torsdag 23 februari 2012

Vårkänslor!

Visst är det vår i luften? Håller vädret i sig är, dagarna på isarna i min region väldigt lätträknade och det känns onekligen bra och man börjar få lite vårkänslor i kroppen, vi går mot bättre tider!

Det är lika säkert som Amen i kyrkan eller att Gud eller han däruppe, är världens största fastighetsägare ;-() för så är det väl? Varje kyrka är Guds hus! Hur många kyrkor finns det på vår planet? Denna påstådda figur har cash, så det står härligt till!

Nu ska vi inte gå in på heligdom eller religion här, vi ska prata om roligare saker, nämligen Bottombouncing, en otroligt effektiv metod att leta upp dina gäddor på och nu till vårens öppna vatten, är denna metod en av dem bästa, för att hitta just henne, som inte har gått in i lekviken än.
Det är tidig morgon utanför lekviken, solen är på väg upp och du spanar på dina spötoppar. Elmotorn spinner tyst som en katt, kaffet sitter fint denna kyliga morgon, som snart ska bli varmare, i takt med att solen stiger.

Ups! Ett par knycker i ena spötoppen väcker dig, baitrunnerrullens spole går ett par varv, du tar spöet, vevar ifatt och sätter dina krokar. Tvärstoppet, de tunga gungningarna i spöet, tankarna....kan det vara just henne, du har jagat eller hon som, du hade i tankarna precis, innan du somnade igår kväll?
Bottombouncing är ett roligt och spännande fiske, en typ av Slowtrolling med betet hela tiden nere vid bottnen och vi ska gå genom vad du behöver och hur du fiskar med denna effektiva metod.

Du behöver dessa Bottombouncerstems, som har en hake för ditt bly och en flytkropp, som håller dem upprätt i vattnet. Dessa stems är från Prologic och finns i två längder, Fox och andra firmor har också dessa stems, som oftast är tillverkade i tunn glasfiber och har en neoprenboll som flytkraft.
Till varje stem följer det med en bufferbead, som ser till att ditt lekande inte dras genom öglan och samtidigt är din knut skyddat. Här ser du hur du tacklar upp dina stems.

Använd dina vanliga 2 - krokstackel, men ha alltid en längre wire mellan ditt 2 - krokstackel och din stem, gäddan följer ofta efter en stund och kan gapa över ett kort tackel.

Men med en längre bit wire eliminerara du att gäddan biter av din huvudlina och med en längre wire, får du en bättre betespresentation genom att den längre wiren, ger betesfisken större möjligheter för att röra sig.
Använd inte mera bly än du behöver, blyet ska bara hålla det hela nere vid bottnen, inget annat! Ett för stort bly försvårar ett bra mothugg och dina spön står som ostbågar i båten och det blir svårare att se betets rörelser i spötopparna.
Här det färdiga tacklet för bottombouncing, en längre bit wire mellan stem och 2 - krokstacklet. Tacklet har lite färgglada pärlor och ett spinnerblade och detta fungera väldigt bra i de flesta vatten. Variera dig om du inte får hugg under dagen, var inte lat, utan arbeta för dina gäddor, det lönar sig!
Du kan även använda en flytkropp av frigolit ägg i mindre storlekar eller en av Fox röda Baitpoppers, dessa får betesfisken att gå lite högre i vattnet.

Gäddans ögon är placerade uppe på huvudet och den ser sina byten nere från bottnen och ditt tackel ska operera en bit över bottnen, i gäddans synfält.
Du kan använda vilket spö du vill, men jag rekommendera dig ett på 10 - 12 fot med bra ryggrad. Rullen bör helst vara av baitrunnertyp, som kan frikopplas och låta gäddan ta lina direkt i och efter hugget.

Den bästa lina för detta fiske, är en tunn stum braid, dessa linor visar dig allt som sker vid ditt bete genom stumheten och det visar sig på dina spötoppar. Alla rörelser syns och du missar inte gäddans eller gösens nafsande med dessa linor.
Vid fiske med livebaits, är det bästa sättet att montera dina krokar, detta sätt. En krok i betesfiskens mun och den andra kroken i flanken på betesfisken.

Detta ger betesfisken frihet och bättre rörelser och den beter sig rätt så naturligt, när den stutsar över bottnen, samtidigt virvlar ditt bly upp bottensedimentet, som hörs och syns bra.
Vid fiske med deadbaits, föredrar jag att montera dem på detta viset, en krok i nacken på betesfisken ger ett bra fäste för kroken och den andra kroken fästs i flanken.

Detta montage gör att den döda betesfisken börjar att wobblar och far runt lite hur som helst och det om något väcker verkligen gäddans intresse!

Fisket går till från båt och du lägger ner ditt tackel, så det är utsträckt efter båten, du behöver inte släppa ut 100 meter lina, runt 25 - 35 meter räcker gott.

Efter att ha fått ut ditt tackel, fäller du bygeln och aktiverar baitrunnerfunktionen på rullen, så spolen precis klarar av att hålla mot ditt tackel, utan att linan dras ut från spolen.
Har du inte en baitrunnerrulle, så kan du lossna spolen tills den är så pass löst ställd, att du uppnår samma resultat. Du kan även ha linan i ett lineclips och ha bygeln öppen, men en lös spole, en baitrunner - eller multiplikatorrullen med lösställd broms är bättre.

Du får bättre och snabbare kontakt med gäddan vid ett hugg! Du kan ha spöet stående i en spöhållare eller ha det i handen, jag fiskar oftast med två spön och har antingen spöna i spöhållare eller så har jag spöna mot ett stopp på relingen och änden av spöna mot mina fötter.

Det gäller hela tiden att kolla spötopparna, ekolodet efter fisk och topografi och samtidigt hålla koll på din färdriktning under detta fiske. Ganska mycket som ska göras, men du lär dig snabbt att bemästra allt detta och det blir en vana för dig med tiden.

Hugget från gäddan visar sig genom att spötoppen knyckar kraftigt och linan dras ut från rullen eller ditt linclips. Stanna båten, ta spöet, veva ifatt gäddan tills du känner gäddans tyngd och sätt in ett kraftigt mothugg och drilla fisken.

Detta spännande fiske kan bedrivas i alla vatten, denna gädda med sin fläckiga buk togs med bottumbouncing i en av våra åar, inte dem lättaste ställen att utföra denna fiskemetod, med tanke på allt bråte, som ligger på bottnen och jag rekommendera dig att ha dina bly i en tunn nylonlina typ 0,20 mm med en överhandsknut, som bräcklänk, vid Bottumbouncingfiske i åarna. Lycka till mina vänner! Våren är snart här och denna metod bör du inte missa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.