lördag 8 januari 2011

Kebab och mäskning från isen, fungerar det?

Jag fick denna fråga från Daniel Håkansson och har fått den förut av flera. Visst fungerar det, det fungerar lika bra om inte bättre från isen under tröga dagar eller på svårfiskade vatten.
Jag träffade Daniel på just ett sådant vatten, var det finns ganska grov gädda som omedelbart är inne i en väldigt trög period. Själv har jag inte mäskat något eller använd Kebab - riggen där än, men det kommer nästa gång, om det fortsätter som det har varit med enstaka fina gäddor. Kebab - riggen är väldig enkel att göra, allt du gör, är att knuta fast en lite större trekrok typ en size 4 med en Knotless knot och sen lämnar du en bit av wiren för ditt "Hair" och gör en ögla. Du ser på bilden hur jag gör mina, jag har en 8 mm pärla och ett flötesstopp som håller fiskbitarna eller filéerna på plats mellan hairstoppet och kroken. Kroken skall vara fri och ha gärna 1-2 cm mellan betet och kroken.
Du kan använda alla möjliga fiskbiter eller filéer till din Kebab - rigg, men något av det effektivaste för gädda är fortfarande Makrillfiléer, som är lätta att skaffa på närmsta matvaruhus, en stor filé eller två tråcklas på hairet med en längre betesnål och som stopp kan, du använda en bit tandpetare.

Så ser Kebab - riggen ut och det är klart för fiske, ha lite mellanrum mellan betet och din krok, så kroken är fri från betets sega skinn. Med denna rigg kan du kroka direkt, när gäddan går med betet, kroken sitter oftast i käkvinkeln på gäddan och det är ett bra fäste och det är enkelt att få ut kroken. Så med andra ord, har du här en enkel och effektiv rigg, som är skonsam för gäddan och med Makrill är den rena mumman för en stor gädda.


Daniel och hans polare använde inte någon Kebab - rigg till dessa två gäddor, men dem mäskade i några hål med Makrillbitar och det skete efter några timmars trögt fiske. Så det var ner med bitarna på bottnen och sedan körde man med livebaits över dessa och det första hugget kom från denna smala damen på 4,7 kilo och dagen var räddad för Daniels polare.



En stund efter i den rykande snön, var det dags igen och igen var det livebaits i fornm av Mört som fiskades över Makrillbitar. Nu var det Daniels tur att ta en fisk, gäddan vägde 7,4 kilo och någon slump är det inte, att just gäddan hugger i hålen, var det är mäskat med Makrill.
Makrillens kött är full av olja och det dofter ganska starkt, färgen kanske har en viss roll i det hela?
Jag vet bara att hel, halv eller bitar från Makrill, är ett av dem bästa beten du kan använda i jakten på stor gädda och så kommer det att förbli. Makrillen är mitt favoritbete nr 1! Vill du se mera av Daniels fiske, så kan du gå in på hans sida: http://amopike.sportfiskeforum.se/ som är hans sida och där hittar du lite av varje kring hans fiske och hans favofiskar, som är Karp och Gädda.
Jag skulle ha fiskat karp från isen i dag, men ett snöras från hustaket gjorde att jag fick stanna hemma och skotta loss ytterdörren, garagedörren och hela nerfarten. Gnistan till fiske försvann efter 3 timmars skottning och jag kanske kan komma iväg i morgon, om inte resten rasar ner i mildvädret.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.