måndag 24 januari 2011

Vilken avkrokningsmatta och vilka verktyg?

Detta är en fråga, som jag har fått gånger under dem senaste åren och jag får den fortfarande. Gäddan är en lång firre och den har en massa vassa tänder faktiskt hela 700 stycken om garnityret är helt och inte skadat, så det är en farlig fisk vi fiskar efter. Eller är det det?
Tittar man på hur en del blir rädda och vimsar runt efter att fisken är landad, så är den väldigt farlig och är det därför vi lite skämsamt kallar dem för krokodiler eller är det för färgens, längdens eller tändernas skuld, dem fick namnet? Gäddan är inte farlig! Den har dock sina sylvassa tänder och där får du se upp när du lossnar dina krokar eller ta ett gällgrepp, men det är också allt. Vilken matta ska du välja? En väldig lätt fråga, en matta som är stor och tillräckligt lång, så den skyddar hela fisken mot underlaget. Det finns många mattor på marknaden, som är gjorda för långa fiskar som gädda och Mal mm och det är bland dessa du ska söka.
Ett väldigt bra svenskt alternativ är BFT (Big Fish Tackle) Mattan som har rätt storlek för dina gäddor, priset ligger runt 300 kronor och det är den värd i alla avseenden.
Ena halvan är vadderad och ca 25 mm tjock och den andra halvan har ingen vaddering, du lägger gäddan på den vadderade halvan och du får plats med dina knän på den ovadderade delen av mattan.
Mattan rullas ihop och tar inte så mycket plats under transport och på ena sidan har du ett påtryckt måttband som går upp till 135 cm och det klarar dem flesta av dina gäddor, fast jag hoppas att du får en som är större. Kardborrefäste längs båda sidorna finns på mattan och efter ihoprullningen, låsar du fast det hela med två kraftiga clips.

Jag har BFT mattan till mitt stalkingfiske efter karp, mest på grund av storleken, när den är ihoprullad och även när den är utlagt, var den klarar vilken karp i världen, men samtidigt ger ett bra regnskydd över mina grejor om himlen öppnar sig över mig. Min egen matta för gäddfisket är en från Spanska EVIA och du ser formen på den här på bilden, den har en båtform med lite kanter och längden är 160 cm och bredden är 80 cm.
Fisken ligger bra i denna matta och jag har möjligheten att stänga in gäddan i minusgraden under den korta tiden jag behöver det. Mattan som heter Carp Corp kommer i ett nylonfodral och den kostar ca 600 kronor, om du den finns kvar i Sverige.
Ihoppackad tar denna megamatta ungefär lika mycket plats som en vanlig carryall och det är godkänt med tanke på mattans storlek och tjocka vaddering. Det finns två bärremmar som du kan använda dig av under vägning av din fisk.


Här ser du hur Carp Corp mattan ser ut när den är utlagt på backen, du lägger dina knän på en av dem sidorna var du har ett bärhandtag och fisken på mittendelen. Det finns två dräneringshål i varje sida av mattan och även lite meshnät och en kant, som stoppar fisken från att glida av mattan och ut på t ex. isen. Jag skulle önska en sak med denna matta och det är en dragkedjaförsett ficka till mina verktyg, då hade den fått 10 av 10, nu ligger den på 9 av 10 poäng.
Se även till att du har bra och tillförlitlig våg med dig, jag rekommenderar Elektro Samsomvågarna som är enkla att använda och du får en väldigt bra viktuppskattelse för vad din fångst verkligen väger.



Vilka verktyg behöver du för gäddfisket? Du behöver en längre kroklossare som verkligen har ett bra nyp, så du kan få ett bra grepp om kroken, tången till vänster var spetsig och det gav inget bra grepp och jag slipade ner denna spets och nu funkar det bra. Du hehöver även en stark avbitartång, som verkligen kan klippa sönder en krok (testa detta innan du handlar)
Det kan vara så, att du behöver klippa sönder en krok i fisken för att få ut denna, men det kan även vara så olyckligt, att du får en krok i handen eller i ett finger och då är en stark avbitartång ett måste. Sista avbitartången på bilden är av lite klenare modell, men den klippar en wire som en sax klipper papper och det kan du behöva, om du ska ha ut en krok eller vara tvungen att klippa sönder ditt tackle för att få ut kroken.
Längden på denna avbitare, gör att du kan gå in i gäddans mun via gälllockets öppning och på så sätt komma åt wiren, nära kroken eller få ut kroken denna väg. Vi var ett gäng som för ett tag sedan disskuterade lite kring avslitna gällbågar och hur detta påverkar gäddan. Har en gällbåge slitits av i krokningen och hänger ut, så stör detta gäddan och vad man kan göra är, att klippa bort den skadade gällbågen, så nära dess fäste som bara är möjligt och ta bort den skadade delen från fisken.
Det blöder lite, men gäddan klarar sig, visst en och annan lite Mört slinkar genom hålet var gällbågen är borta, men gäddan överlevar detta. Den sistnämnda avbitartången är perfekt för detta ingrepp och gäddan simmar lyckligt, om än lite chockat vidare ut i livet. Var inte rädd för en gädda!
När du ska ha ut din krok/krokar, så gör du på följande sätt: Lägg gäddan på mattan och vänd den, så den ligger på rygg och du ska nu ha ett knä på varje sida om fisken. Ta nu ett gällgrepp och vik upp käften, genom att lyfta upp i underkäken. Nu öppnas munnen, då underkäken är det ena rörliga i gäddans mun och du kan börja att lossna dina krokar, håll gällgreppet stadigt och släpp inte efter - det kommer att kännas om den tillåts stänga truten och du har handen inne! Lossna krokarna och under tiden du tog ut krokarna, fixade din polaren till kameran och nu är det bara för honom att hälle lite vatten över fisken, så den är ren innan bilderna tas.
Du håller bara fast gäddan i ett järngrepp och gör din posé med fisken och polaren tar sina bilder, efter bilderna lägger du ner gäddan på mattan och stänger denna. Transportera gäddan till närmsta hål och ge den en kyys på pannan (inte munnen!) och släp den tillbaka försiktigt, när den själv simmar, så enkelt är det, var inte rädd för gäddan, utan var rädd OM gäddan!
Faktum är att större gäddor för det mest är lugna, dem flesta skador sker oftast med mindre gäddor, som farar runt på mattan och skakar sig. Dessa mindre fiskar är lite svårare att hålla mellan knäna och man har ibland svårt för att få ett bra gällgrepp, på dessa snipor.
Man får sig ibland en skrapa från både små och stora gäddor, men det tillhör sporten och smärta gör som bekant inte ont! Tänk på att den 4 kilos, som bett dig igår på isen, kan på bara 10 år bli en riktigt stor fisk, under dem rätta förhållanden och det är så vi alla vill ha det eller hur?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.