel art i andra änden, men hellre ett hugg än ingenting och denna lilla Gädda räddade mig från att blanka. Väldig trevlig dag i gott sällskap, humöret är som vanligt på topp, när vi är iväg tillsammans och man blev bjuden på en super god Hamburgare med tillbehör på den långa hemvägen och jag tackade för en trevlig dag på Krön, min första, men inte den sista!
Fenwick Techna AVC 63 HMC 6`3" 1-4 oz 15-40 Lb. |
Lite lackning av lindningarna behövs! |
Korken var hel, rullfästet fungerade, lite små repor på några ställen, men annars helt okej. Jag provpressade klingan på mitt sätt och den höll. Rengöringen gick bra och korken blev väldig fin och ljus och det ända som behövs är att ge lindningarna 1-2 coating med spölack och så är detta spö nästan som nytt.
Jag har kastat med det och det känns bra, senare under dagen kollade jag upp lite kring dessa spö och insåg att det fanns ett utlagt till salu i sämre skick än mitt för 260 US dollars! Recensionerna för dessa spö verkar lovande och jag hade helt enkelt gjord ett bra fynd i dag, samt skaffat mig en fin leksak att leka med under tiden jag väntar på napp under höstrusket.
Det var allt för denna gång! 15 år gick fort, väldigt fort! Och med dessa ord önskar jag er alla skitfiske och ser fram emot höstens och vinterns gäddfiske, kanske är spöet från Fenwick ett så kallad flyt spö, något som återstår att se. Ha det gott därute!
fredag 23 juni 2023
tisdag 23 maj 2023
Svar på era frågor kring Regnbågsfisket.
Jag fick en del frågor kring fisket efter Regnbågsöringen, en liten stridbar utsättningsfirre, som vi hittar i många så kallade Put and Take vatten över hela vårt avlånga land. Tyvärr är det väldigt många som gör stora fel och så klagar man hos vattenägaren. - Det finns ingen fisk mm.
Det största felet "Regnbågsfiskaren# gör är att dyka upp vid vattnet klockan 10 på förmiddagen och under en stekhet sommardag! Visst det är väl skönt för fiskaren, men resultatet blir sannerligen därefter.
Regnbågen är mest aktiv under tidig morgon och sena kvällar, samt även på nätterna. Så mitt tips är att komma tidigt, innan det ljusnar och då brukar det hända saker, man ser och hör vakande fiskar som man kan kasta på. Samma sak händer sena kvällar.
Regnbågsfiske i den lokala Rismåla göl. |
Jag kastar ut och låter min spinnare eller drag sjunka ner till bottnen och sen vevar jag sakta in betet på detta djup och ibland lyckas man. Det är dock betydligt lättare att få kontakt med Regnbågen tidig morgon, var ytvattnet är nerkyld och dem går upp till ytan för att ta nattens insekter.
Mindre skeddrag fungerar bra när dem går djupt. |
Små UL- Wobblare är bra beten för Regnbågen. |
Överst Fladens Conrad m fl. |
ABU Droppen 6 gram i kopparfärg är en favorit. |
Ska du spinnfiska under natten, så är samma spinnare med svarta skedar att föredra, då man får en fin siluett mot den ljusa natthimlen. För fiske efter Regnbåge som står klistrade mot bottnen under varma sommardagar, så är mitt tips ABU?s Toby drag i kopparfärg och i 20 grams versionen med tjock plåt.
Det var allt för denna gång, upp och hoppa tidigt och sen är du hemma och rensar vid 09.00 och serverar din fångst vidd 12.00! Du är nöjd, likaså familjen och du har inte stört husfriden. Skitfiske på er alla!
torsdag 13 april 2023
Nu får dem vara i frid, men det kommer en höst!
The waiting game. |
Det fanns inte många ljuspunkter i vårens fiske. |
Dem två andra takes var och förblir en katastrof! Det första take kom på en hel svensk Makrill, som var 32 cm lång. Allt var perfekt, linan släppte fint och linan gick fint, jag väntade tills jag kände Gäddan i spöet och gav ett kraftigt mothugg och krokar rakt ut i det blå! På platsen sågs en stor blank fläck, helt klart, en av dem stora och jag kände mig så tom, som en människa kan bli!
Nästa take kom i samma vik, samma procedur, allt stämde och jag ger mothugg och det blir tvärstopp och därefter viker Gäddan spöet och sen släpper allt! Jag vevar in mitt flöte och ser att wiren är avbiten. Den känslan jag hade går inte att beskriva, men det kanske en del av er vet, om ni har varit med om detta?
Det rör sig om rena oturen detta, att krokarna inte fastnar och sen att wiren tuggas och det är inte synd om fiskaren, lilla jag, men värst är det för Gäddan, som kanske går med 2 stycken krokar i flabben. Jag hoppas att den blir av med krokarna och betet och klarar sig.
Då dyker nästa fråga upp hos mig: Låt oss anta att Gäddan lyckas bli av med krokarna och betet, det händer! Men då ligger betet på bottnen till nästa Gädda hittar det och en ny tuff situation startar. Jag hoppas att Kräftorna tar betet och så får krokarna rosta!
Efter dessa incidenter, ville jag ha en Gädda och lade ett pass i ett annat vatten och fick en fin 7:a, ett litet plåster på såren och sen var jag tillbaka. 3 pass till utan resultat och sen startade leken och jag hörde av andra att Gäddorna hade lekt i Skåne, på Vänern o s v. Jag såg det med egna ögon och då vill jag inte störa dem, det kommer snart en höst och då kanske, det kan hända något?
Det krävs kanske levande beten, driftfiske som söker åt mig, skaffa mindre Regnbåge, men hur? Tankarna är många, men en sak är bombsäker, jag ger mig inte, snart är hösten här! En annan fråga återstår hos mig: Var är alla mindre Gäddor, uppätna eller? Och varför endast två snipor på just Red Mullet med Laxolja, när jag använder Mört, Sill, Sardin och olika andra mindre betesfiskar? Mycket som ska lösas till kommande höst! Jag önskar er alla skitfiske!
torsdag 6 april 2023
Var det samma Gädda?
Lördagen var helt otrolig vädermässigt, sol, moln, lite regn, men värst var ändå den byiga nordostvinden. Det var inte klokt och det var inte heller den ultimata platsen jag var på. Larmen tjöt, oavsett vad jag gjorde och ställde om dem, pipandet bara fortsatte och mina ledgerfloats drogs under ytan och även det gav pipande i larmen. Det räckte för mig och jag gav lite vemodigt upp och skulle återkomma nästa dag och det är söndagen vi snackar om.
Enligt SMHI, så skulle det komma en byig vind i samma riktning som under lördagen och jag pillade lite med ett par gamla, riktigt gamla Delkims och insåg att det var betydligt större möjligheter att få rätt eller bättre inställning, än på mina Fox MMX. Så dem fick hänga på podden, som ett litet test. Nästa problem var att jag vill se mina ledgerfloats (ett bra tidsfördriv i väntan på napp) så jag tog fram lite större flöten och blyade mina Up-traces med 2 extra SSG-hagel och nu var gubben klar för fiske!
Makrillhalva och hel Sardin. |
Jag ska säga att Makrillhalvan hade varit använd två gånger innan detta pass, så doften var mild sagt gudomlig! Betet var bra och fint, endast en snipa hade varit framme och klämt lite,och insett att betet var lite för stort. Hur eller hur, den stinkande halvan hamnade på vänstra spö.
Flötmetespö, vem vet, kanske det var rätt melodi? |
Byte från Fox MMX till Delkims. |
Till och med flöten skulle bytas! |
Dagens fråga, skulle den hålla sig torr eller? |
Makrillhalvan hade haft besök innan. |
2-krokstackel med enkelkrokar. |
Lugna morgontimmar. |
Två bleep och försiktig pill på linan innan halvan togs. |
Snabbt drar jag indikatorn av linan och går till stolen med kameran och då går larmet som det ska. Jag vevar ifatt Gäddan och krokar och känner tyngden och så går den fast! Jag försöker med lite av varje och i fjärde försöket får jag loss den och 5 sekunder efter, så släpper den!
Jag vevar in Makrillhalvan och den ser fortfarande bra ut, jag tittar på klockan, den är 09.10 och jag lägger ut samma bete igen mot samma plats, fast ca 4-5 meter närmre land. Svärande sitter jag och dricker kaffe och reflekterar över vad det var den gick fast i på bottnen.
Dem älskar Makrill i alla dess former. |
Jag ser Makrill i flabben och jag ser att båda krokarna sitter bra i kindpartiet och dem är väldigt enkla att plocka ut, vilket är en stor fördel för oss fiskare och även för dem fina krokodilerna, som är ganska sårbara fiskar.
Blankpasset var borta, dagen var räddad! |
Vi får se vad som händer med vädrets makter, jag kan bara hoppas att dem inte har lekt eller börjar leka, då får dem var i frid och min korta säsong är över och man får se fram emot höstens fina soliga dagar och trädens färgprakt. Skitfiske på er alla och en förhoppning om en glad Påsk!
fredag 31 mars 2023
Det är segt som Sirap!
Isarna försvann, lite mindre bakslag kommer och går, med andra ord precis som vanligt så här i månadsskiftet mellan mars och april. Jag är dock ute, men fisket går trögt, riktigt trögt! Jag vet vad det beror på, men håller det lite för mig själv. En faktor är storleken på mina beten, en annan är vattentemperaturen och jag nöter vidare under tiden allt kommer att stämma.
Jag måste dock erkänna att denna vår är lite väl i trögaste laget, men så är det! Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge och jag har tiden på min sida och njuter av vårens ankomst med allt vad det innebär, allt ifrån fågelsång, Knipornas jagande och kurtiserande med varann mm och vädret är lika osäkert som om en större gädda ska hugga under detta pass eller nästa? Men jag ska väl förhoppningsvis lyckas, åtminstone är det min lilla plan.
Pikefood flera gånger i veckan! |
Fortfarande torr, men en vacker dag så ... |
Det går dock med mindre beten! |
Men jag vill helst av allt inte fånga dessa, det känns bara onödigt, utan som man säger ibland: - Gå och hämta gammalmormor, det är henne jag vill träffa! Jag är positiv och lever lite på hoppet och jag tror att vi kommer att träffas och gärna denna vår med fågelsång mm. Mer än så händer inte just nu, bara att nöta vidare! Skitfiske på er och jag hoppas att lyckas bättre än mig, just nu!
lördag 18 mars 2023
Inget fiske, så lite av varje istället!
Jag vet inte vart jag är på väg, men man börjar bli lite smått galen av detta väder! Isen hindrar mig från att kunna fiska och hela tiden lakas det upp lite och nästa natt kommer det lagom med minusgrader och vi är tillbaka på ruta ett igen, det känns inte bra och påverkar nog fan hälsan!? Jag påstår det!
Samtidigt så blir man lite undrande över, om man hinner med att fiska efter Gädda, innan dem leker av sig? Kommer det att ta så lång tid, att det inte är lönt längre och min karp säsong tar över? Eller hinner man med det hela? Och ska man tro på SMHI`s prognoser, som säger att det ska bli mer mildväder månaden ut? Snart vet jag inte vilket ben jag ska stå på, men jag vet att maxhöjden för abstinensbesvären är långt över det normala och ända medicinen är att få sitta ute med öppet vatten framför sig, det skulle hjälpa mig och många andra i dessa tider.
Inget fiske denna helg på grund av is! 😠😠😠 |
Kebab-riggar. |
Rensa bort det dåliga lekande och likaså haken, som inte är den bästa, ta fram dina trekrokar och gör dig lite Kebab-riggar, genom att föra ena wirens ögla genom trekrokens ögla och lägg wirens ögla över en av grenarna på trekroken, som visat på nästa bild.
Låsningen av trekroken. |
Karpfiskarnas Tail Rubbers. |
För just Kebab-riggar, använder jag den kortaste wiren i dessa paket och Kebab-riggen kopplas sedan till en längre Up-trace och jag fiskar oftast Kebaben stående full längd över bottnen. Den kortaste wiren kan även användas för Stingers till era gummidjur!
Tackel för mindre betesfiskar. |
Låsningen av den första kroken är exakt den samma som på kebab-riggen och nästa krok fäster du med en Knotless knot. Glöm inte att bestämma avståndet mellan dina krokar till dina betesfiskar! Igen drar det hela så hårt du kan med tång mm, och du vet att tacklet håller och glöm inte din viktiga Up-trace under fisket, så inte gröna damen fimpar din huvudlina!
Ibland får man stora, ibland mindre Sillar. |
Här på ostkusten av Smålandia, är det inte enkelt att få tag på riktig bra Sill, utan man får ta vad som finns, dem kan vara stora och fina och dem kan vara små och ibland lite så där. Allt kan dock användas, precis som jag beskrev om Makrillen: Bete, mäsk, malda eller Kebabbitar.
Bästa fästet för flötmete/driftfiske. |
Vid bottenmete monteras en trekrok i stjärten av Sillen och den andra kroken fäst i flanken. Den kroken som sitter i Sillens stjärtparti, lindas fast med den tunna gummitråden, som jag nämnde i förra inlägg, svårare än så är det inte och man kan jo svepa ut sina beten och inte kasta brutalt.
Olika nålar, överst för olja och nederst för tunnare doftämnen. |
Vi ha olika sprutor för våra tillsättningsämnen och dessa har olika dimensioner på nålarna som tillhör dem. Något 95 % glömmer är att rengöra sina sprutor och nålar efter varje användning och resultatet blir att nästa gång du är ute, så fungerar inte dina nålar. Dem har torkat ihop och du får inte ut din olja eller doft.
Så håll dem rena genom att fylla dem med vatten och tryck ut det ett antal gånger och dem fungerar som nya varje gång du ska använda dem. Du kan även delar på det hela och låta dem ligga i varmt vatten, det rengör dem också, men koka dem inte eller använda kokande vatten, det klarar plasten inte av!
Rengör efter varje användning! |
Anti-septiska medel. |
Ett exempel på just Gädda, var när jag fick en fin 7 kilos fisk, som såg lite mager ut och när jag lossnade mina krokar, såg jag hur en av gällrevsbågerna låg helt fel i fisken. Halsen var mer eller mindre helt stängd och när jag lossnade på detta., så hängde det helt fel och var bara i vägen för födointaget.
Jag chansade och klippte bort den skadade delen och blodet sprutade ut, en snabb torkning och lite av AT medlet och blodet stoppade inom 10-15 sekunder. Mattan såg inte klok ut, men efter en liten paus i slingen, utan blod och så fick hon sin frihet och jag har landad henne tre gånger sedan denna operation och hon lägger på sig vikt.
Visst, det blev en liten glipa i gälarna, var en mört kan slinka genom, men hon överlever och så även en Mört ibland och både Gädda, Mörten och jag gläds över detta. Så det är glasklart att dessa medel fungerar, hunden hade en blemma ... Skitfiske på er alla och jag hoppas våren snart kommer till oss alla!
lördag 11 mars 2023
2-krokstackel med 2 single hooks och du kan ge mothugg direkt!
Vintern håller oss i ett järngrepp, åtminstone på mina breddgrader, ena bakslaget efter varann och det känns som tiden rinner iväg och man hinner inte med Gäddfisket förrän det liksom är över. Men jag hoppas att det snart ska släppa, så man kan komma ut och fiska Gädda igen.
Just nu känns det hela som en nightmare, allt står klart, allt är planerat och klart för fiske, men det vita locket hindrar en för att kunna bedriva sin älskade hobby och det suger något så fruktansvärd i dessa tider. Men lyckligtvis, så har jag era frågor att ägna mig åt och en av dessa ta jag upp idag, nämligen tackel med 2 enkelkrokar, hur man gör dem och lite kring fördelarna. Jag hoppas bilderna talar lite för sig!
Vad du behöver för dessa tackel. |
2-krokstackel med enkelkrokar har sina fördelar. |
Båda krokar knytas fast med en Knotless knot. |
Figure of 8 knot och skyddat med Shrink tube. |
Bete och tackel anpassat för varann. |
Gummitråden klarar trycket av kastet. |
Nu kan du kasta långt med din Makrillhalva, utan att något släpper under färden och den tunna gummitråden rivs sönder under ett bra mothugg.
Krokarna lätt under skinnet, linda sen eller använd gummiband. |
Bakre kroken en bit ner på stjärten och linda fast krok och wire. |
Här ovan ser du krokens placering vid stjärten och lindningen. En krok som står rakt upp som denna, kan en Gädda känna och spotta ut betet. Innan jag lägger ut mina beten, så lägger jag ner kroken, så den vilar mot betets sida och då känner Gäddan inget.
Främre krok, lätt under skinnet och lindad. |
Känner man inget i mothugget, så kan jag garantera dig att det var en mindre hungrig snipa som var framme och att missa en liten fisk, det gör inget. Jag vill inte fånga dem, jag är ute efter dem större och dem fastnar på dessa tackel.
Glöm inte din Up-Trace! |
Fördelen med enkelkrokar för Gäddan är att dem är enkla att lossa från fisken, betydligt enklare att ta loss från håven, lite mindre risk för att skada sig om en krok hänger löst och du ska ta Gäddan med gälgreppet, en så kallad flying treble.
Gäddan känner betydligt mindre "konstigt" när den tar ditt bete och framför allt, det blir betydligt mindre skador på fisken, om din/dina krokar mot all förmodan skulle råka att hamna djupt i svalget eller bland gälbågarna. Dem penetrerar mycket lättare Gäddans hårda käft än trekrokarna gör, en stor fördel vid fiske på längre avstånd!
Så där har vi fördelarna! Finns det några nackdelar? Egentligen inte, själv hittar jag inga än, men om så får ni dem serverade här. Jag tror dock att en del, kan vara lite rädda för dessa krok, är dem tillräckligt starka eller är det trenden att man ska ha trekrok, när man fiskar Gädda, så man kan tjabba om detta i evigheter och jag rekommendera dig/er att testa och se, dem fungerar väldigt bra! Skitfiske på er alla!
söndag 5 mars 2023
Makrillen! Så gör du och inget går till spillo!
Vädrets makter gör mig hederligt förbannad! jag avslutade senast med att skriva tredje gången gillt, efter två blankpass! det blev inga pass denna helg på grund av isen, som verken bär eller brister och det blir högst troligen samma sak till nästa helg om man ska tro och lite på SMHI. Dem lovar flera dagar med allt från 2 - 12 minusgrader, något jag och många andra kan vara utan, men så är det tyvärr!
Det kommer dock bättre tider, men jo längre tiden går med is, jo kortare blir säsongen för, åtminstone mitt eget fiske efter Gädda. Man får leta öppet vatten, om det går och man får ta alla chansar man får för att doppa ut sina beten. Så är det nu, det var lite bättre på 80-talet eller kanske?
Då var det tuffa hårda vintrar och man visste att isen går upp runt mitten eller slutet av april och man infann sig med detta, nu är det ett jävla hokus-pokus inför varje fisketillfälle om det går eller inte och det kan driva vem som helst till vansinne. Ända glädjen är att man vet vi går mot bättre tider, men hinner vi med, innan dem ska leka? Jag vill inte gärna störa dem i kärleksakten, men kan kanske bli tvungen?
Vädret stoppar mig, alla vatten är täckta av is! |
Makrillen, mitt favoritbete för Gädda. |
Vi tar oss inomhus i värmen. |
Bland nackdelarna är det: priset är oftast ganska dyrt, det är på många ställen i landet, svårt att få tag på dem hela och i en bra storlek om man inte bor på Västkusten, var man har betydligt större tillgång eller kan fiska dem själv.
Anpassa Makrillhalvan efter ditt tackel. |
Pierca och budskapet sprider sig snabbare! |
Klipp bort stjärtfenan. |
Foam med hög flytkraft behövs. |
För en hel Makrill, skär jag upp ca 2-3 cm från analöppningen och drar ut inälvorna med en Peang och stoppar i foamen var inälvorna befann sig och lindar öppningen med gummitråd och oftast har jag en röd Baitpopper eller en bit röd sittdyna i munnen på Makrillen och dem väcker också intresse hos Gäddan.
High Density foam. |
Man kan ta ut lite av inälvorna och montera foam. |
Huvuddelen fungerar lika bra som bakdelen, tro inget annat! |
Många gillar inte att använda huvuddelen av Makrillen och det är ett stort fel, som ni gör! Gäddan letar inte bara efter stjärtdelen. Gäddan är hungrig och äter allt den kommer över, hur skulle annars en Kebab fungera? Så använd även huvudet.
Men vill ni inte använda huvuddelen, så släng för guds skuld inte denna del, den kan användas den med och inget, absolut inget går till spillo och så här tar du vara på huvuddelen.
Fem fina bitar till din Kebab-rigg. |
Detta är vad du får ut av huvudet! |
Ett annat tips kring mäskning är att du kan skära ner all fisk i små bitar och sedan mala ner dessa till en massa. Ta en liten lagom klump av denna massa och lägg i en mindre sten och forma det hela till en boll och gör så många som det räcker till och så fryser du dessa bollar.
Nu har du frysta "Fiskbollar" som sjunker och sedan tinar upp på bottnen runt din betesfisk eller din Kebab och lockar inte det fram Gäddorna, så kan jag nästan garantera dig att det finns inga Gäddor i området, var du fiskar för tillfället!
Kust och Havsfiskarens gummitråd. |
Tråden går sönder i mothugget och resten kan du redan. På tal om mothugg, när ska man ge mothugg på exempelvis en hel Makrill som den jag visar upp? För det första, så ska dina krokar sitta rätt på en hel Makrill och det är inte en krok i stjärten och en i sida.
Du ska montera dina krokar, så en sitter på mitten av Makrillen och den andra så nära huvudet och fästa krokarna lätt under skinnet. Nu lindar du fast wiren runt stjärtspolen med gummitråden och det är klart.
Vad som händer när Gäddan hittar din läckra Makrill, är att den tar den rakt över mitten. Gäddan kan svälja ditt bete direkt på platsen, men den kan även dra iväg med betet och hur eller hur, så skall du ge mothugg direkt eller efter att gäddan har tagit 1-2 meter lina, men helst innan. Gäddan har betet och den har en krok i munnen och ger du mothugg i sidled, så kommer båda dina krokar att hitta ett fäste i Gäddan. Allt skrivit här gäller inte bara Makrillen, utan alla större fiskar som ni använder i ert fiske efter den stora gröna damen.
Jag hoppas att detta gav er era svar på era frågor, men som sagt, har jag missat något, så är det bara att höra av sig och med dessa ord avslutar jag för denna gång med dem berömda orden Skitfiske på er alla!