Flera har hört av sig och frågat mig om jag kunde gå genom dem olika metoderna, vi använder när vi metar gädda. Visst kan jag det, fast det mesta finns redan på bloggen, men vi kör på en gång till, då många är nya i detta roliga och spännande fiske.
Man kan dela upp alla metoderna, som finns i två grupper, dem utan flöte och dem med flöte och jag börja med den enklaste metoder av dem alla, nämligen frilina fisket med dött bete.
En effektiv metod, var alla kan vara med och det ger gott om gäddor, om du bara fiskar på rätt plats och under rätt tid med rätt bete.
Jag ska börja med att säga, att du alltid bör ha ett starkt beteslås i änden på din huvudlina. Det gör det möjligt att snabbt byta tackel och du kan snabbt koppla bort spöet, när du har en sprallig gäddan på avkrokningsmattan eller kanske du vill spinnfiska lite under dagen.Helt frilina är detta fiske inte, du behöver ibland lite extra kastvikt, men du behöver alltid lite större blyhagel för att kunna strama upp din lina emot, utan att betet flyttar sig.
Vinden kan ta tag i din lina, likaså vattenströmmar och det gäller att ha så pass mycket bly, att dina larm är tysta och ditt bete inte flyttar sig och ger dig falska napp.
Gör dina 2 - krokstackel med bra och starka krokar, som du litar på. Ha ett avstånd mellan krokarna typ 7 - 12 cm, då stämmer det bra med dem flesta typer av betesfiskar.
Använd alltid en Overtrace, när du bottenmetar efter gädda, det är en liten säkerhet, för att ditt bete inte ska sjunka ner och lägga sig på huvudlinan, som går av om gäddan tuggar på denna i nappet.
Overtracen skall vara minst 10 - 15 cm längre än ditt 2 - krokstackel, då är du på den säkra sidan, man använder även en overtrace till flötmete, men det kommer jag till senare.
Ha alltid dina blyhagel på din overtrace som visat här, aldrig på din huvudlina, då denna kan skadas, när du monterar dessa hagel, eller om dessa hagel fastnar i stenar eller annat.
Sätter du dem direkt på huvudlinan, trasas denna sönder av friktionen mellan linan och haglen och det där vill vi inte vara med om, när den stora äntligen har tagit ditt bete!
Kopplingen mellan ditt 2 -krokstackel och overtracen är ett bra och starkt beteslås, än en gång kan du koppla bort spöet eller byta till mindre krok mm.
Beteslåset och lekandet på ditt 2 - krokstackel ger din betesfisk mer naturlig rörelse eller motstånd när gäddan tar betesfisken, dock mest vid fiske med en upp - poppat betesfisk.
Du poppar upp ditt bete genom antingen injeksera luft med en spruta, eller trycker ner lite foam i halsen på betesfisken, kolla alltid i vattenkanten att det sjunker ner och ställer sig rätt, innan du kastar ut.
Ha alltid med dig ett gäng färdiga 2 - krokstackel med olika avstånd mellan krokarna och med olika krokstorlekar.
Gör dessa hemma i värmen, det är inget, man ska sitta med ute i kylan med kalla fingrar, då blir det väldigt lätt fel.
Bevara dina tackel på en så kallad Rig - bin, en skyddat behållare, som håller dina tackel på plats och du har god ordning på grejerna och de fastnar inte överallt, var dem inte hör hemma. De flesta Rig - bins klarar upp till 10 tackel och det räcker ganska långt och du kan alltid fylla på hemma.
Kebab - riggen hamnar också under detta frilina fiske och den finns beskriven på bloggen. Här får du lite extra tyngd, genom flera större fiskbitar eller filéer, som ger kastvikt, men ibland kan man behöva ett eller två extra blyhagel.
Trä på ditt fiskkött och lås fast köttet med en bit tandpetare, pressa ner flötesstoppet mot pärlan och köttet, så kroken är fri och sen är det bara att kasta ut.
Så här ser Kebab - riggen ut, en super effektiv metod för gäddan, genom sin doft och att gäddan kan ta första tuggan, utan att märka något från kroken.
Gäddan tar ner köttet i munnen och krokens placering ger ofta ytliga, men väldigt bra fäste i gäddans mungipa, använd en trekrokar i storlek 4 eller 6 till dina Kebab - riggar.
För längre avstånd med frilina, kan det krävas ett större bete, som exempelvis en halv eller hel Makrill, med det kan jo även vara en Mört eller en Sill, som du vill ha längre ut.
Dessa Deadbait clips, hjälper dig med detta genom att de tar upp hela tyngden i kastet och din betesfisk sitter kvar på krokarna. Deadbait clipset, ska monteras i lekandet på ditt 2 - krokstackel, som visat här.
En tunn lina förs genom betesfiskens stjärt och man gör en ögla som håller betesfisken, i andra änden av denna lina, gör man ytterligare en ögla, som läggs över deadbait clipset och sen kastar man ut.
När betet landar på vattenytan, hoppa öglan vid clipset av och ditt bete sjunker till bottnen. Dels kan du kasta långt med dessa clips och fisk, utan att fisken seglar iväg utan krokar.
Dels vid fiske med beten, som har tuffa skin, som exempelvis Makrill eller Ålbitar, så kan du bara nypa fast krokarna ytligt i skinnet och det gör att krokarna, släpper från det tuffa skinnet och hamnar i gäddans mun under mothugget. Gäddan tar inget notis av den tunna linan!
Doft medel i dina beten eller inte? Prova dig fram! Vissa dagar går det ena bättre, än det andra! Seabaits som Sill och Makrill har mycket mer doft, än en Mört eller annan sötvattensfisk, så jag rekommenderar dig att testa både med och utan doft medel.
Här på bilden, är det Lee Jacksons berömda Ming Oil och en egen special mix, som jag har hittat på, det räcker gott och väl med 1 - 2 ml doft medel per betesfisk, för en hel dags fiske, fast de brukar inte vara en hel dag med dessa super dofter.
Den speciella doften av Mainlines Savoury fish, som mixas med Mainlines Mediterranean Shellfish, går inte av för hackor bland gäddorna.
Jag blandar en ner en hel flaska Shellfish (60 ml) i flaskan med Savoury fish (200 ml) och skakar om det hela rejält och varje gång det ska tas i bruk.
Denna sörja räcker till minst 250 betesfiskar och priset ligger på ca 1 krona per injektion, så det är inte så värst dyrt, med tanke på effektiviteten i denna mix.
Vid allt bottenmete efter gädda, skall du ha ett pålitligt nappalarm och en väl synligt Drop - off indikator, som verkligen visar dig, att gäddan är framme vid ditt bete, det är super viktigt!
Ställ upp ditt spö, så spöet pekar mot betet och ha en stram lina till din indikator. Din indikator skall sitta under rullen och bygeln på rullen skall vara öppen, så gäddan kan gå med betet.
Din indikator vill, om den har rätt tyngd, visa dig, om gäddan går mot dig med betet, falla ner, eller dras av linan, om gäddan går ut med betet. Glöm aldrig att inte aktivera dina larm och kroka direkt, du ser, känner eller vet, att gäddan har ditt bete i munnen!
Det finns flera metoder och dem kommer jag till senare och i första hand, blir det metoder utan flöte eller synligt flöte, så keep your eyes peeled, min vän.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.