fredag 31 augusti 2012

Truckrally hos DHL!

Jag fick ett telefonsamtal från en god vän, han hade beställd sig lite nya spö för utlandsfiske och när spöna väl kom med posten, kom chocken, alla fyra toppar var mosade i nedre delen!

Vad kan man göra med dem och vi gafflade lite och kom fram till att jag skulle ta en titt på detta Mayhem och så blev det. Min vän fick nya spö genom försäkringen och det var bra och dessa delar ville man inte ha tillbaka. 
Så efter ett par dagar kom ett rör med "Moset "som bestod av 4 stycken Wychwood Maximiser 13 fot och 3 lb testkurva. Jag kollade läget och efter en stund var planen klar.

Det gick att få fram 4 stycken likadana ismete/Jiggspö för båt av dessa spödelar och klåfingrig som jag är, skred jag till verket med en gång.
Här en bild på de mosade topparna. DHL, Posten m fl. har stora personalomsättningar och det påverkar mild sagt servicen och någon respekt för paketen eller vad som är märkt med Fragile, åker rakt ut genom fönstret och det är inte bra.
Jag fimpade klingorna över handtaget och sparade de integrerade lineclipsen, som kan vara bra att ha under isfisket mm.
Efter lite mätningar av handtaget, så kapades dessa bitar till för senare ihopsättning.
Det dåliga och skadade på topparna kapades bort och de riktiga delarna provpressades, för att se om det fanns ytterligare sprickor i klingorna.
 Alla spödelarna rensades för öglor mm och sparades för att kunna användas vid ihopsättningen.
En 50 mm ring var sönder, innerringen av SIC, var borta, men resten sparades till renoveringar av andra spö eller diverse reparationer eller ombyggnader.
Här en bild på min tanke hur det hela skulle se ut när allt var klart och jag tyckte nog att det var passande för det spöna skulle användas till i framtiden.
 Här en bild på handtaget och det återstod en del slipande och putsning innan allt passar ihop.
Här är alla delar anpassade till varann och en lite eftergång med fil och sandpapper, så var det klart för limmning med Araldit, som ska härda ihop ordentligt under 1 - 2 dygn.
Här de färdiga spö och handtagen, det blev fyra ganska fräcka spö för både ismete och för diverse jiggfiske från båt och jag tror att min vän blir väldigt nöjd med den kraftiga håvstångseffekten dessa spö fick och utseende mässigt, så är de vackra.
Här är alla klara för fiske, bara att stoppa dem i spöfodralen och skicka dem med posten och sen får man be till "Han däruppe" att postens medarbetare respektera varningslappen och ser till att de kommer fram, öh helst innan jul!

Har du spö som är söndriga, använd alla delar du kan eller försök att bygga om dem till något annat som är användbart. Ringar, handtagsdelar, underdelar eller toppar som är hela, allt kan användas och det är synd och skam att bara slänga det.

lördag 25 augusti 2012

Frågor och svar!



Hej Luis!  Har några frågor till dig som du får besvara i mån av tid, antar att mycket tid läggs bakom karpspöna nu precis som det ska vara!
för det första undrar jag över totalvikten på dina drop-off indikatorer?
Det är nämligen såhär att jag fiskade med kebabrigg och frilina för fördta gången i veckan i samma smala å som tidigare, efter en halvtimme kom nappet, ett drop back, här e problemet, mitt larm lät inte och indikatorn sjönk knappt, men som tur var såg jag slacket i linan utanför spötoppen och krokade direkt, satt fint i käkviklen, så ingen fara på taket.(en mycket arg gädda på 4,4 kg)
den indikator hade ett bly som vägde runt 15 gram, är detta för lite eller beror det på att jag hade skarp vinkel mellan spö-riktning och lina? ån är som endast ca 4 meter bred på detta ställe och platsen för att ställa upp spö väldigt begränsad så vinklen blir ofta skarp.
hemma i garaget funderade jag och byggde en indikator med större bly totalvikten på detta blev strax över 30 gram, tror du det är för tugnt eller ska jag ha denna till fri-linefiske och en lättare när jag kör glidande bly?

sen en liten annan fråga, vid mörtmete i en liten lokal göl (Var jag tror/hoppas det finns stor gädda) testade jag denna indikator med levande bete (black ball rigg) under några timmar samtidigt som jag metade mört.
stod med toppbundet spö och metade när jag trodde jag fick ett drop back (vilket var konstigt då jag ju körde blyat) men det visade sig att vinden och vass hade slackat linan, jag rättade till detta och återgick till mörtmete, efter en stund hände samma sak, på väg fram så skjuter indikatorn upp mot spolen och larmet piper fyra gåger i rapp takt sen tvärstannar det precis innan clippet skall släppa, jag drog ur det själv och kände lite på linan men inget där förutom min mört, jag tog upp för att kolla på mörten som har ett rakbladsvasst snitt på tvären av buken mellan bröstfenorna och lite av inkromet var på väg ut, jag undrar vad detta kan varit?? abbore kanske? dom tar ju alltid framifrån men det var en gaska saftig mört. har även sett samma skada på två tidigare mörtar som jag tatt i stuga i samma sjö under sommaren, vore intreesant att höra vad du tror om detta.

oj det blev ett längre mail om jag tänkt mig men som sagt svara när du har tid
(ps. mina nya agitatorspön med varsin tillhörande wychwood specimen solance rulle kom idag, hoppas inte tanten anmäler mig som försvunnen i helgen)
Må väl
skitfiske/Christian

Hej Christian och tack för dina frågor!

När jag läser ditt mejl och föreställer mig din sits, så har du troligen för skarp vinkel mellan spöet och ditt bete på grund av det korta avståndet. Jag vet inte vilka larm du använder, men något är lite galet, larmen borde ha gett ljud ifrån sig direkt! Vid allt frilinafiske så droppar din indikator i samma ögonblick en gädda eller annan fisk tar ditt bete, det på grund av att det blir lite slacklina som din indikator tar upp genom indikators tyngd. Jag har 25 gram bly och jag kan flytta detta bly på indikators arm, allt efter vind, ström eller fisken beteende.

Försök att ha så rak linje till betet och sänk gärna ner dina spötoppar under ytan och det blåser hårt eller det flyter runt vass eller annat på ytan, kolla alltid att ditt larm piper vid minsta rörelse i linan genom att dra lite framåt och även bakåt i linan. En rätt inställd Drop – off indikator visar dig vad som sker vid ditt bete, oavsett hur du fiskar. Glidande bly (Indikator går upp och släpper linan, sitter den tight mot bygeln, så släpper linan direkt och indikatorn ramlar ner) Vid frilina går indikator up och linan släpper om fisken går ifrån dig med betet och den ramlar sakta ner om fisken går med betet mot dig.

Det var en gädda som skadade ditt bete, Abborren har inga tänder som kan orsaka denna skada som du beskriver. Tänk på att gäddan kan ta betet och svälja det på plats, utan att gå iväg med betet! Justera dina linclips, så linan kan släppa med minsta motstånd! Jag vet att ibland är gäddorna lite pilliga och släpper betet vid minsta motstånd och jag har flera gånger suttit vid spöet och själv fått dra ut linan ur indikatorn för att få gäddan som är framme. Vid dessa tillfällen går jag över till Floatledgering var jag har ett långsmalt flöte ståendes lodrätt på ytan och flötet lägger sig i samma ögonblick som gäddan lyfter upp betet från bottnen och allt blir nästintill motståndslöst – det kan vara en lösning på dessa problem.

Jag hoppas Christian att dessa svar hjälper dig, om inte får du höra av dig igen. Ha det gott och skitfiske – du kommer att lyckas. / Luis

fredag 17 augusti 2012

Bloggen fyller 3 år i dag!

Det är i dag tre år sedan jag skrev första inlägget på denna blogg och syftet var att inspirera och lära ut det lilla man kan om gäddan och fisket efter denna, vår sötvattenkrokodil.

Jag ser genom besökarantalet att jag lyckades med detta, ni är fantastiska! Vi har 211 130 besökare på denna korta tid och det är sanslöst i mina ögon, med tanke på att mitt motto då - och vad det fortfarande är, att kan man bara en person något eller få en matfiskare till Catch and Release, så har man uppnått sina mål.
Jag får massvis av frågor, massor av fina vitsord om bloggen o s v och jag är väldigt glad för denna uppskattning som bloggen har givit er och det ska fortsätta så länge jag bara kan hasa upp mig på stolen och starta burken. Stort tack till er alla! / Luis

måndag 6 augusti 2012

Så använder du Driftflötet The Drifter på bästa sätt!

Det kom lite frågor kring, hur man tacklar upp och använder dessa Driftflöten, så det finns alltså ett intresse i dessa och det är roligt, för det är ett väldigt spännande fiske.

Så jag får väl visa er hur ni kan göra och dessa flöten, från Stefan Jarl, kan användas dels med bommen monterad och på två sätt utan bommen.
Vid fiske med bommen, så ska din lina först genom en pärla och sedan bommen och en pärla till och därefter avslutas det hela med ett beteslås som visad här.
Nu gör du en stoppknut av braid eller annat mjuk material och hur du gör stoppknuten det hittar du annanstans på bloggen.
Här att monterad med pärlor, beteslås mm och det är bara detta du har på spöet under transporten till och från vattnet.
Segeldelen hakar du på i beteslåset, som är fixerad på bommen och det andra beteslåset som är knuten på din braid, här ska ditt 2 - krokstackel sitta.
Du kan fiska med driftflötet utan att använda bommen och ett sätt är att ha linan genom den nedre öglan, som sitter i botten av flötet.

En bra stoppknut av braid eller Dacron och flötet mellan två pärlor, sen är det bara att hänga på ett tackel och ett bete, samt ställa in önskad djup och börja din drift.
Du kan även ha din braid genom hela flötet eller båda öglorna, det ger lite mera stabilitet och det drar din lina i en rätt så rak linje.

Vid fiske med Driftflöten är det viktigt att du använder en stum braid, att du har bra linkontroll och att du har koll på flötet hela tiden.

Du kan fiska upp till 250 meter ut eller mer om du har det rätta spöet för det, på dessa avstånd rekommenderar jag dig att använda en kikare för att se flötet.

söndag 5 augusti 2012

Pikefloats and Carpmarkers by design av Stefan Jarl!

Stefan Jarl var hos mig och vi fiskade i Rismåla göl under två nätter, jag hade innan han kom, varit i kontakt med honom och hans enormt fina flöten och en beställning var lagt sen tidigare.

Jag var imponerad redan när jag såg de första bilderna och jag föll pladask för dem, när jag fick mina flöten i handen, det är riktigt bra gjord och det är väldigt roligt att se att det faktiskt finns folk, som är inne på Gör - det - själv vågen fortfarande.
Här har vi mannen med stort M, en frisk prick från Östgötaslätten, som besitter lite egna idéer och som har gjord en hel del saker själv till sitt fiske.
Jag fick mina Deadbait Pencils med namnet på och det är bra, då kan man lämna tillbaka flötet om någon hittar det! Visst är de fina!
Markerflöten till mitt karpfiske var också med och de är även fina för att sakta drifta med mindre betesfiskar och ett litet blyhagel som håller betesfisken nere.
Alla flöten har en bra finish och är förseglade med flera lager lack och de tål eventuella smällar från t ex blyhagel under kastet.

Stora öglor i mässing gör att de glider lätt på linan och du kan snabbt byta om du har ett beteslås på linan.
Alla vingar på markerflöten är limmade och de sitter fast, riktigt fast och jag har provat att dra loss dem, det går inte!
Sunkfloats för ditt sunken Pater nosterfiske, dessa klara 30 gram och de lyftar upp hela riggen, så den står lodrätt över bottnen.

Stefan och jag pratade lite om dem och jag tror att de kommer att bli 3 olika storlekar i framtiden, vi var även inne på att han bör ha dessa i orange, gul och svart färg och att man har en ögla eller ett lekande på nedre delen av tuben och har dem som markörflöten eller som markerflöten över gräs och annan växtlighet, då dessa trycks upp mot ytan av den stora bärighet.
För fiske med Sunken Pater noster tackel använder du antingen en pärla och en stoppknut, eller så trycker du fast en bit ventilslang, som du sedan trär över lekandet på din overtrace, simpelt, enkelt och väldigt effektivt.
Stefan segelflöte The Drifter är så jävla läckra att de måste ses i verkligheten, bra bärighet, ingen platspinne, utan en carbonstav rakt genom och större segel än de befintliga på marknaden - Det är en suverän skapelse från Stefan Jarl.
Driftflötet är delbart på mitten med ett större beteslås och det gör att ingen lina tvinnas, när flötet vrider sig efter vindens riktning.
Du kan använda driftflötet utan bommen om du vill, men gör det under dagar, var det är svaga vindar, annars finns det en risk för att seglet tippar över utan bommen.
Detta är allt du har på din huvudlina under transporten till och från vattnet, ja och sen din overtrace. Väl framme, är det bara att haka på seglet och ditt 2 - krokstackel med en betesfisk.

Ställ in djupet och lägg ut flötet över första djupkant eller från båten och börja din drift. Håll koll på flötet hela tiden, ena stunden är det där och i nästa sekund är det borta!
Stefan har hittat en bra låsning av seglet och det sker genom en extra skåre och ett kraftigt gummiband som håller seglet på plats.
The Drifter kommer med ett extra segel, så du kan byta efter väder och hur solen befinner sig. Orange, gul, gröna, vita och svarta segel och det täcker det mesta i fisket.
Bevara alltid dina flöten i en tube som tål lite stryk, jag har valt Fox Markerfloat Tube, men det går lika bra med en plasttube av något slag.

Jag skickar med Stefans prislista och vad som finns att tillgå för ögonblicket, blir du lika sugen som jag, så är det bara att kontakta Stefan och göra din beställning. Du kan jämföra priserna med andra flöten på marknaden och du ser direkt, att här finns massor av pengar att spara.

Mitt mobil nr 0725-240448
mail adresser. jarlen@telia.com eller steffe-xray@hotmail.com
Drifter flöte 100 kr
Drifter flöte inkl extra segel fluogul 120 kr
extra segel till drifter flöte 20 kr finns Fluo orange , fluo gul , Fluo grön, vit och svart
Deadbait pencil fat 25 kr
Dead bait pencil slim 25 kr
Markerflöte 
30 kr finns i färgerna fluo gul , fluo orange , svart och vit.
Sunk floats 20 kr 


Make the freaking man rich, I will!