måndag 17 januari 2011

Line release och längtan efter våren.

Hur viktiga är lineclips i fiske efter rovfisk? Lite så där, skulle jag vilja säga, men inom isfisket är dem ganska viktiga och den håller reda på din lina, men kan samtidigt vara en hjälp, för att du krokar fisken och här tänker jag främst på Abborren, som oftast tar ditt bete i hög fart vid ismete.Solar Strong Arm Line clips finns i tre storlekar: 10, 12 och 14 mm och den är egentligen gjorda för karpfisket och dessa tre innerdiametrar passar dem flesta av marknadens spöklingor. Jag hoppas att 10 mm versionen passar på dina ismetespön. Skulle det inte vara fallet, så kan man fila till dem, så dem passar och därefter lindar man fast dem stenhårt på spöklingan.
Linan sitter hårt i dessa clips och med kroken/krokarna placerade rätt på betesfisken, så kan man lyckas med att nypa fast en Abborre, som tar ditt bete hårt i hugget och det är väl värd att prova, om det inte går på annat sätt.
Dessa klämmor är inget nytt bland isfiskarna, men jag tar upp dem ändå. Det finns dem som är nya i gamet och då kan vi dela ut detta tips. Jag har den minsta modellen jag har hittat och jag har dem längst bak på spöhandtaget och slipper då att ha rullen i snön eller på isen. Jag använder mest banksticks, men dessa är en bra lösning och tar ingen plats i pulkan.
En del använder dem större klämmorna som spöhållare och tejpar fast sina vippor på dessa klämmor och allt ställs på isen. En liten varning är dock att spöet kan glida på isen, om din lina inte släpper från linclipset, din rulle inte är frikopplad, byglen inte är öppen och på blankis och hårda vindar, kan spöet börja att traska iväg över isen och det kan bli en fantastisk historia oavsett vad som händer av dessa scenarios.

Vanliga billiga linclips, som dessa från Darts i Malmö, är det dem flesta ismetare använder och dem håller din lina och släpper ganska lätt, när fisken tar ditt bete. 12 kronor per 2 - pack tror jag priset var och det är överkomligt med tanke på vilken nytta man har av dem.
Montera linclipset på den främre handtagsdelen, har du en haspelrulle, ska clipset sitta rakt över spolen och har du en multiplikatorrulle, så kan clipset sitta lite längre fram mot klingan.


Här har du mitt sätt att fästa linan på vippan vid fiske med större livebaits. På detta sättet hålls linan fast och du slipper en massa falska fäll. Gäddan drar ändå ut linan ur gummibandet i hugget och linan går fritt från rullen.
Använd inte detta slaviskt! Har du mindre betesfiskar, så räcker det med en liten loop, som du hänger över sprötet längst ut, använd bara dessa gummiband vid fiske med större betesfiskar eller om du har väldigt livliga betesfisk, som typ Abborre eller annat som stånger mot bottnen hela tiden.



Man hörar bland folk att nu är det snart isfritt med detta väderläge som råder, jag vet bättre! Men man får ändå lite tankar kring hur det kommer att bli med öppna vatten och jag ska inte sticka under stol med att jag inte längtar. Isfisket är för mig bara ett roligt tidsfördriv i väntan på bättre tider och helst av allt när det gäller rovfisk av olika slag, så sitter jag helst på torra land bakom spöna.
Vi har en bra bit kvar tills vi kan göra detta och under tiden får man lida lite i hjärnkontoret och göra det bästa av situationen. För min del blir det fiske på isarna, tills dem inte klara att hålla min slanka kropp uppe (Tyst med dig Bengt!) och sen kommer den olidliga tiden, var isen verken bär eller brister och det är en hemskt period att genomlida.
Som tur är öppnar åarna sig först och man får göra ett par försök där efter en gädda eller tre, man har även lite mindre diken runt hemstaden som kan ge fisk med ett enkelt flötmete, ett par deadbaits, som blev över från isfisket och en håv. Gäddan på bilden togs i en väldig liten håla bakom Nybro Kyrkogård för några år sedan och med sina 4 - 5 kilo gav den en rolig fight bland buskar och snår.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.