Det är så lätt att det blir fel från första början och det är onödigt, med tanke på att ni har fortfarande gott om tid för er planering av ert första gäddpass. Så vi tar lite kring detta i detta inlägg och sen blir det förhoppningsvis rätt och lyckat fiske.Rätt vatten är det viktigaste, är det ett vatten med grov gädda du är ute efter, så ska du fiska i dessa vatten och inget annat. Vill du bara nöjesfiska lite, så kan du välja vilket vatten du vill, bara det finns gädda.
Lokaliseringen är nästa steg och det är en fördel att kolla vattnet innan du börjar fiska eller fiska ihop med någon som har denna kännedom. Här kan det lätt bli fel och man får leta features runt vattnet och i vattnet var gäddan kan stå.
Det är även viktigt att du kommer tidigt på morgonen, så du i god tid hinner att få ut dina spön innan gäddans huggperiod startar, vilket bruker sker vid 8 - tiden på morgonen. Variera dina metoder och beten under dagen och du lär dig snabbt vilket som funkar bäst.
Väldigt många, nästan alla ignorerar en död Abborre som bete och jag fattar inte riktigt varför? Man har låst sig helt och hållet vid att det ska vara Mört och helst levande betsfiskar. Visst Mört är det mest använda, men samtidigt också det som gäddan snabbast lär sig kan vara farligt.
Gäddan äter all fisk den hittar, döda som levande och en död Abborre driftad under ett flöte har gett mig många gäddor genom årens lopp, det där med att det ska vara Mört är lite av en skröna i mina ögon.
Gäddan tar det mesta, men dem blir lite selektiva med tiden allt eftersom dem fångas. Detta kommer du att märka om du fiskar efter en känd fisk på en känd ståndplats, tar du den på Mört ena gången bör du fiska med två spön nästa gång och ha Mört och ett annat bete.
Jag är nästan 100 % säker på att huggar gäddan, så är det inte på Mörten, men det finns alltid undantag i fiske och det är det som gör det så roligt.
Vassar och annan växtlighet drar till sig gäddan som en magnet under våren, här finns alltid lite småfisk som den kan jaga och det är även här den senare ska leka och föröka sig. Så här bör du ha ett par spön typ ett bottenmete med ett deadbait och ett livebait under ett flöte, resultaten brukar komma ganska snabbt.
Jag går inte in på fiskvård, men jag vill bara säga att får du en större romstin gädda, så försök att inte lyfta den för mycket, utan låt det mesta av buken vila på mattan och ta dina bilder snabbt. Gäddan ska så snabbt som möjligt tillbaka igen och fortsätta med sina lekpostyr.
Vid allt fiske gäller det att få så bra indikation som bara är möjligt och det ska vara direkt när fisken tar ditt bete. Gäddan kan snabbt svälja ditt bete på plats utan att flytta på sig, men har du din drop -off indikator direkt under rullen med uppstramad lina, så kommer det att synas på indikatoren och ditt nappalarm kommer att höras.
Det samma gäller under floatledgering, här måste du ha en uppstramad lina till flötet så detta står lodrätt i ytan. Du kan fiska utan nappalarm, men då måste du hela tiden kolla din indikator eller ditt ledgerfloat.
Jag rekommenderar inte att du fiskar utan nappalarm, det kommer för eller senare att ge dig stora problem med gäddor som sväljer dina beten och det är inte så lyckat eller hur? Vi har bra billiga larm på marknaden för detta fiske och du bör skaffa dig ett par stycken. Fox Micron M kostar runt 29 £ i England och jag använder dem själv och rekommendera dem högt.
Vid flötmete måste du hela tiden ha ett öga på flötet, det tar under en sekund och flötet är borta och du vet inte när gäddan tog betet och det slutar oftast med att fiskaren ger gäddan alldeles för mycket tid innan han sätter krokarna och då kan det vara för sent att rädda gäddan, så var uppmärksamt hela tiden på allt som du har ute.
Placera alltid dig eller dina spön, så du har god översikt över dem och inspektera varje litet bleep du får på dina larm. En viktig sak är att alltid ha dina Drop - off indikatorar i samma läge på alla spön, då ser du snabbt om någon har varit framme och lyft upp ditt bete.
Om du Leapfroggar längs en kant, ska du se till att du antingen ser spöt du flyttade, annars får du flytta med och se till att du ser dem andra spön. En bra färg som orange är att föredra på dina synliga indikatorar, denna färg syns bra i dem flesta lägen typ vid buskar, grästuvor och högt gräs mm.
Stressa inte när du kommer till fiskeplatsen, utan ta det lugnt och kom i tid. Börjar med att få fram din avkrokningsmatta och dina verktyg, så det är klart innan du lägger ut dina spön. Därefter lägger du ut ett spö i taget och ställer in dem rätt som beskrivet, skulle det nappa direkt har du allt klart få att kunna ta hand om gäddan på rätt sätt. Se även till att du har rätt färg på flötet, så du ser det bra hela tiden och igen är det oftast en orange färg som är bäst, men svart om du fiskar i motljus.
Avslutningsvis för denna gång vill jag även säga att det är väldigt viktigt att du aldrig får falska bleep från dina larm, vilket kan vara svårt att bemästra under dagar med byiga vindar eller vid fiske i strömmande vatten, men du får göra något åt detta. Vi får aldrig tillåta gäddan att svälja våra beten på grund av lathet, så händer det dig, så gör något åt orsaken till att det händer!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.