Man kan med stor framgång fiska gädda i strömmande vatten med glidande tackel, man får inse att i vissa strömvatten, så går det inte med spöna lågt och din Drop - off indikator ramlar av linan, så snart pressen på linan blir för stor.
Vi har strömmande vatten lite överallt i vårt avlånga land, allt från stora älvar till mindre åar och de flesta av dessa vatten hyser gädda och ganska ofta grov fisk, som står under strömmen vid bottnen och spanar efter ett lämpligt skrovmål.Här en bild från Alsterån, var jag för det mesta flötmetade från båt, men jag är övertygad om att stationärt landfiske på en del ställen, hade gett betydligt bättre resultat, än vad fisket från en drivande - eller upp ankrat båt gav.
Men båtägaren for runt som en skållat råtta och gav en plats inte fisk, på ett par drifter, så for man vidare och jag tror inte på denna metod, gäddan måste få lite tid på sig att lokalisera betet o s v, enligt min mening.
Små och smala, men oftast djupa kanaler, kan rymma stora gäddor, kanterna är ofta raka och samma djup finns lite överallt i dem flesta jag har fiskat i och ett bete, som vajar fram och tillbaka i strömmen, det missar inte den hungriga gäddan.
Så i strömmande vatten, kan du lägga undan dina Drop - off indikatorer och dina banksticks. Vad du behöver är extra långa banksticks, dina larm eller ...
... en Rod pod, som kan ställas högt, så spöna pekar nästintill rakt upp. Denna är en JRC High Pod, som egentligen är gjord för kontinentalt karpfiske och för tre spö och den passar perfekt för uppgiften, men betydligt dyrare än långa banksticks, som kan också vara en bra lösning.
Vad som gäller vid stationärt fiske i strömmande vatten, är två saker och den första är, att man ska ha så lite lina i vattnet, som bara är möjligt.
Strömmen tar tag i din lina och skapar press på denna och det är grunden till, att du inte kan använda dina Drop - off indikatorer längre.
Det kan även vara svårt att få dina beten att hålla sig kvar på plats, på grund av strömmens påverkan, men det löser sig med ett större blysänke.
Tacklet är det samma som det vanliga 2 - krokstacklet, men med en liten modifikation, som jag strax kommer till, det gäller att ha spöna stående högt och att ha sina beten en bit över bottnen, så gäddan ser dem.
Du har din Leger ring på linan som vanligt, men i haken, har du en längre bit nylonlina. Längden av denna nylonlina, bestämmer hur högt över bottnen dina beten står och jag brukar ha 1,5 - 2 meter, då det alltid blir en vinkel till spöet, som gör att betesfisken står lite lägre än längden på nylonlinan.
Denna nylonlina ska vara så tunn som möjligt, det ger mindre strömdrag i linan, mindre synlighet och den går av, om ditt bly skulle fastna i bottnen under drillning av fisk eller vid ett bottennapp.
Gör alltid en överhands knut på nylonlinan, så nära blyet du kan, detta försvagar nylonlinan ytterligare och risken för att gäddan fastnar ute i strömmen är borta och du eller gäddan, pressar sönder denna tunna och försvagade lina.
Tacklet är glidande och ditt bete, levande eller dött, står en bit över bottnen och rör sig i strömmen, vilket gäddan ganska snabbt uppmärksammar och förhoppningsvis får du ett napp.
Ibland biter gäddan sönder den tunna nylonlinan genom att den får denna i munnen tillsammans med ditt bete, det gör bara livet lite enklare för dig.
Du kan fiska med både levande och döda beten med denna metod, vattenströmmarna ger alltid ditt bete lite liv och rörelse och du kan med stor fördel, använda tackel med diverse smileblades, spinnerblades, färg granna pärlor mm i detta fiske, det lockar lite extra och attraherar gäddan.
Nu till själva fisket. Ställ spöna, så högt det går och efter att du har kastat ut och placerad dina tacklade betesfiskar, så ska du strama upp linan tight mot ditt bly och se till att allt håller sig på plats.
Aktivera dina nappalarm och lossna sedan rullarnas spolar, så pass att strömmen inte drar ut lina, men att gäddan kan ta lina från rullen.
Linan ska vara så pass uppstramat, att du har en liten böj på spötopparna, det gör att du får pip i larmen, om gäddan tar ditt bete och går mot dig, så ha känsliga larm under detta fiske och kolla alltid din lina, vid ett eller två pip!
Tar gäddan, som här betesfisken och går ifrån dig, kommer larmet att indikera detta och spolen roterar. Ta spöet och sänk ner det, kolla linan och dras den ut, så krokar du direkt och din första strömvattensgädda är på väg mot den väntande håven.
Man ser oftast på spötoppen, om en gädda är på gång i närheten av ditt bete, spötoppen knycker lite extra i strömmen. Det är den levande betesfisken, som försöker att fly undan gäddan och detta kan och vill ge dig, en liten förvarning om vad som hända skall.
Jag ser att vi under dagen kanske kryper över 250 000 besökare, det vore trevligt och jag återkommer nästa gång med fiske med Sunken Paternoster, en bra och effektiv metod att landa gäddan och en metod som du kan använda överallt, men bäst är den i mindre hål i växtlighet, vasskantarna och var du vill ha en levande betesfisk stående under lång tid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.