tisdag 2 mars 2010

Allmänna tips!

Jag tar lite tips denna gång, kanske har jag haft detta uppe förrut, men det skadar aldrig att upprepa dem än en gång och en del av dem är väldigt viktiga faktiskt. Vi fiskar dagligen med ovassa krokar och det sker stölder i allt snabbare takt och det bara ökar.Jag vill påstå att alla har lite rostiga saker i sina betesaskar och det finns även lite slöa krokar på dina drag, spinnare och wobblers. Handen på hjärtat, när gick du senast genom alla dina konstbeten? Just det! Passar på att göra det nu. Slipa dina krokar och se till att dina beten är i topkondition innan det öppnar upp sig.
Hur många av er köper ett gäng nya beten och lägger dem i betesboxen utan att kolla om krokarna är vassa? Ni är tusentals, jag lovar! Allt ni tittar på är färgen och formen och sen drömmer ni om den stora som ska nappa på det nyinköpta.
Era drömmar kan snabbt förvandlas till mardrömmar om ni inte har vassa krokar på era beten, så gå genom allt nu var isen ligger, slipa krokarna och släng dem dåliga och byt ut dem mot nya.

Två stycken look a like beten, men var krokarna tillräckligt vassa? Svaret var nej! Egentligen är dessa krokar alldeles för kraftiga och ovassa för att du ska kunna kroka en gädda med ett vanligt spinnspö som mer än 1 miljon svenskare använder någon gång varje år.
Byt ut dem mot mindre storlek och vassare krok eller kräv det från din redskapshandlare, han är den ända som kan påtala det för tillverkaren.

Vassa krokar är ett måste oavsett vilken art du fiskar efter och vilken metod du använder. Vassa krokar ökar dina chanser att fånga stor fisk som ofta kan vara försiktiga när dem tar ditt bete. Kolla alltid dina krokar efter ett bottennapp eller en fight med en stor fisk, en del av krokarna på marknadens beten är rena skämtet och kan behövas bytas ut. Byt alltid en skadad krok, tänk inte att det duger - det kommer du surt att ångra en dag, jag lovar!


För er som är nya inom gäddmetet kan jag rekommendera dessa tre videos från Fox. Dem har några år på nacken, men dem är väldigt informativa och du lär dig alla grunderna på ett bra sätt. Max Cottis och Matt Hayes håller i tråderna och det landas fina fiskar på alla metoderna i dessa filmer som täcker allt du behöver veta om gäddmete.



Jag har ingen aning om hur mycket det stjäls för i Sverige under ett år, men det är summor som skadar oss alla som har försäkringar genom högre avgifter. Allt som kan säljas försvinner och så även fiskeutrustning och det är mycket som verkar vara i omlopp till försäljning på den svarta marknaden.
Det bästa du kan göra är att ha dina grejor försäkrade och märkta, ingen normal person köper stöldgods som är märkt klart och tydligt och det blir med andra ord svårsåld och efterfrågan efter just dina grejor minskar betydligt, åtminstone här i landet.
Du bör se över vart du bevarar dina grejor, dem ska inte finnas uppe på vinden eller i garaget var tjuven kan jobba ostörd. Du ska ha dem inomhus och ha gärna ett larmsystem som funkar den dagen tjuven hälsar på. Jag är övertygat om att tjuven redan vet vad du har för grejor och dem upplysningar har han fått genom att någon har talad om detta för honom eller att han har varit framme och studerad dina dyrgriper vid vattnet.
Om du märkar dina grejor på detta sätt som visad på bilden, så ser tjuven snabbt att detta är väldigt svårt att få bort och det inte går att sälja så lätt och han drar förhoppningsvis öronen åt sig. Märk dina grejor väl synligt och det kan göras ganska snyggt ändå, den visade märkningen av mina spön gör att man måste byta hela rullfästet för att få bort märkningen och det är ingen lätt uppgift, utan det är lättare för tjuven att stjäla någon annans grejor och du går fri.
Använd en gravyrpenna till spön, rullar och andra dyra grejor du äger och ha allt försäkrad. Skulle du sälja grejorna kan du tala om för köparen att han kan höra av sig till dig om en stöld av grejorna sker och ni kan tillsammans ha koll på läget. Allt jag har inom fisket är märkt på detta vis och det blir svårt för en annan att förklara att han sitter med mina spön....nu stiger Adrenalinet igen!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.