Bottom Bouncing eller på ren svenska, Bottenstudsar metoden, är en väldig effektiv metod och den ger mycket gädda, genom att dels studsar ditt bly i bottnen, vilket ger ljud och bottensedimentet virvlars upp och ditt döda eller levande bete, befinner sig över detta moln.
Igen är det en metod för båten och du fiskar av långa sträckor i jakten på alla våra olika rovfiskar, men metoden används främst efter gäddan.
Du behöver en braid som är stum, för att känna eller se skillnaden mellan studsar i bottnen och nappen, fiskar du med ett spö, så ha spöet i handen, med öppen bygel och pekfingret över linan. Släpp fingret, när fisken hugger och kroka fisken direkt.
Har du två spö, bör du ha dessa sittandes i spöhållare och antingen linan i spöets lineclips eller lösställda baitrunners, så fisken kan ta lina efter hugget. Spöna bör vara kraftfulla, känsliga och i en längd av 10 fot, något jag kommer till på slutet i dag.
Du kan göra dina egna Bottom Bouncer stems, men till en början, tycker jag att du kan köpa dig dessa från Savagear, som kommer i ett 2 - pack och de finns i två längder.Jag använder den längre modellen till Bottom Bouncing och den korta modellen för bottenmete över gräsbottnar och mina lina hålls över gräset.
I varje paket kommer det som sagt två av dessa stems och de är gjorda av hård pressat skumplast, en glasfiberpinne och i toppen sitter det en större ögla och i andra änden, ett beteslås för ditt blysänke, det följer även med två stycken bufferbeads.
Montaget sker genom att du trär din braid genom öglan, därefter genom bufferbeaden och sedan knyter du fast dina tackel eller det eviga beteslåset, som jag tjatar om hela tiden.
Det är än mera viktigt att i en båt kunna koppla bort allt, utom 2 - krokstacklet, en stor sprallig gädda i en båt kan - och vill ställa till besvär på en liten yta och risken för att gäddan skadas är stor.
Lekandet på beteslåset ska tryckas in i bufferbeaden och nu fungera detta, som ett stopp mot öglan och du kan dra det hela längs bottnen.
För att hålla dina betesfisk över bottnen, behöver du ett litet frigolit ägg, som har en tunn lina på ca 15 - 20 cm, de håller betesfisken uppe från bottnen, även om du stannar båten.
Bait Savers är bra att använda, dessa ser till att din betesfisk stannar kvar på krokarna under tiden du trollar och med sina röda färger, så attraherar dem rovfiskarna lite extra.
Så här ser hela riggen ut, allt som fattas, är en levande eller död betesfiske, man kan förlänga riggen genom att tillsätta en extra bit lina mellan stemmen och 2 - krokstacklet, det ger lite mer naturlig rörelse i betesfisken.
Din Bait poppers ska knytas fast i den översta av krokarna som visat här, jag har en tunn braid till detta eller en väldig tunn ståltråd. Du kan göra dina Bait poppers själv eller köpa dessa ...
... från Fox, som finns i 3 - 4 storlekar och i en lockande röd färg, som synes, så kommer dessa poppers i 4 - pack och 30 mm är den största Bait poppers.
Du kan köra med rena tackel eller som här, tackel med lite bling, båda typer av tackel ger fisk, men prova dig fram till vad som går bäst för dagen.
Lite tips: Använd aldrig mera bly än du absolut behöver! Använd smala bly för detta fiske, då dessa fastnar betydlig mindre i bottnen!
Vid fiske över bottnar med mycket stenar mm, rekommenderar jag dig att ha ett litet gummiband eller en ögla av tunn rutten lina, mellan blyet och beteslåset, fastnar blyet, så blir du av med detta och inte hela riggen med betesfisken, som sedan en gäddan kan svälja!
Elmotor och ett bra ekolod är två bra saker att ha tillgång till under detta fiske, dels har du koll på fisken och dels har du koll på vilken bottentyp du befinner dig över. Jag har dock lyckats bra med en vanlig gammal träeka, åror och inget lod.
Starka och vassa krokar, som dessa från Fox, tillsammans med din stumma braid, gör att du krokar betydlig flera gäddor, än han i båten bredvid, som har nylonlina och ovassa krokar.
Fisket går tillväga så här, starta båten på din fiskeplats och sänk bara ner tacklet sakta till bottnen, kolla att allt ser bra ut och släpp sedan ut 20 - 25 meter lina och sen börjar du ditt bottenstudsande.
Med fingret på linan, så känner du betets rörelser och du kommer även att känna hugget, har du spöna i spöhållare, så har du linan i linclipset eller en löst ställd baitrunnerfunktion och under tiden, kollar du dina spötoppar.
Huggen kan vara stenhårda, men även försiktiga, men då du fiskar med riktiga betesfiskar, så känns dessa naturliga och rovfiskarna hugger oftast igen, om de missade första gången.
Nu är det så med denna rigg, att du behöver inte ha betesfisk för att fånga rovfiskar, du kan, om du vill, nu presentera den där lilla smäckra miniwobblaren nere på vilket djup, du önskar, allt du behöver är flytande wobblare och ta bort din bait poppers, så dessa inte trasslar ihop sig.
Nu lite om spö för Flötestrolling och Bottom bouncing. 10 fot passar bra i en båt och det finns numera många av dessa spö typer på marknaden. Du behöver en testkurva på 2,75 - 3,0 lb och jag kan med stor glädje rekommendera Wychwoods Agitator Bait Rods till dig, som du ser här på bilden.
Dessa spö är byggda för dessa uppgifter, de har den rätt aktionen, de rätta testkurvorna, enormt starka klingor och tro mig, jag har med tre kompisars hjälp och tillstånd från metebolaget, försökt att bryta alla 10 Agitators, som såldes till Nybro med våld, men ej lyckats och beviset finns på min karpblogg!
Dessa spö är helt outstanding, obrytbara, livstidsgaranti, den rätta ringningen med öglor, som klarar den tuffa braid, håvstångseffekten, som du behöver för att pumpa upp en stor gäddmadam från djupet och allt detta till ett pris långt under tusen lappen!
Kolla dem på metebolaget.se och läs flera recensioner från eliten inom Svenskt predatorfiske! Kolla även mitt test på karpbloggen, du får svårt att hitta mera flexibla predatorspö än dessa från Wychwood!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.