onsdag 3 mars 2010

Flöten och Moggie riggar.

Jag är ingen expert på Malfiske, men har dock läst, hört, sett och testad en del av metoderna som används i jakten på denna mytomspunna fisk och det har blivit fisk på det flesta av metoderna. Jag ska här visa lite av dem tacklen som jag använder och som har gett resultat, men som sagt så är jag ingen erfaren Malfiskare och mitt fiske är bara i sin linda.Mina flöten är vitmålade och i varierande storlekar med olika bärkraft, alla flöten har en längre genomgående tub som gör att jag kan fiska mina flöten glidande och på det viset fiska på olika djup. Den vita färgen gör att mina flöten syns bra under sommarnatten och dem får ett sken av mina röda Starlights.
Jag har ännu inte fiskat med riktigt stora beten, men jag kan tänka mig att använda mindre ballonger som knuts till tacklet med tunn lina typ 0,15 eller 0,20 mm, små hårtpumpade partyballonger sprängs i hugget av trycket och du hör att du har fisk på gång!
Jag tycker att den röda färgen är den som syns bäst även på längre håll, dessa monteras på toppen av den långa tuben på flötet, med två små ringar av plasttuben som följer med i paketet och på ballongerna kan man fäste dessa Starlights med limm eller en stark tejp.
Mitt flötmete tackel ser ut så här och jag har samma tackel för fiske med uppspännd lina mot en böj eller liknande. Avståndet mellan krokarna bestäms av betesfiskens storlek och så även krokstorleken.
Enkelkroken monteras i ryggen på betesfisken och trekroken fästs vid bukfenan eller vid munnen. Alla hugg från Malen är stenhårda på livebaits och dem missar sällan en måltid, skulle den missa, så kommer den oftast tillbaka och gör ett nytt försök.

Något som lockar Malen till ditt bete är en blå eller grön Starlight som monteras mellan enkelkroken och trekroken. Dels så har du ett sprattlande bete och du dels så har en riktpunkt för Malen att hugga på.
Malen verkar se ljus väldigt bra fast den har väldigt små ögon jämfört med sin storlek och att det är en rovfisk av högsta rang. Den verkar även dra sig till ställen var det finns lite ljus från lampor mm, kanske är det småfisken som dra sig till ljuset och Malen följer efter, lite oklart det där!


Kamasan Baitholder hook i size 8/0 knuten på ett 80 lbs kevlarmaterial, vad som fattas är 12 - 15 stora feta Daggmaskar som ringlar runt och skickar ut sina aminosyror.
Ingen normal fungerande Mal lämnar denna livliga klump i fred och kan du bara få fiska ostörd från andra störande arter, så är faktiskt Daggmask ett av dem bästa beten för Malen.
Det som retar mig mest med maskfisket, är att man måste spendera flera nätter på att plocka Daggmask, nätter var jag kunde ha suttit bakom spöna, men så är livet!



Fiskar du över växtlighet som gräs eller annat, så kan du lyfta upp hela maskknippet med en liten flytkropp. På med alla Daggmaskarna och sedan knuter du fast flytkroppen med en tunn lina, om du behöver ett par hagel för att hålla det stående, så ska dessa sitta så nära kroken som bara möjligt.
Malen tycker inte om motstånd eller saker som ligger mot dens kropp och den kan släppa betet, fast en klump med mask tas hårt och brutalt och oftast så får du fisken. Du bör dock ha detta i åtanke under ditt fiske och det gäller i alla stillastående vattendrag och beten.
Du kan ha samma rigg som är visat här till deadbaits och även livebaits, ska du använda ett sänke, så måste din lina kunna dras ut utan minsta motstånd.
Montera kroken i betesfisken stjärtspole och kroka direkt fisken går med betet, ett hårt mothugg i sidled och Katten börjar dansa!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.