tisdag 25 januari 2011

Teaser - rigs.

Man måste prova olika saker, när fisket inte går som man vill och här kommer ett litet tips för hur man kan göra och det har gett fisk från första början. Väldigt enkelt att göra och kanske har det stor betydelse, med tanke på att det gav två gäddor på samma spön under första testet och det var det enda spöet med denna Teaser - rigg. Men man får väl se vad framtiden säger, innan man kan vara helt säker på effektiviteten. I stället för ett flötesstopp på wiren över dina krokar, så knuter du fast lite yllegarn i valfri färg. Knyt fast det med en glidande stoppknut, den knuten som du använder vid flötmete. Strama knuten, så hårt du kan och fixera den 5 - 7 cm över den översta kroken på ditt 2 - krokstackel och klipp bort ena delen, så dina olika blades kan snurra runt på pärlorna.
Knuten håller dina spinner eller smileblades på plats och du kan ge knuten en droppe snabblim om den skulle vara lite för lös och glida på wiren. Här ser du hur jag har gjord och avståndet mellan garnet/blades och krokarna.

I stället för vanliga kulbly som inte lockar så värst mycket, har jag monterad skeden från en desertsked och den lockar med sina blanka ytor och har lagom vikt för att hålla en betesfisk nere på rätt djup.
Vill du fiska djupare kan du montera ett kulbly över skeden eller använda en större matsked som lockblänke. Du kan måla dina skedar om du så tycker, det lockar nog det med.


Här är det hela klart för fiske och det är bara att hänga på en levande betesfisk och sen vänta in den stora madammen. Jag har efter lite eftertankar kommit på, att om man borrar ytterligare ett par hål i mitten av skedarna, så kommer detta att frambringa lite ljud och strömmar i vattnet, som också lockar till sig rovfiskarna och det ska provas i framtiden.



En fråga som jag har fått många gånger och ett stort problem för många är, varför deadbaits främst Mört, ställer sig med buken uppåt efter att dem är upptinade och nersänkta i hålet. Svaret är att simblåpsan är full av luft och det sker genom att fisken frysas in och du måste punktera simblåsan innan du börja fiska.
Ta en tunn knivspets eller annat spetsigt och sticka hål på betesfiskan, var jag har markerad med ett kryss och kläm betet lätt så luften kommer ut från simblåsan och problemet är löst och den ställer sig rätt under tacklet och inte över.
Du måste göra detta! Gäddan tar ditt bete oavsett om det hänger upp eller rätt och hugger den över et bete som hänger över krokarna får du problem genom att gäddan kan hugga över din lina och din lina tuggas antingen sönder eller så går linan av i krokningen, så se upp med detta! Passa på att injeksera lite doft, när du ändå är i gång med dina beten, det ger dina deadbaits lite annorlunda doft än vad gäddan är van vid och det skader inte att prova detta om ditt fiske går trögt.




4 kommentarer:

  1. Bra beskrivning.. :) Var får man tag i dofterna som man kan använda i sina dedbaits..? Har sökt runt lite utan resultat hittills...

    SvaraRadera
  2. Prova m vanlig fisksås som du köper i Asiatisk butik funkar alldeles förträffligt

    rolf

    SvaraRadera
  3. Pikehunter! Jag köper oftast mina oljor och flavours i England (Tacklebox i Kent) Men du kan i princip använda vilken fiskdoft, som du hittar bland karpfiskarnas grejor i butikerna runt om i landet. Mainlines Savoury Enhancer hela flaskan och 50 ml Mediterrainian shelfish skakas ihop och du har doft till 200 - 300 betesfisken. ungefär 1 ml per fisk räcker gott och väl. // Luis

    SvaraRadera
  4. Roffe! Det är redan testat, det funkar hyfsat, men det släpper snabbt, bättre med nått som sitter i längre och har starkare doft, men bra tips som alla kan använda och man tackar. // Luis

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.