Metoden att landa en gädda med nackgreppet är för mindre fiskar typ upp till fem kilo, däröver blir det lite knepigare och man får ta till gällgreppet som kräver betydligt mera övning och försiktighet och det kommer jag till vid ett senare tillfälle.Bildena i denna bildserie är från 2 olika tillfällen och jag har bara med dem för demostrationsyfte för att visa er hur det går till! Se till att gäddan är trött och lugn, innan du överhuvudtaget ens tänker tanken att handlanda den.
Kolla alltid noga hur krokarna sitter oavsett om du spinnfiskar eller metar och passa dig noga för lösa trekrokar under metet och även krokarna på ditt spinnbete.
Varje Lazerett i landet har sin egen tavla med alla krokar och drag som dem har fått operera ur händerna på sportfiskare och det är en gedigen och impornerande samling dem har. Se till att din wobblare inte hamnar på tavlan genom att vara försiktig!
När gäddan är trött, ska du dra in den så du enkelt når gäddan. Du ska inte sträcka dig, utan ha den så du lätt når fisken och kan ta ett stadigt grepp över nacken och det ska ske med blöta händer, inte torra! Torra händer skader gäddans slemlager och den kan få svåra infektioner och gå en trolig död till mötes.
Ta över nacken precis bakom gällocken och se till att du inte får tummen och pekfingret in i gäddans gälor, det skader både gäddan och dig. Kolla hela tiden gäddan innan du tar detta grepp, man lär sig när dem är på gång och vill sprattla.
Här ser du hur greppet ska tas, inga fingrar i gäddans gälor, men gällocken är lätt intryckta. Just detta gör att dem slappna av lite under tiden du håller fisken och med detta grepp kan du lyfta upp gäddan från vattnet.
Här ser du hur greppet ska tas, inga fingrar i gäddans gälor, men gällocken är lätt intryckta. Just detta gör att dem slappna av lite under tiden du håller fisken och med detta grepp kan du lyfta upp gäddan från vattnet.
Gäddan är lugn under lyftet och du har inga problem med att hantera den på rätt sätt. Om gäddan skulle börja att sprattla måste du hålla den och inte tappa den, en fisk som ramlar ner på backen eller i båten kan få indre skador, som senare kan få katastrofal följder. Fiskar är inga självmordspiloter, dem är bara hungriga och tar våra beten för vad dem tror det är, ett skrovmål med föda.
Lägg undan spöet och håll kvar gäddan i nackgreppet, nu kan du enkelt lossna dina krokar med fingrana eller med en Peang. Du kan återutätta gäddan med samma grepp och den går tillbaka oskadd, vilket är det viktigaste!
Större gäddor kan du landa med antingen en håv eller med ett såkallad gälgrepp, är du osäker på nackgreppet bör du använda håven och då är det ofta så att gäddan rullar in sig i håven nät och man får ett litet helvete att få loss krokarna från både gädda och nätet.
Nackgreppet är perfekt för mindre gäddor och med rätt metod är det skonsamt för gäddan, lär dig detta grepp, men var försiktig! Jag har inte själv fått känna på upplevelsen att ha en 4 kilos gädda hängande i handen med flera krokar, men jag har sett det och det verkar inte våra någon vidare upplevelse, skadorna brukar vara svåra och det kan bli krisigt om någon av krokarna sliter av en ådra eller annat. Så än en gång var försiktig eller använd din håv.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.